Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » 17 feiten over het WK 2022 in Qatar

17 feiten over het WK 2022 in Qatar

17 feiten over het WK 2022 in Qatar; Wat maakt het WK 2022 zo uniek? Dat het een bijzonder en speciaal WK gaat worden staat al vast. Dat komt door technologische hoogstandjes, maar ook door een hoop commotie rondom het WK. Het begon natuurlijk allemaal met de keuze voor Qatar als gastland voor het WK. Daar was al een hoop om te doen. Maar er is nog veel meer dat het WK 2022 uniek maakt.

Feiten en weetjes WK Qatar 2022

17 feiten over het WK 2022 in Qatar

Het WK in Qatar belooft een uniek wereldkampioenschap te worden. Zo is het WK voor de eerste keer ooit in de winter. Bovendien is het WK voor het eerst in het Midden Oosten. Daarnaast is er natuurlijk een heleboel ophef over de toewijzing van het WK in Qatar en de mensenrechten in Qatar. Wij hebben voor jou 17 feiten en weetjes over het WK 2022 in Qatar op een rijtje gezet. Zo weet je binnen mum van tijd alles over het WK voetbal dit najaar in Qatar. Bekijk de 17 feiten en weetjes over het WK voetbal in Qatar hieronder:

1. Eerste WK in de winter (en herfst)

Het is voor het eerst dat het WK voetbal in het najaar gehouden wordt. Normaal is het WK altijd aan het begin van de zomer en in de zomer. Omdat de temperatuur in Qatar in de zomer veel te hoog is om in te voetballen, wordt het WK nu dus in de winter gehouden. Toch is het ook dan niet fris in Qatar. In december in de gemiddelde temperatuur in Qatar tussen de 19 en 24 graden Celsius. Een volledige uitleg waarom het WK in de winter is lees je hier.

2. Airconditioning in de stadions

Voor het eerst in de geschiedenis van een WK voetbal is er airconditioning in de voetbalstadions. Het is trouwens niet het eerste stadion met airconditioning. In 1965 werd er in Houston, Texas (Verenigde Staten), al een overdekt airconditioned stadion gebouwd. Dit is het Astrodome. Tijdens het WK in Qatar wordt er ook veel gebruik gemaakt van airco. Zo zijn niet alleen de stadions voorzien van airco, maar ook de fanzones.

3. Een compact WK

Het WK in Qatar is een heel compact WK. De speelsteden en de stadions liggen namelijk heel dicht bij elkaar. Het WK 2022 gaat zich in een zeer geconcentreerd gebied afspelen. De verste afstand tussen twee speelsteden is namelijk slechts 70 a 75 km. Dat belooft zeer interessant te worden. Niet alleen het beperkte aantal hotels in de kleine regio kan een probleem worden. Ook worden er meer dan 2 miljoen bezoekers verwacht tijdens het WK in Qatar.

4. Eerste WK in het Midden Oosten

Qatar is het eerste land in het Midden Oosten dat een WK organiseert. Nooit eerder werd een WK in het Midden Oosten gehouden. Wel werd het WK één keer eerder in Azië gehouden. Het WK in 2002 werd destijds gehouden in Zuid-Korea en Japan. In het Midden Oosten werd daarentegen nog niet eerder een wereldkampioenschap voetbal gehouden. We kijken in Qatar dus naar een primeur.

5. Een WK zonder Italië

Italië is er niet bij op het WK 2022 in Qatar. Oké, er mist natuurlijk wel vaker een groot land tijdens het WK. Maar het komt niet heel vaak voor dat de regerend Europees Kampioen niet op het WK aanwezig is. Het is overigens niet de eerste keer dat de Europees Kampioen zich niet wist te kwalificeren voor het WK. In de geschiedenis van het WK is het drie keer eerdere voorgekomen:

Land                     EK gewonnen inAfwezig op het WK
Tsjecho-Slowakije19761978
Denemarken19921994
Griekenland         20042006
Europees Kampioenen die zich niet voor het WK hebben gekwalificeerd

6. Afbreekbare stadions

Tijdens het WK in Qatar wordt er gespeeld in 8 verschillende stadions. Sommige daarvan zijn (deels) afbreekbaar. Dit betekent ook dat de stadions na het WK weer hergebruikt zullen worden. Zo is het Stadium 974 in Doha gemaakt van zeecontainers. Dit stadion kan dus zo weer afgebroken worden. Vervolgens worden de verschillende onderdelen van het stadion gedoneerd aan ontwikkelingslanden.

7. De eerste keer dat Qatar meedoet

Het WK in Qatar wordt de eerste keer dat Qatar meedoet aan het WK. Dit komt doordat het gastland automatisch gekwalificeerd is voor een WK in eigen land. Nooit eerder wist Qatar zich te kwalificeren voor de eindronde van een WK. Het wordt dus voor het eerst dat we Qatar in actie gaan zien. Bovendien zit Qatar samen met “ons Oranje” in poule A.

8. Het kleinste land waar ooit een WK gehouden is.

Qatar is bovendien ook het kleinste land waar ooit een WK gehouden is. Het land heeft een oppervlakte van maar 11.571 km2. Dat is bijna vier keer zo klein als het oppervlakte van Nederland. Meestal wordt een WK niet in zo’n klein land gehouden omdat er niet genoeg goede stadions zijn. Maar omdat in Qatar geld geen rol speelt, hebben ze gewoon acht WK waardige stadions gebouwd.

9. Het duurste WK ooit

Daarmee is het WK in Qatar ook meteen het duurste WK ooit gehouden. Er is zelfs een compleet nieuwe stad gebouwd voor het WK in Qatar. Er wordt gesproken over totale kosten van 187 miljard dollar. Ter vergelijking: er wordt geschat dat dit WK ongeveer 60x zo duur is als het WK 2010 in Zuid-Afrika. Toch is dat niet helemaal eerlijk. Er wordt ook heel veel geld in de infrastructuur van Qatar geïnvesteerd.

10. Minste aantal stadions tijdens een WK

Meestal wordt een WK gehouden in een groot land waar al veel stadions aanwezig zijn. Omdat Qatar allemaal nieuwe stadions moest bouwen, zijn er tijdens dit WK niet zoveel stadions. In “slechts” acht verschillende stadions wordt er tijdens het WK gevoetbald. Het minimum aantal stadions toegestaan voor een WK door de FIFA is acht. Dat is ook het aantal WK-stadions waar in Qatar in gevoetbald wordt.

11. De duurste WK tickets

Het WK in Qatar is omstreden omdat de prijzen voor WK tickets de pan uit rijzen. De FIFA bepaalt de prijzen van de toegangskaarten voor het WK. Deze zijn enorm gestegen. Bovendien ben je er niet met alleen een ticket voor de wedstrijd. Je wilt natuurlijk ook een hotel en een vlucht naar Qatar. Ook de prijs voor een hotel + vlucht naar Qatar is dit WK enorm duur. Niet echt leuk voor de fans dus.

12. Rusland geschorst voor het WK in Qatar

Wat het WK ook uniek maakt is de schorsing van Rusland voor het WK 2022. Door de invasie van Rusland in Oekraïne heeft de FIFA de Russen geschorst voor het WK in Qatar. Toch is het niet de eerste keer dat landen uitgesloten worden van deelname aan een WK. In het verleden werden ook al Japan (1950), Duitsland (1950), Mexico (1990), Zuid-Afrika (1970 t/m 1990), Chili (1994) en Myanmar (2006) om uiteenlopende redenen geschorst voor het WK voetbal.

13. Vrouwelijke scheidsrechters tijdens het WK in Qatar

Voor het eerst in de geschiedenis van het WK voetbal fluiten ook vrouwelijke scheidsrechters op het toernooi. Op het afgelopen EK waren er ook al vrouwelijke scheidsrechters aanwezig, maar op een WK is dit voor het eerst. In totaal zijn er 3 vrouwelijke scheidsrechters en 3 vrouwelijke assistent scheidsrechters op het WK. Toch komt het wel vaker voor dat vrouwelijke scheidsrechters fluiten bij mannenwedstrijden.

14. Tweede WK in Azië

Het is pas de tweede keer dat er een WK in Azië wordt georganiseerd. De eerste keer was in Zuid-Korea en Japan in 2002. Nu kunnen we dus genieten van een tweede WK in Azië. Dit heeft er natuurlijk alles mee te maken dat voetbal in Azië steeds groter wordt. Ook het voetbal in Qatar kent een opmars.

15. De terugkeer van Wales en Canada

Wales en Canada zijn er op het WK in Qatar weer bij en dat is best sensationeel te noemen. Wales was er voor het laatst in 1958 bij. Canada daarentegen was iets recenter nog gekwalificeerd voor een eindronde van een WK. De Canadezen deden op het WK 1986 voor het laatst mee.

16. Laatste WK Messi en Ronaldo

Natuurlijk, dit is allemaal nog onzeker, maar waarschijnlijk wordt het WK in Qatar het laatste WK van Lionel Messi en Christiano Ronaldo. Messi is inmiddels 35 jaar en zal bij het volgende WK dus 39 zijn. Ronaldo is nu 37 jaar en bij het volgende WK is hij dus 41 jaar. Het is daarom onwaarschijnlijk dat deze twee legendes nog een WK gaan spelen. Het kan daarom maar zo eens het laatste WK van Ronaldo en Messi zijn.

17. Een kort WK

Sinds 1978 duurde het WK niet meer zo kort. Het WK is weliswaar met een dag verlengd, toch duurt het WK nog steeds heel kort. Het WK 2022 in Qatar duurt slechts 29 dagen. Ter vergelijking: het WK 2018 duurde in totaal 32 dagen.

Feiten en weetjes over het WK in Qatar

Zoals je ziet zijn er veel sensationele en spectaculaire feiten en weetjes over het WK in Qatar. Ondanks dat het WK in Qatar heel omstreden is, belooft het een ongeëvenaard WK te worden. Bovendien is het wellicht wel de laatste keer dat we Messi en Ronaldo in actie gaan zien op een WK. Dat is natuurlijk al een hele goede reden om het WK op tv te volgen.

Mensen vroegen ook

Doet Qatar mee aan het WK 2022?

Ja, Qatar doet ook mee aan het WK 2022. Het gastland is automatisch geplaatst voor het WK.

Wie hebben zich gekwalificeerd voor het WK in Qatar?

In totaal hebben 32 landen zich gekwalificeerd voor het WK voetbal in Qatar.

Waarom is het WK in de winter?

In verband met het klimaat in Qatar wordt het WK in de winter gehouden.

2 reacties op “17 feiten over het WK 2022 in Qatar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *