Ga naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Deelnemers WK Qatar 2022

Deelnemers WK Qatar 2022

Deelnemers WK Qatar 2022: Welke landen doen mee aan het WK voetbal 2022 in Qatar? Het WK voetbal in Qatar begint op 20 november 2022. In totaal zijn er 32 landen die deelnemen aan het WK 2022. Ook het Nederlands Elftal doet mee aan het WK 2022 in Qatar. Bovendien is organiserend land Qatar ook automatisch gekwalificeerd voor het WK voetbal. Ieder voetballand wil natuurlijk meedoen aan het grootste toernooi ter wereld: Het WK voetbal. Maar welke landen doen nou mee aan het WK 2022 in Qatar? En welke landen missen het WK? Je leest er alles over in dit artikel.

Deelnemers WK 2022 Qatar

Deelnemers WK Qatar 2022

Er gaan dus in totaal 32 landen naar het WK voetbal dit jaar. Maar wie zijn de deelnemers aan het WK 2022 in Qatar? We hebben voor jou een kort overzicht gemaakt van de belangrijkste landen die naar het WK 2022 gaan. Daarnaast vind je verderop in dit artikel een compleet overzicht van alle landen die naar het WK in Qatar gaan. Een kort overzicht

 • 32 deelnemende landen
 • 32 landen verdeeld over 8 poules van 4 landen.
 • Gastland Qatar
 • Nederland en België hebben zich gekwalificeerd.
 • Grootste afwezige land: Italië

Welke landen doen mee aan het WK in Qatar?

Landen hebben zich op verschillende manieren kunnen kwalificeren voor het WK voetbal in Qatar. Allereerst is er natuurlijk het gastland. Dat is in 2022 Qatar. Omdat Qatar het organiserende land voor dit WK-voetbal is, zijn zij automatisch geplaatst voor het WK. In het verleden was ook de regerend wereldkampioen automatisch gekwalificeerd. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. De regerend wereldkampioen (Frankrijk) moest dus gewoon WK-kwalificatie wedstrijden spelen. Op Qatar na speelden dus alle landen kwalificatiewedstrijden. Uiteindelijk zijn er 32 deelnemende landen: Qatar + 31 landen die zich gekwalificeerd hebben.

Alle deelnemers WK Qatar 2022

Er doen dit WK dus maar liefst 32 landen mee aan het WK voetbal in Qatar. Naast Qatar, dat als gastland automatisch geplaatst is, hebben nog 31 landen zich gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap voetbal 2022. Een overzicht van alle landen die deelnemen aan het WK Qatar 2022:

 1. Qatar (Gastland)
 2. Brazilië
 3. België
 4. Frankrijk
 5. Argentinië
 6. Engeland
 7. Spanje
 8. Portugal
 9. Nederland
 10. Denemarken
 11. Duitsland
 12. Zwitserland
 13. Uruguay
 14. Kroatië
 15. Verenigde Staten
 16. Mexico
 17. Senegal
 18. Iran
 19. Japan
 20. Servië
 21. Marokko
 22. Zuid-Korea
 23. Polen
 24. Tunesië
 25. Canada
 26. Ecuador
 27. Saudi-Arabië
 28. Ghana
 29. Kameroen
 30. Australië
 31. Costa Rica
 32. Wales

Eerste keer 32 landen op een WK

Hoeveel landen doen er mee aan het WK? Voor het eerst in de geschiedenis van het WK voetbal doen er maar liefst 32 landen mee aan het WK. Er zullen dus 32 verschillende landen deelnemen aan de WK-eindronde in Qatar. Tijdens het vorige WK, in 2018 in Rusland, deden er “slechts” 24 landen mee. Dit jaar zijn er dus 8 landen meer aanwezig tijdens het WK. Dit betekent natuurlijk ook dat er meer poules zullen zijn. Er zijn nu 8 poules van 4 landen. Tijdens het vorige wereldkampioenschap in Rusland waren er 6 poules van 4 landen.

Afwezige landen WK 2022 Qatar

Welke landen gaan niet naar het WK 2022 in Qatar? Naast de bijzondere deelnemers aan het WK zijn er ook een aantal landen die ontbreken. Wij hebben voor jou de belangrijkste afwezigen tijdens het WK 2022 in Qatar op een rijtje gezet:

 1. Italië
  De Italianen wisten zich niet te plaatsen voor het WK. In de kwalificatiepoule met Zwitserland, Noord-Ierland, Bulgarije en Litouwen eindigde Italië op een tweede plek achter Zwitserland. De Italianen moesten vervolgens een play-off wedstrijd spelen tegen Noord-Macedonië. Deze werd met 0-1 verloren en de WK droom van Italië viel dus in duigen.
 2. Rusland
  Op 28 februari 2022 heeft de FIFA bekend gemaakt dat Rusland geschorst is voor het WK in Qatar. Daardoor zal het Russische elftal dus niet aanwezig zijn op het WK 2022.
 3. Egypte
  Egypte is er op het WK 2022 in Qatar niet bij. Op zich is dit niet zo bijzonder, maar het is natuurlijk altijd zonde wanneer een speler als Mohamed Salah niet op een WK-eindronde aanwezig is. Op het WK 2018 in Rusland was Egypte nog wel van de partij.
 4. Ivoorkust
  Ook Ivoorkust heeft zich niet gekwalificeerd voor het WK 2022 in Qatar. In 2018 was Ivoorkust er ook al niet bij, maar de drie toernooien daarvoor was Ivoorkust steeds van de partij. Dit kwam onder andere door bekende spelers als Touré, Drogba, Kalou, Koné en Cissé. Ook met de huidige selectie had Ivoorkust zich moeten plaatsen voor dit WK. Dat is het land helaas niet gelukt.
 5. Turkije
  Turkije gaat niet naar het WK 2022 in Qatar. Dat Turkije niet op een eindronde van een WK is, is niet zo vreemd. De Turken waren in 2002 voor het laatst aanwezig op een WK. Voor de vele Turkse voetbalfans in Nederland is het natuurlijk een groot gemis dat Turkije niet op het WK aanwezig is.
 6. Colombia
  Het Colombiaanse voetbalelftal moet het WK 2022 aan zich voorbij laten gaan. Dat Colombia niet op het WK aanwezig is, is opmerkelijk te noemen. Colombia wist zich namelijk in 2014 en 2018 wél te plaatsen voor het WK voetbal. Bovendien overleefde het land toen allebei de keren de groepsfase.

Aantal gekwalificeerde landen per voetbalbond

Dit is het totaal aantal deelnemers per voetbalbond. In totaal zijn er zes voetbalbonden waarvan aangesloten landen naar het WK 2022 kunnen gaan. Om zoveel mogelijk van de beste landen op het WK actief te hebben krijgt niet iedere voetbalbond evenveel deelnemers. Zo heeft Europa (UEFA) bijvoorbeeld 13 landen, terwijl er uit Oceanië maar maximaal 1 land naar het WK mag gaan.

RegioVoetbalbondAantal landen
AziëAFC5
AfrikaCAF5
Noord en Centraal AmerikaCONCACAF3
Zuid-AmerikaCONMEBOL4
EuropaUEFA13
Totaal 30
Deelnemers WK Qatar 2022 per voetbalbond

Deelnemers WK Qatar 2022 per voetbalbond

In totaal zijn er 6 verschillende voetbalbonden. Niet iedere voetbalbond mag evenveel landen naar het WK sturen. Hieronder zie je een overzicht van het aantal landen dat per voetbalbond naar het WK gaat. Bovendien zie je welke landen er namens iedere voetbalbond naar het WK in Qatar gaan.

Alle deelnemende landen per voetbalbond:

UEFA (Europa, 13 landen)

 • Duitsland
 • Denemarken
 • België
 • Frankrijk
 • Kroatië
 • Spanje
 • Servië
 • Engeland
 • Zwitserland
 • Nederland
 • Portugal
 • Polen
 • Wales

CONCAF (Noord-Amerika, 4 landen)

 • Canada
 • Mexico
 • Verenigde Staten
 • Costa Rica

CONMEBOL (Zuid-Amerika, 4 landen)

 • Brazilië
 • Argentinië
 • Ecuador
 • Uruguay

CAF (Zuid-Afrika, 5 landen)

 • Ghana
 • Senegal
 • Marokko
 • Tunesië
 • Kameroen

AFC (Azië, 5 landen)

 • Qatar
 • Iran
 • Zuid-Korea
 • Japan
 • Saudi-Arabië

OFC (Oceanië, 1 land)

 • Australië

Deelnemende landen Europa (UEFA)

Er doen in totaal 13 Europese landen mee aan het WK voetbal in Qatar. De volgende Europese landen nemen deel aan het WK 2022:

 1. Duitsland
 2. Denemarken
 3. België
 4. Frankrijk
 5. Kroatië
 6. Spanje
 7. Servië
 8. Engeland
 9. Zwitserland
 10. Nederland
 11. Portugal
 12. Polen
 13. Wales

Vanuit de UEFA gaan er maar liefst 13 landen naar het WK 2022 in Qatar. Het Nederlands Elftal heeft zich ook geplaatst voor het WK 2022 in Qatar. Daarnaast gaan ook onze zuiderburen, de Rode Duivels (België) naar het WK 2022. Het belangrijkste land dat zich niet heeft geplaatst voor het WK 2022 is Italië. De Italianen werden in 2020 nog Europees kampioen maar wisten zich niet te kwalificeren voor het WK 2022. Daarnaast wist ook Turkije zich niet te kwalificeren voor dit WK. Tenslotte mag ook Rusland niet meedoen. Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn de Russen door de FIFA geschorst voor het WK.

Deelnemende landen Noord-Amerika (CONCAF)

Er doen in totaal 4 landen uit Noord-Amerika mee aan het WK voetbal in Qatar. De landen uit Noord-Amerika die meedoen aan het WK 2022 zijn:

 1. Canada
 2. Mexico
 3. Verenigde Staten
 4. Costa Rica

De landen die vanuit Noord-Amerika, Centraal Amerika en de Caraïben naar het WK in Qatar afreizen zijn Canada, Mexico, de VS en Costa Rica. Dit zijn ook meteen de vier sterkste landen van deze voetbalbond. Landen als Suriname en Curaçao hebben zich, jammer genoeg voor de vele Nederlandse fans, niet weten te plaatsen. Geen schande overigens, deze landen wisten zich nog nooit te plaatsen voor een WK eindronde.

Deelnemende landen Zuid-Amerika (CONMEBOL)

Uit Zuid-Amerika doen ook vier landen mee aan het WK 2022 in Qatar. De vier deelnemende landen uit Zuid-Amerika aan het WK 2022 zijn:

 1. Brazilië
 2. Argentinië
 3. Ecuador
 4. Uruguay

Zuid-Amerika gaat met vier vertegenwoordigende landen naar het WK in Qatar. Brazilië en Argentinië zijn er eigenlijk altijd wel bij. Bovendien worden die twee landen vaak ook gezien als kanshebbers op de WK titel. Ook Uruguay is altijd een sterk land in Zuid-Amerika. Dat Ecuador zich geplaatst heeft ten koste van landen als Paraguay, Colombia en Chili mag wel een knappe prestatie genoemd worden. Ecuador zit in de poule van Oranje (poule A) en is dus een land om in de gaten te houden.

Deelnemende landen Zuid-Afrika (CAF)

Vanuit de voetbalbond CAF, de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, doen er 5 landen mee aan het WK 2022 in Qatar. De deelnemende landen uit Zuid-Afrika aan het wereldkampioenschap in Qatar zijn:

 1. Ghana
 2. Senegal
 3. Marokko
 4. Tunesië
 5. Kameroen

Uit Afrika doen er vijf landen mee aan dit WK in Qatar. Senegal won de laatste keer het Afrikaans kampioenschap voetbal. De winnaar van de Afrika Cup is er dus ook gewoon bij in Qatar en zit bovendien in de poule van Oranje. In de finale wonnen ze van Egypte, dat dus niet op dit WK in actie zal komen. Daarmee is Egypte ook meteen de grote afwezige dit WK. Dit betekent ook dat sterspeler Mohamed Salah niet op het WK in actie zal komen. Twee andere grote afwezigen zijn Kameroen en Ivoorkust. Deze landen zijn vaak wel van de partij op een WK-eindronde, maar moeten nu dus thuis toekijken.

Deelnemende landen AFC (Azië)

Uit Azië doen er ook 5 landen mee aan dit WK in Qatar. De vijf landen die afreizen naar het WK 2022 in Qatar vanuit Azië zijn:

 1. Qatar
 2. Iran
 3. Zuid-Korea
 4. Japan
 5. Saudi-Arabië

Qatar doet mee aan dit WK omdat ze het organiseren. Daarnaast zijn er nog vier landen die zich voor het WK 2022 gekwalificeerd hebben. Dit zijn Iran, Zuid-Korea, Japan en Saudi-Arabië. Qatar was bovendien de winnaar van de Aziatische kampioenschappen in 2019. Japan eindigde als tweede. Zuid-Korea, Iran, Japan en Saudi-Arabië hebben dit toernooi ook al meerdere keren gewonnen. De grote afwezig uit Azië is China, dat zich niet voor het WK in Qatar gekwalificeerd heeft.

Deelnemende landen OFC (Oceanië)

Uit Oceanië doet maar 1 land mee aan het WK 2022 in Qatar. Dit is ook niet zo vreemd, deze voetbalbond is namelijk niet zo groot. Uit Oceanië doet alleen Australië mee aan het WK 2022 in Qatar. In Oceanië gaat het eigenlijk altijd tussen twee landen die naar het WK kunnen gaan. Dat zijn Australië en Nieuw-Zeeland. In 2010 ging Nieuw-Zeeland voor het laatst naar het WK. In 2014 en 2018 was er geen enkel land uit Oceanië aanwezig op het WK. Voor Australië was hiervoor de laatste keer dat ze op een WK-eindronde aanwezig waren in 2006.

Kaart deelnemende landen WK 2022

De kaart met daarop de deelnemers aan het WK voetbal in Qatar:

Deelnemers WK 2022 Qatar

Geschiedenis Deelnemers Wereldkampioenschap voetbal

Door de jaren heen is het aantal deelnemers aan het WK voetbal verschillend. Zo waren er bij het allereerst WK in 1930 slechts 13 teams aanwezig. Bij het tweede WK waren dit er al 16, maar bij het derde en vierde WK achtereenvolgens 15 en 13. In de beginjaren van het WK voetbal gingen landen soms ook niet naar het WK toe. Zo ging het Nederlands Elftal bijvoorbeeld niet naar het WK in 1950 en 1954 toe. Zij trokken zich terug. Ook de Belgen deden vaak niet mee aan een WK. Van 1904 t/m 1912 en van 1936 t/m 1976 deden de Rode Duivels niet mee.

Meest gestelde vragen

Hoeveel landen doen er mee aan het WK 2022?

Er doen in totaal 32 landen mee aan het WK 2022. Op het volgende WK (2026 in Canada, VS en Mexico) doen er 48 landen mee.

Doet Nederland mee aan het WK?

Ja, Nederland doet ook mee aan het WK voetbal in Qatar.

Welke landen hebben zich niet gekwalificeerd voor het WK?

De grootste afwezige op het WK is Italië. Zij zijn de regerend Europees kampioen. Daarnaast doen er nog een aantal landen niet mee aan het WK.

Hoeveel landen zitten er in iedere WK poule?

Elke poule bestaat uit vier landen. Er zijn acht poules van vier landen.