Ga naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Over Qatar – WK 2022 Voetbal

Over Qatar – WK 2022 Voetbal

Het WK voetbal in 2022 wordt gehouden in Qatar. Maar wat weten we eigenlijk van het land? Behalve dat Qatar het rijkste land ter wereld is, weten we niet zoveel over Qatar. Tijd om er dus iets dieper in te duiken. Wij zochten voor jou uit wat voor land het is en waarom het WK 2022 in Qatar gehouden wordt. Daarnaast geven we een hoop handige informatie over het land.

Qatar – WK 2022 Voetbal

Over Qatar

Qatar wordt uitgesproken als “ ka-tar”. Soms wordt het ook geschreven als Katar of Catar. In het Spaans is wordt het namelijk als Catar geschreven. Officieel heet het land de Staat Qatar. Het land is bovendien erg rijk. Het is vooral zo rijk geworden door de enorme hoeveelheid olie en gas die er in het land te vinden is.

Ligging Qatar

Qatar ligt in het Midden-Oosten en aan de Perzische Golf. Voor de kust vind je een aantal eilanden die ook nog bij het land horen. Het land is qua oppervlakte ongeveer een kwart van Nederland. Het buurland is Saoedi-Arabië. De grootste stad van Qatar is Doha. Dit is tevens de hoofdstad van het land. Een andere grote stad in het land is Al Rayyan.

Kaart Qatar

Bekijk hier de kaart van Qatar. Je kunt in en uitzoomen op de kaart.

Inwoners

In Qatar wonen slechts 300.000 staatsburgers. Toch heeft het land een inwoneraantal van bijna 3 miljoen. Dit komt doordat de meeste inwoners arbeidsmigranten of gastarbeiders zijn. Dit zijn mensen die voor werk naar het land zijn gekomen.

Klimaat

In het land is een woestijnklimaat. In de zomer komt de temperatuur nooit onder de 25 graden. Soms wordt het in de zomer zelfs wel 46 graden. Daar zien we meteen de reden waarom het WK 2022 in de winter gehouden wordt. Overigens is het in de winter ook niet koud. De gemiddelde temperatuur is in de winter tussen de 15 en 24 graden. Er valt amper regen in het land. In een heel jaar valt er slechts 75 millimeter regen. In Nederland is dit overigens bijna 900 millimeter.

Flora en Fauna

Het land is vrij kaal en er is weinig begroeiing. Het kan het beste omschreven worden als een woestijnlandschap. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de hitte en de droogte. Qatar is net als Nederland een vrij vlak land. In het westen van het land zijn wel enkele kleine heuvels te vinden. Het hoogste punt in het land ligt op 103 meter.

Vervoer

Belangrijk om te weten is dat ze in Qatar aan de “verkeerde kant” van de weg rijden. Ze rijden er net zoals in bijvoorbeeld Canada of de Verenigde Staten aan de rechterkant van de weg. Dat is wel even belangrijk om te weten als je van plan bent om door het land te gaan rijden. Houd hier rekening mee als je een huurauto hebt.

Bussen en taxi’s zijn overigens de meest populaire transportmiddelen in het land. Daarnaast is er de hogesnelheidstrein Lusail. De tramlijnen in West Bay. En tenslotte de nieuwe Doha Metro. Dit nieuwe metrostelsel bestaat uit 4 metrolijnen, 100 stations en heeft een lengte van 300 km. Het gaat om de:

 1. Red Line
 2. Gold Line
 3. Green Line
 4. Blue line

Vliegveld

Qatar heeft één groot internationaal vliegveld. Dit is het Hamad International Airport ten oosten van Doha. Er zijn dus geen binnenlandse vluchten in het land. Dit is ook niet nodig, aangezien het land niet zo groot is. Het Hamad International Airport is een nieuw vliegveld. Het werd in 2014 geopend. Het is een hypermodern vliegveld dat maar liefst 16 miljard dollar gekost heeft. Opvallend zijn de lange landingsbanen. Dit is nodig omdat vliegtuigen door de hitte hun motoren niet meteen op volle kracht kunnen laten draaien. Een andere opvallende verschijning op de luchthaven is een bronzen beer. Deze zogenaamde “Lamp Bear” is te zien in de hal van het vliegveld. Het is een hele grote bronzen beer met een lamp op zijn hoofd.

Geloof en godsdienst

De Islam is de staatsgodsdienst van het land. De meeste gelovigen horen bij het wahabisme. Dit is een stroming binnen het soennisme. Ook is er een sjoenitische minderheid. Daarnaast is er een kleine groep mensen in het land die het Christendom aanhangen. In 2003 werd er een wet aangenomen die godsdienstvrijheid toestaat. Het blijft daarentegen wel verboden voor moslims om zich te bekeren tot een andere godsdienst.

Politiek

Al sinds het begin van het land is het een absolute monarchie. Aan het hoofd staat de Thani Familie. Vanuit de familie wordt dan ook de emir bepaald. De Emir is sinds 2003: Tamim bin Hamad al-Thani.

Provincies

In het land zijn gemeentes in plaats van provincies. Het land was oorspronkelijk verdeeld in 10 gemeentes. Tegenwoordig bestaat zijn er nog zeven gemeentes. De zeven gemeenten zijn:

 1. al-Šamal
 2. al-Khawr
 3. Umm Salal
 4. al-Dayyan
 5. al-Rayyan
 6. ad Dawhah (Doha)
 7. al-Wakra

Mensenrechten WK 2022

Over de mensenrechten in het land is een hoop te doen. Zeker nu de FIFA besloten heeft het WK voetbal van 2022 in Qatar te houden. Daardoor is het land onder een vergrootglas komen te liggen. De mensenrechtensituatie in het land is ingewikkeld. Daarom hebben we een aparte pagina gemaakt met alle informatie rond de mensenrechten in het land. Ook hebben meerdere bekende spelers zich al uitgesproken over de mensenrechtensituatie in het land.

Sport

Het land heeft op het eerste oog natuurlijk helemaal niets met voetbal. Of niets, ze gaan natuurlijk het WK 2022 organiseren. Behalve dat heeft het land wederom helemaal niets met voetbal. Voetbal is daarentegen wel de volkssport nummer één. Wil je meer weten over voetbal in het land? Bekijk onze pagina over voetbal in Qatar.

Qatar ten opzichte van Nederland

Een vergelijking tussen Nederland en Qatar:

 NederlandQatar
HoofdstadAmsterdamDoha
TaalNederlandsArabisch
Inwoners17.4 miljoen (2020)2.9 miljoen (2020)
Oppervlakte41.543 m211.571 m2
Hoogste puntVaalserberg: 322,4 meter  Qurayn Abu al Bawl: 103 meter  
Neerslag900 mm per jaar75 mm per jaar
Zonuren (gemiddeld per dag)4,2 per dag10,7 per dag
Gemiddelde temperatuur10,5 °C      27,5 °C    
ValutaEuro (1 euro = 3,97 QAR)Qatarese Rial (1 QAR = 0,25 Euro)
Alarmnummer112999
Qatar v.s. Nederland

Waarom is het WK 2022 in Qatar?

Het WK 2022 is in Qatar vanwege een groot omkoopschandaal bij de FIFA. Dat bleek uit een groot Amerikaans onderzoek. Veel stemmen werden gekocht door het gastland. Uit hetzelfde onderzoek bleek overigens dat dit ook bij het WK 2018 is Rusland gebeurde. Het ging overigens niet om kleine bedragen. Zo kreeg de vicepresident van de FIFA bijna 5 miljoen euro. Er zijn al meerdere FIFA-leden geschorst voor het omkoopschandaal rondom het WK in Qatar.

Hulpdiensten Qatar

Heb je hulp nodig of heb je dringend de politie of één van de andere hulpdiensten nodig? Het Alarmnummer in Qatar is 999.
Als je vanuit Nederland wilt bellen naar Qatar gebruik je het landnummer (In nederland is dit +31 of 0031). Het landnummer van Qatar is +974 (00974). Voor noodgevallen met water of elektriciteit kun je 991 bellen. Voor vragen over internet kun je 111 bellen. Tenslotte kun je voor vragen over telefoonnummers bellen naar 180. Wil je wél de politie spreken, maar gaat het niet om spoed? Dan kun je het telefoonnummer +974 489 0666 bellen. Je wordt dan net als in Nederland verbonden met de politie.

Stekkers

De stekkers in het land zijn anders dan in Nederland. Het land maakt gebruik van andere stekkers dan wij doen. Het gaat om zogenaamde “Type G stekkers”. Dit kun je oplossen met een wereldstekker. Deze zijn over te koop. De elektriciteit die gebruikt wordt is 240 volt (50 Hertz).

WK Bezoeken

Wil je het WK 2022 bezoeken? Dan hopen we jou met deze pagina een heleboel informatie te hebben gegeven. Wil je nog meer weten? Laat het ons dan gerust weten in de reacties hieronder. Ook als je zelf nog aanvullende informatie hebt mag je dit gerust in de reacties laten weten.

WK 2022 voetbal

Wil je alles weten over het WK Voetbal van 2022 in “Katar”? Omdat wij helemaal gek zijn van voetbal houden we jou natuurlijk volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het WK 2022. Van deelnemende landen en het Nederlands Elftal tot de poules en het speelschema. Je vindt bovendien alle informatie op onze speciale WK pagina.

Veel gestelde vragen

Waar is het WK voetbal 2022?

Het WK 2022 wordt gehouden in Qatar (Katar).

Hoe heet een inwoner van Qatar?

Een inwoner van Qatar heet een Qatari of een Qatarees.

Hoe heten de inwoners van Qatar?

De inwoners van Qatar heten Qatarezen.

Waar betalen ze in Qatar mee?

De valuta van Qatar is de Qatarese Rial.