Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Waarom is het WK in Qatar?

Waarom is het WK in Qatar?

Waarom is het WK in Qatar? Deze vraag horen we natuurlijk steeds vaker. Het WK 2022 wordt gehouden in de rijke golfstaat Qatar, maar waarom eigenlijk? Toen het WK toegewezen werd aan Qatar was er vooral veel verbazing. Waarom Qatar? En wat moet een mondiaal toernooi als het WK in Qatar? Ook wij waren vol verbazing toen we hoorden dat het WK in Qatar gehouden zou worden. Maar waarom is het WK in Qatar? En wie beslist eigenlijk waar het WK voetbal gehouden wordt? Wij zochten het voor jou uit.

Waarom is het WK in Qatar?

Waarom is het WK in Qatar?

Waarom is het WK eigenlijk in Qatar? Het WK 2022 wordt gehouden van 20 november 2022 t/m 18 december 2022. Maar Qatar is nou niet bepaald een land dat bekend staat om het voetbal. Ze hebben geen toonaangevende clubs en dit WK doet het land als gastland voor het eerst mee aan een WK eindronde. Bovendien is het bloedheet in Qatar. Maar waarom wordt het WK voetbal dan toch in Qatar gehouden?  Er lijken namelijk helemaal geen voordelen te zitten aan het WK in Qatar.

Hoe kan een land in aanmerking komen voor een WK?

Hoe kan een land in aanmerking komen voor de organisatie van een WK? Begin januari 2009 maakte de FIFA bekend hoe het WK bid voor de toernooien van 2018 en 2022 eruit zou zien. Alle landen die aangesloten zijn bij de FIFA mochten zich aanmelden om het WK 2022 te organiseren. Voor 10 december 2009 konden landen zich aanmelden en voor 14 mei 2010 moesten alle landen die het WK wilden organiseren een plan indienen bij de FIFA. Dit heet het WK bid. Op 2 december 2010 maakte de FIFA bekend dat Rusland het WK van 2018 zou organiseren en Qatar het WK van 2022. De FIFA had wel een eis: Het land moet 12 voetbalstadions hebben met een capaciteit tussen de 40.000 (poulewedstrijden) en de 80.000 (finale en openingswedstrijd).

Kandidaten WK 2022

Rusland en Qatar mogen uiteindelijk dus het WK organiseren. Maar er waren meer landen in de strijd om de WK organisatie. Alle kandidaten voor de WK organisatie waren:

 • Rusland (WK 2018)
 • Qatar (WK 2022)
 • Verenigde Staten (WK 2026, samen met Canada en Mexico)
 • Australië
 • Japan
 • Zuid-Korea
 • Mexico (trok zich vroegtijdig terug)
 • Indonesië (trok zich vroegtijdig terug)

Al deze landen hadden dus een WK bid ingediend bij de FIFA. Daarin vertellen de landen hoe ze het WK willen organiseren, waarom ze het WK willen organiseren en ook het financiële plaatje komt aan bod.

Wie beslist waar het WK gehouden wordt?

De beslissing om het WK te organiseren wordt op een “democratische” manier gedaan: door middel van stemmen. In totaal zijn er 22 stemmers en er zijn 4 stemrondes. Na elke stemronde valt er één land af. Op het eind waren alleen Qatar en de Verenigde Staten nog over. Qatar kreeg 14 stemmen en de Verenigde Staten 8. Daardoor was de keuze voor Qatar als gastland voor het WK 2022 een feit. Dit was al opmerkelijk te noemen, aangezien de VS favoriet was voor de WK organisatie.

Keuze gastland Qatar

De keuze voor Qatar als gastland voor het WK 2022 is dus tot stand gekozen door een stemming. Maar waarom is er voor Qatar gekozen? Er zijn een aantal redenen waarom Qatar gekozen is als WK land:

 1. Het WK was nog nooit in een Arabisch land gehouden.
 2. Alle stadions en speelsteden liggen dichtbij elkaar in Qatar. Teams hoeven dus niet ver te reizen.
 3. Het stimuleert de ontwikkeling van voetbal in het Midden-Oosten.
 4. Geld, Qatar heeft waanzinnig veel geld. Dat is ook terug te zien in de geraamde kosten voor de bouw van de stadions: 3 miljard dollar.
 5. Er is met de stemmen gesjoemeld. Stemmen bleken verkocht en er was sprake van omkoping.

Deze redenen werden aangevoerd om het WK in Qatar te houden. Dit zijn ook de redenen waarom het WK uiteindelijk naar Qatar is gegaan.

WK Qatar omkoping

Hoe zit het precies met de omkoping bij het WK in Qatar? Zoals gezegd moesten de 22 leden van het FIFA uitvoerend comité stemmen op hun keuze voor het WK land. Het was zeer verrassend dat Qatar dit won aangezien de Verenigde Staten veruit favoriet waren. Jaren later kwam naar buiten dat er sprake is geweest van omkoping binnen de FIFA. Qatar betaalde miljoenen aan de FIFA functionarissen die mochten stemmen, om op Qatar te stemmen. Dit ging volgens “The Sunday Times” om hele grote bedragen. Er zijn in ieder geval vier FIFA-leden omgekocht:

 • Ricardo Teixeira (bedrag niet bekend)
 • Nicolas Leoz (bedrag niet bekend)
 • Jack Warner (4,6 miljoen euro)
 • Rafael Salguero (1 miljoen euro)

Zij kregen dus geld om op het WK in Qatar te stemmen. Zij zouden het geld ontvangen hebben van Mohammed Bin Hammam, voormalig vice voorzitter van de FIFA. Het is bovendien niet uitgesloten dat er nog meer omkopingsschandalen zijn geweest. Waar rook is, is immers vuur.

Waarom is het WK dan tóch in Qatar?

Nadat dit schandaal naar buiten kwam, spraken veel mensen zich uit tegen een WK in Qatar. Bovendien bood Australië aan om het WK te organiseren in plaats van Qatar. Toch wordt het WK nog steeds in Qatar gehouden. Maar waarom precies? Daar woorden een aantal redenen voor gegeven:

 1. Qatar beloofde beterschap rondom de werknemerssituatie. Het zogeheten Kafala-systeem zou worden afgeschaft.
 2. Er zijn al veel arbeidsmigranten om het leven gekomen. Door het WK af te pakken van Qatar zou hun dood voor niets zijn geweest.
 3. Het duurde heel lang voordat de beschuldigingen over omkoping bewezen werden. Er was toen nog maar weinig tijd om te wisselen van gastland.
 4. De FIFA wil geen redenen hebben om een WK van een land af te pakken. Het wordt dan lastig om ergens de lijn te trekken.

Waarom is het WK in Qatar? – samenvatting

Uiteindelijk is het WK dus toegewezen aan Qatar door het kopen van stemmen. Anders zouden we in november kijken naar een WK in de Verenigde Staten. Het WK moest een boost geven aan voetbal in de regio, maar door alle controverses rondom het WK in Qatar is het maar de vraag of dat daadwerkelijk gaat gebeuren. Het WK in Qatar begint om 20 november 2022. De finale wordt gespeeld op 18 december 2022.

Mensen vroegen ook

Waarom is het WK in Qatar in de winter?

Vanwege de hoge temperaturen in de zomer in Qatar wordt het WK nu in de winter gehouden.

Waarom is het WK in Qatar?

Het WK is uiteindelijk toegewezen aan Qatar door omkoopschandalen bij het stemmen.

Waar wordt het volgende WK gehouden?

Het volgende WK is het WK 2026 en wordt gehouden in de VS, Canada en Mexico.

Waar wordt het volgende EK gehouden?

Het volgende EK is het EK 2024 en wordt gehouden in Duitsland.

Waarom is er voor Qatar gekozen voor het WK voetbal?

Er is gebleken dat veel stemgerechtigden op Qatar hebben gestemd omdat ze omgekocht waren. Daardoor is het WK uiteindelijk naar Qatar gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *