Meteen naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Mensenrechten Qatar WK 2022

Mensenrechten Qatar WK 2022

Mensenrechten Qatar voor het WK 2022, hoe zit dat nou precies? Sinds het bekend is dat Qatar gastheer zou zijn voor het WK voetbal in 2022 is er veel commentaar geweest over de keuze. Een groot punt van bezorgdheid zijn de mensenrechten in Qatar. Met name rondom de mensenrechten, de arbeidsomstandigheden en de rechten van sommige groepen mensen is veel ophef ontstaan.

Mensenrechten Qatar WK 2022

Mensenrechten Qatar

De mensenrechten in Qatar zijn al langere tijd onderwerp van gesprek. Door de toewijzing van het WK voetbal aan Qatar is dit alleen maar toegenomen. De mensenrechten in Qatar zijn namelijk niet om over naar huis te schrijven. Enkele vaak gehoorde termen rondom de mensenrechten in Qatar zijn bijvoorbeeld “moderne slavernij, dwangarbeid, onbetaalde lonen en extreem lange werkdagen”. Vandaar dat veel grote mensenrechten organisaties zoals Amnesty International aan de bel hebben getrokken om aandacht te vragen voor de mensenrechten in Qatar.

Doden bouw stadions Qatar

Er gaan verschillende verhalen de rondte over het aantal doden bij het WK Qatar 2022. Hoeveel doden zijn er gevallen bij de bouw van de stadions in Qatar?

  • Volgens de Britse krant The Guardian: 6500
  • ILO: 50
  • Gianni Infantino: 3

De Britse krant The Guardian kwam begin 2021 met een artikel over de mensenrechten en arbeidsomstandigheden in Qatar. De krant schrijft dat er sinds de toewijzing van het WK in 2010 zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen in Qatar. Daarentegen kwam in januari 2022 de FIFA-voorzitter, Gianni Infantino, met hele andere cijfers. In een verklaring gaf hij aan dat er “slechts” 3 doden gevallen zijn bij de bouw van de stadions in Qatar. De cijfers lopen dus behoorlijk uiteen.

Qatar arbeiders overleden

Hoeveel arbeiders er precies zijn overleden blijft gissen. De Britse krant The Guardian maakte bekend dat er alleen in 2010 al 6.500 doden zijn gevallen bij de bouw van de stadions in Qatar. In 2020 kwam ook de ILO (Internationale arbeidsorganisatie) dat in 2020 alleen 50 doden zijn gevallen. De aantallen lopen dus nogal uiteen, maar één ding is duidelijk: Er vallen veel te veel doden bij de bouw van stadions in Qatar.

Doodsoorzaak arbeidsmigranten Qatar

Er wordt nauwelijks onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van arbeiders bij de bouw van stadions in Qatar. Volgens Amnesty International is de doodsoorzaak van de meeste arbeiders te wijten aan hitte of slechte arbeidsomstandigheden. Qatar zelf verklaart vaak dat de arbeiders aan een natuurlijke dood zijn gestorven. Ook wordt vaak een hartstilstand als reden opgegeven. Echt onderzoek naar de doodsoorzaak wordt er niet gedaan. Daarom blijft de doodsoorzaak van veel arbeidsmigranten vaak onbekend.

Arbeidsmigranten Qatar

In Qatar zelf wonen niet zoveel mensen. Er werken in Qatar ongeveer 2 miljoen arbeidsmigranten, dit is 95% van de totale bevolking van Qatar. De arbeidsmigranten komen voornamelijk uit India, Nepal, Bangladesh, de Filipijnen, Kenia, Pakistan en Sri Lanka. Sinds Qatar het WK voetbal toegewezen heeft gekregen, is het aantal arbeidsmigranten enorm toegenomen.

Arbeidsomstandigheden Qatar

De arbeidsomstandigheden in Qatar zijn slecht. De gemiddelde temperatuur in Qatar is 32°C en in juli is het gemiddeld ongeveer 40°C. Ook bij die temperaturen moeten de arbeidsmigranten gewoon aan het werk. De arbeiders werken bovendien vaak gemiddeld 18 uur per dag. Daarnaast hebben ze geen enkele dag in de week vrij. Er zijn zelfs verhalen bekend van werknemers die 148 dagen zonder vrije dag werkten. Naast de lange dagen is ook de huisvesting vaak slecht. Hierdoor is de kans op ziekte ook heel groot.

Verbetering arbeidsomstandigheden

Na veel kritiek heeft Qatar in 2017 nieuwe wetten en regelgeving ingevoerd voor arbeidsmigranten. Zo is er een minimumloon gekomen van 230 euro per maand. Bovendien mogen paspoorten niet meer ingenomen worden (ja, dit gebeurde ook gewoon). Ook is er wet- en regelgeving gekomen op het gebied van werkuren. Tenslotte belangrijk om te melden dat geen enkele werkgever in Qatar zich hieraan houdt. Het is dus allemaal “voor de bühne”.

Kafala-systeem

De slechte arbeidsomstandigheden zijn te herleiden naar het zogeheten Kafala-systeem (Arabisch voor sponsorschap). Dit systeem bestaat voor arbeidsmigranten. Het Kafala-systeem in het kort:

  1. Arbeidsmigranten komen Qatar binnen door de zogeheten “Kafeel”. Dit is een soort lokale sponsor die zorgt voor de verblijfsvergunning en werkvergunning.
  2. Als de arbeidsmigrant het niet eens is over huisvesting, loon, arbeidsomstandigheden of andere werk gerelateerde zaken, dan mag de Kafeel zich terugtrekken. Op dat moment verliest de arbeidsmigrant alle rechten.
  3. Vaak worden nog steeds paspoorten ingenomen.

Lees meer over Amnesty International

Homoseksualiteit Qatar WK 2022

Een ander groot punt bij het WK 2022 in Qatar is homoseksualiteit. De LHBT-rechten zijn een gevoelig onderwerp in Qatar. Homoseksualiteit is namelijk illegaal in Qatar. Een FIFA-official heeft al wel verklaard dat homo’s welkom zijn bij het WK voetbal in Qatar. Er werd daar wel meteen bij verteld dat dit geen vrijbrief is om je helemaal vrij te gedragen. Er wordt wel geacht dat je de gebruiken en regels van de cultuur van Qatar respecteert. Dit komt er op neer dat je wel homo mag zijn, maar dit niet mag uiten. Ook dit is dus geen voorbeeld van een inclusief voetbaltoernooi waarbij iedereen welkom is.

Slavernij Qatar

De hele situatie rondom arbeidsmigranten in Qatar (waaronder het Kafalasysteem) wordt ook wel omschreven als moderne slavernij. Zo worden er herhaaldelijk:

  • Salarissen niet betaald.
  • Huisvesting niet of nauwelijks goed geregeld (soms met 8 man op één kamer).
  • Paspoorten/visums ingenomen.
  • Lange werkdagen opgelegd zonder weekend of pauzes.

Corruptie Qatar

Bij de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar is ook al bewezen dat er sprake was van corruptie. Van de 22 FIFA-leden die een stem mochten uitbrengen, zijn er later precies 11 beboet voor omkoping. De bekendste hiervan was Sepp Blatter. De toenmalige FIFA-voorzitter heeft daarvoor een schorsing van acht jaar gekregen.

Qatar WK Boycot

Moeten landen het WK dan boycotten? Ook daar zijn de meningen over verdeeld. Zelfs mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept niet op tot een boycot van het WK. Veel organisaties pleiten juist om meer aandacht te schenken aan de omstandigheden in Qatar. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat de omstandigheden verbeteren. Wanneer je het WK zou boycotten verdwijnen de problemen naar de achtergrond en blijft de situatie ongewijzigd.

FAQ

Hoeveel doden zijn er gevallen bij de bouw van de WK stadions?

De definitieve cijfers zijn een beetje onduidelijk en lopen uiteen van 3 t/m 6500 doden.

Hoe zijn de mensenrechten in Qatar?

De mensenrechten in Qatar zijn anders dan die in Nederland. Met name op het gebied van vrijheid van meningsuiting, geaardheid en arbeidsomstandigheden zijn de mensenrechten in Qatar niet heel goed.

Zijn homo’s welkom in Qatar?

Ja, tijdens het WK 2022 zijn alle LHBTIQ+ mensen gewoon welkom. Toch wordt afgeraden om het van de daken te schreeuwen. Ook is intimiteit in het openbaar niet toegestaan.