Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Amnesty International in gesprek met FIFA over WK 2022

Amnesty International in gesprek met FIFA over WK 2022

Amnesty International is op 14 maart in gesprek gegaan met de FIFA over het WK 2022 in Qatar. In het gesprek zijn onder andere de arbeidsomstandigheden besproken van de arbeiders die betrokken zijn bij de bouw van de stadions voor het WK 2022. Het gesprek vindt plaats in het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich.

Amnesty Qatar 2022

Petitie Qatar WK 2022 Amnesty International

Tijdens het gesprek zal Amnesty International een petitie overhandigen aan de FIFA. In de petitie wordt de FIFA opgeroepen om de arbeidsomstandigheden in Qatar aan te pakken. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt de situatie rondom het WK in Qatar nauwlettend in de gaten.

Bouw van de stadions

De situatie voor de arbeiders die betrokken zijn bij de bouw van de stadions is schrijnend. Zo zijn er al veel doden gevallen. De Engelse krant The Guardian had het over maar liefst 6.500 doden tussen 2010 en 2020. Dit wordt door de FIFA zelf overigens ontkend. FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft het zelf over 3 sterfgevallen.

Verbetering mensenrechten Qatar 2022

Volgens onder andere de KNVB is er de afgelopen tijd al een verbetering gekomen in de mensenrechtensituatie in Qatar. Zo zijn er al een aantal dingen veranderd/verbeterd. Er is bijvoorbeeld een minimumloon ingevoerd en ook is er bepaald dat er niet meer in extreme hitte gewerkt mag worden. Al gaan er ook veel geluiden op dat deze nieuwe wetten niet altijd worden nageleefd.

FIFA & Amnesty mensenrechten Qatar 2022

Naast Amnesty International houdt ook de FIFA de mensenrechten en arbeidsomstandigheden rondom het WK 2022 Qatar goed in de gaten. Zo liet Joyce Cook, verantwoordelijk voor de maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de FIFA, weten dat ze zich volledig blijft inzetten voor de arbeidsomstandigheden in Qatar. Ze zei dat ze hoopt dat het WK zorgt voor blijvende veranderingen voor arbeiders in Qatar. In Qatar bestaat het grootste deel van de bevolking uit arbeidsmigranten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *