Ga naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Doden WK Qatar 2022 

Doden WK Qatar 2022 

Doden WK Qatar 2022; Hoeveel doden zijn er gevallen bij de bouw van de stadions voor het WK in Qatar? Er is een hoop om het WK in Qatar te doen. Eerder schreven we al over de mensenrechten situatie in Qatar. Daarnaast verschijnen er steeds meer berichten in de media die spreken van 6500 doden bij de bouw van de stadions en de aanleg van de infrastructuur in de aanloop naar het WK voetbal in Qatar. Natuurlijk is elke overledene er één teveel, maar hoeveel mensen zijn er nou precies omgekomen voor het WK 2022 in Qatar? En hoeveel doden zijn er te betreuren? 

doden WK Qatar 2022

Doden WK Qatar 2022 

De grote vraag rondom het WK en de aanleg ervan is natuurlijk: “Hoeveel doden zijn er gevallen voor het WK 2022 in Qatar?” Er worden veel verschillende cijfers genoemd. Natuurlijk is elk slachtoffer er één teveel. Er zijn grofweg drie aantallen die vaak terugkomen in de media. Er wordt gesproken over 6500, 37 en 3 doden bij het WK in Qatar.  Hoeveel doden er daadwerkelijk gevallen zijn bij de organisatie van het WK voetbal in Qatar zullen we waarschijnlijk nooit weten. Maar hoe komen we dan aan die aantallen? Dat leggen we je in dit artikel uit. 

6500 doden WK Qatar 

In januari 2021 kwam de Engelse krant The Guardian met een schokkend nieuwsbericht. Daarin vertelde de Engelse krant dat er bij de voorbereidingen voor het WK in Qatar minstens 6500 doden zijn gevallen. Het gaat dan om arbeidsmigranten die speciaal naar Qatar zijn gegaan om te werken. Wat voor werk ze precies hebben gedaan is niet duidelijk. Er worden namelijk geen overlijdensregisters bijgehouden van de arbeidsmigranten in Qatar. De cijfers die genoemd worden gaan veelal over de periode van december 2010 t/m 2021.  

Hoeveel mensen zijn er om het leven gekomen in aanloop naar het WK in Qatar?  

Hoeveel mensen er daadwerkelijk om het leven zijn gekomen rondom het WK in Qatar is onduidelijk. Dit komt met name door de slechte registratie van overledenen onder arbeidsmigranten in Qatar. Dit komt Qatar natuurlijk goed uit, want op deze manier kunnen er nooit harde feiten overlegd worden. Het enige officiële cijfer dat bekend is, zijn de drie doden die FIFA-voorzitter Gianni Infantino bekend heeft gemaakt. 

Qatar arbeiders overleden 

Er zijn in Qatar ongeveer 2 miljoen arbeidsmigranten. In totaal heeft Qatar ongeveer 3 miljoen inwoners. Het grootste deel van het land bestaat dus arbeidsmigranten. Deze migranten komen veelal uit Nepal, Kenia, de Filippijnen, India, Bangladesh, Sri Lanka en Pakistan. Over hoeveel arbeiders er overleden zijn in Qatar wordt veel gespeculeerd. De organisatie van het WK heeft toegegeven dat er 37 doden zijn gevallen rondom het WK in Qatar. Toch zijn er 34 daarvan gekwalificeerd als “niet werk-gerelateerd”. Wat dit precies inhoudt is onduidelijk.  

The Guardian Qatar 

De Britse krant The Guardian kwam met een vernietigend artikel over de arbeidsomstandigheden van de arbeiders in Qatar. Aan de hand van het artikel in de Guardian wordt er onder meer gesproken over: 

 1. Slechte arbeidsomstandigheden 
 2. Moderne slavernij 
 3. Niet uitbetaald krijgen. 
 4. Slechte huisvesting voor de arbeidsmigranten. 
 5. Geen transparantie en nauwkeurigheid rondom de dood van arbeidsmigranten. 

Wel of niet naar het WK gaan? 

Voor het WK in Qatar werd er veel gesproken over of het Nederlands Elftal juist wel of niet naar het WK moest gaan. Er zijn natuurlijk altijd voor- en tegenstanders over het feit of Oranje moet afreizen naar Qatar. Daarnaast is er ook nog de vraag of de koning en de regering naar Qatar moeten afreizen. Er zijn genoeg argumenten voor en tegen of het Nederlands Elftal naar het WK moet gaan.  

Qatar doden bouw stadions 

De stadions waar eind 2022 het WK in Qatar wordt gespeeld hebben ook een keerzijde. Er zijn namelijk veel mensen om het leven gekomen bij de bouw van deze stadions. Het is moeilijk te zeggen hoeveel mensen er precies om het leven zijn gekomen bij de bouw van de voetbalstadions. Er worden van de arbeidsmigranten namelijk geen overlijdensregisters bijgehouden. 

Amnesty International over het aantal doden in Qatar 

Amnesty International geeft geen exact aantal doden. Maar Amnesty zegt wel dat er honderden arbeidsmigranten omkomen in Qatar. Daarbij merkt de organisatie op dat er zelden onderzoek gedaan wordt naar de doodsoorzaak. Mogelijk spelen de hoge temperatuur en de hoge luchtvochtigheid in Qatar een rol. Amnesty roept daarom om betere arbeidsomstandigheden in Qatar. Toch wil Amnesty dat het WK in Qatar doorgaat. Juist om aandacht te krijgen voor de arbeidsmigranten in Qatar. 

KNVB over de omgekomen arbeiders 

Ook de KNVB heeft sinds de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar een statement afgegeven. In het kort komt het erop neer dat de KNVB tegen het WK 2022 in Qatar was. Bovendien wil de KNVB de maatschappelijke problemen in Qatar niet uit de weg gaan. Lees hier het volledige statement van de KNVB over het WK in Qatar. 

Waarbij komen arbeiders om in Qatar? 

Waaraan sterven arbeiders in Qatar? En hoeveel arbeiders zijn er om het leven gekomen? Er zijn geen officiële cijfers bekend over het aantal doden bij de bouw van stadions en infrastructuur voor het WK. Toch is wel duidelijk dat er sinds de bekendmaking van Qatar als gastland voor het WK 2022 een hoop ellende is geweest. In december 2010 werd het WK aan Qatar toegewezen. Sindsdien is er in Qatar een enorm bouwproject van start gegaan. Zo is er onder andere gebouwd: 

 • Een nieuw vliegveld. 
 • Zeven nieuwe stadions. 
 • Een compleet nieuwe stad. 
 • Verschillende wegen. 
 • Hotels. 
 • Openbaar vervoer. 
 • Overige infrastructuur. 

Omdat er geen gegevens worden bijgehouden welke arbeiders waar aan het werk zijn, is het moeilijk te zeggen of al deze arbeidsmigranten ook bij WK gerelateerde projecten zijn omgekomen. Toch is het wel aannemelijk dat een groot percentage hierbij is omgekomen. Veel bouwprojecten stonden de afgelopen jaren namelijk in het teken van het WK 2022. 

Verbeteringen arbeidsomstandigheden Qatar 

Qatar heeft belooft de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Zo heeft Qatar het werken tussen 10:00 uur en 15:30 uur aan banden gelegd. Dit is natuurlijk in verband met het klimaat in Qatar. Daarnaast zijn werkgevers verplicht om de werknemers te controleren op gezondheid. Ook moeten arbeiders passende werkkleding krijgen. Bovendien geeft Qatar de nabestaanden van overleden arbeidsmigranten een compensatie. Toch zal er in de toekomst nog meer moeten gebeuren om de arbeidsomstandigheden van de arbeidsmigranten te verbeteren. 

Wat is de doodsoorzaak van de arbeidsmigranten in Qatar? 

Er zijn verschillende oorzaken waardoor arbeiders in Qatar om het leven komen. 

 • De extreme hitte in Qatar. 
 • Lange werkdagen zonder pauze. 
 • Slechte leefomstandigheden. 
 • Verkeersongevallen. 
 • Zelfmoord. 
 • Arbeidsongevallen. 

Omdat niet per persoon wordt bijgehouden waar deze aan overleden, is het moeilijk vast te stellen hoe de cijfers precies liggen. 

Waarom grijpt niemand in? 

Omdat er volgens de officiële cijfers dus niet zoveel doden vallen, is het lastig om in te grijpen. Bij veel van de overleden arbeiders in Qatar wordt als doodsoorzaak “hart- of ademhalingsfalen” opgegeven. Bovendien wordt bij bijna alle arbeiders in Qatar een natuurlijke doodsoorzaak opgegeven. Opvallend detail is dat er op de overleden arbeiders in Qatar geen autopsie wordt verricht. 

Reacties Qatar, FIFA en KNVB op doden WK Qatar 2022 

Zowel Qatar en de FIFA, als de KNVB hebben een reactie gegeven op de arbeidsomstandigheden van arbeiders rondom het WK 2022 in Qatar. De reacties lees je hieronder. 

Reactie van Qatar op het aantal doden 

Qatar heeft ook gereageerd op het sterftecijfer onder arbeidsmigranten in Qatar. Qatar ontkent overigens het aantal doden niet, maar brengt wel een aantal nuances aan. Zo zegt Qatar dat het aantal doden in verhouding staat tot het enorme aantal arbeidsmigranten in Qatar. Ook zegt Qatar dat bij het aantal doden ook migranten zitten die aan een natuurlijke dood zijn gestorven. Daarnaast zegt Qatar dat slechts 20% van de arbeidsmigranten in de bouw werkt en dat minder dan 10% van de 6500 doden bouwvakkers zijn. 

Reactie FIFA op 6500 doden Qatar 

Ook de FIFA weerlegt de 6500 doden bij het WK in Qatar. FIFA voorzitter Gianni Infantino heeft gezegd dat er 3 doden zijn gevallen bij de bouw van de WK-stadions. Daarnaast zei een FIFA woordvoerder: “Door de zeer strikte gezondheids- en veiligheidsmaatregelen rond de bouw van de WK stadions, is de hoeveelheid ongevallen op WK bouwplaatsen laag in vergelijking met andere grote bouwprojecten over de hele wereld”. Hier zijn overigens geen bewijzen voor geleverd.  

Reactie KNVB op doden WK Qatar

Ook de KNVB heeft gereageerd op de doden rondom de bouw van de stadions voor het WK 2022 in Qatar. Lees de volledige reactie van de KNVB over het aantal doden in Qatar.

Feiten doden WK Qatar 2022 

De meeste feiten rondom de doden in Qatar bij de bouw van verschillende infrastructuur projecten komen van de Britse krant The Guardian. De feiten gaan over de periode van de toewijzing van het WK in Qatar tot aan 2021. We hebben de feiten over het aantal doden rondom het WK in Qatar voor je op een rijtje gezet: 

 • Elke week komen er gemiddeld 12 arbeidsmigranten om het leven in Qatar. 
 • Uit gegevens van Nepal, India, Bangladesh en Sri Lanka en Pakistan blijkt dat er 6.751 doden zijn gevallen. 
 • De verwachting is dat er meer doden zijn gevallen, omdat er bijvoorbeeld geen rekening gehouden wordt met de doden uit Filippijnen en Kenia. Ook uit deze landen zijn er veel arbeidsmigranten die naar Qatar reizen. 
 • Officieel zijn er 37 doden gevallen die gerelateerd zijn aan het WK 2022. Daarvan zijn er 34 gekwalificeerd als “niet werk gerelateerd”. 
 • FIFA baas Gianni Infantino heeft verklaard dat er drie doden zijn gevallen bij de bouw van de WK stadions
 • Qatar slaagt er maar niet in om de 2 miljoen arbeidsmigranten goed te beschermen.