Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » KNVB komt met statement over WK in Qatar 

KNVB komt met statement over WK in Qatar 

De KNVB is met een statement gekomen over het WK in Qatar. Er is een heleboel te doen om de doden die rondom het WK in Qatar zijn gevallen. Daardoor is de discussie losgebarsten over een aantal zaken. Moet het Nederlands Elftal wel naar het WK in Qatar gaan? En hoe zit dat met de regering en de koning? En waarom wordt er eigenlijk een WK in Qatar gehouden? Iedereen is natuurlijk vrij om een eigen mening te hebben. De KNVB heeft in ieder geval al een verklaring gegeven over het WK in Qatar. 

Logo KNVB

KNVB komt met statement over WK in Qatar 

Nu heeft de KNVB een statement afgegeven waarin ze hun standpunt aangeven rond het WK in Qatar. De KNVB zegt in het statement dat ze volop aandacht hebben voor de problemen in Qatar. Wel geeft de KNVB aan dat ze zeker geen voorstander zijn van de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Tenslotte wil de KNVB extra aandacht besteden aan mensenrechten en gelijkheid. 

Standpunt KNVB WK Qatar 2022 

Toch is het standpunt van de KNVB niet heel verrassend. Ook Amnesty International heeft zich uitgesproken over het WK 2022 in Qatar. Ook zij vinden dat er juist een WK moet plaatsvinden omdat er op die manier meer aandacht komt voor de mensenrechtensituatie in Qatar. In een statement van Amnesty International roepen zij juist op tot geen boycot van het WK in Qatar. Amnesty hoopt dat door het WK de arbeidsomstandigheden van de arbeidsmigranten in Qatar verbeteren.

Volledige statement KNVB WK 2022 

Het volledige statement van de KNVB over de mensenrechtensituatie in Qatar, de doden bij de bouw van de stadions en de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar lees je hieronder: 

STATEMENT OVER HET WK IN QATAR 

Sportief gezien is het WK het allerhoogste podium, waar spelers en miljoenen fans wereldwijd jarenlang naartoe leven. Nederland moet zich nog kwalificeren voor het WK, maar wij hebben volop oog voor de problemen in Qatar en helpen om verbeteringen te realiseren en te vergroten. 

Voetbal heeft de kracht om landen en volken te verbinden en zo het gesprek aan te gaan over moeilijke onderwerpen. Dit maakt diplomatie sneller mogelijk en zaken zoals mensenrechten bespreekbaar op plaatsen waar het urgent is dat dat gebeurt. 

  • De KNVB was destijds bij de toewijzing niet voor een WK in Qatar, maar dat het eindtoernooi daar in 2022 plaatsvindt zien we nu als een gegeven. Wij kijken niet weg bij de maatschappelijke problemen van het gastland en zullen – mits gekwalificeerd – sociaal verantwoord deelnemen aan het toernooi. Rapporten van mensenrechtenorganisaties en internationale vakbondkoepels zien we in dit licht als heel waardevol. Het helpt ons. Die rapporten houden ons op de hoogte van de specifieke problematiek en met die informatie kunnen we ook het gesprek aangaan met onze stakeholders. 
  • Ook binnen het voetbal is de KNVB actief op het gebied van mensenrechten. De KNVB was één van de initiatiefnemers om FIFA te bewegen tot meer aandacht voor de mensenrechten in landen die een WK willen houden. Er is op dit gebied duidelijk progressie geboekt: bidprocedures voor komende WK’s kennen nu een zogenoemde mensenrechtenparagraaf. Die was er bij de keuze voor Qatar nog niet, maar de situatie van gastarbeiders in Qatar is dankzij de aandacht voor het WK gesignaleerd, besproken en op een aantal punten ook verbeterd, volgens eerder verschenen rapporten. 
  • Nederland is samen met andere bonden onderdeel van de internationale voetbalwereld en alle FIFA-leden hebben zich verplicht om deel te nemen aan kwalificatiereeksen en – indien geplaatst – het WK. Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkel WK-eindtoernooi door een land om politieke redenen geboycot. Een boycot is dus geen gangbaar middel. Juist vanwege het WK staat de situatie in Qatar, die breder gaat dan alleen het WK, bij velen op de radar. Dankzij alle aandacht hiervoor en de diplomatieke inspanningen wordt er vooruitgang geboekt in de situatie van de arbeiders in Qatar. Een sportieve boycot zou deze vooruitgang niet (verder) helpen, dat geven ook mensenrechtenorganisaties aan. 
  • De KNVB staat over het aanstaand WK voetbal in Qatar in nauw contact met FIFA de Nederlandse ambassade aldaar, met mensenrechtenorganisaties, de International Labour Organisation en in eigen land het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Ons voetbal zetten we in voor verandering in Qatar. Gezamenlijk, want ‘Football supports change’. 

WK in Qatar  

Het WK in Qatar begint op 20 november 2022. De finale wordt gespeeld op 18 december 2022. Voor het Nederlands Elftal begint het toernooi op maandag 21 november 2022. Dan neemt Oranje het op in de eerste groepswedstrijd van Poule A tegen Senegal. De wedstrijd begint om 17:00 uur (Nederlandse tijd) en is live op tv te zien. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *