Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Waarom is het WK in Qatar in de winter?

Waarom is het WK in Qatar in de winter?

Waarom is het WK in Qatar in de winter? Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022 wordt gehouden in de winter. Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom is het WK niet gewoon in de zomer? Het WK 2022 in Qatar wordt gespeeld van 20 november 2022 t/m 18 december 2022. Wij zochten voor jou uit waarom het WK 2022 in Qatar in de wintermaanden wordt gehouden in plaats van in de zomer.

Waarom is het WK in Qatar in de winter

Waarom is het WK in Qatar in de winter?

We zijn het gewend, lekker weer, een biertje, terrasje en 32 voetballanden die strijden om het WK. De beste spelers, de mooiste wedstrijden en iedereen die natuurlijk zijn eigen land aanmoedigt. Maar dit jaar is het net even iets anders. Het WK is namelijk in de winter. Normaal gesproken is het WK middenin de zomer, als er niets anders op tv is. Maar waarom is het dit jaar anders? Waarom wordt het WK dit jaar in november en december gehouden in plaats van in de zomer? Dat heeft natuurlijk alles te maken met het gastland: Qatar.

Wanneer is het WK in Qatar?

Het WK 2022 wordt gehouden in Qatar. Het toernooi begint op 20 november 2022 en de finale is op 18 december 2022. Maar waarom? Dat heeft te maken met de temperatuur in Qatar. Die kan namelijk flink oplopen tot richting de 50 graden. Bovendien is de luchtvochtigheid in Qatar ook extreem hoog. Geen ideale omstandigheden om in te voetballen dus. Daarom is er besloten om het WK te verplaatsen naar de winter.

Hoe warm is het in de zomer in Qatar?

In de zomer kan de temperatuur in Qatar oplopen tussen de 40 en 50 graden Celsius. De hoogste temperatuur in Qatar die ooit gemeten is, is 50,4 graden Celsius. Geen aangename temperatuur om een potje te gaan voetballen. Het is wel vaker warm geweest tijdens een WK voetbal. Zo kon de temperatuur in Brazilië in tijdens het WK van 2014 ook tussen de 30 en 40 graden liggen. Toch is dit nog altijd vele malen koeler dan de temperatuur in Qatar tijdens het WK in de zomer. Ook de luchtvochtigheid speelt natuurlijk een rol. In Brazilië waren er ook al wat klachten over de temperatuur en de luchtvochtigheid tijdens het WK.

Temperatuur Qatar tijdens het WK

In de winter is de temperatuur in Qatar een stuk aangenamer. Het is in de maanden november en december ongeveer tussen de  21 en de 26 graden Celsius. Gemiddeld is het in Qatar zo’n 29 graden Celsius, dus in de winter is het aanzienlijk koeler. In de zomer is het regelmatig rond de 40 graden.

Eerste keer WK in de winter

Nooit eerder werd een WK voetbal in de winter gehouden. Ook was er nog nooit een EK in de winter. Dat het WK nu wél in de winter is, betekent overigens niet dat we sneeuw kunnen verwachten. De temperatuur is nog steeds aangenaam in Qatar in de winter.

Wanneer wordt het WK voetbal normaal gehouden?    

Het WK voetbal begint meestal in juni en de finale is vaak in juli. Een ideaal moment om een WK voetbal te houden. Mensen hebben vakantie, er is weinig interessants op tv en bovendien zit de competitie er voor de meeste spelers op. Het WK is dan de kers op de taart voor veel spelers. Er werd wel eens een beetje afgeweken van de data van het WK, maar nooit zoveel. Soms begon het WK al eind mei en soms eindigde het pas eind juli, maar nooit eerder was het WK in november en december.

WK 2022 in de winter

Het WK 2022 vindt dus in de winter plaats. Maar wat betekent dit precies? Allereerst valt het WK door deze beslissing natuurlijk middenin het voetbalseizoen. Dit betekent dat de competities stilgelegd worden tijdens het WK. Ook betekent dit dat spelers weinig rust krijgen voor het WK. In de Eredivisie is bijvoorbeeld de laatste speelronde de week voor het WK. Op 13 november wordt er in de Eredivisie nog gevoetbald, terwijl het WK 20 november al begint. Dit is een behoorlijke aanslag op de spelers.

Voordelen WK in de winter

Er zitten ook wat voordelen aan een WK in de winter. Wij hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet:

  1. De temperatuur is een stuk aangenamer in de winter in Qatar. Dit betekent dat spelers beter kunnen presteren en dat de wedstrijden aantrekkelijker worden.
  2. Voetballen met hoge temperaturen kan een risico zijn voor de gezondheid van spelers. Het is dus ook een stuk veiliger.
  3. Bovendien is het ook voor de fans een stuk aangenamer om in de winter naar Qatar af te reizen.
  4. Spelers zijn fitter. De voetballers hebben er in Qatar nog niet een heel seizoen opzitten. Dit betekent dat de spelers nog een stuk fitter zijn tijdens het WK .

Nadelen WK in de winter

  1. Spelers moeten na het WK nog weer presteren in de eigen competitie en de Europese competities.
  2. Chaos in de speelkalender van de reguliere competities. Het voetbalseizoen is nog in volle gang als het WK plaatsvindt. Dit zorgt voor chaos in de, toch al volle, competities.
  3. Het WK is duurder in de winter. Nationale bonden betalen clubs een vergoeding voor spelers om naar het nationale team te gaan. Deze is hoger in de winter. De FIFA betaalt ongeveer 208 miljoen euro aan clubs om spelers af te staan voor het WK. (meer dan 10.000 euro per dag, per speler).
  4. Met de Corona pandemie in ons achterhoofd is een WK in de winter ook gevaarlijker. In de winter, als de weerstand toch al minder is, samenkomen met grote groepen mensen is wellicht een slecht idee.
  5. Het WK in de zomer is een traditie. Veel mensen zijn bang dat het WK nu vaker in de winter gehouden zal worden.
  6. Er zullen minder mensen (uit Europa) afreizen naar het WK in Qatar. Het valt nu niet samen met de zomervakantie.

Kritiek op het WK in de winter

Naast de kritiek die er is op de organisatie van het WK voetbal in een land als Qatar, is er ook kritiek op een winters WK. Daarbij wordt met name vaak genoemd dat het middenin de andere competities is. Daarnaast spelen spelers vlak voor het WK nog in de reguliere competities. Geven spelers niet alles in de competitie omdat ze bang zijn om geblesseerd te raken? Of geven ze juist wél alles en starten ze niet op het WK? Het is de eerste keer dat een wereldkampioenschap voetbal in de winter wordt gehouden. Pas achteraf kunnen we conclusies trekken over het succes van een WK in de winter.

Meest gestelde vragen

Waarom is het wereldkampioenschap in Qatar in de winter?

Het WK in Qatar wordt vanwege het klimaat in Qatar in de winter gehouden.

Wanneer begint het WK 2022?

Het WK 2022 begint op zondag 20 november 2022. Dan is de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador.

Wanneer begint Nederland op het WK 2022?

De eerste wedstrijd van Oranje is op maandag 21 november 2022.

Waarom is het WK in november en december?

Omdat het in de zomer te warm is in Qatar, wordt het WK in het najaar gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *