Ga naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Poules WK Qatar 2022 » Poule A WK Qatar 2022 (Poule Nederlands Elftal)

Poule A WK Qatar 2022 (Poule Nederlands Elftal)

Poule A WK Qatar 2022; de poule van het Nederlands Elftal. Lees alles over groep A tijdens het WK 2022 in Qatar. Poule A is de poule waar ook het Nederlands Elftal ingedeeld is. Poule A is een belangrijke poule. Zo zit natuurlijk “Ons Oranje” in poule A, maar ook gastland Qatar zit in deze poule. Bovendien is de eerste wedstrijd van het WK een wedstrijd uit poule A. Oranje zit samen met Qatar, Senegal en Ecuador in Poule A.

Poule A WK 2022

Eindstand poule A WK Qatar 2022

De uitslag in poule A van het WK 2022 is:

 1. Nederland
 2. Senegal
 3. Ecuador
 4. Qatar

Stand Groep A

Bekijk de eindstand van poule A op het WK 2022:

Poule AWGWGVDVDTP
Poule Nederland WK Qatar Nederland3210517
Poule Senegal WK Qatar 2022 Senegal3201546
Poule Ecuador WK Qatar 2022 Ecuador3111434
Poule Qatar WK 2022 Qatar3003170

Uitslagen poule A

In totaal worden er zes poulewedstrijden gespeeld in groep A. Het speelschema van poule A ziet er als volgt uit:

DagDatumTijd (NL)ThuisUitGroepStadionUitslag
Zo.20 november 202217:00speelschema Qatar WK 2022 Qatarspeelschema Ecuador WK Qatar 2022 EcuadorAAl Bayt0-2
Ma.21 november 202217:00speelschema Senegal WK Qatar 2022 Senegalspeelschema Nederland WK Qatar NederlandAAl Thumama0-2
Vr.25 november 202214:00speelschema Qatar WK 2022 Qatarspeelschema Senegal WK Qatar 2022 SenegalAAl Thumama1-3
Vr.25 november 202217:00speelschema Nederland WK Qatar Nederlandspeelschema Ecuador WK Qatar 2022 EcuadorAKhalifa International1-1
Di.29 november 202216:00speelschema Ecuador WK Qatar 2022 Ecuadorspeelschema Senegal WK Qatar 2022 SenegalAKhalifa International1-2
Di.29 november 202216:00speelschema Nederland WK Qatar Nederlandspeelschema Qatar WK 2022 QatarAAl Bayt2-0

Wedstrijden Poule A

In iedere poule speelt elk land een keer tegen elkaar. Dit betekent dat ieder land dus 3 groepswedstrijden speelt op het WK in Qatar. Voor een overwinning krijg je 3 punten, een gelijkspel is 1 punt waard en bij verlies krijgt het land 0 punten. De wedstrijden in Poule A worden gespeeld op:

 • Zondag 20 november 2022
 • Maandag 21 november 2022
 • Vrijdag 25 november 2022
 • Dinsdag 29 november 2022

In poule A zitten vier landen. De vier landen in poule A zijn:

 1. Qatar (gastland)
 2. Ecuador
 3. Senegal
 4. Nederland

Van de vier landen zullen er twee doorgaan naar de knock-outfase van het WK voetbal. De knock-outfase begint na de poulefase. De poulefase begint met de achtste finales en deze worden gespeeld op 3,4,5 en 6 december 2022.

 • Er zijn in totaal 3 speelrondes en 6 wedstrijden in Poule A.
 • Ieder land speelt 3 groepswedstrijden.
 • De nummers 1 en 2 uit groep A gaan door naar de volgende ronde.

Wie gaan er door?

Uit iedere poule gaan de nummers 1 en 2 uit de poule door naar de knockout-fase van het WK. De landen die eerste en tweede worden in poule A gaan dus door naar de achtste finales van het WK 2022 in Qatar. Wil je weten wat er gebeurt bij een gelijke stand in een WK-poule? Lees dan alles over een gelijke stand in de WK poule.

Poule van het Nederlands Elftal

Poule A is de poule van het Nederlands Elftal. Het Nederlands Elftal zit in de poule A samen met Qatar, Ecuador en Senegal. Op papier moet dit natuurlijk een makkie worden voor Oranje. Het is in de praktijk echter een stuk lastiger voor het team van bondscoach Louis van Gaal. Doordat Qatar het thuisland is, zullen zij extra gemotiveerd zijn. Qatar wil het natuurlijk voor eigen publiek zo goed mogelijk doen. Dit kan dus maar zo eens een lastige tegenstander worden voor Oranje. Daarnaast is er Senegal. Senegal is de huidige kampioen van de Afrika Cup (2021) en moet dus ook niet onderschat worden. Toch mist Senegal vanwege een blessure de belangrijkste spelen: Sadio Mané. Het laatste land in de poule van het Nederlands Elftal is Ecuador. Het land heeft wel eens een sterkere selectie gehad, maar voetballen tegen een Zuid-Amerikaans land is nooit makkelijk. Op het vorige WK voetbal was de ploeg er niet bij. De poule van Oranje belooft dus een interessante poule te worden. Het moet voor het Nederlands Elftal heel goed mogelijk zijn om de poule te winnen.

Landen Poule A

In groep A van het WK zitten vier landen: Qatar, Ecuador, Senegal en Nederland. We zullen hieronder op ieder land afzonderlijk ingaan.

Qatar poule A WK Qatar 2022

Qatar doet voor het eerst mee aan het WK en heeft dat natuurlijk alleen te danken aan het feit dat ze het organiserende land zijn. Toch heeft Qatar de afgelopen jaren wel boven verwachting gepresteerd. Zo wonnen ze in 2019 nog het Aziatisch Kampioenschap, een knappe prestatie. Het Qatarees elftal bestaat alleen uit spelers die ook in Qatar voetballen. Alle Qatarese voetballers spelen bij een club uit Qatar. Het is misschien geen land waarbij je meteen aan voetbal denkt, dus hebben wij alles voor jou uitgezocht over voetbal in Qatar.

Ecuador poule A WK Qatar 2022

Ecuador heeft één hele bekende speler: Antonio Valencia van Manchester United. De laatste tijd heeft Ecuador niet bijzonder goed gepresteerd en het is dan ook al een knappe prestatie dat ze op dit WK in Qatar aanwezig zijn. Op het WK van 2018 was Ecuador er niet bij. Bovendien is het pas het vierde WK waar Ecuador aan mee doet.

Senegal poule A WK Qatar 2022

Het Senegalees elftal kent behoorlijk wat bekende spelers. Natuurlijk kent iedereen sterspeler Sadio Mané, maar ze hebben nog een aantal ervaren spelers. Zo beschikken ze over een prima keeper (Édouard Mendy, Chelsea), een uitstekende verdediging (Bouna Sarr, Bayern München en Abdou Diallo, PSG), een goede middenvelder (Idrissa Gueye, PSG) en natuurlijk Sadio Mané in de voorhoede. Het is ook niet voor niets dat Senegal in 2021 de Afrika Cup heeft gewonnen. Senegal belooft dus een gevaarlijke outsider te zijn op dit WK. Update: Sterspeler Sadio Mané van Senegal kan door een blessure niet meedoen aan het WK 2022 in Qatar.

Nederland poule A WK Qatar 2022

Het Nederlands Elftal is gelukkig weer aanwezig op het WK 2022. Bovendien wist Oranje de Nations League poule te winnen voorafgaand aan het WK en dit schept natuurlijk verwachtingen. De beste man van het Nederlands Elftal is zonder twijfel de bondscoach: Louis van Gaal. Hij heeft in het verleden al meerdere keren bewezen dat hij een hecht team kan bouwen. Bovendien heeft hij laten zien dat hij een elftal goed kan laten omschakelen. Gaat het van de van de sterren als Frenkie de Jong, Mathijs de Ligt, Denzel Dumfries of Memphis Depay komen? Of gaan er jonge talenten laten zien dat ze klaar zijn voor het grote werk? Het belooft in ieder geval een prachtig WK te worden voor het Nederlands Elftal in Qatar.

Speelschema poule A achtste finales (knockout-fase)

Tegen welke landen moet de winnaar en de nummer twee van poule A? De nummer één en twee uit poule A gaan dus door naar de knockout-fase van het WK. Na de poulefase volgen de achtste finales. Daarin neemt de nummer 1 van poule A het op tegen de nummer 2 uit poule B. De nummer 2 van poule A neemt het op tegen de nummer 1 van poule B.

Programma poule A voor de achtste finales:

#DagDatumTijdThuisUitStadion
49Za.3-dec-2216:001A2BKhalifa International Stadion
51Zo.4-dec-2220:001B2AAl Bayt Stadion
Tegenstanders poule A na de poulefase

Voorspelling Poule A

Onze voorspelling van de eindstand in poule A:

 1. Nederland
 2. Senegal
 3. Ecuador
 4. Qatar

Onze voorspelling van poule A is dat Oranje de poule gaat winnen. Het Nederlands Elftal is veruit de sterkste ploeg in poule A. Op de tweede plek kiezen we voor Afrika Cup winnaar Senegal. Bovendien beschikt de ploeg over een aantal sterke spelers. Toch moet het land helaas sterspeler Sadio Mané missen. Hij is geblesseerd en kan daardoor niet naar het WK. Daarnaast verwachten we dat Ecuador op de derde plek zal eindigen. Tenslotte denken we dat Qatar op de laatste plek in de poule zal eindigen. Ondanks dat Qatar het gastland is dit WK, zien we het land toch als de zwakste in Poule A.

Stadions Poule A

Er zijn acht verschillende stadions tijdens het WK 2022 in Qatar. In poule A wordt in drie verschillende stadions gespeeld:

 • Al Bayt Stadion
  Het Al Bayt Stadion ligt in Al Khor ten Noorden van hoofdstad Qatar. Het stadion heeft plaats voor 60.000 toeschouwers. In poule A wordt de openingswedstrijd in dit stadion gespeeld. Bovendien speelt het Nederlands Elftal de laatste groepswedstrijd tegen Qatar in het Al Bayt Stadion.
 • Al Thumana Stadion
  Het Al Thumana Stadion is een voetbalstadion in Doha, de hoofdstad van Qatar. In het Al Thumana Stadion kunnen 40.000 toeschouwers. Het stadion is het toneel van de eerste poulewedstrijd van Oranje. Dan neemt Oranje het op tegen Senegal.
 • Khalifa International Stadion
  Khalifa International Stadium is ook een voetbalstadion in Doha. Het stadion heeft plaats voor 40.000 toeschouwers. Het Khalifa International Stadion is onder andere het toneel van de wedstrijd tussen Nederland en Ecuador. Dit is de tweede groepswedstrijd van het Nederlands Elftal.

In het Al Bayt Stadion wordt de openingswedstrijd van het WK 2022 gespeeld. Deze wedstrijd gaat tussen Qatar (het gastland) en Ecuador. Ook de wedstrijd tussen Nederland en Senegal is in het Al Bayt Stadion. De andere groepswedstrijden uit poule A worden gespeeld in het Al Thumana Stadion en het Khalifa Internation Stadion. Het Nederlands Elftal speelt de eerste groepswedstrijd (tegen Senegal) in het Al Thumana Stadion. Daarna speelt het Nederlands Elftal in het Khalifa International Stadion tegen Ecuador. Tenslotte speelt Oranje tegen Qatar in het Al Bayt Stadion. Het Nederlands Elftal speelt dus in drie verschillende stadions tijdens het WK 2022 in Qatar.

Speelsteden Groep A

In groep A worden de wedstrijden gespeeld in twee verschillende speelsteden. In totaal zijn er vijf speelsteden tijdens dit WK en acht verschillende stadions. De speelsteden van poule A zijn:

 • Al Khor (Al Khawr)
  Al Khor, of Al Khawr, ligt iets ten noorden van Doha. Op ongeveer 60 km ten noorden van de hoofdstad van Qatar vind je Al Khor. De stad heeft iets meer dan 30.000 inwoners. De stad betekent “baai” en dat is ook niet zo vreemd. De stad ligt namelijk aan de oostkust van Qatar.   
 • Doha
  Doha is de hoofdstad van Qatar. Bovendien is Doha met bijna 2.4 miljoen inwoners de grootste stad van Qatar. In Doha zijn maar liefst vier voetbalstadions te vinden tijdens dit WK: Stadion 974, Al Thumana Stadion, Khalifa International Stadion en het Education City Stadion. Doha betekent overigens “rondheid”. Dit is een verwijzing naar de vele ronde baaien rond Doha.

Alle WK poules

Ben je op zoek naar een overzicht van alle andere WK poules? Bekijk de standen in alle WK groepen of bekijk de stand van:

Meest gestelde vragen

Welke landen zitten in poule A op het WK 2022 in Qatar?

Poule A bestaat uit Nederland, Qatar, Ecuador en Senegal.

Hoeveel landen gaan er door in de poule van Nederland?

De nummers één en twee gaan door in de poule van Oranje. De andere twee landen keren huiswaarts.

Wie gaan er door uit poule A?

De nummers één en twee uit poule A gaan door naar de achtste finales.

Welke landen doen allemaal mee aan het WK?

Naast de Nederland en de andere landen in poule A zijn er nog 28 deelnemende landen. Bekijk alle poules en alle deelnemende landen.

In welke stadions worden de poulewedstrijden in poule A gespeeld?

De wedstrijden in poule A worden gespeeld in het Al Bayt Stadium, Al Thumana Stadium en Al Khalifa International Stadium.

In welke speelsteden worden de wedstrijden in poule A gespeeld?

De wedstrijden in poule A worden gespeeld in Al Khor en Doha.

In welke poule zit het Nederlands Elftal?

Nederland zit in poule A tijdens het WK 2022 in Qatar.

Bij wie zit Nederland in de poule op het WK 2022?

Nederland zit in poule A samen met Qatar, Ecuador en Senegal.

Gaat Nederland door in de poule?

Nederland heeft een hele grote kans om de poulefase van het WK te overleven. De tegenstanders van Oranje zijn op papier veel zwakker.

Welke landen gaan er door uit poule A?

Nederland en Senegal zijn door naar de achtste finales uit poule A.