Ga naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Poules WK Qatar 2022 » Poule E WK Qatar 2022

Poule E WK Qatar 2022

Poule E WK Qatar 2022 is de poule van onder andere Duitsland en Spanje. Lees alles over groep E tijdens het WK 2022 in Qatar. Poule E is een zware poule. Spanje en Duitsland zitten namelijk samen in één WK poule. De poulewedstrijd Spanje-Duitsland is natuurlijk al een hele mooie wedstrijd. Naast deze twee toplanden zitten ook Costa Rica en Japan in groep E. Poule E op het WK in Qatar belooft een spannende poule te worden. Gaan de twee toplanden de poulefase overleven? Of gaan de “kleintjes” stunten?

Poule E WK Qatar 2022

Poule E WK Qatar 2022

In poule E zitten vier landen. De vier landen in poule E zijn:

 1. Spanje
 2. Costa Rica
 3. Duitsland
 4. Japan

Van de vier landen uit poule E gaan er twee door naar de knock-outfase van het WK voetbal. De knock-outfase begint na de groepsfase. In de knock-outfase zijn eerst de achtste finales en deze worden gespeeld op 3,4,5 en 6 december 2022.

 • Er zijn in totaal 3 speelrondes en 6 wedstrijden in Poule E.
 • Ieder land speelt 3 groepswedstrijden.
 • De nummers 1 en 2 uit groep E gaan door naar de volgende ronde (achtste finales).

Stand Groep E

Bekijk hieronder de stand in poule E:

Poule EWGWGVDVDTP
Poule Japan WK Qatar 2022 Japan3201436
Poule Spanje WK 2022 Qatar Spanje3111934
Poule Duitsland WK Qatar 2022 Duitsland3111654
Speelschema Costa Rica WK 2022 Costa Rica31023113

Speelschema en uitslagen Groep E

In totaal worden er zes poulewedstrijden gespeeld in groep E. Het speelschema van poule E ziet er als volgt uit:

DagDatumTijd (NL)ThuisUitGroepStadionUitslag
Wo.23 november 202214:00speelschema Duitsland WK Qatar 2022 Duitslandspeelschema Japan WK Qatar 2022 JapanEKhalifa International1-2
Wo.23 november 202217:00speelschema Spanje WK 2022 Qatar SpanjeSpeelschema Costa Rica WK 2022 Costa RicaEAl Thumama7-0
Zo.27 november 202211:00speelschema Japan WK Qatar 2022 JapanSpeelschema Costa Rica WK 2022 Costa RicaEAhmad Bin Ali0-1
Zo.27 november 202220:00speelschema Spanje WK 2022 Qatar Spanjespeelschema Duitsland WK Qatar 2022 DuitslandEAl Bayt1-1
Do.1 december 202220:00Speelschema Costa Rica WK 2022 Costa Ricaspeelschema Duitsland WK Qatar 2022 DuitslandEAl Bayt2-4
Do.1 december 202220:00speelschema Japan WK Qatar 2022 Japanspeelschema Spanje WK 2022 Qatar SpanjeEKhalifa International2-1

Wedstrijden en programma Poule E

In iedere poule speelt elk land één keer tegen elkaar. Dit betekent dat ieder land dus 3 groepswedstrijden speelt op het WK in Qatar. Voor een overwinning krijg je 3 punten, een gelijkspel is 1 punt waard en bij verlies krijgt het land 0 punten. De wedstrijden in Poule E worden gespeeld op:

 • Woensdag 23 november 2022
 • Zondag 27 november 2022
 • Donderdag 1 december 2022

Wie gaan er door?

Uit iedere poule gaan de nummers 1 en 2 uit de poule door naar de knockout-fase van het WK. De landen die eerste en tweede worden in poule E gaan dus door naar de achtste finales van het WK 2022 in Qatar. Wil je weten wie er doorgaat bij een gelijke stand en een gelijk aantal punten? Bekijk de uitleg over een gelijk aantal punten.

Poule van Spanje WK Qatar 2022

Spanje is natuurlijk altijd één van de favorieten voor de WK titel. Dat geldt ook voor dit WK. De selectie van de Spanjaarden is iets minder dan het in het verleden wel eens geweest is, maar Spanje heeft alsnog een paar wereldspelers. David de Gea, Aymeric Laporte, Marcos Alonso, Ferran Torres, Rodri, en Sergi Roberto zijn slechts een paar voordelen van de topspelers in de Spaanse selectie. In de poule van Spanje is natuurlijk Duitsland de grote concurrent voor de Spanjaarden. De wedstrijd Spanje – Duitsland op het WK belooft dan ook een prachtige match te worden.

Poule van Duitsland WK Qatar 2022

In de Poule van Duitsland hoeven de Duitsers niet veel te vrezen van Costa Rica en Japan. Het lijkt van tevoren al wel duidelijk dat Spanje en Duitsland doorgaan naar de achtste finales. Het wordt natuurlijk wel spannende wie er eerste wordt in de poule van Duitsland. De winnaar ontloopt in de achtste finales namelijk de nummer 1 van poule F. Dit kunnen zomaar eens de Rode Duivels zijn. Een andere kanshebber is Kroatië. Poule E met Duitsland en Spanje is dus een interessante poule om in de gaten te houden dit WK.

Landen Poule E

In groep E van het WK zitten vier landen: Spanje, Costa Rica, Duitsland en Japan. We zullen hieronder op ieder land afzonderlijk ingaan.

Spanje poule E

De Spanjaarden beschikken over een aantal jonge talenten dit jaar. Natuurlijk is het tijdperk met onder andere Xavi, Iniesta en Puyol voorbij, maar dat wil nog niet zeggen dat de Spanjaarden geen goed team op de been kunnen zetten. Spanje werd eerste in de Nations League poule en gaat daardoor door naar de Final Four van de Nations League. Na twee gelijke spelen (tegen Portugal en Tsjechië) hebben de Spanjaarden de vier laatste poulewedstrijden allemaal gewonnen. Spanje geldt natuurlijk ook als een titelkandidaat voor het WK 2022 in Qatar.

Costa Rica Poule E

Costa Rica wist zich knap te plaatsen voor het WK 2022 door een overwinning op Nieuw-Zeeland. Toch wordt het alweer de 6e keer dat Costa Rica meedoet aan een WK. Bovendien is dit het derde WK op rij alweer dat ze van de partij zijn. Costa Rica doet het de laatste jaren dus goed. Bij Costa Rica zien we natuurlijk oude bekende Bryan Ruiz (FC Twente) in de selectie staan. Verder kennen we doelman Keylor Navas van Real Madrid. Costa Rica zit in een loodzware poule met Duitsland en Spanje. Het wordt dan ook een moeilijk opgave om de achtste finales te bereiken.

Duitsland Poule E

Duitsland geldt vanzelfsprekend als één van de favorieten op de WK winst. Het Duits voetbalelftal werd al drie keer wereldkampioen en ook drie keer Europees kampioen. We dromen natuurlijk allemaal op een WK finale tussen Nederland en Duitsland. De Duitsers beschikken op het moment over een sterke selectie. Met spelers als Thomas Müller, Leroy Sané, Timo Werner, İlkay Gündoğan, Kai Havertz, Joshua Kimmich en Manuel Neuer beschikt het Duitse Elftal over veel kwaliteit. Ook dit jaar wil Duitsland weer een gooi naar de wereldtitel doen. Toch eindigde Duitsland in de Nations League op een teleurstellende derde plek achter Hongarije en Italië. Voor de Duitsers is er dus nog een hoop werk aan de winkel.

Japan poule E

Japan heeft zich voor de zevende keer op rij geplaatst voor het WK voetbal. Het wereldkampioenschap is voor Japan dus niet vreemd. Daarnaast haalden ze in 2019 nog de finale van de Azië Cup. De selectie van Japan kent een aantal bekende spelers. Zo beschikken de Japanners voor dit WK over Okazaki (Leicester), Inui (Real Betis), Kagawa (Borussia Dortmund), en Nagatomo (Galatasaray). Ook kennen we natuurlijk Keisuke Honda (VVV Venlo en Vitesse) en Yoshida (VVV Venlo). Daarnaast speelt Ritsu Doan (PSV) ook voor Japan. Of hij erbij is op het WK 2022 is nog even afwachten.

Speelschema poule E achtste finales (knockout-fase)

De nummer één en twee uit poule E gaan door naar de knockout-fase van het WK. Na de poulefase volgen de achtste finales. Daarin neemt de nummer 1 van poule E het op tegen de nummer 2 uit poule F. De nummer 2 van poule E neemt het op tegen de nummer 1 van poule F.

Programma poule D voor de achtste finales:

#DagDatumTijdThuisUitStadion
53Ma.5-dec-2216:001E2FAl Janoub Stadion          
55Di.6-dec-2216:001F2EEducation City Stadion
Programma winnaar en nummer twee poule E WK Qatar 2022

Voorspelling Poule E WK Qatar 2022

Onze voorspelling van de eindstand in poule E:

 1. Duitsland
 2. Spanje
 3. Japan
 4. Costa Rica

Dat Duitsland en Spanje eerste en tweede worden in Poule E lijkt al wel zeker. De twee landen gaan strijden om de eerste en tweede plaats. Wij denken dat Duitsland eerste eindigt omdat zij net wat meer ervaring hebben dan de Spanjaarden. Voor Japan en Costa Rica zit het WK er snel op is onze verwachting. Al hebben beide landen in het verleden al wel bewezen dat ze ook kunnen stunten in wedstrijden. Daarnaast zijn hebben beide landen een hecht team en kunnen ze op vechtlust het de toplanden behoorlijk lastig maken. Groep E op het WK 2022 belooft dus een hele spannende te worden.

Stadions Poule E

Er zijn acht verschillende stadions tijdens het WK 2022 in Qatar. In poule E wordt in vier verschillende stadions gespeeld:

 1. Khalifa International Stadion
  Het Khalifa International Stadion ligt in de hoofdstad van Qatar, Doha. Het stadion werd geopend in 1976 en was destijds het grootste stadion van Qatar. Na inmiddels drie renovaties is het stadion nu één van de modernste stadions van Qatar. Er is plek voor 48.000 toeschouwers. In het Khalifa International Stadion worden twee groepswedstrijden in poule E gespeeld.
 2. Al Thumana Stadion
  Het Al Thumana Stadion is in groep E het decor van één poulewedstrijd. Alleen de wedstrijd tussen Spanje en Costa Rica wordt in het Al Thumana Stadion gespeeld. Het stadion ligt in Doha en biedt plaats aan 40.000 toeschouwers tijdens het WK. Na het WK wordt het stadion deels afgebroken en zal er plaats blijven voor 20.000 fans. De overige stoeltjes worden gedoneerd aan ontwikkelingslanden.
 3. Ahmad Bin Ali Stadion
  Het Ahmad Bin Ali Stadion ligt in Al Rayyan, een stad in het midden van Qatar. Het stadion is ook bekend als het Al Rayyan Stadion. Normaal gesproken wordt het stadion gebruikt door de Qatarese voetbalclubs Al-Rayyan en Al Kharaitiyat SC. Voor het WK is het stadion gerenoveerd en uitgebreid. Daardoor kunnen er nu 43.000 fans in het stadion (in plaats van 21.282).  In dit stadion wordt alleen Japan-Costa Rica gespeeld in groep E.
 4. Al Bayt Stadion
  Het Al Bayt Stadion ligt in de plaats Al Khor (Al Khawr). Om het stadion is Al Bayt Stadium Park te vinden. Het stadion is speciaal voor dit WK gebouwd. De bouw begon in 2014 en het stadion werd op 30 november 2021 geopend. Tijdens het WK kunnen er 60.000 toeschouwers in het stadion. Het Al Bayt stadion wordt naast de groepswedstrijden in Poule E ook gebruik voor een achtste finale, een kwartfinale en een halve finale. Bovendien speelt Nederland tegen Qatar in het Al Bayt Stadion.

Speelsteden Groep E

In groep E worden de wedstrijden gespeeld in drie verschillende speelsteden. In totaal zijn er vijf speelsteden tijdens dit WK en acht verschillende stadions. De speelsteden van poule E zijn:

 1. Al Khor
  Al Khor ligt op ongeveer 60 km van Doha. De stad wordt ook wel Al Khawr genoemd. In Al Khor wonen iets meer dan 30.000 mensen. De stad is één van de vijf speelsteden dit WK en heeft één WK stadion. Al Khor betekent “baai”. De stad ligt namelijk in een drie kilometer lange inham. Al Khor is één van de oudste steden van Qatar.
 2. Doha
  Doha is de hoofdstad van Qatar. Bovendien is Doha met bijna 2.4 miljoen inwoners de grootste stad van Qatar. In Doha zijn 2 voetbalstadions te vinden tijdens dit WK: het Khalifa International Stadion en het Education City Stadion. Doha betekent overigens “rondheid”. Dit is een verwijzing naar de vele ronde baaien rond Doha.
 3. Al Rayyan
  Al Rayyan ligt in het midden van Qatar en wordt ook wel het “overstromingsgebied” of “irrigatiegebied” genoemd vanwege zijn lage ligging. Het woord “Ray” betekent in het Arabisch dan ook irrigatie. Al Rayyan heeft ongeveer 450.000 inwoners en is dus een behoorlijke stad. In Al Rayyan vind je het Ahmed Bin Ali Stadion.

Alle WK poules

Ben je op zoek naar een overzicht van alle andere WK poules? Bekijk de standen in alle WK groepen of bekijk de stand van:

Meest gestelde vragen

Welke landen zitten in poule E op het WK 2022 in Qatar?

Poule E bestaat uit Spanje, Costa Rica, Duitsland en Japan.

Hoeveel landen gaan er door uit poule E.

Uit poule E gaan twee landen door.

Wie gaan er door uit poule E?

De nummers één en twee uit poule E gaan door naar de achtste finales.

Welke landen doen allemaal mee aan het WK?

Naast de landen in poule E zijn er nog 28 deelnemende landen. Bekijk alle poules en alle deelnemende landen.

In welke stadions worden de poulewedstrijden in poule E gespeeld?

De wedstrijden in poule E worden gespeeld in het Khalifa International Stadium, Al Thumana Stadium, Ahmad Bin Ali Stadium en het Al Bayt Stadium.

In welke speelsteden worden de wedstrijden in poule E gespeeld?

De wedstrijden in poule E worden gespeeld in Al Khor, Doha en Al Rayyan.

In welke poule zit het Nederlands Elftal?

Nederland zit in poule A tijdens het WK 2022 in Qatar.