Meteen naar de inhoud
Home » Nederlands Elftal

Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal is het nationale voetbalelftal van Nederland. Zij vertegenwoordigen Nederland in Interlands. Het Nederlands Elftal wordt ook wel “Oranje” genoemd. Dit is vanwege de kleur van de voetbalshirts die altijd Oranje zijn bij thuiswedstrijden. ook de supporters leden zich vaak in het oranje. Alles weten over het Nederlands Voetbalelftal? Lees dan snel verder.

Nederlands Elftal

Over het Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal wordt ook wel “Oranje” genoemd, of kortweg NL Elftal. Het Nederlands Elftal is het mannenvoetbal elftal van Nederland. Ook bestaat er een Vrouwen NL-Elftal, zij worden de Oranje Leeuwinnen genoemd. Het Nederlands Voetbalelftal speelt onder andere:

  • Vriendschappelijke wedstrijden
  • Europees Kampioenschap Voetbal (EK)
  • Wereldkampioenschap Voetbal (WK)
  • Olympische Spelen (OS)
  • Nations League

Naast het Nederlands Voetbalelftal is er ook een Nederlands Elftal tot 21 jaar. Zij worden ook wel Jong Oranje genoemd.

Geschiedenis Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal werd opgericht in 1889. Toen werd namelijk de ‘Nederlandschen Voetbal- en Atletische Bond’ opgericht (NVAB). In 1895 werd de naam veranderd in “Nederlandsche Voetbalbond” (NVB). In 1929 werd ter ere van het 40-jarig bestaan van de bond de naam Koninklijk toegevoegd. Zo ontstond de KNVB. Vanaf ongeveer 1901 werden er niet officiële wedstrijden gespeeld door Oranje. Vaak was dit tegen België. Deze wedstrijden werden nog niet gesteund door de KNVB. Dit veranderde vanaf 1905, toen de KNVB het Nederlands Elftal ging erkennen.

Eerste wedstrijd Nederlands Elftal

In 1905 was de eerste officiële wedstrijd van Oranje Ze speelden toen hun eerste officiële interland tegen België. Onder bondscoach Cees van Hasselt (kleermaker van beroep) werd de eerste wedstrijd van Oranje overtuigend gewonnen. Er waren 800 toeschouwers aanwezig bij de wedstrijd. Nederland won hun allereerste wedstrijd ooit met 4-1 van België. Nederland speelde overigens twee weken later alweer tegen de Belgen, ditmaal thuis. De wedstrijd vond plaats in een oud stadion van Sparta Rotterdam: Het Schuttersveld. Nederland won weer van België (4-0) en won daarmee de officieuze Rotterdams Nieuwsblad Beker.

Leuk feitje: De spelers van Nederland werden voor de eerste interlands geselecteerd door vijf leden van de KNVB.

Eerste officiële toernooi Nederlands Elftal

Oranje kwam voor het eerst in actie op een officieel toernooi tijdens de Olympische Zomerspelen van 1908 in Londen. Nederland gooide meteen hoge ogen. Ze gingen met een bronzen medaille naar huis. Aan het WK deed Nederland voor het eerst in 1934 mee, maar daar verloren ze direct van Zwitserland waardoor het toernooi van korte duur was. Pas in 1976 nam Oranje deel aan hun eerste EK. Daar werden ze overigens meteen derde.

Nederlands Elftal Shirt

Het tenue van het Nederlands Elftal is traditioneel Oranje bij thuiswedstrijden. Het shirt bij uitwedstrijden verandert steeds. De kleur Oranje komt vanuit de koninklijke familie, die Oranje-Nassau heten.

  • Thuisshirt: Oranje
  • Uitshirt: Zwart

Op het shirt staat traditioneel een afbeelding van een leeuw te vinden. De plek van “de leeuw” wisselt nog wel eens. Sinds 1907 staat de leeuw afgebeeld op het NL Elftal-shirt.

Voor 1907 speelde Nederland zijn Interlands in een wit shirt met een rood–wit-blauwe schuine baan. Vanaf 1907 werd dit Oranje en kwam de leeuw op het shirt. De leeuw is sindsdien altijd gebleven. De leeuw op het shirt van Oranje is een verwijzing naar het nationale dier van Nederland, de leeuw. Bovendien verwijst het nu naar het logo van de KNVB.

Leuk feitje: In het begin van het internationale voetbal speelden spelers meestal in de shirts van de club waar ze voor speelden. Al deze verschillende shirts zorgden voor een bonte verzameling van kleuren op het veld, maar was natuurlijk niet heel handig.

Rivalen Nederlands Elftal

De grootste rivaal van het Nederlands Elftal is Duitsland. Dit komt onder andere door de bezetting van Nederland door Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Sinds de verloren WK-finale van 1974 tegen West-Duitsland is de rivaliteit alleen maar groter geworden. Sindsdien is de derby tussen Nederland en Duitsland één van de meest bekende voetbalderby’s ter wereld.

Naast de rivaliteit met Duitsland heeft Nederland een “gezonde” rivaliteit met België. Dit is ontstaan doordat Nederland en België tijdens het ontstaan van het interlandvoetbal bijna uitsluitend tegen elkaar voetbalden. Tegenwoordig wordt de wedstrijd tussen Nederland en België ook wel de “Derby van de Lage Landen” genoemd.

Kledingsponsor

In de loop der jaren heeft het Nederlands Elftal verschillende kledingsponsor gehad. De kledingsponsor verzocht het tenue van Oranje. De eerste sponsor van Oranje was Umbro. Daarna volgden Adidas en Lotto. Tegenwoordig is Nike de kledingsponsor van Oranje. Zij hebben nog een contract tot 2026 en zullen dus tot die tijd de outfit van Oranje verzorgen.

Lijst kledingsponsors Nederland:

Kledingsponsor Nederlands ElftalJaar
Umbro1966 – 1974
Adidas1974 – 1990
Lotto1991 – 1996
Nike1996 – heden
Merk Nederlands Elftal shirt door de jaren heen

Mascotte Oranje

De mascotte van het Nederlands Elftal heet Dutchy. Dutchy is bij alle wedstrijden van Oranje aanwezig. Hij draagt rugnummer twaalf en symboliseert daarmee de “twaalfde man”. Tijdens de wedstrijden van Oranje moedigt de mascotte het Nederlands Elftal aan. Voor en na de wedstrijd heeft Dutchy vooral tijd voor kinderen, die met hem op de foto kunnen. Het Nederlands vrouwenelftal heeft overigens een eigen mascotte. De mascotte van de Oranje Leeuwinnen heet Kicky. Zij is niet alleen de mascotte van de Oranje Leeuwinnen, maar ook de vriendin van Dutchy. Samen wonen ze in de bossen van Zeist.

  • Naam: Dutchy
  • Verjaardag: 25 juni
  • Geboorteplaats: Nederland
  • Woonplaats: Zeist (in de bossen van Zeist)
  • Dier: Leeuw van Oranje
  • Lengte: 1,83 meter
  • Kleur ogen: Zwart
  • Kleur van de vacht: Oranje-Bruin
  • Beroep: Mascotte van het NL Elftal en aanvoerder van de Jonge Leeuwen
  • Eigenschappen: Sterk, niet bang, wil graag winnen en een enorm doorzettingsvermogen.
  • Fan van: Alle spelers van Oranje
  • Rugnummer: 12

Supporters van Oranje

De supporters van het Nederlands Elftal worden ook wel “het Oranje Legioen” genoemd. Dit komt natuurlijk door de kleur van het shirt van Nederland. Wanneer Nederland speelt wordt er ook wel gesproken over “Oranjegekte” of “Oranjekoorts”. Dit komt omdat rondom de wedstrijden van Oranje iedere supporter in het Oranje gekleed is. Het begon allemaal in 1974 toen veel fans Oranje achterna reisden. Uiteraard waren zij volledig in het oranje gekleed. Het Oranje Legioen is één van de trouwste groep voetbalfans ter wereld. Naast het dragen van oranje kleding gaat het nog veel verder. Zo worden:

  • Hele straten versiert met vlaggetjes.
  • Muren oranje geschilderd.
  • Petten, sjaals, shirts en hele outfits gedragen die volledig oranje zijn.
  • De Nederlandse vlag op het gezicht schminken en het haar oranje verven.

De fans van het Oranjetal gaan dus vaak helemaal los. Het kan ze niet gek genoeg en de ene outfit is nog gekker dan de andere. Maar hier houdt de oranjekoorts niet op. Rondom grote toernooien komen er vaak muzieksingles uit en veel grote bedrijven spelen in op de oranjegekte. De grootste en bekendste hit van het NL Elftal is ‘Viva Hollandia’ van Wolter Kroes.

Bijnaam Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal kent een aantal bijnamen. De meest bekende is natuurlijk Oranje. Oranje is bijna een synoniem geworden voor het Nederlands Elftal. Daarnaast wordt Nederland ook nog wel Holland genoemd. Op Franstalige toernooien wordt Nederland altijd “Les Pays-Bas” genoemd. Dit betekent letterlijk De Lage Landen. Andere bijnamen voor het Nederlands voetbalelftal zijn:

  • A Clockwork Orange (naar de prestaties van Nederland op het WK in Zuid-Afrika).
  • De Vliegende Hollanders. (Naar aanleiding van de kopbal van Robin van Persie tijdens het WK 2014 in Brazilië).

Nederlands Elftal op het EK

Het EK voetbal werd voor het eerst gehouden in 1960 in Frankrijk. Nederland was toen nog niet van de partij. Pas op het vijfde EK, in voormalig Joegoslavië, deed Nederland mee. Oranje liet meteen van zich horen en werd derde op het EK. Nederland heeft het EK-voetbal pas één keer gewonnen. In 1988 werd in de finale van het EK in Duitsland de Sovjet-Unie met 2-0 verslagen door goals van Marco van Basten en Ruud Gullit. En er is natuurlijk niets mooier dan Europees Kampioen worden in het land van aartsrivaal Duitsland. Bovendien kegelde Nederland in de halve finale West-Duitsland uit het toernooi. In 1992, 2000 en 2004 haalde Nederland de halve finales van het EK. De laatste jaren gaat het minder met Oranje op het EK.

Prestaties Nederland EK voetbal:

JaarLandEindklassering Nederland
1960Frankrijk
1964Spanje
1968Italië
1972België
1976Joegoslavië3e
1980Italië5e
1984Frankrijk
1988Duitsland1e
1992Zweden3e
1996Engeland8e
2000Nederland & België3e
2004Portugal3e
2008Oostenrijk & Zwitserland6e
2012Polen en Oekraïne15e
2016Frankrijk
2020Heel Europa9e
Prestaties Nederlands Elftal op het Europees Kampioenschap (EK)

Nederlands Elftal op het WK

Het Nederlands Elftal heeft al vaak meegedaan aan het Wereldkampioenschap voetbal. De eerste keer dat Oranje aan een WK meedeed was in 1934. In 1930 deden ze voor het eerst mee aan de WK-kwalificatie, maar toen wisten ze zich niet te kwalificeren. Destijds was er nog geen poulefase. Nederland speelde in de eerste wedstrijd tegen Zwitserland en verloor met 3-2. Italië, het gastland, won het WK van 1930.

Ondanks dat Nederland al drie keer een WK finale speelde, wist Oranje het WK nog nooit te winnen. In 1974, 1978 en 2010 kwam Oranje in de WK finale. Bovendien eindigde Nederland in 2014 als derde.

Het eerste WK voetbal werd gehouden in 1930 in Uruguay. Nederland kwalificeerde zich niet voor dit WK. Nederland heeft het WK nog nooit gewonnen. Wel werd 3x de finale gespeeld. De meest recente finale was op het WK 2014 in Brazilië, toen Nederland de finale verloor van Spanje. Met name “de teen van Cassillas”, de keeper van Spanje, staat nog in menigeens geheugen gegrift. Op het WK 2018 in Rusland was Nederland niet van de partij, maar tijdens het WK 2022 doen “we”deden gelukkig weer mee.

Prestaties Nederland Wereldkampioenschap Voetbal:

JaarLandEindklassering Nederland
1930Uruguay
1934Italië9e
1938Frankrijk14e
1950Brazilië
1954Zwitserland
1958Zweden
1962Chili
1966Engeland
1970Mexico
1974Duitsland2e
1978Argentinië2e
1982Spanje
1986Mexico
1990Italië15e
1994Verenigde Staten7e
1998Frankrijk4e
2002Japan & Zuid-Korea
2006Duitsland11e
2010Zuid-Afrika2e
2014Brazilië3e
2018Rusland
2022QatarKwartfinale
Prestaties Nederlands Elftal op het Wereldkampioenschap Voetbal (WK)

*In verband met de Tweede Wereldoorlog werd er in 1942 en 1946 geen WK voetbal gehouden.

Prestaties Nations League

De Nations League is een nieuwe landencompetitie in Europa. De Nations League is ingevoerd in het seizoen 2018/2019. Dit zijn de prestaties van Nederland tijdens de Nations League.

  • 2018/2019: Tweede plaats
  • 2020/2021: Zesde plaats

Nederlands Elftal op de Olympische Spelen

Ook op de Olympische Spelen was Oranje een aantal keer vertegenwoordigd. Vroeger mochten alleen niet-profs meedoen aan de Olympische Spelen, vandaar dat het Nederlands Elftal ook veel jaren niet meedeed aan de Olympische Zomerspelen. Tot 1954 waren de Nederlandse voetballers amateurvoetballers. Tot die tijd mochten ze dus meedoen aan de Olympische Spelen.

In 1954 werd het betaald voetbal ingevoerd en mocht Oranje niet meer meedoen aan de Olympische Spelen. Toch probeerde Nederland tot 1980 met een amateur elftal mee te doen aan de Spelen. Erg succesvol was dit niet.

Vanaf 1984 wilde het IOC een verandering invoeren. Nederland kwam toen met een “Nederlands Olympisch Elftal”. Het ging toen om spelers die niet meededen aan EK’s of WK’s. Ook dit was voor Oranje overigens weinig succesvol.

Pas vanaf 1992 ging Nederland weer een rol van betekenis spelen op de Olympische Spelen. Toen werd door de IOC de nieuwe regel ingevoerd dat Onder-23 teams mee mochten doen aan de Olympische Zomerspelen. Jong Oranje mocht dus, als ze zich kwalificeerden, meedoen aan de Olympische Spelen.

Prestaties Nederlands Voetbalelftal op de Olympische Spelen

JaarLandEindklassering
1908Verenigd Koninkrijk3e
1912Zweden3e
1920België3e
1924Frankrijk4e
1928Nederland1e ronde
1948Verenigd Koninkrijk1e ronde
1952FinlandVoorronde
2008ChinaKwartfinale
Prestaties Nederlands voetbalelftal op de Olympische Spelen (OS)

* In de overige jaren deed Nederland niet mee aan voetbal op de Olympische Spelen. Soms door omstandigheden en soms doordat ze zich niet kwalificeerden.

Gewonnen prijzen NL Elftal

Het Nederlands Elftal heeft in de loop der jaren een aantal prijzen gewonnen. In onderstaand overzicht vind je alle gewonnen prijzen van Nederland op grote toernooien.

ToernooiGoudZilverBronsVierde
WK0311
EK1040
Olympische Spelen0031
Nations League0100
Gewonnen prijzen Nederlands Elftal – medaillespiegel Nederlands Voetbalelftal

Stadions Nederlands Elftal

Het Nederlands Elftal speelt thuiswedstrijden meestal in Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam. De stadions waarin gespeeld wordt zijn de Johan Cruijff ArenA, het Philips Station of de Kuip. Heel af en toe heeft Oranje ook in andere stadions gespeeld. Bijvoorbeeld in de Grolsch Veste van FC Twente of het oude Sparta stadion (de eerste interland). Het Nederlands Elftal heeft geen officieel eigen stadion, maar speelt de meeste wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA.

NL Elftal in de Johan Cruijff ArenA

De Johan Cruijff ArenA is tegenwoordig het stadion waarin Oranje de meeste van zijn interlands speelt. Ook Ajax Amsterdam speelt zijn wedstrijden in dit stadion. De Johan Cruijff ArenA heette eerst de Amsterdam ArenA. In 2018 werd de naam veranderd naar Johan Cruijff ArenA, als eerbetoon aan de beste Nederlandse voetballer aller tijden: Johan Cruijff.

  • Johan Cruijff ArenA
  • Gebouwd: 1993 – 1995
  • Geopend: 14 augustus 1996
  • 55.500 toeschouwers

Het NL Elftal in de Kuip

Het Stadion Feijenoord wordt in de volksmond “de Kuip” genoemd. Voordat de Johan Cruijff ArenA gebouwd was speelde Oranje zijn wedstrijden vaak in de Kuip. Het was voor de Johan Cruijff ArenA het grootste voetbalstadion van Nederland. De tweede wedstrijd ooit in de Kuip was meteen een interland van Oranje. Nederland won met 1-0 van België. Er zijn al meer dan 125 interlands van Oranje in de Kuip gespeeld.

  • De Kuip (Stadion Feijenoord)
  • Gebouwd: 1935 – 1937
  • Geopend: 27 maart 1937
  • 51.117 toeschouwers

Het NL Elftal in het Philips Stadion

Ook in het Philips Stadion heeft Oranje een aantal interlands gespeeld. Oranje heeft 6 interlands in het Philips Stadion gespeeld. Het stadion is normaal de thuishaven van PSV.

  • Philips Stadion
  • Gebouwd: 1910
  • Geopend: 12 december 1910
  • 35.000 toeschouwers

Coaches Nederlands Elftal

Door de jaren heen heeft Oranje veel verschillende bondscoaches gehad. Wij hebben voor jou een lijst opgesteld met alle coaches van het Nederlands Elftal:

  • Cees van Hasselt 1905–1908
  • Edgar Chadwick 1908–1913
  • Billy Hunter 1914
  • Jack Reynolds 1919
  • Fred Warburton 1919–1923
  • Bob Glendenning 1923, 1925–1940
  • Billy Townley 1924
  • J.E. Bollington 1924
  • Bob Glendenning 1925–1940
  • Karel Kaufman 1946, 1949
  • Jesse Carver 1947–1948
  • Tom Sneddon 1948
  • Jaap van der Leck 1949–1954
  • Karel Kaufman, 1954–1955
  • Friedrich Donenfeld 1955
  • Max Merkel 1955–1956
  • Friedrich Donenfeld 1956–1957
  • Heinrich Müller 1956
  • George Hardwick 1957
  • Elek Schwartz 1957 – 1964
  • Denis Neville 1964 – 1966
  • Georg Keßler 1966 – 1970
  • František Fadrhonc 1970 – 1974
  • Rinus Michels 1974
  • George Knobel 1974 – 1976
  • Jan Zwartkruis 1976 – 1977
  • Ernst Happel 1977 – 1978
  • Jan Zwartkruis 1978 – 1981
  • Kees Rijvers 1981 – 1984
  • Rinus Michels 1984 – 1985
  • Leo Beenhakker 1985 – 1986
  • Rinus Michels 1986 – 1988
  • Thijs Libregts 1988 – 1990
  • Leo Beenhakker 1990
  • Nol de Ruiter 1990 (interim)
  • Rinus Michels 1990 – 1992
  • Dick Advocaat 1992 – 1994
  • Guus Hiddink 1994 – 1998
  • Frank Rijkaard 1998 – 2000
  • Louis van Gaal 2000 – 2002
  • Dick Advocaat 2002 – 2004
  • Marco van Basten 2004 – 2008
  • Bert van Marwijk 2008 – 2012
  • Louis van Gaal 2012 – 2014
  • Guus Hiddink 2014 – 2015
  • Danny Blind 2015 – 2017
  • Dick Advocaat 2017
  • Fred Grim 2017 (interim-coach)
  • Ronald Koeman 2018 – 2020
  • Frank de Boer 2020 – 2021
  • Louis van Gaal 2021– 31 december 2022
  • Ronald Koeman – vanaf 1 januari 2023 – 2026

Andere interessante statistieken van bondscoaches van het Nederlands Elftal:

  • Meeste wedstrijden bondscoach Nederlands Elftal: Bob Glendenning (87 wedstrijden).
  • Langste bondscoach NL Elftal: Bob Glendenning (1923 en 1925 – 1940).
  • Hoogste percentage gewonnen wedstrijden: Marco van Basten (67,32%).
  • Meest gewonnen wedstrijden: Dick Advocaat (37 gewonnen wedstrijden).

Enkele feitjes rondom het NL Elftal

  • Het Nederlands Elftal werd opgericht in 1889 en speelde de eerste interland in 1905.
  • De grootste overwinning van Oranje is 11-0 tegen San-Marino.
  • De grootste nederlaag van Oranje was 12-2 tegen Engeland in 1907.
  • Nederland heeft 11x meegedaan aan het WK.
  • Nederland heeft ook 10x meegedaan aan het EK.
  • Nederland deed dus vaker mee aan een WK dan aan een EK.

Meest gestelde vragen

Wie heeft het meest gescoord voor het Nederlands Elftal?

Robin van Persie is topscoorder aller tijden van Oranje. Van Persie scoorde in totaal 50 doelpunten in 102 wedstrijden.

Wie was de beste keeper van het Nederlands elftal?

Over de beste keeper valt natuurlijk altijd te discussiëren. Edwin van der Sar hield het vaakst de als keeper van Oranje. Je zou dus kunnen zeggen dat Edwin van der Sar de beste keeper van Oranje is.

Hoe heten de fans van het Nederlands Elftal?

De fans van “Oranje” worden ook wel het Oranje Legioen genoemd.