Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Airconditioning in stadions tijdens WK 2022 Qatar

Airconditioning in stadions tijdens WK 2022 Qatar

Airconditioning in stadions tijdens WK 2022 Qatar; hoe blijft het koel in de stadions tijdens het WK 2022 in Qatar? Het WK 2022 wordt gehouden in Qatar. Dat nieuws kwam voor velen als een grote verrassing. De FIFA wilde al langer een WK voetbal in het Midden-Oosten organiseren en de keuze is dus op Qatar gevallen. Er was echter wel een klein probleem: de temperatuur in Qatar. Deze kan in de zomer namelijk makkelijk boven de 40 graden uitstijgen. Ook in de winter gaat de temperatuur geregeld richting de 30 graden. Daarom zijn er verschillende maatregelen genomen om het voor zowel de fans als de spelers koel te houden tijdens het WK. Waaronder dus airconditioning in de stadions tijdens het WK 2022 in Qatar.

Airconditioning in stadions tijdens WK 2022 Qatar
Bron: Twitter

Airconditioning in stadions tijdens WK 2022 Qatar

Airconditioning in de stadions tijdens het WK 2022 in Qatar is zeker nodig. Er valt bijna geen regen en bovendien kan het behoorlijk warm worden in de golfstaat. Daarom neemt Qatar verschillende maatregelen tijdens het WK om de hitte te bestrijden:

 • Het WK in Qatar wordt, vanwege de hitte in de zomer, in de wintermaanden gehouden.
 • De stadions zijn zo gebouwd zodat de warme woestijnwind het stadion niet binnendringt.
 • Alle acht stadions hebben airconditioning.
 • Ook op andere plekken (zoals fanzones) zal airconditioning zijn.

VIDEO: Stadions met airconditioning in Qatar 2022

Bekijk de video van de uitleg over de airconditioning tijdens het WK voetbal in Qatar 2022. Bekijk bovendien hoe de klimaatregeling werkt tijdens het WK voetbal. Ook krijg je een uniek inkijkje in de stadions van het WK in Qatar:

Airconditioning supporters WK Qatar

Niet alleen aan de spelers op het veld is gedacht. Ook de supporters worden goed koel gehouden tijdens het WK voetbal in Qatar. Dat geldt zowel voor supporters in het stadion, als voor supporters in de verschillende fanzones tijdens het WK. Als je aan het rijke Qatar denkt, denk je natuurlijk gelijk aan een rijke oliestaat. En zoals het een rijke oliestaat betaamd is het groot, groter, grootst. Dit geldt ook tijdens het WK voetbal. Nooit eerder werden er zoveel nieuwe stadions gebouwd voor een WK voetbal. En dan beschikken al deze stadions ook nog eens over airconditioning.

Hitte tijdens het WK in Qatar

Er was vooraf veel kritiek op Qatar als organiserend land van het WK voetbal in 2022. Niet alleen door de mensenrechtensituatie of omdat Qatar niets met voetbal heeft, maar ook vanwege het klimaat in Qatar. Het wordt er namelijk in de zomer regelmatig boven de 40 graden Celsius. Vandaar ook dat het WK voetbal in Qatar in de winter wordt gehouden. Maar zelfs dan kan de temperatuur oplopen tot richting de 30 graden, zeker in de stadions.

Hoe werkt de airconditioning in stadions?

De airconditioning in de stadions tijdens het WK in Qatar werkt als volgt:

 1. Warme lucht wordt aangezogen en gekoeld.
 2. Deze gekoelde lucht wordt vervolgens gezuiverd zodat de lucht helemaal schoon is.
 3. De schone, koele lucht wordt via roosters en sproeiers in het stadion verspreid.
 4. Daarna wordt de lucht door luchtcirculatietechniek weer in het stadion aangezogen.
 5. Die lucht wordt weer opnieuw gefilterd en gekoeld en opnieuw via de roosters en sproeiers het stadion ingeblazen.

Schone lucht in Qatar tijdens het WK

Bovendien worden de spelers en supporters niet alleen koel gehouden tijdens het WK voetbal. Ook wordt de lucht gezuiverd. Daardoor zullen mensen met allergieën geen last hebben in de WK-stadions. De lucht wordt helemaal gereinigd en zo komt de gekoelde lucht zo schoon en zuiver mogelijk terug in de stadions.

Stadions met airco tijdens WK Qatar

Tijdens het WK in Qatar beschikken alle acht de stadions over airco. Alle voetbalstadions zullen tijdens het WK voorzien zijn van Airco. Er wordt gespeeld in acht verschillende stadions in vijf speelsteden. De stadions met airco tijdens het WK zijn:

 • Education City stadion
 • Ahmed bin Ali stadion
 • Khalifa Internationaal stadion
 • Al Janoub stadion
 • Stadion 974
 • Al Thumama stadion
 • Lusail stadion
 • Al Bayt stadion

Foto’s stadions Qatar met airco

Natuurlijk hebben we ook foto’s van de stadions met airconditioning die gebruikt zullen worden tijdens het WK voetbal in Qatar. De afgelopen tijd kwamen er steeds meer foto’s naar buiten van de koelsystemen die in de stadions in Qatar gebruikt gaan worden. Deze moeten ervoor zorgen dat zowel de spelers als de fans niet oververhit raken. Door de airco blijft iedereen lekker koel tijdens het WK voetbal.

Temperatuur Qatar tijdens WK 2022

Tijdens het WK 2022 kan de temperatuur hoog oplopen. Gelukkig is het in de winter niet zo heet als in de zomer, maar ook dan is het in Qatar niet bepaald koud. In de zomer kan het kwik tot boven de 40 graden oplopen. In de winter is de temperatuur in Qatar iets lager. Dan wordt het ongeveer tussen de 15 graden (‘s nachts) en 24 graden (overdag). Meer weten over Qatar en het klimaat? Lees alles over de temperatuur in Qatar tijdens het WK.

Andere stadions met airconditioning

Is Qatar dan het allereerste land met stadions met airconditioning? Nou nee, niet helemaal. In de NFL (Verenigde Staten) zijn er een aantal NFL (American Football) stadions die airconditioned zijn. Deze zijn daarentegen wel overdekt. In Qatar zullen dus de eerste buiten stadions met airco gebouwd worden. Ook daarom wordt het WK 2022 in Qatar uniek.

Klimaatregeling WK 2022 Qatar

Met de tropische temperaturen in Qatar is het natuurlijk van belang dat de klimaatregeling goed is tijdens het WK. Je wil natuurlijk voorkomen dat spelers het te warm krijgen tijdens de wedstrijden. Bovendien wil je dat de spelers de beste omstandigheden hebben zodat ze topprestaties kunnen leveren. Dit zorgt voor de beste wedstrijden en goals. Daardoor wordt het voor de miljoenen fans over de hele wereld een WK om nooit meer te vergeten. Natuurlijk zal ook het hotel van het Nederlands Elftal in Qatar voorzien zijn van airconditioning en een goede klimaatregeling.

Meest gestelde vragen

Is er airconditioning in de WK stadions?

Ja, de stadions op het WK 2022 in Qatar hebben allemaal airconditioning.

Hoe warm is het in Qatar tijdens het WK?

Tijdens het WK 2022 in de winter wordt het tussen de 20 en 29 graden in Qatar. Toch zijn uitschieters boven de 30 graden zeker mogelijk.

Hoeveel WK stadions zijn er?

In totaal zijn er acht stadions op het WK 2022.

Hoe warm is het in de zomer in Qatar?

In de zomer kan het in Qatar richting de 50 graden Celsius worden. Daarom is het WK 2022 ook in de winter.

1 reactie op “Airconditioning in stadions tijdens WK 2022 Qatar”

 1. Gekoeld, gekoeld gekoeld.
  Maar nergens HOE het wordt gekoeld.
  Ijblok? Want airconditioners kunnen moeilijk hun warmte kwijt als het zo warm is. NERGENS vind je een technische uitleg HOE de koeling zelf is opgezet/werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *