Ga naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Vrouwelijke scheidsrechters WK Qatar 2022

Vrouwelijke scheidsrechters WK Qatar 2022

Vrouwelijke scheidsrechters op het WK 2022 in Qatar. Voor het eerst in de geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbal zijn er vrouwelijke scheidsrechters actief op het WK. In de 92-jarige geschiedenis van het WK voetbal waren er nooit eerder vrouwelijke scheidsrechters actief. Daar komt nu dus verandering in. In een tijd van gelijkheid en emancipatie is het natuurlijk een goede zaak dat er ook vrouwelijke arbiters wedstrijden zullen fluiten op het komende WK in Qatar.

  • 3 vrouwelijke scheidsrechters.
  • 3 vrouwelijke assistent-scheidsrechters.
  • In totaal zijn er 129 scheidsrechters tijdens het WK.
  • Er zijn 36 scheidsrechters, 69 assistents-scheidsrechters en 24 videoscheidsrechters.
Vrouwelijke scheidsrechters WK Qatar 2022
Bron: Twitter

Vrouwelijke scheidsrechters WK Qatar 2022

Het WK voetbal in Qatar begint op 21 november 2022. Het WK is om meerdere redenen uniek. Het wereldkampioenschap voetbal kent namelijk meerdere primeurs. Eén daarvan is de aanwezigheid van vrouwelijke scheidsrechters. Van de 36 scheidsrechters zijn er drie vrouw. Van de 69 assistent-scheidsrechters zijn er ook 3 vrouwelijke arbiters. Eerder schreven we ook al over de rechten van vrouwen in Qatar. Het is dus een goede zaak dat er vrouwelijke arbiters zijn tijdens het WK 2022 in Qatar. Niet alleen voor het voetbal, maar ook voor Qatar.

Wie zijn de vrouwelijke scheidsrechters tijdens het WK 2022

De vrouwelijke scheidsrechters die op het WK 2022 in Qatar actief zullen zijn komen uit drie verschillende continenten. Het zijn daarentegen geen onbekenden in de voetbalwereld. Alle drie de scheidsrechters hebben al een aantal spraakmakende wedstrijden gefloten. De lijst met vrouwelijke scheidsrechters op het WK 2022 in Qatar:

Scheidsrechters:

  • Stephanie Frappart (Frankrijk)
  • Yoshimi Yamashita (Japan)
  • Salima Mukansanga (Rwanda)

Naast de vrouwelijke scheidsrechters zullen er ook drie vrouwelijke assistent-scheidsrechters bij de WK wedstrijden zijn. De lijst van assistent-scheidsrechters bij het WK 2022 in Qatar:

Assistent-scheidsrechters:

  • Neuza Back (Brazilië)
  • Karen Díaz Medina (Mexico)
  • Kathryn Nesbitt (Verenigde Staten)

Stéphanie Frappart: vrouwelijke scheidsrechter WK Qatar 2022

Stéphanie Frappart is een vrouwelijke scheidsrechter uit Frankrijk. Ze is zonder twijfel de meest spraakmakende naam tijdens het WK in Qatar. Ze floot eerder al het WK voor vrouwen in 2019 en de UEFA Super Cup finale tussen Liverpool en Chelsea bij het mannenvoetbal. Ook floot ze al een wedstrijd in de Champions League voor mannen. Stéphanie Frappart is bovendien de eerste vrouw die een wedstrijd in de Franse mannencompetitie floot. Daarnaast floot ze al de finale van de Coupe de France (beker van Frankrijk). Op het WK 2022 in Qatar zal Frappart zeker niet onderdoen voor de mannelijke scheidsrechters. Ze is een gerenommeerde naam is de scheidsrechterswereld.

Bekijk de instagram van Stéphanie Frappart

Yoshimi Yamashita: vrouwelijke scheidsrechter WK Qatar 2022

Yoshimi Yamashita is een vrouwelijke scheidsrechter uit Japan. Net als Frappart floot ook zij in de Champions League, maar dan wel in de AFC Champions League (Aziatische Champions League). Daarnaast was ze ook actief op de Olympische Spelen van 2020. Toen was ze de arbiter bij de wedstrijd tussen de Verengide Staten en Zweden. Ze is de enige scheidsrechter uit Japan op dit WK.

Salima Mukansanga: vrouwelijke scheidsrechter WK Qatar 2022

Salima Mukansanga is een vrouwelijke arbiter uit Rwanda in Afrika. Sinds 2012 staat ze al bij de FIFA op de lijst van internationale scheidsrechters. Ze was scheidsrechter bij het WK 2019 voor vrouwen in Frankrijk. Ook is ze de eerste vrouw ooit die een wedstrijd bij de African Cup of Nations (mannen) floot. Verder was ze scheidsrechter bij de Olympische Spelen, Afrika Cup voor vrouwen en de CAF Women’s Champions League. Een imponerende lijst dus.

Vrouwelijke scheidsrechter bij voetbalwedstrijd voor mannen

Ook al is het de eerste keer dat vrouwenwedstrijden fluiten op het WK voor mannen, het is zeker niet de eerste keer dat een vrouw een mannen voetbalwedstrijd leidt. In het verleden hebben vrouwelijke scheidsrechters al vaker mannen voetbalwedstrijden gefloten. De allereerste vrouwelijke scheidsrechter bij een mannenwedstrijd was Nicole Petignat. Zij floot een wedstrijd in de Zwitserse competitie voor mannen. De vrouwelijke assistent-scheidsrechter was Gertrude Gebhart in de Duitse Bundesliga. Lees meer over vrouwelijke scheidsrechters bij het mannenvoetbal.

Waarom zijn er vrouwelijke scheidsrechters op het WK in Qatar?

Volgens de scheidsrechtersbaas van de FIFA, Peirluigi Collina, wordt er eerst gekeken naar kwaliteit. Of iemand een man of een vrouw is maakt daarbij niet uit. Daarmee geeft hij dus aan dat de vrouwelijke scheidsrechters die op het WK 2022 in Qatar actief zullen zijn, bij de wereldtop horen. Ze zijn dus niet geselecteerd omdat ze vrouw zijn, maar om hun kwaliteit.

Zullen er vaker vrouwelijke scheidsrechters bij mannen voetbalwedstrijden zijn?

Pierluigi Collina van de FIFA heeft aangegeven dat hoopt dat vrouwelijke scheidsrechters bij mannenwedstrijden in de toekomst niet langer als iets “speciaals” wordt gezien. Hij hoopt dat het op de komende grote toernooien als normaal wordt beschouwd.

EK 2022 voor vrouwen

Overigens is het ook niet zo dat er bij het EK voor vrouwen mannelijke scheidsrechters aanwezig waren. Daar waren alle dertien scheidsrechters vrouwelijk. Ook alle videoscheidsrechters en assistent-scheidsrechters waren vrouwelijk tijdens het EK 2022 voor vrouwen. Of dat in de toekomst gaat veranderen is nog niet bekend.

Nederlandse scheidsrechters WK 2022

Er zullen geen Nederlandse vrouwelijke scheidsrechters bij het WK 2022 in Qatar fluiten. Wel is er een Nederlandse scheidsrechter actief op het WK in Qatar. Danny Makkelie is als scheidsrechter actief op het WK voetbal. Daarnaast zijn Jan de Vries (assistent-scheidsrechter), Hessel Steegstra (assistent-scheidsrechter) en Paulus van Boekel (videoscheidsrechter) in Qatar aanwezig.

Vrouwelijke scheidsrechters WK Qatar 2022

Het WK 2022 in Qatar begint op maandag 21 november 2022. De WK finale is op 18 december 2022.Het Nederlands Elftal komt een dag later al meteen in actie. Of er een vrouwelijke scheidsrechter bij de eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal in Qatar zal zijn is nog niet bekend. In totaal zijn er 36 scheidsrechters, 69 assistent-scheidsrechters en 24 videoscheidsrechters actief op het WK voetbal in Qatar.