Mogen vrouwen stadions in tijdens het WK 2022 in Qatar? Er is natuurlijk al veel te doen rondom de toewijzing van het WK voetbal van 2022 aan Qatar. Eén van de punten waarover veel gepraat wordt is de positie van vrouwen in Qatar. En dan stellen we natuurlijk meteen de vraag: “Mogen vrouwen de wedstrijden bezoeken tijdens het WK in Qatar?”. Wij zochten het voor je uit en vertellen je of vrouwen stadions in mogen tijdens het WK 2022 in Qatar.

Vrouwen in stadions tijdens WK Qatar 2022
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Ja, vrouwen mogen stadions in tijdens het WK 2022 in Qatar. De organisatie van het WK in Qatar heeft toegezegd dat vrouwen welkom zijn bij WK-wedstrijden in Qatar. Dit betekent dat ook vrouwen “gewoon” naar de stadions mogen tijdens het WK. Ook mogen vrouwen dus iedere wedstrijd vanaf de tribune bekijken.
Regels stadions vrouwen
Vrouwelijke supporters mogen dus de WK stadions bezoeken en de wedstrijden kijken. Maar wat zijn de regels voor vrouwen in én rondom de stadions en fanzones? Er is in Qatar geen officiële dresscode en vaak worden veel zaken ook gedoogd. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen als vrouwelijke fan? Kleed je dan “bescheiden”. Draag geen korte rokjes of alleen een topje. De verwachting is dat dit allemaal gedoogd gaat worden, maar ga je vooral niet volledig misdragen. Er kan namelijk een straf volgen.
Vrouwen en sport in Qatar
Vrouwen mogen in Qatar meer dan in andere vergelijkbare landen zoals Saoedi-Arabië. Zo werd er in Qatar in 1998 een atletiekwedstrijd voor vrouwen georganiseerd waar alle toeschouwers welkom waren. Bovendien werd in 2000 het Qatar Women’s Sport Committee (QWSC) opgericht. Deze organisatie heeft als doel om gendergelijkheid in de sport te bereiken. Bovendien stuurde Qatar in 2012 vier vrouwelijke atleten naar de Olympische Zomerspelen in Londen. Ten slotte was in 2021 de Katara Beach Volleybal Cup in Doha. Daar mochten vrouwen eigenlijk geen bikini dagen. Na veel kritiek heeft Qatar toch toegestaan dat de volleybalsters in bikini mochten aantreden. Het lijkt dus de goede kant op te gaan (al is geld en imago vaak de drijfveer).
Vrouwen in Qatar
De bevolking van Qatar bestaat maar voor ongeveer 25 procent uit vrouwen. Niet zo vreemd als je bedenkt wat de vrouwenrechten zijn in Qatar. Maar er is nog een reden. Qatar heeft maar ongeveer 300.000 staatsburgers. De rest van de drie miljoen inwoners zijn allemaal arbeidsmigranten. En dit zijn voor het merendeel mannen. Daar komt het grote verschil tussen mannen en vrouwen ook deels vandaan.
Rechten van vrouwen in Qatar
De rechten voor vrouwen in Qatar zijn niet gelijk aan die van mannen. De Qatarese vrouwen hebben weinig rechten. Vaak leven vrouwen in een zogenaamd “voogdijsysteem”. Dit betekent dat vrouwen vanaf de geboorte afhankelijk zijn van mannen. Dit is vaak hun vader of hun broers. Ook op latere leeftijd zijn vrouwen afhankelijk van mannen. Zo moeten ze bijvoorbeeld toestemming vragen om te reizen, te trouwen of om onderwijs te volgen. Een wet tegen huiselijk geweld is er niet. Dus als de vrouwen dit niet opvolgen kunnen ze thuis een portie klappen verwachten. In veel opzichten zijn vrouwen achtergesteld in Qatar.
Vrouwen als toerist in Qatar
Wil je als vrouw Qatar bezoeken? Vrouwen die als toerist naar Qatar komen hebben het overigens een stuk beter. Voor hen gelden al die zware regels niet. In Qatar wordt een hele hoop gedoogd. Zo hoeven vrouwen die als toerist naar het land komen geen hoofddoek te dragen. Ook mag er alcohol gedronken worden. Deze uitzonderingen gelden overigens niet voor homoseksuelen. Voor hen wordt geen uitzondering gemaakt, ook niet als toerist. Er is natuurlijk een hoop te doen over de mensenrechten in Qatar. Laten we hopen dat het WK 2022 een positieve invloed op de mensenrechten heeft.
Mogen vrouwen de stadions in tijdens het WK 2022 in Qatar?
Ja, vrouwen mogen de stadions in en wedstrijden bezoeken op het WK 2022 in Qatar. De organisatie van het wereldkampioenschap voetbal heeft toegezegd dat vrouwen welkom zijn in de WK stadions. Wij adviseren vrouwen wel om voor hun eigen veiligheid niet te naakt gekleed naar de wedstrijden te gaan. Qatar is namelijk een conservatief, traditioneel land.
Tips vrouwen WK Qatar
Wil je als vrouw het WK voetbal in Qatar bezoeken? Dan hebben we een aantal tips voor je:
- Ga mee met de menigte, zorg ervoor dat je niet alleen op straat bent.
- Pas je enigszins aan op de lokale normen en waarden.
- Fanzones zijn veilige plekken om te bezoeken en uiteraard de stadions ook.
- Voor je naar Qatar afreist kun je ook wat tips inwinnen bij de KNVB, de FIFA of het ministerie van buitenlandse zaken.
Vrouwen WK Qatar
Je kunt als vrouw het WK voetbal in Qatar dus prima bezoeken. Vergeet ook niet dat Qatar natuurlijk een goede indruk wil maken op de wereld tijdens het WK voetbal. Ze zullen er dus ook alles aan doen om niet negatief in het nieuws te komen. Een tip aan alle vrouwen die het WK voetbal in Qatar willen bijwonen: Heb vooral veel plezier!
Meest gestelde vragen
Ja, ook vrouwen mogen de WK stadions in.
Ja, de vrouwenrechten in Qatar lopen achter op de rechten van vrouwen in Nederland.
Nee, vrouwen hebben minder rechten dan mannen.
Ja, Qatar is veilig om te bezoeken als vrouw. Zorg er wel voor dat je je als vrouw aanpast op de normen en waarden in Qatar.
Zeker! Geen enkel probleem! Mensen laten zich indoctrineren door allerlei verhalen maar zo is het niet. Geloof mensen zoals Tante Til, die daar al jarenlang woont, en niet die zogenaamde “wereldverbeteraars”. Wanneer je maar vaak genoeg leest en hoort dat witte konijntjes gevaarlijk zijn, ga je het vanzelf geloven en wordt dat je ‘waarheid’…
Eind 2019 vluchtten bij verschillende gelegenheden twee Qatarese vrouwen en zochten asiel in het VK: Noof Al Maadeed (hierboven besproken) en Aisha al-Qahtani. Beiden maakten hun ontsnapping openbaar, wat leidde tot verdere discussies op sociale media over vrouwenrechten in Qatar. In januari 2020 reageerden de autoriteiten door de eis op te heffen dat vrouwen toestemming van een voogd moeten hebben om een rijbewijs te halen. Luchthavenbeambten van Qatar begonnen echter ook van sommige vrouwen die naar het buitenland reisden te eisen dat ze hun voogden belden om te bevestigen dat ze niet ontsnapten.
Ik woon al 20 jaar in Qatar. Ze reden ook hier in de vorige eeuw al auto, niet op kamelen! Het is heel veilig en je kunt gerust ‘s avonds alleen op straat, ook als vrouw. Vrouwen bezoeken hier al jaren voetbalwedstrijden, dus dat is geen nieuwtje hier. Er zijn hier altijd Westerse expats en ze zijn wel gewend aan westerse kledij. Dat er klappen vallen als vrouwen niet luisteren naar hun voogden, is zwaar overtrokken. Het voogdijsysteem is inderdaad niet ideaal, maar in de regel is er juist een gentleman houding naar de vrouwen en niet dat ze “klappen kan verwachten”, zelfs als ze haar eigen zin doordrijft. De politie reageert meteen als een vrouw aangifte doet van huiselijk geweld. De uitzondering voor homosexuelen is geen uitzondering: ALLE openlijke sexualiteit is strafbaar, ook voor hetero’s, dus “Get a room!”
En die hotel room kun je ook krijgen voor twee vrouwen of twee mannen; tenzij je erop stáát om van de daken af te schreeuwen en een scène te maken dat je er als homopaar ingaat. Doe gewoon en hou je privézaken privé. Qatar is heel relaxed, dus doe niet zo gestresst.
Dus met andere woorden. Mijn vriendin kan gerust een week naar Qatar komen en bij mij op de kamer slapen terwijl ik daar 40 dagen aan het werk ben?
Tante Till heeft een beetje boter op haar hoofd. In de voogdijwetgeving is het verboden voor vrouwen om over ‘gezinszaken’ zoals huiselijk geweld te praten en huiselijk geweld door mannen is niet strafbaar, andersom weer wel.
L