Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Schorsing Rusland bij voetbal door UEFA en FIFA; Geen EK en WK voor Rusland

Schorsing Rusland bij voetbal door UEFA en FIFA; Geen EK en WK voor Rusland

De UEFA heeft Rusland een schorsing opgelegd bij het voetbal. Dit betekent dat Rusland geschorst is voor meerdere toernooien en wedstrijden voor de komende tijd. Dit alles heeft natuurlijk te maken met de oorlog in Oekraïne. Nadat Rusland in 2022 ook al voor alle wedstrijden geschorst was, heeft de UEFA deze schorsing nu verlengd. De UEFA sluit Rusland nu ook voor alle toernooien uit voor het seizoen 2023/2024. Dit betekent dat de Russen niet mogen meedoen aan EK-wedstrijden en EK-kwalificatie wedstrijden. Bovendien mogen er geen Russische clubs meedoen aan de Conference League, Europa League of Champions League.

Schorsing Rusland EK WK

Schorsing Rusland bij voetbal door UEFA

Vanwege de oorlog in Oekraïne hebben de UEFA en de FIFA harde maatregelen tegen Rusland getroffen. Hierdoor mogen Rusland en Russische clubs niet meedoen aan alle internationale wedstrijden.

Rusland is door de UEFA geschorst voor de volgende toernooien:

Daarnaast is Rusland door de FIFA ook geschorst voor:

Bovendien mogen Russische elftallen ook niet meedoen aan jeugdtoernooien en zaalvoetbaltoernooien.

Schorsing Russische spelers

Russische spelers die voor een andere club spelen mogen wel voor deze club in actie komen tijdens internationale toernooien. Ze mogen echter niet met Rusland meedoen aan internationale toernooien. Ook mogen buitenlandse spelers die voor een Russische club spelen wél meedoen met hun eigen land bij internationale toernooien. Zij mogen daarentegen niet met de Russische club internationale wedstrijden spelen.

Schorsing Rusland EK 2022 vrouwen

De UEFA heeft Rusland ook geschorst voor het EK 2022 voor vrouwen. Het EK gaat op 6 juli 2022 van start en wordt gehouden in Engeland. Rusland had zich voor het EK 2022 gekwalificeerd door Portugal uit te schakelen. Doordat Rusland geschorst is voor EURO 2022, mag Portugal nu alsnog naar het EK 2022. Rusland zat eigenlijk in de poule van de Oranje Leeuwinnen tijdens het EK. Nu is daar dus Portugal voor in de plaats gekomen. Zij vervangen Rusland ook in het speelschema voor het EK 2022.

Rusland niet naar WK Qatar

Ook aan het WK Qatar eind 2022 mag Rusland niet deelnemen. Naast de UEFA heeft ook de FIFA namelijk besloten om Rusland te schorsen. Dit betekent dat we Rusland niet gaan zien op het WK in Qatar. De laatste plek voor het WK Qatar is naar Wales gegaan. Zij wonnen in een WK-kwalificatieduel van Oekraïne. In het speelschema van het WK 2022 in Qatar komt Rusland dus ook niet meer voor.

Rusland organisatie EK 2028 en EK 2032

In maart maakte Rusland verrassend bekend  dat ze zich kandidaat stelden voor de organisatie van zowel het EK 2028 als het EK 2032. Het tv-programma “Zondag met Lubach” maakte er zelfs een promotiefilmpje over. Het promotiefilmpje van Rusland voor de organisatie van het EK 2028 kun je hieronder kijken. De UEFA heeft al besloten dat Rusland niet in aanmerking gaat komen om deze toernooien te organiseren.

Rusland geschorst door UEFA

De gevolgen voor de Russen zijn dit jaar al goed zichtbaar. Allereerst begint op 6 juli 2022 het EK vrouwenvoetbal in Engeland. Daar is Rusland vervangen door Portugal. Vervolgens beginnen van de zomer natuurlijk alle Europese competities weer. Ook daar zal Rusland ontbreken. Als klap op de vuurpijl zal Rusland niet meedoen aan het WK 2022 in Qatar eind dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *