Ga naar de inhoud
Home » Competities » UEFA Europa Conference League

UEFA Europa Conference League

Ook dit jaar is er weer een UEFA Europa Conference League. In het seizoen 2021/2022 ging er een nieuwe competitie van start: De UEFA Europa Conference League (UECL). Deze nieuwe voetbalcompetitie werd de derde Europese competitie. Het idee voor de Conference League in ontstaan in 2015. Toen werden er al plannen gemaakt voor een nieuwe Europese competitie. Op 2 december 2018 heeft de UEFA bekend gemaakt dat de UECL er zou komen. Maar wat is de Conference League? En wie doen er mee? Wij vertellen je er alles over!

UEFA Conference League

Wat is de Conference League?

De UEFA Europa Conference League (UECL) is een nieuwe Europese voetbalcompetitie. Het wordt naast de al bestaande UEFA Champions League en de UEFA Europa League dus de derde Europese voetbalcompetitie. De Conference League zorgt ervoor dat meer clubs uit verschillende landen Europees voetbal kunnen spelen. Hierdoor komen er meer landskampioenen uit “kleinere” voetballanden ook op Europees niveau aan het voetballen.

Waarom de nieuwe Europese competitie?

Toen de UEFA Europa Conference League nog in de kinderschoenen stond werd er nog gesproken over een UEFA Europa League 2, ook wel de UEL2 genoemd. Uiteindelijk is dus voor de naam Conference League gekozen. Het doel van de nieuwe competitie is om meer ploegen Europees voetbal te laten spelen. Op deze manier kunnen ook “kleinere” clubs Europese ervaring opdoen. Bovendien mag er uit de top 5 landen maar 1 club meedoen. De kans op een overwinning in de UECL is dus ook nog eens stukken groter dan bij de Europa League of de Champions League.

Hoe werkt de UEFA Conference League?

Hoe gaat dat nou in z’n werk, die nieuwe Europese competitie. Dat proberen we je zo goed mogelijk uit te leggen. In principe werkt de Conference League net zoals de Champions League nu. In totaal zullen er 32 teams mee doen aan de UECL.

 • Poulefase: Het begint met 8 poules van 4 teams waarbij zowel uit- en thuiswedstrijden gespeeld worden. De acht “nummers 1” van de poules gaan door naar de laatste 16.
 • Knock-out fase: De 8 “nummers 2” spelen knock-out wedstrijden tegen de 8 nummers “nummers 3” uit de poulefase van de UEFA Cup.
 • Best of 16: De winnaars van de knock-out wedstrijden spelen tegen de “nummers 1” van de poulefase van de Conference League.
 • Kwartfinale: Uit- en thuiswedstrijden
 • Halve finale: Uit- en thuiswedstrijden
 • Finale: Eén finale wedstrijd in een vooraf bepaald stadion.

Wie plaatsen zich voor de Conference League?

In totaal doen er dus 32 teams mee aan de groepsfase van de UEFA Conference League. Maar welke teams plaatsen zich nou voor de poulefase van de UECL?

 1. Voor de poulefase zijn er kwalificatiewedstrijden. In totaal zijn er 3 kwalificatierondes. Niemand plaatst zich dus direct voor de Conference League, er moeten altijd kwalificatiewedstrijden gespeeld worden.
 2. Aan de hand van de ranglijst en de UEFA coëfficiëntenlijst wordt per competitie bepaald wie kwalificatiewedstrijden mogen spelen.
 3. De poules in de Conference League bestaan uit:
  – 22 teams die zich via play-off wedstrijden geplaatst hebben .
  – 10 teams die afgevallen zijn in de laatste UEFA Europa League play-off wedstrijden.

In dit schema kun je de volledige verdeling van de startbewijzen voor de UEFA Conference League zien.

Nederlandse clubs in de Conference League

In het eerste seizoen van de Conference League (2021-2022), komen er twee clubs uit Nederland in actie. De nummer 3 uit de Eredivisie zal instromen in de voorrondes van de Conference League (UECL). De nummer 3 start in de derde voorronde van de UECL en zal dus twee rondes moeten overleven om zich te plaatsen voor de poulefase. Daarnaast zal Nederland nóg een club leveren aan de UECL. Om het tweede ticket worden in Nederland play-off wedstrijden gespeeld. De nummers 4 t/m 7 nemen het tegen elkaar op in play-off wedstrijden en de winnaar hiervan gaat ook naar de voorronde van de UECL. Deze club stroomt in de tweede voorronde in en zal 3 rondes moeten overleven om zich te plaatsen. In het tweede seizoen spelen er twee Nederlandse clubs in de UEFA Conference League. De clubs die meedoen zijn FC Twente en AZ.

Gaat de KNVB-beker winnaar ook naar de UECL?

Nederland kan eventueel nog een derde club leveren aan de poulefase van de Conference League. De winnaar van de KNVB-beker plaatst zich voor de derde voorronde van de Europa League. Wordt deze wedstrijd gewonnen, dan plaatst het team zich voor de poulefase van de Europa League. Wordt de wedstrijd verloren, dan plaatst het team zich voor de poulefase van de UECL. Het is dus extra belangrijk om de KNVB-beker te winnen, want dan plaats je je automatisch voor Europees voetbal.

Veranderingen Europa League

Door het invoeren van de nieuwe derde competitie zal het aantal deelnemende clubs aan de Europa League worden teruggebracht van 48 naar 32. Maar doordat er dus 32 nieuwe clubs Europees voetbal gaan spelen in de UECL, spelen er uiteindelijk 16 meer teams Europees voetbal. In de Europa League zullen voornamelijk bekerwinnaars en afvallers uit de Champions League gaan spelen.

De voordelen

Er zitten verschillende voordelen aan de komst van de nieuwe Europese voetbalcompetitie:

 • Clubs uit meer verschillende landen doen mee aan Europees voetbal.
 • Voor clubs die derde worden in de poulefase van de Europa League is het Europese avontuur niet meteen over.
 • Voor kleinere voetballanden als Nederland wordt het op papier “makkelijker” om ver te komen in een Europees toernooi.

De nadelen

Toch zitten er ook een aantal nadelen aan de komst van de nieuwe Europese competitie:

 • De nummer drie in Nederland maakt niet langer kans op plaatsing in de Europa League. De Conference League is nu het hoogst haalbare.
 • Nederland houdt weliswaar de vijf Europese tickets, maar twee daarvan gaan nu wel sowieso naar de UECL. Bovendien moeten ze daar ook nog play-off wedstrijden voor spelen.
 • Nederland krijgt nog maar één ticket voor de Europa League.

Finale Conference League

De finale van de eerste UEFA Conference League wordt gespeeld in Tirana, Albanië. Het stadion voor de finale is vooraf bepaald. De finale wordt gespeeld in de “Arena Kombëtare”. Het stadion is in 2019 geopend en is dus splinternieuw. Dit stadion ligt in Albanië, in de hoofdstad Tirana. Het stadion wordt ook wel het Air Albania Stadion genoemd. De finale wordt gespeeld op 25 mei 2022. De aftrap is om 21:00 uur. Feyenoord speelt dit jaar in de Conference League finale. Ze nemen het op tegen AS Roma uit Italië. De wedstrijd is live te zien bij Veronica en ESPN 2.

 • Finale Conference League
 • Woensdag 7 juni 2023, 21:00 uur
 • Stadion: Fortuna Arena, Praag (Tsjechië).
 • Uitgezonden op tv: ESPN 1 en Veronica

*Doordat het stadion voor de finale vooraf wordt bepaald kan het dus voorkomen dat de finalist van de UECL in zijn eigen stadion speelt. In dat geval wordt er alsnog geloot tussen het uit- en thuisspelende team. De finalist kan dus uitspelend team in zijn eigen stadion zijn.

De winnaar

De winnaar van de Conference League wordt bepaald door het spelen van één finalewedstrijd. De uiteindelijke winnaar krijgt automatisch een startbewijs voor de poulefase van de UEFA Europa League voor het seizoen erna. Daarnaast krijgt de winnaar natuurlijk een beker.

Prijzengeld Conference League

Wat is het prijzengeld van de Conference League? Deelname aan de competitie levert iedere club sowieso extra inkomsten op. Naast prijzengeld kun je daarbij ook denken aan tv-inkomsten, sponsorgeld en inkomsten uit kaartverkoop. Hoewel het officiële prijzengeld voor de nieuwe voetbalcompetitie nog niet bekend gemaakt is, gaan er wel enkele geruchten. Het meest hardnekkige gerucht is dat het prijzengeld ongeveer gelijk zal liggen aan het prijzengeld voor de Europa League nu. Wel heeft de UEFA al laten weten dat het prijzengeld voor alle Europese competities verlaagd zal worden, door de impact van het Corona virus.

Samengevat:

 • Nieuwe derde Europese voetbalcompetitie genaamd de UEFA Europa Conference League (UECL).
 • Van 14 juni 2022 t/m 7 juni 2023.
 • Geen directe plaatsing, alleen plaatsing via Play-off wedstrijden.
 • Twee Nederlandse clubs in de Conference League: AZ en FC Twente.
 • De finale van de Conference League 22/23 is in Praag. De finale wordt gespeeld op 7 juni 2023.
 • De winnaar van de Conference League plaatst zich automatisch voor de poulefase van de Europa League.