De UEFA Nations League is een nieuwe voetbalcompetitie georganiseerd door de UEFA. In de Nations League strijden landen uit Europa tegen elkaar. Deze nieuwe competitie tussen landen is in het leven geroepen om oefenwedstrijden iets interessanter te maken. De competitie begon in september 2018. Aan de UEFA Nations League doen 55 Europese landen mee die aangesloten zijn bij de UEFA. Ook het Nederlands Elftal doet mee aan de Nations League. De nieuwe competitie voor nationale elftallen is een spannend voetbaltoernooi. Wil je meer weten over de opzet van het toernooi? Of ben je benieuwd naar hoe de Nations League werkt? Lees dan snel verder!

- UEFA Nations League
- Wat is de Nations League?
- Hoe werkt de Nations League?
- Deelnemers
- Wanneer is de Nations League?
- Nations League poules
- Speelschema Nations League 2022/2023
- Nederlands Elftal (Speelschema en poule)
- Winnaar UEFA Nations League
- Wijzigingen
- Voordelen
- Nadelen
- De trofee
- Prijzengeld
- Officiële song
- Play-outs
- Finales (Final four)
- Stadion finale
UEFA Nations League
In 2013 werd bekend gemaakt dat er genoeg steun was voor een nieuwe voetbalcompetitie. Zo is de UEFA Nations League ontstaan. De Nations League werd voor het eerst gehouden in 2018. Op 6 september 2018 waren de eerste wedstrijden in de nieuwe Europese competitie. De competitie wordt om de twee jaar gehouden. In totaal zijn er vier divisies (A t/m D). Binnen die vier divisies zijn er weer verschillende groepen (A1, A2, etc).
- De eerste editie van het toernooi was in 2018.
- De competitie wordt om de twee jaar gespeeld.
- Er zijn vier divisies, A t/m D. A is de hoogste divisie en D de laagste.
- Je kunt uit een divisie promoveren of degraderen.
- De winnaars van de vier A-groepen (A1 t/m A4) spelen in de final-four (finales) tegen elkaar om het kampioenschap.
Wat is de Nations League?
In de UEFA Nations League spelen landen uit heel Europa tegen elkaar. Het is een vervanging van de traditionele oefenwedstrijden die landen tegen elkaar speelden. In de plaats daarvoor is nu de nieuwe Nations League gekomen. Aan de competitie doen 55 landen mee die verdeeld zijn over vier verschillende groepen (A t/m D). Het toernooi is dan geen EK of WK, maar zorgt daarentegen wel voor meer spanning en spektakel.
Hoe werkt de Nations League?
In de Nations League zijn vier verschillende divisies: Divisie A, B, C en D. Binnen iedere divisie zijn er weer verschillende poules. Zo is er poule A1, A2, B1, B2, etc. In totaal zijn er veertien verschillende poules in de Nations League. De sterkste landen zitten in divisie A, de minst sterke landen in divisie D.
Divisie A, B en C bevatten vier groepen van vier landen (elk 16 teams), terwijl er sinds editie 2020/21 zeven teams zijn in League D (één groep van vier en één groep van drie).
De landen die onderaan eindigen in Divisies A en B zullen degraderen naar de volgende lagere competitie. Omdat League C vier groepen heeft en League D er maar twee heeft, wordt de degradatie van League C bepaald door ‘play-outs’. Deze worden gespeeld in de maand maart in de “even” jaren.
Deelnemers
Er doen in totaal 55 landen mee aan de UEFA Nations League. Dit zijn alle deelnemende landen:
- Albanië
- Andorra
- Armenië
- Azerbeidzjan
- België
- Bosnië en Herzegovina
- Bulgarije
- Cyprus
- Denemarken
- Duitsland
- Engeland
- Estland
- Faeröer
- Finland
- Frankrijk
- Georgië
- Gibraltar
- Griekenland
- Hongarije
- Ierland
- IJsland
- Israël
- Italië
- Kazachstan
- Kosovo
- Kroatië
- Letland
- Liechtenstein
- Litouwen
- Luxemburg
- Macedonië
- Malta
- Moldavië
- Montenegro
- Nederland
- Noord-Ierland
- Noorwegen
- Oekraïne
- Oostenrijk
- Polen
- Portugal
- Roemenië
- Rusland
- San Marino
- Schotland
- Servië
- Slovenië
- Slowakije
- Spanje
- Tsjechië
- Turkije
- Wales
- Wit-Rusland
- Zweden
- Zwitserland
Wanneer is de Nations League?
De eerste Nations League was in 2018. Vanaf toen werd het toernooi om de twee jaar gehouden. Dit betekent dat het toernooi dus in de volgende seizoenen is:
- 2018/2019
- 2020/2021
- 2022/2023
- 2024/2025
- 2026/2027
- 2028/2029
- Enzovoorts
Mocht er niet vroegtijdig een einde van de Nations League zijn, dan zal het toernooi dus nog wel even gehouden worden. Wel kan het zo zijn dat de opzet van het toernooi veranderd. Ook kunnen natuurlijk altijd de data veranderen in bijzondere situaties.
*De wedstrijden worden normaal gesproken altijd in oktober, november en december gespeeld. Omdat het WK 2022 in Qatar in de winter gehouden wordt, beginnen de in het seizoen 2022/2023 wedstrijden al in juni.
Nations League poules
Er zijn 4 verschillende groepen in de Nations League: Groep A t/m D. Iedere groep bestaat bovendien uit verschillende poules. Zo is er poule A1, B1, etc. De indeling voor 2022/2023 is als volgt:
Groep A
- Groep A1 : Frankrijk, Denemarken, Kroatië, Oostenrijk.
- Groep A2 : Spanje, Portugal, Zwitserland, Tsjechië.
- Groep A3 : Italië, Duitsland, Engeland, Hongarije.
- Groep A4 : België, Nederland, Polen, Wales.
Groep B
- Groep B1 : Oekraïne, Schotland, Ierland, Armenië.
- Groep B2 : IJsland, Rusland*, Israël, Albanië.
- Groep B3 : Bosnië en Herzegovina, Finland, Roemenië, Montenegro.
- Groep B4 : Zweden, Noorwegen, Servië, Slovenië.
Groep C
- Groep C1 : Turkije, Luxemburg, Litouwen, Faeröer.
- Groep C2 : Noord-Ierland, Griekenland, Kosovo, Cyprus.
- Groep C3 : Slowakije, Wit-Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan.
- Groep C4 : Bulgarije, Noord-Macedonië, Georgië, Gibraltar.
Groep D
- Groep D1 : Liechtenstein, Moldavië, Andorra, Letland
- Groep D2 : Malta, Estland, San Marino
*Rusland doet vanwege een schorsing niet mee. Daardoor eindigen zij automatisch vierde in deze groep. De Nations League wedstrijden tegen Rusland worden dus niet gespeeld.
Hoe worden de poules bepaald?
De indeling van de poules voor de eerste editie van de Nations League is bepaald aan de hand van de FIFA Ranking. Daarna konden landen promoveren en degraderen. Vanaf toen speelde de FIFA-ranking dus geen rol meer. Landen weten dus al in welke Groep ze uit gaan komen (A, B, C of D). In welke poule ieder land vervolgens speelt wordt bepaald door middel van een loting.
Speelschema Nations League 2022/2023
Op deze dagen worden de wedstrijden van de UEFA Nations League 2022/2023 gespeeld:
- Wedstrijd 1 en 2: 1 t/m 8 juni 2022
- Wedstrijd 3 en 4: 9 t/m 14 juni 2022
- Wedstrijd 5 en 6: 22 t/m 27 september 2022
- Loting finale
- Halve finale: 14 en 15 juni 2023
- Finale Nations League: 18 juni 2023
- Play-outs: 21 t/m 26 maart 2024
Nederlands Elftal (Speelschema en poule)
Het Nederlands Elftal doet mee aan de Nations League. In de eerste editie van het toernooi wist Oranje zelfs de finale te bereiken. Daarin werd helaas verloren van “angstgegner” Portugal. Desalniettemin was het toch een geslaagd eerste toernooi voor het Nederlands Elftal. Het was meteen de beste prestatie van Oranje in het toernooi. Oranje speelt haar wedstrijden meestal in de Johan Cruijff ArenA. Soms wordt er ook in de Rotterdamse Kuip of in het Philips Stadion in Eindhoven gespeeld. Lees alles over het Nederlands Elftal.
Het Nederlands Elftal zit nu in Groep A4 in de Nations League. Oranje zit in de poule met België, Polen en Wales. Vooral de wedstrijden tussen Oranje en België zijn natuurlijk zeer interessant. Deze “derby van de lage landen” staat altijd garant voor een hoop spektakel. Het Nederlands Elftal speelt in totaal zes wedstrijden in de groepsfase van het toernooi. Ze spelen dus twee wedstrijden tegen ieder land. De groepswinnaar komt vervolgens terecht in de finale. Daar wordt gestreden tegen de andere 3 groepswinnaars uit groep A om de toernooiwinst.
Speelschema Nederlands Elftal Nations League:
- België – Nederland (vrijdag 3 juni 2022 – 20:45 uur)
- Wales – Nederland (woensdag 8 juni 2022 – 20:45 uur)
- Nederland – Polen (zaterdag 12 juni 2022 – 20:45 uur)
- Nederland – Wales (dinsdag 14 juni 2022 – 20:45 uur)
- Polen – Nederland (donderdag 22 september 2022 – 20:45 uur)
- Nederland – België (zondag 25 september 2022 – 20:45 uur)
- HALVE FINALE NATIONS LEAGUE: Nederland – Kroatië (14 juni 2023)
- Evt. Finale Nations League: Winnaar Nederland-Kroatië – Winnaar Spanje-Italië (18 juni 2023 – 15:00 uur)
Winnaar UEFA Nations League
Uiteindelijk komt er natuurlijk ook een winnaar naar voren. Wie wint de competitie en hoe wordt de winnaar van de Nations League bepaald?
Iedere twee jaar wordt dus de winnaar bepaald. De vier groepswinnaars van de poules A1 t/m A4 spelen dan in een knock-out systeem. Er zijn halve finales en een finale die gespeeld worden in een knock-out systeem.
Wat krijgt de winnaar van de Nations League?
De winnaar krijgt naast de eeuwige roem ook nog andere prijzen. Bovendien is het prijzengeld hoger voor de winnaar. Daarnaast krijgt de winnaar een ticket voor de play-offs voor het EK of WK mochten ze zich niet gewoon kwalificeren.
- De eer van het winnen.
- De beker.
- Prijzengeld van 14 miljoen euro.
- Een plek voor de play-offs voor het EK of WK.
Het winnen van het toernooi is dus zeker wel interessant. Bovendien is het een goede graadmeter voor de nationale elftallen. Ook is het voor de tv kijker een stuk interessanter. Deze krijgt namelijk veel leukere wedstrijden voorgeschoteld.
Voorgaande winnaars
Omdat het toernooi nog een vrij nieuwe competitie is, zijn er ook nog niet zoveel winnaars geweest. Het toernooi is voor het eerst in het seizoen 2018/2019 gehouden. De eerste editie werd gewonnen door Portugal nadat ze in de finale met 1-0 van Nederland wonnen. Een overzicht van alle Nations League winnaars:
Jaar | Winnaar | Finale |
2018/2019 | Portugal | Portugal-Nederland (1-0) |
2020/2021 | Frankrijk | Frankrijk-Spanje (2-1) |
2022/2023 | n.n.b. | n.n.b. |
Wijzigingen
In de loop van de tijd zijn er al verschillende wijzigingen doorgevoerd in de opzet van het toernooi. Zo is het aantal landen per divisie al gewijzigd. Ook worden tegenwoordig de laatste wedstrijden tegelijkertijd gespeeld om het toernooi zo eerlijker te maken. Omdat het een relatief nieuw toernooi is, verwachten we in de toekomst nog wel vaker wijzigingen in de opzet van het toernooi. De UEFA zal namelijk altijd kijken of de opzet veranderd kan worden. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken of het toernooi eerlijker kan verlopen. Ook kijken ze vaak naar de groepsindeling. Bovendien wil de UEFA dat de wedstrijden zo interessant mogelijk zijn.
Voordelen
De nieuwe Europese competitie kent een hoop voordelen. We hebben er voor jou een aantal op een rij gezet:
- De wedstrijden gaan tussen teams die aan elkaar gewaagd zijn. Zo zijn de wedstrijden spannender.
- Je ziet veel topwedstrijden, grote landen spelen tegen elkaar.
- Omdat de competitie gaat tussen landen in Europa, hoeven spelers niet de hele wereld over te vliegen voor oefenwedstrijden.
- Clubs kunnen promoveren en degraderen omdat er verschillende poules zijn. Dit maakt het natuurlijk extra interessant.
Nadelen
Er zitten ook een aantal nadelen aan de UEFA Nations League. Meerdere spelers en coaches hebben al aangegeven dat ze de competitie niet zo zien zitten. Zo is Jürgen Klopp een bekende tegenstander van de competitie.
- Spelers hebben er in het seizoen al heel veel wedstrijden opzitten bij hun clubs. Om daarna ook nog deze “belangrijke” interlands te spelen is misschien wat teveel gevraagd.
- Doelpuntrijke wedstrijden (zoals de 11-0 van het Nederlands Elftal tegen San Marino) komen veel minder vaak voor. Dit zijn juist voor de fans leuke wedstrijden.
- Omdat er bij de wedstrijden daadwerkelijk iets op het spel staat, gaat het er ook harder aan toe. Dit betekent voor spelers dan ook meer kans op blessures en intensievere wedstrijden.
- De nieuwe competitie kan misschien nog wat verwarrend overkomen, maar in de loop der tijd zal het natuurlijk steeds overzichtelijker en duidelijker worden.
De trofee
De beker van de Nations League is gemaakt van sterling zilver. Sterling zilver bestaat voor 92,5 procent uit puur zilver. De beker is gebaseerd op het logo. De beker werd gepresenteerd in 2018, tijdens de loting voor het toernooi van 2018/2019. Bovendien staan in de beker alle vlaggen van de 55 deelnemende landen. Het gewicht van de trofee is 7,5 kg en de trofee is 71 cm hoog.
- Gemaakt van zilver.
- 7,5 kilo zwaar.
- 71 cm hoog.
Prijzengeld
Natuurlijk is er ook prijzengeld te winnen in de Nations League. In totaal is er €106.875.000 te verdelen. Hoeveel ieder land krijgt hangt natuurlijk af van de prestaties van het land. Maar ieder land krijgt sowieso ook een startpremie. Per poule is het verschillend hoeveel geld ieder land krijgt. Hoe hoger de poule, hoe hoger de startpremie. De startpremie per poule:
- Poule A: €2.25 miljoen
- Poule B: €1,5 miljoen
- Poule C: €1,125 miljoen
- Poule D: €750.000
Naast de startpremie kunnen landen natuurlijk ook prijzengeld verdienen door wedstrijden te winnen. De winnaar van de poule krijgt namelijk dubbel zoveel uitbetaald. Zo ontving de kampioen in 2019 maar liefst 10,5 miljoen euro. De tweede plaats kreeg 9 miljoen euro.
De opbouw van het prijzengeld van de UEFA Nations League:
Startpremie:
Groep A | € 1,5 miljoen |
Groep B | € 1 miljoen |
Groep C | € 750.000 |
Groep D | € 500.000 |
Bonus voor groepswinnaars:
Groep A | € 1,5 miljoen |
Groep B | € 1 miljoen |
Groep C | € 750.000 |
Groep D | € 500.000 |
Bonus voor de final four (de vier groepswinnaars van de Groepen A1, A2, A3 en A4 die de finale spelen):
Winnaar | € 4,5 miljoen |
Runners-up | € 3,5 miljoen |
Derde plaats | € 2,5 miljoen |
Vierde plaats | € 1,5 miljoen |
Officiële song
Er is natuurlijk ook een officiële Nations League song. Dit lied, of ook wel “hymne” genoemd, wordt gespeeld rond de wedstrijden het toernooi. Dit officiële nummer is een combinatie van klassieke muziek en elektronische dansmuziek. Zo probeert de UEFA ook met de tijd mee te gaan. Het nummer is gecomponeerd door Giorgio Tuinfort en Franck van der Heijden. Het is een song die in het Latijn gezongen wordt door het Groot Omroepkoor. Bovendien heeft de song ook een Nederlands tintje. Het wordt namelijk begeleid door het Nederlandse Radio Filharmonisch Orkest. Tijdens de eerste ceremonie in 2018 werd de hymne live gezongen door het koor van de Opéra van Lausanne. Je hoort de song vaak in stadions rondom de wedstrijden, op tv en in andere media.
Play-outs
De play-outs van de Nations League gaan tussen de nummers vier van divisie C. Omdat er vier groepen C zijn en maar twee groepen D, spelen de nummers vier uit groep C “play-out” wedstrijden tegen elkaar. Dit zijn een soort degradatiewedstrijden. Er promoveren namelijk twee landen uit groep D naar groep C. De 4 nummers vier uit divisie C spelen tegen elkaar om te bepalen welke twee landen degraderen naar divisie D. Zo wordt bepaald welke twee landen er degraderen.
Finales (Final four)
De vier groepswinnaars van de A-groepen gaan door naar de finale van de Nations League. De finale wordt ook wel de “final four” genoemd omdat er vier landen aan mee doen. Deze vier landen spelen in een knock-out systeem tegen elkaar. De groepswinnaars van de andere drie groepen promoveren overigens naar een hogere groep. In de finale strijden de vier poule-winnaars uit de groepen A1, A2, A3 en A4 tegen elkaar om uiteindelijk de Nations League winnaar te worden. Dit gebeurt door middel van knock-out wedstrijden.
Stadion finale
Waar wordt de Nations League finale gehouden? En hoe wordt bepaald waar de finale gespeeld wordt? Nou eigenlijk net zoals bij EK’s of WK’s. Landen kunnen van tevoren aangeven dat ze de finale willen organiseren. Voor de finale van 2022/2023 hebben Nederland, Polen, België en Wales aangegeven de finale te willen organiseren. Landen hadden tot 5 oktober 2022 de tijd om aan te geven dat ze de finale willen organiseren. In januari 2023 zal bekend worden welk land de finale mag organiseren. Voorgaande gastlanden van de finale waren:
- 2018/2019: Portugal
- 2020/2021: Italië
- 2022/2023: Nederland
De finales worden van 14 t/m 18 juni 2023 in Nedelrand gespeeld. In welke stadions is nog niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk worden de wedstrijden in de Grolsch Veste en De Kuip gespeeld.