Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Vijf nieuwe regels op het WK 2022 in Qatar

Vijf nieuwe regels op het WK 2022 in Qatar

Nieuwe regels op het WK 2022 in Qatar; Tijdens het WK 2022 zullen er vijf nieuwe regels zijn die nooit eerder op een WK gebruikt werden. Het WK 2022 in Qatar is in meerdere opzichten uniek. Natuurlijk omdat het WK in de herfst en de winter gehouden wordt. Daarnaast is het een heel controversieel WK. Toch zal het voor het voetbal een innovatief WK worden. Dit komt mede door de vijf nieuwe regels op het WK 2022 in Qatar.

Nieuwe regels WK 2022 Qatar

Vijf nieuwe regels op het WK 2022 in Qatar

Het WK in Qatar is in meerdere opzichten vooruitstrevend op voetbalgebied. Dit is ook terug te zien in de nieuwe regels die tijdens het WK gebruikt worden. Dit WK worden er vijf nieuwe regels geïmplementeerd die nog nooit eerder werden gebruikt tijdens een WK.

1. Vijf wissels op het WK 2022 in Qatar

De eerste nieuwe regel: teams mogen in totaal 5x wisselen en krijgen daarvoor 3 verschillende momenten tijdens de wedstrijd. En als het aankomt op een verlening dan mag er zelfs nog een speler extra worden gewisseld. Dit is uniek in de geschiedenis van het voetbal. Nooit eerder was deze regel van toepassing. Sinds de voetbalwedstrijden tijdens de Corona-pandemie mochten teams val vaker wisselen. Nu is dat dus ook op het WK in Qatar het geval.

2. Selecties bestaan uit 26 spelers

De tweede regel: er mogen 26 spelers worden opgenomen in de WK selectie voor het WK 2022 in Qatar. Dat zijn in totaal 3 spelers meer dan tijdens het WK in 2018. Landen met een sterke bank kunnen hier een enorm voordeel uit halen. Voor bijvoorbeeld een land als Frankrijk biedt dit heel veel mogelijkheden. Het is natuurlijk wel een extra uitdaging om alle 26 spelers tevreden te houden. Er kan ook onrust in de selectie ontstaan. Bondscoach Louis van Gaal heeft zijn 26-koppige selectie al bekendgemaakt.

3. Buitenspeltechnologie

De derde regel: Er zal een nieuwe buitenspel technologie gebruikt worden. Tijdens het WK 2022 in Qatar zal voor het eerst gebruik gemaakt gaan worden van buitenspeltechnologie. Het systeem heet officieel het “Semi-Automated Offside Technology”. Met deze nieuwe techniek moeten er snellere en bovendien betere beslissingen genomen kunnen worden. Door gebruik te maken van 12 camera’s wordt er 500 keer per seconde gekeken waar de spelers en de bal zijn. Dit moet zorgen voor meer pure speeltijd. Eerder was er al sprake van 100 minuten wedstrijden op het WK, maar dit is vooralsnog niet aan de orde.

4. Keepers moeten één voet op de lijn houden bij penalty’s

De vierde nieuwe regel: De vierde regel: Keepers moeten tijdens een penalty op zijn minst met 1 voet contact houden met de doellijn. Ze mogen dus niet naar voren rennen. Dit gaat er ongetwijfeld voor zorgen dat er veel penalty’s op het WK opnieuw genomen moeten worden. Keepers hebben er namelijk altijd een handje van om van de lijn te komen bij strafschoppen.

5. Vrouwelijke scheidsrechters op het WK 2022 in Qatar

De vijfde regel: Het WK 2022 is het eerste WK waarbij ook vrouwelijke scheidsrechters fluiten. Een doorbraak in dit mannenbolwerk! De voetbalwereld werd altijd geregeerd door mannen. Hier is de afgelopen jaren steeds meer verandering in gekomen. Het is dan ook een goede zaak dat er vrouwelijke scheidsrechters bij het WK 2022 aanwezig zijn. Juist in een land in Qatar waar de mensenrechten niet altijd even eerlijk zijn is dit dus een goede zaak.

Een uniek WK in Qatar

Naast deze vijf nieuwe regels zijn er nog meer zaken die het WK 2022 uniek maken. Bovendien zijn er een heleboel leuke feiten en weetjes over het WK 2022. Het toernooi gaat op 20 november 2022 van start. De WK finale wordt uiteindelijk op 18 december gespeeld. Het Nederlands Elftal zit in poule A op het WK. Bekijk ook het speelschema van het Nederlands Elftal.

Zijn er vrouwelijke scheidsrechters op het WK Qatar 2022?

Tijdens de 22ste editie van het WK zullen voor het eerst in de geschiedenis vrouwelijke scheidsrechters fluiten.

Hoeveel spelers telt de Nederlandse selectie?

Van Gaal heeft dit jaar 26 spelers mogen oproepen. Hij heeft ervoor gekozen om het maximale aantal spelers mee te nemen naar Qatar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *