Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Samenvatting EK 2024, opvallende statistieken na de poulefase

Samenvatting EK 2024, opvallende statistieken na de poulefase

  • door

De groepsfase van het EK 2024 zit erop en dus is het tijd om de balans op te maken. Nu er twee rustdagen op het programma staan kunnen we even rustig kijken naar opvallende statistieken, feiten en weetjes.

Ook de statistieken van het Nederlands Elftal komen natuurlijk aan bod.

Het EK gaat weer verder op zaterdag 29 juni 2024 met de achtste finales.

Statistieken EK 2024

Samenvatting, statistieken, feiten en weetjes

In de poulefase werden er in totaal 36 wedstrijden gespeeld. Daarin werd in totaal maar liefst 81 keer gescoord. Dit betekent dat er gemiddeld per wedstrijd 2,25 keer gescoord werd. Dit betekent dat er gemiddeld iedere 40 minuten een doelpunt valt tijdens EURO 2024.

Wat ook opvalt is dat veruit de meeste doelpunten tussen de 16e en de 30e minuut gescoord worden. Van de 81 goals werden er 17 doelpunten in het tweede kwartier gescoord.

Ook opvallend: maar liefst 13 goals werden gescoord in het eerste kwartier van de wedstrijd.

De grootste uitslag op het EK 2024

De grootste score tot nu toe werd meteen in de openingswedstrijd neergezet. Daarin versloeg Duitsland de Schotten met 5-1.

De wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk, waarin vijf keer werd gescoord, is de op één na doelpuntrijkste wedstrijd op het EK tot nu toe.

Duitsland imponeert; meeste goals en balbezit

Duitsland heeft tot nu toe de meeste goals gescoord op het EK 2024. Het Duitse Elftal scoorde al acht keer in de groepsfase. In de eerste wedstrijd, tegen Schotland, scoorden de Duitsers natuurlijk meteen al vijf keer. Op de tweede plaats staat Oostenrijk met zes goals.

Daarnaast heeft Duitsland ook nog eens het hoogste percentage balbezit. De Duitsers hebben tot nu toe 64,3% balbezit. Het Nederlands Elftal had “slechts” 53% balbezit.

Ondanks het grote aantal doelpunten van Duitsland komt de EK-topscorer vooralsnog niet uit Duitsland. Dat is na de poulefase de Georgische spits Mikaukatze.

Landen die nog niet verloren hebben

Er zijn een aantal landen die nog ongeslagen zijn op het EK 2024. Opvallend is dat er in poule C drie landen zijn die nog niet verloren hebben: Engeland, Denemarken en Slovenië.

Engeland heeft na de poulefase nog niet verloren op EURO 2024. Hoewel de kritiek op het elftal groot is, is Engeland tot nu toe nog steeds ongeslagen. Er werd weliswaar twee keer gelijkgespeeld, maar verloren werd er nog niet.

Denemarken en Slovenië speelden alle drie de groepswedstrijden gelijk en zijn dus ook nog ongeslagen.

Spanje heeft als enige land dit EK al zijn wedstrijden gewonnen. De Spanjaarden, die in de poule des doods zaten, wonnen alle wedstrijden. Dit waren dus zeker geen makkelijke wedstrijden. Van Italië, Kroatië én Albanië werd gewonnen. Dit deed Spanje bovendien in stijl, de Spanjaarden kregen geen enkel doelpunt tegen.

Daarnaast zijn ook Duitsland en Zwitserland, die beiden in poule A zaten, ongeslagen.

Groot aantal eigen goals op het EK

Er is in totaal 81 keer gescoord op het EK 2024. Daarvan werden er maar liefst 7 eigen goals gescoord. Dit betekent dat maar liefst 8,64% van alle doelpunten op het EK 2024 een eigen doelpunt is.

Ook Nederland scoorde al een eigen doelpunt. In de wedstrijd tegen Oostenrijk schoot Donyell Malen de bal in eigen goal. Een mooie goal weliswaar, alleen in het verkeerde doel.

Daarmee was Malen de derde Oranje-speler ooit die op een EK of WK een eigen doelpunt maakten.

Overtredingen en gele kaarten

In totaal zijn er al 157 gele kaarten uitgedeeld op het EK 2024. Rode kaarten waren er opvallend minder. Pas drie keer werd er een rode kaart uitgedeeld door de scheidsrechter.

Oostenrijk heeft het meeste aantal overtredingen begaan dit EK. De Oostenrijkers werden al 49 keer teruggefloten door de scheidsrechter. Albanië en Engeland maakten de minste overtredingen. Die landen maakten slechts 24 overtredingen.

Turkije kreeg de meeste gele kaarten. In totaal kreeg Turkije al 16x geel in 3 wedstrijden. Dit betekent natuurlijk ook dat Turkije veel schorsingen heeft voor de achtste finales.

De meeste rode kaarten zijn uitgedeeld aan spelers van Tsjechië. Twee spelers van Tsjechië kregen al een rode kaart te zien.

Statistieken Nederlands Elftal EK 2024

Een aantal statistieken en feiten over het Nederlands Elftal na de poulefase van het EK 2024.

Wedstrijden3
Winst/gelijk/verlies1/1/1
Doelpunten voor4
Doelpunten tegen4
Gemiddelde balbezit53%
Totaal aantal tackles42
Aantal keer buitenspel5
Passnauwkeurigheid88%
Reddingen Bart Verbruggen12
Aantal schoten39
Schoten op goal10
Schoten naast goal19
Geblokte schoten10
Schoten op de paal of lat1
Gele kaarten1
Rode kaarten0
Statistieken Nederlands Elftal EK 2024 poulefase

Opvallende uitslagen

Er zijn een aantal zeer opvallende uitslagen dit EK. Met name de kleinere voetballanden weten opvallend vaak te stunten tijdens dit EK. Zo won Slowakije van de Rode Duivels met 1-0 en wist Georgië met 2-0 van Portugal te winnen.

Bovendien wisten een aantal landen een gelijkspel uit het vuur te slepen tegen een aantal grote favorieten. Slovenië én Denemarken hielden Engeland op een gelijkspel, Oekraïne speelde gelijk tegen België en Zwitserland haalde een punt tegen Duitsland.

Ook de grote uitslag (5-1) in de openingswedstrijd tussen Duitsland en Schotland was een opvallende uitslag.

Zeven opvallende EK feiten op een rijtje

  1. In poule C zijn er drie landen door naar de achtste finales. Denemarken en Slovenië deden dit door geen enkele wedstrijd te winnen. De ploegen speelden drie keer gelijk en dit bleek genoeg voor een plek in de achtste finales.
  2. Er zijn tot nu toe gemiddeld 2,25 goals per wedstrijd gescoord. Dit is minder dan het vorige EK waar er gemiddeld 2,78 goals per wedstrijd gescoord werden.
  3. Spanje is het enige land dat al zijn wedstrijden op het EK 2024 wist te winnen. Extra knap is dat Spanje in de poule des doods ingedeeld was en dus een aantal zware wedstrijden had.
  4. Romelu Lukaku schoot van alle spelers het vaakst op goal. De spits van België probeerde al zeven keer te scoren. Opvallend is dat hij tot nu toe geen doelpunt wist te maken.
  5. Kroatië, dat nu uitgeschakeld is, stond geen enkele keer buitenspel op het EK 2024. Sta je nooit buitenspel, dan lig je er dus uit.
  6. Schotland creëerde de minste kansen op EURO 2024. De Schotten wisten in drie duels slechts 16 kansen te creëren.
  7. Er zijn al zeven eigen doelpunten gescoord. Nederland, Italië, Duitsland, Tsjechië, Albanië, Turkije en Oostenrijk scoorden allemaal al een keer in het verkeerde goal.

Het EK 2024 gaat verder, nieuwe statistieken

Er wordt op 27 en 28 juni even niet gevoetbald op het Europees Kampioenschap. Deze twee dagen zijn rustdagen na de groepsfase. Het toernooi gaat op zaterdag 29 juni weer verder met de achtste finales.

Het Nederlands Elftal speelt op dinsdag 2 juli weer. Dan komt Oranje in de achtste finales in actie tegen Roemenië. Laten we hopen dat het Nederlands Elftal de statistieken op het EK 2024 een beetje op weet te krikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *