Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Poule B, de poule des doods op het EK 2024

Poule B, de poule des doods op het EK 2024

  • door

Het EK 2024 belooft weer een spannend voetbaltoernooi te worden. Er zijn natuurlijk veel sterke teams die meedoen aan het EK 2024. In totaal zijn er zes poules, maar er is één poule die meteen in het oog sprint: poule B. Dit is nu al de zwaarste poule en wordt daarom ook wel de poule des doods genoemd. Deze poule bestaat uit Spanje, Kroatië, Italië en Albanië. Met name de eerste drie landen zijn natuurlijk grote voetballanden. We vertellen je alles over de poule des doods op het EK 2024.

poule des doods EK 2024

Poule des doods EK 2024

Toen de loting voor het EK 2024 er opzat waren er vier bondscoaches die niet meteen heel blij waren met het resultaat. Spanje, Kroatië, Italië en Albanië zullen alle vier niet meteen even gelukkig zijn met de uitslag van de loting. Het belooft namelijk een loodzware poule te worden die bovendien heel lastig te voorspellen is. Poule B, de poule des doods op het EK 2024, bestaat uit:

  • Spanje (regerend Nations League Kampioen)
  • Kroatië (derde op het WK 2022)
  • Italië (regerend Europees Kampioen)
  • Albanië (gevaarlijke underdog)

Wat is een “poule des doods”?

Een poule des doods of een groep des doods wordt gebruikt om een poule te beschrijven die uit veel goede en sterke tegenstanders bestaat. Op het EK 2024 is poule B de poule des doods met sterke voetballanden als Spanje, Kroatië en Italië. Omdat er maar twee landen direct doorgaan, is de poulefase dus meteen heel belangrijk. Op het EK 2020 was poule F de poule des doods met Hongarije, Portugal, Frankrijk en Duitsland.

Spanje, de regerend Nations League kampioen

Spanje is de regerend Nations League kampioen. In de finale van de UEFA Nations League won Spanje bovendien van Kroatië. Er waren wel strafschoppen voor nodig om een winnaar te bepalen. Dit geeft maar weer eens aan hoe dicht de landen bij elkaar liggen.

Na het vertrek van grootheden als Iniesta, Xavi, Fabregas, Ramos, Puyol en Casillas is Spanje al jaren aan het opbouwen. De Spaanse selectie voor het EK 2024 heeft echter ook een aantal topspelers tot zijn beschikking.

Zo heeft Spanje tegenwoordig Gavi, Rodri, Yamal en Ferran Torres. Daarnaast zijn er nog een heleboel jonge spelers die de potentie hebben om uit de groeien tot echte ervaren topspelers. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Luis de la Fuente wil Spanje ook op het EK in Duitsland een gooi naar de titel doen.

Kroatië; de laatste jaren heel sterk

Kroatïe is het tweede land in de poule des doods op het EK 2024 in Duitsland. Ook Kroatïe moet niet onderschat worden. Het land was verliezend finalist van de UEFA Nations League. Daarin verloor Kroatië, na strafschoppen, van Spanje. Bovendien werd Kroatië op het 2020 ook door Spanje uitgeschakeld. Ook toen moesten er strafschoppen aan te pas komen. Dat geeft maar weer eens aan hoe sterk dit Kroatië is.

Daarnaast werd Kroatië op het WK 2018 in Rusland tweede. In de finale was Frankrijk te sterk. Op het afgelopen WK, 2022 in Qatar, eindigde Kroatië op de derde plaats. In de halve finale was de uiteindelijke winnaar Argentinië te sterk. In de troostfinale won Kroatië van Marokko.

Tijdens het EK 2024 in Duitsland moet Kroatië de poule des doods zien te doorstaan. Met spelers als Luka Modric, Domagoj Vida, Marcelo Brozovic en Andrej Kramaric heeft het elftal genoeg ervaring binnen de ploeg. Ook beschikt Kroatië over grote talenten als Josko Gvardiol, Luka Sucic en natuurlijk Josip Sutalo van Ajax. Daarnaast speelt ook Feyenoord aanvaller Luka Ivanusec voor Kroatië.

Italië, de regerend Europees Kampioen

Ook Italië is één van de vier landen in de poule des doods tijdens EURO 2024 in Duitsland. Italië is natuurlijk de regerend Europees kampioen. Het is bovendien een land dat in het verleden al veel prijzen gewonnen heeft. De Italianen zijn al vier keer Wereldkampioen geweest en wonnen al twee keer het EK.

Toch zijn er ook veel tegenslagen geweest voor het Italiaans voetbalelftal. Waar ze het op EK’s heel goed doen, waren ze zowel in 2018 als in 2022 niet gekwalificeerd voor het WK-voetbal. Ook de kwalificatie voor het EK 2024 ging niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk wist Italië zich te plaatsen als tweede in de kwalificatiepoule. Ze hadden echter evenveel punten als Oekraïne.

Italië is daarentegen een land dat op grote toernooien vaak goed weet te presteren. Op de laatste 4 EK’s haalde Italië altijd minstens de kwartfinale. Dat komt natuurlijk mede door de goede selectie. Italië beschikt over een goede balans van jonge talenten en ervaren spelers. Enkele ervaren spelers bij Italië zijn El Shaarawy, Jorginho, Di Lorenzo en Berardi. Het grote aantal talenten bij Italië voor het EK 2024 speelt ook een grote rol. Onder andere keeper Donnarumma, Raspadori en spits Moise Kean spelen bij Italië.

Albanië; de gevaarlijke underdog

Albanië gaat het heel zwaar krijgen in poule B. Op papier is Albanië het zwakste land in de poule. Toch heeft Albanië in de kwalificatie laten zien dat ze niet onderschat moeten worden. De Albanezen werden poulewinnaar in poule E. Daarmee liet Albanië grotere voetballanden Polen en Tsjechië achter zich.

Toch is Albanië vrij nieuw op grote voetbaltoernooien. Zo deed Albanië nog nooit mee aan een wereldkampioenschap voetbal. Bovendien deed Albanië pas één keer eerder mee aan een EK voetbal. Dat was in 2016. Toen werd het land uitgeschakeld in de groepsfase. Albanië wist tijdens dat EK overigens wel één wedstrijd te winnen. Van Roemenië werd met 1-0 gewonnen.

Albanië heeft een degelijk team dat voor elkaar door het vuur gaat. De Albanezen zullen boven zichzelf uit moeten steken willen ze “de poule des doods” overleven. Spelers als Kristjan Asslani, Jasir Asani en Nedim Bajrami moeten opstaan. Alleen dan kan Albanië een rol van betekenis spelen in poule B.

Voorspelling poule des doods EK 2024

De poule des doods is heel lastig te voorspellen. Hoewel Italië, Spanje en Kroatië natuurlijk de drie favorieten zijn, moet ook Albanië niet onderschat worden. Ook dat land heeft laten zien dat het als een team kan voetballen.

Onze voorspelling van poule B is dat Italië en Spanje de sterkste twee landen zijn en de poulefase overleven. Onze voorspelling van poule B op het EK 2024 is:

  1. Spanje
  2. Italië
  3. Kroatië
  4. Albanië

Over de poule des doods op het EK 2024

Poule B is de poule des doods op het EK 2024 in Duitsland. Italië, Spanje én Kroatië behoren tot de kanshebbers om het EK 2024 te winnen. De poulefase gaat dus heel interessant worden. De nummers één en twee uit iedere poule gaan namelijk direct door naar de knockout-fase van het EK. Ook de beste nummers drie gaan door, maar punten halen in de poule des doods is natuurlijk heel erg lastig. Het EK 2024 in Duitsland begint op 14 juni 2024. De finale is op 14 juli 2024.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *