Ga naar de inhoud
Home » EK 2024 » Poules EK 2024 » Poule A | EK 2024

Poule A | EK 2024

Poule A is de eerste van in totaal zes poules tijdens het EK 2024 in Duitsland. In poule A zitten vier landen: Duitsland (gastland), Schotland, Hongarije en Zwitserland.

Poule A is de poule van het gastland, wat het altijd een mooie poule maakt. Duitsland is natuurlijk de grote favoriet in poule A, maar tussen de drie andere landen kan het wel eens heel erg spannend worden. Bovendien kan er natuurlijk altijd team boven zichzelf uitstijgen.

Hieronder vind je de stand, het speelschema en extra informatie over poule A tijdens het EK 2024.

Poule A EK 2024

Stand poule A EK 2024

De stand in poule A van het EK 2024:

Poule AWGWGVDVDTP
Poule Duitsland EK 2024 Duitsland0000000
Poule Schotland EK 2024 Schotland0000000
Poule Hongarije EK 2024 Hongarije0000000
Poule Zwitserland EK 2024 Zwitserland0000000

Speelschema en uitslagen poule A

In totaal worden er zes poulewedstrijden gespeeld in poule A. Bekijk het speelschema en de uitslagen hieronder:

DatumTijdWedstrijdSpeelstadStadion
14 juni 202421:00 uurDuitsland – SchotlandMünchenAllianz Arena
15 juni 202415:00 uurHongarije – ZwitserlandKeulenRheinEnergieStadion
19 juni 202418:00 uurDuitsland – HongarijeStuttgartMHPArena
19 juni 202421:00 uurSchotland – ZwitserlandKeulenRheinEnergieStadion
23 juni 202421:00 uurZwitserland – DuitslandFrankfurtDeutsche Bank Park
23 juni 202421:00 uurSchotland – HongarijeStuttgartMHPArena
Speelschema poule A | EK 2024

De laatste poulewedstrijden worden in poule A tegelijk gespeeld. Dit is natuurlijk om ervoor te zorgen dat er geen competitievervalsing mogelijk is. De landen kunnen dan geen rekening houden met de uitslag van de andere wedstrijd.

Welke landen zitten in poule A?

In totaal zitten er vier landen in poule A tijdens het EK 2024. Allereerst natuurlijk het gastland Duitsland. Traditioneel is het gastland altijd groepshoofd van de eerste poule op ieder EK en WK. Ook op het EK in Duitsland is dat het geval. Duitsland is groepshoofd van poule A. Daarnaast zitten Schotland, Hongarije en Zwitserland in poule A.

Duitsland

De Duitsers zijn natuurlijk gastland van dit EK en willen in eigen land niets liever dan Europees kampioen worden. “Der Mannschaft” won het EK voetbal al drie keer, maar de laatste keer is alweer meer dan 20 jaar geleden (1996).

Op het vorige EK vloog Duitsland er al in de achtste finales uit tegen Engeland. Nu willen de Duitsers een betere prestatie neerzetten.

Met topspelers als Musiala, Wirtz, Kimmich, Havertz en aanvoerder Gündogan zijn de verwachtingen enorm. Kan Duitsland die verwachtingen waarmaken? De druk zal enorm zijn, maar de ervaring in de Duitse selectie is dat ook.

Schotland

Voor Schotland wordt het EK in Duitsland het vierde EK waar de Schotten aan deelnemen. In 1992 was Schotland er voor het eerst bij. Ook op het afgelopen EK in 2020 was Schotland erbij.

Het Schotse voetbalelftal kwam op een EK echter nooit verder dan de poulefase. De poule overleven zal voor Schotland dus al een enorme prestatie zijn. Met spelers als Robertson, McTominay, McGinn en Ferguson heeft Schotland op het EK 2024 wel een hele sterke selectie.

In Schotland hoopt iedereen dus dat dit Schotse elftal in staat is om de poulefase door te komen en geschiedenis te schrijven.

Hongarije

Hongarije was ooit natuurlijk een groot voetballand. Daar is echter al tijden niet veel van over. Het land heeft zich na 1986 nooit meer voor een WK weten te kwalificeren en ook alle EK’s van 1976 t/m 2012 werden gespeeld zonder Hongarije. De afgelopen twee EK’s waren de Hongaren er echter weer bij.

Op het afgelopen EK zat Hongarije in de poule des doods (met Frankrijk, Duitsland en Portugal). Niet zo vreemd dat dat EK voor Hongarije in de poulefase eindigde.

Het doel van Hongarije is dit jaar om de poulefase te overleven. Met spelers als Szoboslai, Kerkez, Sallai en Orbán hebben ze wel kwaliteit in huis. Bovendien is de trainer van Hongarije de Italiaan Marco Rossi. Italianen weten als geen ander hoe ze resultaat-voetbal moeten spelen.

Zwitserland

Het is voor de Zwitsers alweer de zesde keer dat ze meedoen aan een EK voetbal. Het Zwitserse voetbalelftal deed voor het eerst mee aan het EK in 1996. Hoewel Zwitserland de eerste drie EK’s de groepsfase niet overleefde, gaat het de laatste EK’s aanzienlijk beter.

In 2016 werd de achtste finale gehaald en op het vorige EK, in 2020, haalde Zwitserland zelfs de kwartfinales.

Het Zwitserse voetbalelftal wil ongetwijfeld die goede lijn doorzetten. Onder aanvoering van aanvoerder Xhaka en topspelers als Akanji, Zakaria en Okafor.

Statistieken landen poule A | EK 2024

LandFIFA RankingBeste prestatie ooitAantal EK deelnames (incl. 2024)
Duitsland16Winnaar (3x)14x
Schotland39Groepsfase4x
Hongarije26Derde plaats5x
Zwitserland19Kwartfinale6x
Statistieken poule A

Regels poule A

De nummers één en twee uit poule gaan sowieso door naar de achtste finales. Ook de nummer drie uit poule A maakt kans om nog door te gaan naar de achtste finales.

In totaal gaan de beste vier nummers drie uit alle poules door naar de achtste finales. Het is dus voor ieder land in poule A belangrijk om zoveel mogelijk punten te halen en bij de beste nummers drie te horen.

Wat gebeurt er bij een gelijke stand?

Als in poule A twee of meer landen na alle poulewedstrijden evenveel punten hebben gehaald, dan wordt er naar de volgende criteria gekeken om te bepalen wie doorgaat naar de achtste finales:

 1. Punten aantal (onderling);
  Eerst wordt er gekeken naar de meeste punten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 2. Doelsaldo (onderling);
  Daarna wordt er gekeken naar het doelsaldo als resultaat van de groepswedstrijden tegen de andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 3. Gescoorde doelpunten (onderling);
  Vervolgens wordt er gekeken naar de meeste gescoorde doelpunten in de groepswedstrijden tegen andere ploegen met een gelijk aantal punten.
 4. Nogmaals dezelfde criteria (alleen bij meer dan 2 landen met hetzelfde aantal punten);
  Als teams na het toepassen van de eerste drie criteria nog steeds gelijk staan, worden criteria 1 t/m 3 nogmaals toegepast. Dit keer echter alleen op de landen die nog gelijk staan. Wanneer de landen dan nóg steeds gelijk staan, worden criteria 5 t/m 9 bekeken.
 5. Doelsaldo (totaal);
  Het doelsaldo over alle groepswedstrijden.
 6. Gescoorde goals (totaal);
  Meeste gescoorde doelpunten in de groepswedstrijden.
 7. Strafschoppen (optioneel);
  Als twee teams hetzelfde aantal punten hebben en ook gelijk staan volgens criteria 1 tot en met 6 nadat ze in de laatste wedstrijd van de groepsfase tegen elkaar hebben gespeeld, wordt hun positie bepaald door een strafschoppenserie aan het einde van de wedstrijd. Dit criterium wordt niet gebruikt als er meer dan twee teams op hetzelfde aantal punten eindigen.
 8. Fair Play-ranglijst
  Het eerlijkste land gaat door naar de achtste finales. Dit is het land met het minste strafpunten. Je krijgt strafpunten door gele of rode kaarten te krijgen: 1 punt voor een gele kaart, 3 punten voor 2x geel dus rood, 3 punten voor een directe rode kaart en 4 punten voor een gele kaart en daarna een directe rode kaart.
 9. UEFA-coëfficiëntenranglijst
  De positie van de teams op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Het land dat het hoogste staat gaat door.

Waar worden de wedstrijden in poule A gespeeld?

De wedstrijden in poule A worden in drie verschillende steden en stadions gespeeld. De speelsteden en stadions waarin de duels in poule A gespeeld gaan worden zijn:

 • München (Allianz Arena)
 • Stuttgart (Mercedes-Benz Arena)
 • Köln (RheinEnergieStadion)

Wie zijn de favorieten in poule A?

Duitsland is natuurlijk de grote favoriet om poule A te winnen en door te stoten naar de achtste finales. De Duitsers zijn op papier vele malen sterker dan de andere drie landen. Toch is Duitsland de laatste jaren, door tegenvallende prestaties, flink gezakt op de FIFA World Ranking. Daardoor wordt Duitsland op de voet gevolgd door Zwitserland.

Op het WK 2022 in Qatar waren alleen Duitsland en Zwitserland van de partij. Hongarije en Schotland wisten zich niet te kwalificeren voor dat WK. Op het afgelopen EK, in 2020, waren wel alle vier de landen aanwezig. Hongarije en Schotland strandden in de groepsfase. Voor Duitsland eindigde het vorige EK in de achtste finales.

Zwitserland was op het EK 2020 de grote verrassing. Ze versloegen in de achtste finales (na strafschoppen) Frankrijk en haalden daardoor voor het eerst in de geschiedenis van het land de kwartfinales. Daarin was Spanje, ook na penalty’s, te sterk voor Zwitserland.

Voor ons blijft Duitsland de grote favoriet. Zwitserland is daarna het sterkste land. Schotland en Hongarije zijn aan elkaar gewaagd en zullen moeten hopen op een stunt tegen Duitsland of Zwitserland. Als Hongarije en Schotland punten weten te sprokkelen kan het maar zo eens een hele interessante poule worden.

Onze voorspelling

Onze voorspelling van poule A:

 1. Duitsland
 2. Zwitserland
 3. Hongarije
 4. Schotland

Tegenstanders achtste finales poule A | EK 2024

In de achtste finales speelt de nummer één van poule A tegen de nummer twee uit poule C. De nummer twee uit poule A neemt het op tegen de nummer twee uit poule B. Voor de nummer drie zijn er een aantal opties.

DatumWedstrijdSpeelstad
29 juni 20241A – 2CDortmund
29 juni 20242A – 2BBerlijn
30 juni 2024*1B – 3A/D/E/FKeulen
1 juli 2024*1F – 3A/B/CFrankfurt
2 juli 2024*1E – 3A/B/C/DMünchen
Speelschema winnaar, nummer 2 en nummer 3 uit poule A op het EK 2024

*Welke wedstrijd de nummer drie uit poule A speelt is afhankelijk van welke nummers drie uit alle poules er doorgaan naar de knockout-fase.

Meest gestelde vragen

Welke landen zitten in poule A tijdens het EK 2024?

Poule A bestaat uit vier landen: Duitsland, Zwitserland, Schotland en Hongarije.

Hoeveel landen uit poule A gaan door naar de achtste finales?

Twee of drie landen gaan door uit poule A naar de knockout-fase. De nummers één en twee gaan sowieso door. De nummer drie gaat door als dit land bij de vier beste nummers drie hoort uit alle poules.

Wanneer spelen de landen die doorgaan in poule A in de achtste finales?

De winnaar van poule A neemt het op 29 juni op tegen de nummer 2 uit poule C. De nummer twee uit poule A speelt op 29 juni tegen de nummer 2 uit poule B.

Waar worden de wedstrijden in poule A gespeeld?

De wedstrijden in de poulefase in poule A worden in drie verschillende speelsteden en stadions gespeeld. De wedstrijden worden gespeeld in de Allianz Arena in München, de Mercedes-Benz Arena in Stuttgart en het RheinEnergieStadion in Keulen.