Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Mikaukatze na poulefase voorlopig topscorer EK 2024

Mikaukatze na poulefase voorlopig topscorer EK 2024

  • door

Georges Mikaukatze is na de poulefase van het EK 2024 in Duitsland de voorlopig topscorer. De spits van Georgië en FC Metz (Frankrijk) scoorde in de poulefase al drie keer en is daarmee tot dusver de enige speler op het EK in Duitsland die drie keer trefzeker was.

Ook in de laatste poulewedstrijd van Georgië, tegen Portugal, scoorde Mikaukatze. Door de stunt van Georgië tegen Portugal zijn de Georgiërs door naar de achtste finales.

Mikaukatze voorlopig topscorer EK 2024

Voorlopig topscorer Mikaukatze

Mikaukatze is de voorlopig topscorer van het EK in Duitsland. Hij scoorde tot nu toe als enige speler drie doelpunten op het EK en doet het daarmee uitstekend voor zijn land Georgië.

In de eerste wedstrijd van Georgië tegen Turkije was Mikaukatze meteen trefzeker. Hoewel Georgië met 3-1 verloor, wist hij wel meteen te scoren.

Daarna volgde de wedstrijd tegen Tsjechië. In de extra tijd van de eerste helft kreeg Georgië een penalty en wie anders dan Mikaukatze schoot deze binnen. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 1-1 gelijkspel.

In de laatste groepswedstrijd tegen Portugal was het erop of eronder voor Georgië. Georgië moest namelijk winnen. Mikaukatze werd de volksheld in Georgië door in de 57e minuut zijn tweede strafschop het EK te benutten en Georgië op een 2-0 voorsprong te zetten.

Vijf spelers met 2 goals

Mikaukatze wordt op de huid gezeten door vijf spelers die allemaal al twee keer wisten te scoren. Ook Cody Gakpo van het Nederlands Elftal scoorde al twee doelpunten. Er zijn dus wel wat kapers op de kust die ook willen strijden om topscorer van het EK in Duitsland te worden.

De vijf spelers met twee goals zijn:

  1. Füllkrug (Duitsland).
  2. Cody Gakpo (Nederland).
  3. Schranz (Slowakije).
  4. Musiala (Duitsland).
  5. Marin (Hongarije).

Van de vijf spelers is alleen Marin van Hongarije al uitgeschakeld. Hij blijft dus steken op twee doelpunten. De andere vier spelers doen nog wel mee aan het EK.

Mikaukatze weggestuurd bij Ajax

Bij de naam van de Georgische aanvaller gaat bij u wellicht een belletje rinkelen. Dit klopt. Mikaukatze speelde in het seizoen 2023/2024 namelijk nog bij Ajax.

De Amsterdammers namen Mikaukatze over van FC Metz en betaalde 16 miljoen voor de speler. Omdat hij bij Ajax niet op speelminuten kon rekenen verhuurde de club Mikaukatze weer terug aan Metz (met een optie tot koop).

Bij FC Metz begon Mikaukatze meteen weer met scoren. In de 20 wedstrijden die hij speelde voor Metz scoorde hij maar liefst 13 doelpunten. Ook bij Georgië laat Mikaukatze het nu dus zien. FC Metz besloot om de aanvaller weer terug te kopen voor 13 miljoen euro.

Mikaukatze en Mislintat (Ajax)

Georges Mikaukatze was één van de aankopen van de inmiddels vertrokken technisch directeur van Ajax, Sven Mislintat. Zijn aankoopbeleid werd zwaar bekritiseerd bij de Amsterdammers.

Toch lijkt Mislintat, in ieder geval bij Mikaukatze, toch niet “zomaar” iemand te hebben aangetrokken. Ajax zal zich nu in ieder geval wel een paar keer achter de oren krabben nu hij voorlopige EK-topscorer is.

Georgië naar achtste finales

Mede door de doelpunten van Georges Mikaukatze heeft Georgië zich knap weten te kwalificeren voor de achtste finales van het EK. Georgië eindigde op de derde plek in groep F en hoorde bij de beste nummers drie. Daardoor is Georgië uiteindelijk door naar de achtste finales.

Dit is niet alleen goed nieuws voor heel Georgië, maar ook voor Mikaukatze. De spits heeft nu namelijk nog extra wedstrijden om tot meer doelpunten te komen. Er is dus een grote kans dat Mikaukatze uiteindelijk ook de Golden Boot mee naar huis neemt. Dit is de prijs voor de topscorer op het EK. Vorig jaar was Christiano Ronaldo topscorer met 5 goals in 4 wedstrijden.

Georgië en Mikaukatze op het EK

Mikaukatze speelt met Georgië zijn volgende wedstrijd op zondag 30 juni 2024 tegen Spanje. Het duel wordt gespeeld in Keulen. Ook daar zal Mikaukatze weer strijden om de topscorer titel op het EK in Duitsland. Dit zal absoluut geen eenvoudige opgave worden. Spanje geldt namelijk als één van de grootste kanshebbers om het EK te winnen.

De achtste finales van het EK 2024 beginnen op zaterdag 29 juni 2024. Het Nederlands Elftal komt op dinsdag 2 juli pas weer in actie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *