Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Nieuwe buitenspelregel 2023/2024

Nieuwe buitenspelregel 2023/2024

Nieuwe buitenspelregel 2023/2024; hoe zit het precies met de nieuwe buitenspelregel waar iedereen het over heeft? De FIFA is aan het testen met een nieuwe spelregel rondom de buitenspelval. Vanaf 2023/2024 gaat de FIFA testen met de nieuwe buitenspelregel. De nieuwe buitenspelregel moet aanvallend voetbal belonen. De aanvaller krijgt door de nieuwe buitenspelregel namelijk meer marge om mee te spelen. In dit artikel lees je alles over de nieuwe buitenspelregel 2023/2024.

Nieuwe buitenspelregel 2023 2024

Nieuwe buitenspelregel 2023/2024

Er komt wellicht een nieuwe buitenspelregel aan. Vanaf het seizoen 2023/2024 zal er getest worden met een nieuwe spelregel die de buitenspelval gaat veranderen. Een aanvaller moet dan volledig met zijn hele lichaam voorbij de laatste verdediger zijn, om buitenspel te staan. Nu is dat nog niet het geval. De regel zal nog niet in officiële wedstrijden gebruikt worden in 23/24, maar er zal wel volop mee getest worden.

Wanneer nieuwe buitenspelregel?

Wanneer de nieuwe buitenspelregel in grote competities in zal gaan is nog onduidelijk. In het seizoen 2023/2024 wordt de regel eerst getest. Nieuwe spelregels worden vaker eerst getest voordat ze definitief ingevoerd worden. Dit doen ze om te kijken wat voor invloed de nieuwe spelregel op het spel heeft.

Hoe werkt de nieuwe buitenspelregel?

In onderstaande afbeelding van de nieuwe buitenspelregel wordt de regel nog duidelijker. Daarin zie je in één oogopslag hoe de nieuwe buitenspelregel werkt. Bovendien zie je een voorbeeld van de nieuwe buitenspelregel.

Een video van de nieuwe buitenspelregel zie je hieronder:

Video buitenspel 2023/2024

Afbeelding nieuwe buitenspelregel

Er zijn ook een hoop afbeeldingen waarin de nieuwe buitenspelregel goed uitgelegd wordt. Hieronder zie je een aantal afbeeldingen uit Tweets waarin de nieuwe spelregel duidelijk uitgelegd wordt:

Oude vs nieuwe buitenspelregel

De oude en de nieuwe buitenspelregel verschillen misschien niet zoveel van elkaar. Toch kan het in het veld een wereld van verschil maken.

 • Oud: Een speler die met een scorend deel van zijn lichaam buitenspel staat, wordt afgefloten.
 • Nieuw: Een speler moet met zijn hele lichaam in buitenspelpositie staan om te worden afgefloten.

Bij de nieuwe buitenspel spelregel moet de aanvaller dus helemaal voorbij de verdediger staan. Het maakt dan niet meer uit met welk lichaamsdeel.

Buitenspelregel Wenger

De nieuwe buitenspelregel wordt ook wel de Buitenspelregel van Arsene Wenger genoemd. Arsene Wenger is nu Head Football Development bij de FIFA. Wenger pleitte eerder al voor een wijziging van de buitenspelregels. Hij is nu één van de initiatiefnemers van de nieuwe “offside” regel.

Nieuwe buitenspelregel Nederland 23/24

De nieuwe buitenspelregel wordt eerst getest in Nederland, Italië en Zweden. De buitenspelregen zal in 2023/2024 in Nederland getest worden. Toch gaf de KNVB aan dat ze nog niet op de hoogte waren. Ook zeiden ze dat ze wel altijd open staan om een nieuwe spelregel te testen die het spel ten goede komt. In Nederland wordt de buitenspelregel eerst getest bij jeugdwedstrijden. Het gaat dan om amateurteams. In 2023/2024 wordt de nieuwe buitenspelregel dus eerst uitvoerig getest. Dit gebeurt in:

 • Verschillende competities.
 • Verschillende leeftijdsklassen.
 • Diverse landen (Zweden, Italië en Nederland).

Als eerste wordt de nieuwe regel in Zweden getest. De testfase voor de nieuwe buitenspelregel begint in Nederland pas later. Er is nog geen datum bekendgemaakt.

Marco van Basten over de buitenspelregel 2023/2024

Marco van Basten zei als hoofd technische ontwikkeling bij de FIFA ooit al iets over de buitenspelregel. Van Basten zijn mening was om de buitenspelregel volledig af te schaffen. Dit werd destijds niet enthousiast ontvangen. De nieuwe buitenspelregel die vanaf het seizoen 23/24 in Nederland ingaat, is een stuk gematigder.  Ook van Basten heeft aangegeven dat hij een fan is van de nieuwe buitenspelregel.

Buitenspeltechnologie 2023/2024

Er wordt wel vaker getest met nieuwe spelregels of nieuwe technologie. Zo was er op het WK 2022 in Qatar voor het eerst buitenspeltechnologie. Daarbij werd er ook een chip in de voetbal geplaatst. In de toekomst zal er steeds meer gaan veranderen. Dit is natuurlijk allemaal om het spel eerlijker te maken.

Nieuwe spelregels voetbal

Het voetbal staat altijd open voor spelregelwijzigingen. Zo is de hands-regel al een aantal keer aangepast. Het is dus zeker niet uitgesloten dat de nieuwe buitenspelregel ook daadwerkelijk ingevoerd gaat worden. In het recente verleden is er ook al met nieuwe regels in het voetbal geëxperimenteerd. Sommige zijn daadwerkelijk ingevoerd, met andere wordt nog getest. Een aantal voorbeelden zijn:

 1. Zuivere speeltijd bij voetbalwedstrijden.
 2. Tijdstraffen bij het amateurvoetbal.
 3. Golden goal (sudden death)
 4. Extra wissels tijdens een wedstrijd.
 5. Meer extra tijd bij wedstrijden.
 6. Doellijntechnologie
 7. Afschaffen van de uitdoelpuntenregel in Europees voetbal.

De nieuwe buitenspelregel bij het voetbal

De nieuwe regel rondom buitenspel zal naar alle waarschijnlijkheid al snel worden ingevoerd. Wij denken dat we de regel op het EK 2024 in Duitsland voor het eerst in gebruik gaan zien. Het zal voor de grensrechters ongetwijfeld even wennen zijn aan de nieuwe buitenspelregel. Hopelijk komt de nieuwe spelregel aanvallend voetbal ten goede en gaan we meer goals zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *