Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » Buitenspel technologie WK 2022 Qatar

Buitenspel technologie WK 2022 Qatar

    De buitenspel technologie op het WK 2022 Qatar wordt semiautomatisch. Wat betekent dit? Vrijwel ieder eindtoernooi streeft de FIFA ernaar om nieuwe innovatieve ideeën te implementeren in het hedendaagse voetbal. Tijdens het vorig WK in 2018 (Rusland) werd de doellijn-technologie ingevoerd. Deze technologie is niet meer weg te denken in het moderne voetbal. Je kunt je nauwelijks nog voorstellen dat een bal, welke niet in zijn geheel over de doellijn is geweest, nog wordt goedgekeurd als geldige goal. Natuurlijk heeft iedere technologie zijn voor- en nadelen. In dit artikel zullen wij alles op een rij zetten.

    Buitenspel technologie WK 2022 Qatar

    Buitenspel technologie WK 2022 Qatar

    Voor het eerst in de geschiedenis van het WK voetbal zal er gebruik gemaakt worden van buitenspel technologie. Deze nieuwe technologie is één van de vijf nieuwe regels op het WK 2022. De technologie kan razendsnel kijken of een speler wel of geen buitenspel staat. Dit moet het spel eerlijker maken. Bovendien moet het voor de tv-kijker sneller duidelijk worden of een actie buitenspel is of niet.

    Waarom buitenspeltechnologie WK 2022 Qatar?

    Waarom is ervoor gekozen om tijdens het WK 2022 Qatar de buitenspeltechnologie in te voeren? In de aanloop van het WK zijn er uitvoerige testen gedraaid met deze nieuwe technologie. De reden voor het implementeren van deze nieuwe methode is vooral om de snelheid en nauwkeurigheid van de beslissingen te bevorderen. Met maar liefst 12 camera’s en een speciale chip in de wedstrijdbal wordt er maar liefst 500 keer per seconde data gestuurd naar de VAR. Op deze manier weet de scheidsrechter precies waar de bal en speler zich bevinden ten opzichte van elkaar. Dit is vooral handig om te voorkomen dat het spel niet stilligt voor een langere tijd.

    Wat is buitenspeltechnologie?

    Wat is buitenspeltechnologie? Met buitenspeltechnologie kan worden bepaald of de aanvallende speler voor de laatste lijn van de verdedigende ploeg staat. Door middel van een chip in de bal en een tal van camera’s kan hiermee worden bepaald of de speler buitenspel staat. Op dit moment wordt vooral de VAR hiervoor ingezet. De VAR kan vervolgens bepalen aan de hand van een aantal camera’s in het stadion of de aanvallende partij achter de laatste linie staat van de verdedigende partij. Echter, niet in alle stadions zijn evenveel camera’s die iedere hoek in beeld kunnen brengen.

    Daarnaast is uiteraard de grensrechter samen met de scheidsrechter eindverantwoordelijk voor de beslissing. Tijdens de bouw van de nieuwe stadions is er bovendien rekening gehouden met de camera posities van voor deze nieuwe technologie. Met behulp van de chip kan er zeer nauwkeurig en zeer snel een besluit worden genomen. De eindverantwoordelijkheid van deze beslissing blijft bij de grensrechter en scheidsrechter.

    Hoe werkt de buitenspeltechnologie tijdens het WK?

    Ook benieuwd naar hoe de buitenspeltechnologie werkt? De nieuwe buitenspeltechnologie wordt uiteraard niet zomaar geïmplementeerd. Deze nieuwe technologie is voorafgaand aan het WK uitvoerig getest tijdens de FIFA ARAB Cup.  En is volgens de wereldvoetbalbond een zeer welkome aanvulling voor de arbitrage. De voorzitter en scheidsrechter baas Pierluigi Collina is zeer enthousiast en stelt dat het de nauwkeurigheid en snelheid van de beslissingen ten goede komt. Er komen in het stadion 12 extra camera’s te hangen die louter de bewegingen van spelers monitoren. Deze camera’s zijn er niet voor de commerciële uitzendrechten maar puur en alleen voor het gebruik van de buitenspeltechnologie.

    Daarnaast speelt de wedstrijdbal een belangrijke rol in dit verhaal. In deze bal zit namelijk een microchip verwerkt. Deze chip zendt 500 frames per seconde aan data uit. Ter vergelijking met een standaard camera is dit “slechts 50 frames per seconde”. Hierdoor is de positie en nauwkeurigheid veel beter vast te stellen.

    Video: Hoe werkt de buitenspeltechnologie?

    Bekijk de video van de buitenspeltechnologie op het WK 2022 in Qatar:

    Reden buitenspel technologie op het WK Qatar

    In het verleden duurde het soms heel lang voordat een beslissing genomen werd. AS Roma heeft op dit moment het record op naam staan van een afgekeurde goal. In november 2021 werd in Italië maar liefst 5 minuten en 20 seconden gedaan om uiteindelijk de goal af te keuren op basis van buitenspel. In april 2022 duurde het bijna vier minuten voordat duidelijk werd dat een doelpunt van Arsenal tegen Brighton & Hove Albion werd afgekeurd. Naar schatting kan dit zo worden teruggebracht naar 20 tot 25 seconden met de nieuwe buitenspeltechnologie.

    Semi-automated offside technology

    De semi-automated offside technology is de Engelse benaming van de nieuwe buitenspeltechnologie. Terwijl de bal- en spelersgegevens worden bijgehouden, zal de technologie een geautomatiseerde buitenspelwaarschuwing produceren voor de scheidsrechters van de VAR als een aanvaller de bal in buitenspelpositie ontvangt. De scheidsrechters van de VAR  valideren vervolgens de voorgestelde SAOT-beslissing door deze handmatig te controleren voordat ze de scheidsrechter op het veld informeren.

    Meest gestelde vragen

    Wat is de buitenspeltechnologie op het WK 2022 in Qatar?

    De technologie kan razendsnel kijken of een speler wel of geen buitenspel staat. Bovendien is dit veel nauwkeuriger dan mensenogen.

    Hoe werkt de buitenspeltechnologie op het WK 2022 in Qatar?

    Met een chip in de bal wordt gemeten wanneer de bal de voet van een speler verlaat. Bovendien zijn er veel camera’s in het stadion die alle bewegingen registreren.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *