Ga naar de inhoud
Home » Zuivere speeltijd voetbal

Zuivere speeltijd voetbal

Zuivere speeltijd in het voetbal, hoe zit dat nou eigenlijk? Er wordt steeds vaker gesproken over zuivere speeltijd bij het voetbal. Dit komt doordat wedstrijden vaak stilliggen door bijvoorbeeld blessures, overtredingen en spelhervattingen. Vaak komt dit de wedstrijd niet ten goede en kan een voetbalwedstrijd hierdoor zelfs saai worden. Daarom hoor je steeds vaker de term zuivere speeltijd (of effective playing time in het Engels). Maar wat is zuivere speeltijd en hoe werkt het nou precies? In dit artikel vertellen wij jou alles over zuivere speeltijd.

Zuivere speeltijd voetbal

Zuivere speeltijd voetbal

In het voetbal is nog geen zuivere speeltijd ingevoerd. Bij sommige andere sporten is dit al wel het geval. Denk bijvoorbeeld aan hockey of basketbal. Bij het voetbal houdt de scheidsrechter bij hoe lang het spel stilligt en aan de hand daarvan wordt de extra tijd bepaalt. Aan het einde van de eerste en tweede helft wordt er vervolgens extra tijd bijgetrokken. Dit wordt aangegeven door de vierde official. Dit is dan dus verleden tijd.

Wat is zuivere speeltijd in het voetbal?

Een voetbalwedstrijd duurt 90 minuten. Van die 90 minuten ligt het spel vaak stil. Bijvoorbeeld bij iedere ingooi, corner, doeltrap of overtreding ligt het spel weer even stil. Hierdoor duurt een voetbalwedstrijd geen 90 minuten. De tijd die overblijft noemen we dan ook de zuivere speeltijd. Dit is de tijd dat er daadwerkelijk gevoetbald wordt.

Gemiddelde “Effective Playtime” bij voetbalwedstrijden

Pure play time is de Engelse naam voor zuivere speeltijd. Dat deze Effective Playtime geen 90 minuten is weten we al. Maar hoe lang wordt er dan wel “echt” gevoetbald? De gemiddelde zuivere speeltijd verschilt per land en competitie. Daarom hebben we voor jou een overzicht gemaakt:

CompetitieLandGemiddelde zuivere speeltijd
EredivisieNederland56 minuten
Keuken Kampioen DivisieNederland58 minuten
Premier LeagueEngeland52 minuten
Primera DivisionSpanje49 minuten
BundesligaDuitsland52 minuten
Ligue 1Frankrijk54 minuten
Serie AItalië53 minuten
Pro LeagueBelgië53 minuten
Major Soccer LeagueVS53 minuten
Super LigTurkije53 minuten
Primeira LigaPortugal49 minuten
Liga ProfessionalArgentinië51 minuten
Série ABrazilië54 minuten
GemiddeldeAlle competities52 minuten
Gemiddelde zuivere speeltijd (pure playtime) voetbalwedstrijden

Met nog wat andere competities erbij komt de gemiddelde zuivere speeltijd per wedstrijd in het voetbal neer op 52 minuten en 12 seconden. Van de 90 minuten die er officieel gevoetbald worden blijft er dus maar zo’n 26 minuten over per helft. Dit betekent dat zowel in de eerste als de tweede helft het spel 19 minuten stilligt.

Waarom zuivere speeltijd?

Omdat de extra tijd die op dit moment gegeven wordt bij lange na niet genoeg is wordt er veel gesproken over zuivere speeltijd. De bal is vaak uit het spel bij bijvoorbeeld een corner of ingooi. Dit komt de wedstrijd niet ten goede. Zoals te zien is in bovenstaande tabel is het heel lastig te bepalen hoeveel extra tijd erbij komt. Vaak wordt er veel minder gevoetbald dan de 90 minuten die een wedstrijd moet duren. Bovendien duurt dus niet elke wedstrijd even lang. Om wedstrijden eerlijker te laten verlopen wordt er vaak geroepen om zuivere speeltijd.

Voordelen zuivere speeltijd

Er zitten best veel voordelen aan het invoeren van “Effective Playtime” of zuivere speeltijd. Allereerst is er natuurlijk het tijdrekken van spelers dat behoorlijk irritant is geworden. Ook het constant geblesseerd op de grond liggen begint menig voetbalfan te irriteren. Een aantal voordelen van zuivere speeltijd op een rijtje:

 1. Minder tijdrekken
 2. Het heeft geen zin meer om geblesseerd op de grond te gaan liggen.
 3. Bezoekers betalen voor 90 minuten voetbal, maar krijgen dit nu niet.
 4. Bij het juichen na een goal ligt de tijd stil, er hoeft dus niet meer opgeschoten te worden.
 5. Bij wissels kan geen tijdgerekt meer worden.
 6. Tijdrekken zorgt vaak voor agressie op het veld, dit is dan verleden tijd.
 7. De wedstrijd wordt veel aantrekkelijker.
 8. Met meer “echte” speeltijd komen er meer kansen en dus ook meer doelpunten.
 9. Voetbal wordt veel eerlijker.
 10. De wedstrijd wordt eerlijker en duidelijker voor coaches, scheidsrechters, spelers en toeschouwers.

We kunnen dus wel stellen dat er veel voordelen zijn aan het invoeren van “echte speeltijd”. Sterker nog, je kan je haast wel afvragen waarom zuivere speeltijd nu nog niet is ingevoerd.

Nadelen zuivere speeltijd

Dan komen we nu bij de nadelen van zuivere speeltijd. Er zitten ook wel een aantal nadelen aan zuivere speeltijd. Zo zijn de spelregels bij het voetbal al best lang onveranderd. Bovendien draait voetbal natuurlijk niet alleen om de professionele tak, er is ook een hele grote amateurtak bij het voetbal. Ook daar moet rekening mee worden gehouden. Een aantal nadelen van zuivere speeltijd op een rijtje:

 1. Het wordt lastiger te bepalen hoelang een wedstrijd precies duurt. Je weet namelijk niet hoelang het spel stil gaat liggen. Dit is bijvoorbeeld een nadeel wanneer supporters daarna met de trein of de bus naar huis moeten.
 2. In het amateurvoetbal moet de spelregel dan wellicht ook ingevoerd worden. Dit maakt het voor scheidsrechters lastiger. Bovendien spelen jongere spelers op halve velden en kortere wedstrijden. Ook hier moet rekening mee gehouden worden.

Extra tijd

Bij zuivere speeltijd hoeft er ook geen extra tijd meer worden gegeven. Een wedstrijd duurt dan altijd even lang. De extra tijd komt dan te vervallen. Uiteraard blijft de verlenging dan wel bestaan. Ook over de extra tijd is veel te doen. Er is al een trend aan de gang dat de extra tijd langer geworden is. Waar vroeger 3 minuten redelijk normaal was, zie je tegenwoordig steeds vaker 5 of 6 minuten extra tijd.

Hoe werkt de zuivere speeltijd in het voetbal?

Bij zuivere speeltijd wordt alleen de tijd meegerekend dat de bal ook daadwerkelijk in het spel is. Dus alleen wanneer er “echt” gevoetbald wordt, gaat er tijd van de klok af. Als er een ingooi is, een vrije trap, een corner, een overtreding of als het spel om een andere reden stilligt, staat de tijd ook stil. Met zuivere speeltijd is tijdrekken geen optie meer. Na een goal, overtreding, blessure of ander spelmoment wordt de tijd stilgezet. Pas als de bal weer gaat rollen, wordt de tijd hervat.

Hoe lang zuivere speeltijd?

Als zuivere speeltijd ingevoerd wordt, dan wordt dit natuurlijk geen 90 minuten. Waarschijnlijk wordt er gekozen voor een uur. De zuivere speeltijd wordt dan 60 minuten per wedstrijd. De verlenging duurt dan waarschijnlijk 10 minuten per helft. Een groot voordeel hiervan is dat tijdrekken, wat nu veel gebeurt, niet meer kan.

 • 60 minuten zuivere speeltijd.
 • 30 minuten eerste helft, 30 minuten tweede helft.
 • Verlenging: 20 minuten (10 minuten per helft).

Waarom geen zuivere speeltijd in het voetbal?

Waarom is er nu nog geen zuivere speeltijd in het voetbal? Allereerst komt dat doordat de voetbalbonden (UEFA en FIFA) redelijk conservatief en terughoudend zijn. Ze staan niet vaak open voor verandering. Daarnaast worden nieuwe spelregels altijd eerst getest en dit kost ook tijd. Bovendien wil de FIFA tot het WK 2022 in Qatar geen nieuwe spelregels toevoegen. Zij wil zich met name richten op het verbeteren van de huidige nieuwe technologie zoals de VAR (Videoscheidsrechter) en doellijntechnologie. Dit betekent overigens niet dat zuivere speeltijd er niet gaat komen. Er komen steeds meer voorstanders voor deze nieuwe regel.

Speeltijd Eredivisie

De KNVB heeft al meerdere malen nadrukkelijk gezegd dat ze voorstander zijn van zuivere speeltijd in het voetbal. Ook heeft de KNVB aangegeven dat zij wel als “test-competitie” willen dienen. De Eredivisie of de Eerste divisie zijn daar namelijk heel geschikt voor. De belangen zijn iets minder groot dan in bijvoorbeeld de Engelse Premier League of de Duitse Bundesliga.

Testwedstrijden voetbal

Als er nieuwe spelregels komen bij het voetbal, dan wordt dit altijd eerst getest. Regelmatig zijn er testwedstrijden waarbij nieuwe spelregels getest worden. Zo is er in het verleden al getest met bijvoorbeeld Oranje Kaarten (tijdstraffen) en inschieten in plaats van ingooien. Maar ook met zuivere speeltijd is al een aantal keer getest. Helaas vinden deze testwedstrijden vaak achter gesloten deuren plaats.

Zuivere speeltijd FIFA

Zoals gezegd is de FIFA terughoudend met nieuwe regels in het voetbal. Maar om voetbal ook in de toekomst interessant te houden, moeten er soms nieuwe spelregels komen. De FIFA verandert de laatste jaren wel van mening en vindt zuivere speeltijd nu ook een serieuze optie worden. Bovendien heeft de FIFA de scheidsrechters al geïnstrueerd om nu al meer extra tijd te geven. Anderhalve minuut na een goal en dertig seconde per wissel. Daarom zie je nu al steeds vaker blessuretijd van 6 of 7 minuten. Dit is al een goede zaak. Daarnaast is er natuurlijk onlangs al een andere verandering doorgevoerd. Spelers moeten nu “sneller” het veld verlaten bij een wissel. Ze hoeven niet meer naar de dug-out te gaan om te wisselen.

Nieuwe speeltijd spelregels – IFAB

Als er nieuwe spelregels zoals “Effective Playing Time” komen, moet dit door de IFAB worden goedgekeurd. IFAB staat voor International Football Association Board”. Zij bepalen de wetten en spelregels in het voetbal. Spelregels worden niet zomaar veranderd of toegevoegd. Daar wordt altijd eerst uitgebreid over vergaderd. Vervolgens worden nieuwe spelregels in het voetbal eerst nog uitgebreid getest voordat ze uiteindelijk in echte wedstrijden worden toegepast.

Speeltijd bij andere sporten

In veel andere sporten is al zuivere speeltijd. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk hockey en basketbal, maar er zijn eigenlijk best veel sporten waar al “effective playing time” is. We hebben een lijst opgesteld met sporten waar zuivere speeltijd is en waar het bovendien ook heel goed werkt:

 • Hockey
 • Handbal
 • IJshockey
 • Basketbal
 • Waterpolo

Samenvatting zuivere speeltijd

We kunnen dus wel stellen dat zuivere speeltijd een goede aanwinst kan zijn bij het voetbal. Het tijdrekken is tegenwoordig enorm, spelers rollen kilometers door na een overtreding en ook bij wissels duurde het allemaal net even te lang. Om dit tegen te gaan is zuivere speeltijd een goede oplossing. Teams spelen dan 30 minuten per helft en een wedstrijd duurt dan dus een uur. Dit lijkt misschien kort, maar op dit moment duurt de gemiddelde wedstrijd minder lang. Na het WK 2022 in Qatar zal de FIFA verder gaan kijken naar de mogelijkheden van zuivere speeltijd.