Ga naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Wedstrijdbal WK Qatar 2022

Wedstrijdbal WK Qatar 2022

Wedstrijdbal WK Qatar 2022; alles over de officiële bal die gebruikt wordt tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Qatar. Bij ieder WK wordt er ook een nieuwe, officiële wedstrijdbal gepresenteerd. Ook bij het WK 2022 in Qatar is er een officiële wedstrijdbal. De bal die gebruikt wordt tijdens het WK voetbal in Qatar is van het merk Adidas en heet de Al Rihla. Al Rihla is Arabisch voor “de reis”. De bal is speciaal ontworpen voor het snelle, hedendaagse voetbal.

De officiële WK wedstrijdbal van Adidas

Officiële wedstrijdbal WK Qatar 2022

De officiële WK-bal is de Adidas Al Rihla Pro wedstrijdbal. Deze bal is speciaal voor het WK in Qatar ontworpen. De bal is uitvoerig getest in labaratoria, windtunnels en in oefenwedstrijden. Het is de snelste voetbal in de geschiedenis van het voetbal. We kunnen dus veel strakke passes en harde schoten op goal verwachten tijdens het WK in Qatar. Bovendien is de bal zeer accuraat en stabiel. De Adidas Al Rihla WK-bal kan dus maar zo eens de beste WK bal ooit zijn.

Al Rihla – Officiële wedstrijdbal WK 2022 in Qatar

De Adidas Al Rihla is de officiële wedstrijdbal tijdens het WK voetbal in Qatar. Deze voetbal zal gebruikt worden bij alle WK wedstrijden in Qatar. Al Rihla betekent “de reis” in het Arabisch.

Over de Adidas Al Rihla WK bal:

 • Het is de 14e WK bal die Adidas gemaakt heeft.
 • De bal is de nauwkeurigste en betrouwbaarste voetbal ooit.
 • Door het ontwerp is de WK bal zeer snel in de lucht.
 • De bal is zeer stabiel in de lucht en zwabbert dus niet.
 • Gemaakt van recyclebare lijm op waterbasis.
 • De bal bestaat uit 20 vlakken die naadloos overlopen.
 • De WK-bal heeft de kleuren van de vlag van Qatar en de traditionele witte Arabische kleren.

Specificaties Adidas Al Rihla WK bal:

 • Omtrek: tussen de 68,6 cm en 69,5 cm.
 • Balrondheid: minder dan 1,5% afwijking
 • Gewicht: Tussen de 420 en 445 gram.
 • De bal heeft een CTR Core.
 • Gemaakt van 70% polyurethaan, 20% gerecycled polyester en 10% viscose.
 • De binnenbal is gemaakt van butyl.
 • Thermisch verlijmde, naadloze constructie.
 • FIFA Quality Pro-certificate.
 • Speedshell Technologie
 • Logo van het WK voetbal in Qatar op de bal.
 • Artikelkleur: White-Pantone
 • Artikelcode: H57780

Adidas wedstrijdbal WK Qatar

De wedstrijdbal is van het merk Adidas. Het is de 14e keer dat Adidas de wedstrijdbal voor het WK maakt. Adidas is al sinds 1970 de vaste sponsor van de wedstrijdbal tijdens WK’s. Ook zijn ze al vanaf 1968 sponsor van de EK wedstrijdbal. De eerste wedstrijdbal op een EK was de Adidas Telstar Elast in 1968. De eerste officiële WK wedstrijdbal van Adidas was de Adidas Telstar op het WK van 1970 in Mexico. Ook voor het WK 2022 zal de wedstrijdbal door Adidas gemaakt worden. Op het WK 2022 in Qatar is de wedstrijdbal de Al Rihla.

Speciale bal Qatar

De Al Rihla bal, de officiële wedstrijdbal tijdens het WK in Qatar, is bovendien speciaal. De bal die tijdens het WK 2022 gebruikt wordt heeft namelijk een speciale sensor in de bal zitten. Deze stuurt 500 keer per seconde allerlei verschillende data door naar een computer. Zo kan precies bepaald worden wanneer de bal de voet van een speler verlaat. Dit is natuurlijk heel belangrijk bij buitenspelsituaties. Als het buitenspel is ontvangt de videoscheidsrechter (VAR) een buitenspelalarm. Door de geavanceerde technologie gebeurt dit allemaal razendsnel.

Wedstrijdbal WK 2022 Qatar kopen

Ben je op zoek naar de officiële wedstrijdbal van het WK Qatar 2022? De wedstrijdbal is uiteraard ook gewoon te koop. Helaas niet met alle technologische snufjes, maar dat mag de pret niet drukken. Buitenspeltechnologie heb je tenslotte met je vrienden op een pleintje ook niet nodig. De bal is bij verschillende verkooppunten te koop. De prijs is overal gelijk. Ook kun je de officiële WK Qatar wedstrijdbal in verschillende kleuren kopen. De bal is er onder andere in de kleuren:

Daarnaast is er ook een junior versie van de WK bal te koop. Deze wedstrijdbal is kleiner dan het normale formaat en dus uitermate geschikt voor de jongere spelers.

Snelste voetbal ooit

De Al Rihla WK bal is in meerdere laboratoria getest. Bovendien is de WK bal uitvoerig getest in windtunnels om de snelheid en de stabiliteit van de bal te verbeteren. Op deze manier wil Adidas de allerbeste WK bal ooit presenteren tijdens het WK in Qatar. Zoals Adidas zelf zegt: “As the game is getting faster and speeds up”. Bij het moderne en snelle voetbal hoort natuurlijk ook een snelle voetbal.

Maatschappelijke betrokkenheid

Al Rihla betekent “de reis”. De naam van de Adidas wedstrijdbal verwijst naar de reis langs tien steden die de bal maakt voorafgaand aan het WK. De bal reist rond langs verschillende steden om gelijkheid en toegang tot sport te promoten. Enkele steden waar de bal langs gaat zijn:

 • Dubai
 • Tokio
 • Shanghai
 • Mexico-Stad
 • New York

Daarnaast gaat tot 2023 1% van alle netto omzet van voetballen naar de stichting Common Goal. Bovendien wordt de WK bal gelanceerd tijdens een speciaal evenement in Qatar. Daarna wordt de bal gedoneerd aan Challenge FC, de allereerste kampioen in de vrouwencompetitie van Qatar.

Duurzaamheid

De WK bal van Adidas werd ontworpen met een oog voor duurzaamheid. Daarom is het ook dat de WK bal met een speciale lijm naadloos aan elkaar gelijmd is. De lijm is namelijk op waterbasis. Ook de inkt die gebruikt wordt om de bal kleur te geven is op waterbasis. Het is de eerste voetbal ooit die lijm op waterbasis gebruikt.

Buitenspeltechnologie wedstrijdbal WK Qatar

De wedstrijdbal die tijdens het WK 2022 in Qatar gebruikt wordt speelt ook een belangrijke rol bij de nieuwe buitenspeltechnologie die tijdens het toernooi gebruikt wordt. In de voetbal zit een sensor die 500 keer per seconde de positie van de bal doorgeeft aan een computer. Bovendien kan de wedstrijdbal meten wanneer de bal de voet van een speler verlaat. Dit is belangrijk bij buitenspelsituaties. Bovendien moet dit de scheidsrechters in Qatar gaan helpen om het spel zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.

Geschiedenis WK wedstrijdballen

Het eerste WK voetbal werd gehouden in 1930 in Uruguay. De finale van het WK van 1930 ging tussen Uruguay en Argentinië. Omdat beide landen het niet eens konden worden over de wedstrijdbal, moest de FIFA ingrijpen. Daarom werd bepaald dat Argentinië de bal voor de eerste helft zou leveren en Uruguay de wedstrijdbal voor de tweede helft. Zo waren er twee verschillende ballen die ook nog eens in omvang verschilden. De bal van Uruguay was namelijk zwaarder en groter dan die van Argentinië.

In het verleden is er verder regelmatig kritiek geweest op de wedstrijdbal tijdens een WK. Soms was de bal te licht, dan weer te zwaar en soms werd er geklaagd dat een bal te veel zou zwabberen. Ook kwam het voor de voetballen regelmatig lek gingen tijdens een toernooi. De wedstrijdbal tijdens een WK is dus wel degelijk van groot belang. Vanaf 1954 is daarom de FIFA ook het gewicht, de grootte en de diameter van de bal gaan reguleren.

Vanaf 1970 is Adidas steeds de leverancier geweest van de wedstrijdbal. Dit komt de kwaliteit van de bal ten goede. Zo kan één merk zich richten op het maken van de perfecte WK bal. Ook willen ze natuurlijk de mooiste WK bal maken.

Wedstrijdballen WK

In de loop der jaren zijn er verschillende wedstrijdballen geweest. Zowel bij het WK voor mannen, als bij het WK voor vrouwen, worden er steeds nieuwe WK ballen geïntroduceerd.

JaarMerk WK BalType bal
1930Tiento (1e helft) en T-Model (2e helft)
1938ECASAllen
1950Allen, ParijsDuplo T
1954SuperballSwiss World Champion
1958ÄngelholmTop Star
1962San MiguelCrack
1966SlazengerChallenge 4-Star
1970AdidasTelstar
1974AdidasTelstar Durlast
1978AdidasTango
1982AdidasTango España
1986AdidasAzteca
1990AdidasEtrusco Unico
1994AdidasQuestra
1998AdidasTricolore
1999 (WK vrouwen)AdidasIcon
2002AdidasFevernova
2006AdidasTeamgeist & Teamgeist Berlin
2010AdidasJabulani & Jo’bulani
2011 (WK vrouwen)AdidasSpeedCell
2014AdidasBrazuca & Brazuca Final Rio
2015 (WK vrouwen)AdidasConext15 & Conext15 Final Vancouver
2018AdidasTelstar 18 & Telstar Mechta
2019 (WK vrouwen)AdidasConext19 &Tricolore 19
2022AdidasAl Rihla
Alle WK ballen

Meest gestelde vragen

Van welk merk is de bal tijdens het WK 2022 in Qatar.

De bal die gebruikt wordt op het WK 2022 in Qatar is van het merk Adidas. Adidas maakt al sinds 1970 de officiële WK wedstrijdballen.

Welke bal wordt gebruikt tijdens het WK in Qatar?

De officiële wedstrijdbal tijdens het WK 2022 in Qatar is de Adidas Al Rihla bal.

Wat staat er op de WK bal in Qatar?

Het uiterlijk van de WK bal is geïnspireerd door de architectuur, iconische boten en de vlag van Qatar. Ook is het logo van Adidas en een afbeelding van de wereldbeker te zien op te wedstrijdbal.

Wat kost de officiële WK bal?

De prijs van de officiële WK bal verschilt per regio. In Nederland kost de officiële bal €155,-. Ook in andere EU-landen kost de bal €155,-. Er zijn ook goedkopere varianten te koop. In Engeland kost de bal £130,- en in de Verenigde Staten betaal je $165,- voor de officiële WK bal.

Hoe werkt de buitenspeltechnologie in de nieuwe wedstrijdbal voor het WK?

In de officiële wedstrijdbal die bij het WK 2022 in Qatar gebruikt wordt zit een kleine chip. Lees hier alles over de buitenspeltechnologie in de WK bal.