Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » Uitdoelpunten regel afgeschaft: Uitdoelpunten tellen niet meer dubbel

Uitdoelpunten regel afgeschaft: Uitdoelpunten tellen niet meer dubbel

De uitdoelpunten regel is afgeschaft. Dit heeft de UEFA op 24 juni bekend gemaakt. Dit betekent dat in de grote Europese toernooien uitdoelpunten bij een gelijkspel niet meer dubbel tellen. Bij toernooien als de UEFA Champions League, de Europa League en de nieuwe Conference League zullen vanaf komend seizoen uitdoelpunten niet meer dubbel tellen. De UEFA heeft het besluit bekend gemaakt via hun Twitter kanaal.

Uitdoelpunten regel afgeschaft

Uitdoelpunten regel afgeschaft

De uitdoelpunten regel is dus afgeschaft door de UEFA. Bij een gelijkspel over twee wedstrijden wordt er gekeken naar de uitdoelpunten. Deze tellen dubbel als de wedstrijd over twee wedstrijden gelijk is geëindigd (zie uitleg). Dit houdt in dat de uitdoelpunten in de knockout-fase van de grote Europese toernooien niet langer dubbel tellen. Bij een gelijkspel wordt er dan een verlenging gespeeld van 2x 15 minuten. Blijft dit ook gelijk dan volgen er strafschoppen. Daarnaast verandert er nóg iets. Bij een gelijke stand in de poule wordt er ook niet langer gekeken naar uitdoelpunten. Eindigen twee teams gelijk in de poule dan wordt er eerst gekeken naar het onderling resultaat. Eerder telden hierbij dan ook de uitdoelpunten dubbel. Dit is nu ook afgeschaft.

Wat is de uitdoelpunten regel?

De uitdoelpunten regel houdt in dat bij een gelijke stand over twee wedstrijden de doelpunten die in de uitwedstrijd zijn gemaakt dubbel tellen. Daarnaast werd er bij een gelijke stand in de poule ook gekeken naar het onderlinge resultaat. Ook dan telden de uitdoelpunten dubbel.

Hoe werkt het nu bij een gelijkspel?

Om uit te leggen hoe de nieuwe uitdoelpunten regel werkt kijken we naar zowel de oude als de nieuwe situatie:

Oude situatie:

Wedstrijd 1: Ploeg A – Ploeg B (2-1)
Wedstrijd 2: Ploeg B – Ploeg A (1-0)

In deze situatie gaat ploeg B door. De totale eindstand is 2-2, maar omdat ploeg B 1 uitdoelpunt gemaakt had, is de eindstand van Ploeg A – Ploeg B (2-3).

Nieuwe situatie:

Wedstrijd 1: Ploeg A – Ploeg B (2-1)
Wedstrijd 2: Ploeg B – Ploeg A (1-0)

In de nieuwe situatie is de totale eindstand ook 2-2, maar dit betekent nu een gelijkspel. Omdat uitdoelpunten niet langer dubbel tellen eindigt de wedstrijd in een gelijkspel. Dit betekent dat er een verlenging aan te pas moet komen om tot een winnaar te komen. Ook in de verlenging tellen uitdoelpunten niet dubbel.

Waarom is de uitdoelpunten regel afgeschaft?

Bij de UEFA was er al lange tijd veel discussie over de uitdoelpunten regel. Er waren zowel voor- als tegenstanders van de uitdoelpunten regel. Zoals bij alle spelregels in het voetbal werd ook deze regel binnen de UEFA vaak besproken en geëvalueerd. Er zijn steeds meer tegenstanders van de uitdoelpunten regel bijgekomen. De UEFA heeft de uitdoelpunten regel afgeschaft om een paar redenen:

  1. Het verschil tussen uit- en thuiswedstrijden is kleiner geworden.
  2. Door betere velden in alle stadions zijn uit- en thuiswedstrijden gelijkwaardiger geworden.
  3. Eerlijkere aanstellingen van scheidsrechters zorgen voor een verminderd thuisvoordeel.
  4. Andere redenen zijn: een vollere speelkalender, betere reisomstandigheden en een verbeterde veiligheid en infrastructuur in stadions.

Daarnaast gingen steeds meer teams spelen op de uitdoelpunten regel. Dit betekent dat thuisspelende teams niet meer durfden aan te vallen, om maar niet tegen een uit-doelpunt aan te lopen. Bovendien vonden steeds meer mensen het oneerlijk dat de thuisspelende club in een verlenging twee keer moest scoren, als de uitspelende club had gescoord.

Wanneer is de uitdoelpunten regel ingevoerd?

De uitdoelpunten regel is ingevoerd in 1965. Sinds de invoering van de regel heeft de regel altijd een grote invloed gehad binnen de grote Europese competities. De regel heeft in het verleden al vaak de doorslag gegeven in een aantal cruciale wedstrijden.

Bij welke toernooien geldt de nieuwe regel?

De nieuwe uitdoelpunten regel geldt voor alle grote Europese toernooien die onder de vlag van de UEFA vallen. Het geldt dus in ieder geval voor:

Dit betekent dus dat in bovenstaande competities uitdoelpunten niet langer dubbel tellen in zowel de poulefase als de knockoutfase.

Waarom telden uitdoelpunten dubbel?

De uitdoelpunten regel is ingevoerd om een aantal redenen. Allereerst werd het uitspelende team aangemoedigd om aanvallender te spelen. Het doel hiervan is om wedstrijden interessanter te maken. Bovendien maakt het de tweede wedstrijd in de knock-out fase stukken interessanter, omdat één doelpunt het verschil kan maken.

Wanneer geldt de uitdoelpunten regel nog?

De uitdoelpunten regel is nog steeds van toepassing in een aantal gevallen. De regel kan in de volgende gevallen nog van toepassing zijn:

  1. De organisator van een toernooi of competitie geeft van tevoren aan dat de uitdoelpunten regel van toepassing is. Ook geeft de organisator aan of de uitdoelpunten regel in de verlenging geldt.
  2. Voor competities die niet onder de vlag van de UEFA vallen. Zo geldt bijvoorbeeld in de Braziliaanse voetbalbeker (Copa do Brasil) het volgende: Als de uitspelende ploeg met 2 of meer doelpunten wint, dan plaatst deze zich automatisch voor de volgende ronde. De tweede wedstrijd wordt dan helemaal niet meer gespeeld.

Uitgoals niet meer dubbel

De nieuwe uitgoals regel gaat in vanaf het seizoen 2021/2022. In alle Europese toernooien tellen uitgoals dan niet langer dubbel.

5 reacties op “Uitdoelpunten regel afgeschaft: Uitdoelpunten tellen niet meer dubbel”

  1. Goed verhaal, wel een kritiekpuntje. Het is/was een veelgemaakte fout om te zeggen dat uitdoelpunten dubbel tellen. Als de eerste wedstrijd 4-2 wordt en de tweede 0-0 dan zou met die logica het 4-4 zijn.

    1. Beste Erik,

      Bedankt voor je scherpte, je hebt helemaal gelijk. Ik heb nog even wat aanpassingen ter verduidelijking gedaan. Vandaar ook dat ik er een uitleg bij had gedaan met een “oude” en “nieuwe” situatie als voorbeeld.

      Bedankt voor je advies! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *