Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » Waarom veel extra tijd op het WK 2022

Waarom veel extra tijd op het WK 2022

    Waarom is er veel extra tijd op het WK 2022? In de eerste vier WK wedstrijden is er gemiddeld acht minuten per helft en dus 16 minuten per wedstrijd aan blessuretijd bijgekomen. Dit is natuurlijk ongekend veel. We kennen allemaal wel dat er 2, 3 of 4 minuten bijkwamen. Ook kwam het in een uitzonderlijk geval wel eens voor dat er veel tijd bij kwam. Maar op het WK 2022 wordt er wel heel veel blessuretijd bijgeteld. Hoe komt het dat er zoveel extra tijd is op het WK 2022? Wij zochten het voor je uit.

    Extra tijd WK

    Waarom veel extra tijd op het WK 2022

    In de eerste vier wedstrijden op het WK 2022 werd er maar liefst 64 minuten extra tijd toegevoegd. Waarom er zoveel extra wordt bijgeteld heeft te maken met een paar nieuwe FIFA-regels. De FIFA wil namelijk dat de zuivere speeltijd hoger wordt en dat teams minder aan tijdrekken doen. Ook voor het publiek wil de FIFA dat er meer speeltijd is. Daarnaast wordt er per wissel ongeveer 30 seconden bijgeteld. Tegenwoordig mogen teams vijf keer wisselen. Daardoor ontstaat er dus ook meer blessuretijd.

    Veel blessuretijd op het WK

    Natuurlijk kan het voorkomen dat er een (lange) blessurebehandeling is tijdens het WK 2022. Dit gebeurt gelukkig niet zo vaak. Dit is dan ook niet de reden waarom er veel extra tijd op het WK 2022 bij komt. De regel is echt ingevoerd om tijdrekken tegen te gaan en om het spel eerlijker te maken. Normaal werd er per wissel ongeveer 30 seconden bijgeteld.

    Nieuwe regels blessuretijd op het WK

    De legendarische scheidsrechter Pierluigi Collina is tegenwoordig baas van de FIFA scheidsrechtercommissie. Deze Italiaanse scheidsrechter is alom gerespecteerd door zowel trainers, spelers als collega’s. Hij heeft bovendien veel topwedstrijden gefloten. Het initatief voor de nieuwe FIFA regels over de blessuretijd komt dan ook van hem. Collina gaf dan ook aan dat “Lange blessuretijd normaal wordt” tijdens het WK 2022 in Qatar.

    Bij de FIFA is overigens ook al gesproken over zuivere speeltijd tijdens het WK. Het zou ons niets verbazen als dit in de toekomst nog gaat komen. Voor het WK 2022 kwam dit nog iets te vroeg, maar op toekomstige WK’s sluiten we het in ieder geval niet uit.

    Hoe wordt de extra tijd bepaald?

    Hoe wordt de extra tijd, of blessure tijd, bepaald bij een voetbalwedstrijd? De extra tijd wordt bepaald aan de hand van hoelang het spel stil heeft gelegen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere ingooi of corner. Maar wel bijvoorbeeld bij het tijdrekken bij dit soort momenten. De extra speeltijd wordt bepaald door:

    1. Blessures en medische behandeling op het veld.
    2. Tijdrekken (bijvoorbeeld bij een doeltrap, ingooi of corner).
    3. Wissels.
    4. Feesten na een doelpunt.
    5. Vrije trappen en penalty’s.
    6. VAR momenten (videoscheidsrechter).

    Let op: tijdrekken in het veld tijdens het spel mag natuurlijk wel. Zo mag een team de bal in de ploeg houden. Ook mag een speler de bal bijvoorbeeld bij de cornervlag in bezit houden.

    Tijdrekken op het WK 2022

    De nieuwe regels rondom de blessuretijd op het WK 2022 zijn erop gericht dat er meer effectieve speeltijd is op het WK. Veel fans zijn het tijdrekken bij het voetbal namelijk meer dan zat. Spelers die een minuut wachten met een ingooi. Een voetballer die naar de cornervlag sjokt. Dat is niet wat wij als voetbalfans willen zien. Daarom wordt er op het WK 2022 veel extra tijd bijgeteld.

    Voordelen veel extra tijd

    Er zitten behoorlijk wat voordelen aan het hebben van veel extra tijd. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

    1. Tijdrekken zal steeds minder worden en uiteindelijk (hopelijk) verdwijnen.
    2. Er zal veel meer effectieve speeltijd zijn. De wedstrijden worden hierdoor langer en hopelijk spannender.
    3. Er kan (en wordt) minder tijd gerekt worden door de teams. We kennen allemaal wel het voorbeeld van de keeper die naar de cornervlag loopt om een bal op te halen. Dit zal dus niet meer gebeuren, die tijd wordt er gewoon bij opgeteld.
    4. De fans in de stadions krijgen meer “waar voor hun geld”. De wedstrijd duurt namelijk langer en er is meer actie te zien op het veld.
    5. De supporters die het WK op tv kijken krijgen ook meer actie te zien. Dit is natuurlijk goed voor de kijkcijfers. Niemand wil naar tijdrekken zitten kijken.

    Meeste extra tijd op een WK

    De meeste extra tijd op het WK werd gegeven in 2022 tijdens het duel Engeland – Iran. Het was een wedstrijd in de poulefase van het WK in poule B op het WK in Qatar. Toen werd er maar liefst 27 minuten extra tijd gegeven. In de eerste helft was dit 14 minuten en in de tweede helft kwamen er 13 minuten bij. Dit had overigens grote deels te maken met een blessure van de keeper van Iran. In totaal duurde de wedstrijd dus meer dan 2 uur. Engeland won de wedstrijd overigens met 6-2.

    Minste speeltijd voetbalwedstrijd

    Tijdens een wedstrijd in 2017 in de Engelse Premier League duurde de match slechts 47 minuten en 40 seconden. In de resterende tijd lag de wedstrijd stil. Het was een wedstrijd tussen Burnley en West Brom in augustus 2017. Een voetbalwedstrijd hoort natuurlijk 90 minuten te duren. Dit betekent dat de kortste wedstrijd ooit slechts 42 minuten en 20 seconden duurde. Dat is iets meer dan 21 minuten per helft.

    Kortste wedstrijd ooit

    De kortste wedstrijd ooit heeft overigens niet te maken met blessuretijd. Tijdens een wedstrijd tussen VfB Halberstadt en Budissa Bautzen in de Duitse Regionnalliga Nordost-competitie floot de scheidsrechter bijna meteen weer af. Al na 17 seconden kwam de wedstrijd weer ten einde. Dit had overigens wel een goede reden. Het begon ineens flink te onweren. Bij onweer is het natuurlijk niet veilig om te voetballen.

    Veel extra tijd op het WK: de Vierde Official

    De vierde official geeft aan het eind van iedere helft aan hoeveel extra tijd erbij gaat komen. Dit voert hij of zij in op een elektronisch bord. Op het elektronische bord van de vierde official verschijnt vervolgens het aantal minuten dat erbij komt. Dit laat hij zien aan het publiek aan alle kanten van het stadion. Ook geeft hij dit natuurlijk door aan de scheidsrechter.

    Waarom is er veel extra tijd op het WK 2022?

    Omdat de FIFA wil dat de effectieve speeltijd meer wordt zijn er nieuwe regels voor scheidsrechters gekomen. Die schrijven voor dat er meer extra tijd bijgeteld mag worden.

    Hoe wordt de extra tijd bepaald?

    De extra tijd wordt bepaald door onder andere: Juichen na een doelpunt, wissels, blessures, medische behandelingen, tijdrekken, VAR momenten en dode spelmomenten (vrije trappen/penalty’s).

    Wat is de langste voetbalwedstrijd ooit?

    De langste blessuretijd ooit was bij een wedstrijd tussen Sunderland en Derby. Dit was in 1894 toen de scheidsrechter besloot dat er nog een helft gespeeld moest worden. De wedstrijd staat ook wel bekend als “de wedstrijd van de drie helften”.

    Wat was de meeste blessuretijd ooit

    De meeste blessuretijd ooit werd gegeven bij een wedstrijd tussen Bristol City en Brentford in het seizoen 2000-2001. Toen werd er in één helft maar liefst 23 minuten blessuretijd gegeven.

    Wat was de kortste wedstrijd ooit?

    De kortste wedstrijd ooit was tussen VfB Halberstadt en Budissa Bautzen. De wedstrijd werd vanwege onweer al na 17 seconden afgefloten.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *