Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » VAR (videoscheidsrechter) op het WK

VAR (videoscheidsrechter) op het WK

    VAR (Videoscheidsrechter) op het WK 2022 in Qatar; Is er op het WK in Qatar weer een videoscheidsrechter aanwezig? VAR staat voor “Video Assistant Referee”. De VAR werd voor het eerst geïntroduceerd op het WK 2018 in Rusland. Op het WK in Qatar zullen er, zoals bij alle grote toernooien, weer een hoop discutabele momenten zijn. Dit komt onder andere doordat de scheidsrechter niet alles kan zien. Gelukkig voor voetballiefhebber is er dan een VAR die alles nauwlettend in de gaten houdt.

    VAR op het WK

    VAR op het WK

    Ook op het WK 2022 in Qatar zal er weer een VAR aanwezig zijn. Het WK begint op 20 november 2022 en de finale is op 18 december 2022. De VAR wordt nu in (bijna) alle grote voetbalcompetities gebruikt. Het is dan ook niet zo gek dat het systeem ook op het WK 2022 gebruikt wordt.

    Videoscheidsrechter op het WK

    Op het WK 2022 in Qatar zijn veel nieuwe regels. Toch is de Videoscheidsrechter niet nieuw. In 2018 maakte de videoscheidsrechter zijn debuut op een WK. Toen werd het WK gehouden in Rusland. Voor het eerst in de geschiedenis van het WK voetbal was er toen een videoscheidsrechter.

    Wat betekent VAR?

    VAR betekent “Video Assistant Referee”. In het Nederlands betekent VAR assisent videoscheidsrechter. De VAR is naast de twee grensrechters en de vierde official nu de vijfde scheidsrechter bij voetbalwedstrijden. Hij staat in direct contact met de scheidsrechter en kan ten allen tijden ingrijpen. Hij kan de scheidsrechter dan adviseren om nog eens naar een spelmoment te kijken. Bovendien heeft hij de mogelijkheid om:

    • Beelden terug te kijken (herhalingen)
    • Situaties vertraagd af te spelen voor een duidelijk beeld.
    • In- en uit te zoomen op beelden.
    • Contact op te nemen met de scheidsrechter.

    Wat is de VAR?

    De VAR staat voor “Video Assistant Referee”. Het is een extra scheidsrechter die met behulp van videobeelden de wedstrijd in de gaten houdt. Achter meerdere tv’s bekijkt hij de wedstrijd en kijkt of de scheidsrechter op het veld niets gemist heeft. Door middel van een microfoon en oortje staat de VAR in directe verbinding met de scheidsrechter op het veld.

    Hoe werkt de VAR?

    De VAR kijkt op videoschermen naar de wedstrijd.

    Als de VAR denkt dat de scheidsrechter iets verkeerd gezien heeft of een moment gemist heeft dan neemt de VAR contact op met de scheidsrechter. Zo werkt de VAR (videoscheidsrechter):

    1. De VAR kijkt de wedstrijd op meerdere schermen.
    2. Als de scheidsrechter iets gemist heeft of een situatie verkeerd beoordeeld heeft grijpt de VAR in.
    3. De VAR neemt dan contact op met de scheidsrechter.
    4. De scheidsrechter kan dan naar de zijkant van het veld lopen waar een TV staat.
    5. De VAR heeft daar de juiste beelden klaargezet voor de scheidsrechter.
    6. Zo kan de scheidsrechter razendsnel de beelden terugkijken en vervolgens bepalen of zijn beslissing correct was.
    7. Vervolgens beslist de scheidsrechter wat hij moet doen.

    Wanneer mag de VAR ingrijpen?

    De videoscheidsrechter is ingevoerd voor cruciale momenten in een wedstrijd. Hij zal bij kleine beslissingen dus niet ingrijpen.De VAR mag ingrijpen op de volgende momenten:

    1. Rond een goal. Is er voorafgaand aan een doelpunt een overtreding gemaakt? Dan mag de VAR ingrijpen.
    2. Als de scheidsrechter een rode kaart gemist heeft. Is er een harde overtreding gemaakt die de scheidsrechter gemist heeft? Dan grijp de videoscheids in.
    3. Bij buitenspel grijpt de VAR ook in. Op het WK 2022 is buitenspeltechnologie. Toch kan ook de computer er wel eens naast zitten. Daarom kijkt de VAR er ook nog naar.

    Wanneer grijpt de VAR niet in?

    Ook zijn er moment waar de VAR niet ingrijpt:

    1. De VAR grijpt niet in als er een gele kaart gegeven had moeten worden. Als de scheids geen kaart heeft gegeven, gaat de videoscheids dit niet corrigeren. Denkt de VAR dat de scheidsrechter een rode kaart had moeten geven, dan grijpt hij wel in. De scheidsrechter kan dan wel bepalen om alsnog alleen geel te geven.
    2. Overtredingen die niet tot een goal leiden.
    3. Bij een corner grijpt de videoscheidsrechter ook niet in.
    4. Ook bij een ingooi verbetert de VAR de scheidsrechter niet.

    Waarom is de VAR ingevoerd?

    De VAR is ingevoerd om het voetbal eerlijker te maken. Zo zijn schwalbes niet meer mogelijk, buitenspel wordt eerlijker en bovendien kan er gekeken worden of een bal over de lijn is. Daarnaast zorgt de VAR voor een extra paar ogen op het veld. De scheidsrechter kan natuurlijk niet alles zien. In het verleden zijn er veel discussies over (belangrijke) momenten in wedstrijden geweest. Denk bijvoorbeeld aan Maradonna met de “hand van God”. Met de komst van de VAR moeten wedstrijden eerlijker verlopen.

    Bepaalt de VAR of de scheidsrechter?

    De scheidsrechter bepaalt uiteindelijk wat de beslissing gaat zijn. De VAR adviseert de scheidsrechter alleen. De videoscheidsrechter zegt tegen de scheids op het veld: “je moet hier nog even een keer naar kijken”.

    VAR (videoscheidsrechter) bij de WK finale

    De WK finale is natuurlijk de belangrijkste wedstrijd van het toernooi. De wedstrijd wordt door miljarden mensen wereldwijd bekeken. Bovendien zijn de belangen van de wedstrijd heel groot. Het is dan ook niet zo gek dat er bij de WK finale een VAR (videoscheidsrechter) aanwezig is. Op deze manier kan de WK-finale zo eerlijk mogelijk verlopen. Je wilt in deze tijd natuurlijk niet meer dat een land wereldkampioen wordt door een fout van de scheidsrechter.

    Videoscheidsrechters op het WK 2022 in Qatar

    Welke videoscheidsrechters zijn er op het WK 2022? Er zijn in totaal 24 videoscheidsrechters op het WK 2022:

    1. Mauro Vigliano – Argentinië
    2. Shaun Evans – Australië
    3. Drew Fischer – Canada
    4. Julio Bascunan – Chili
    5. Nicolas Gallo – Colombia
    6. Jerome Brisard – Frankrijk
    7. Benoit Millot – Frankrijk
    8. Bastian Dankert – Duitsland
    9. Marco Fritz – Duitsland
    10. Massimiliano Irrati – Italië
    11. Paolo Valeri – Italië
    12. Fernando Guerrero – Mexico
    13. Redouane Jiyed – Marokko
    14. Adil Zourak – Marokko
    15. Paulus Van Boekel – Nederland
    16. Tomasz Kwiatkowski – Polen
    17. Abdulla Al Marri – Qatar
    18. Muhammad Bin Jahari – Signapore
    19. Ricardo de Burgos – Spanje
    20. Alejandro Hernandez – Spanje
    21. Juan Martinez – Spanje
    22. Armando Villarreal – Verenigde Staten
    23. Leodan Gonzalez – Uruguay
    24. Juan Soto – Venezuela

    Nederlandse VAR WK 2022

    Ook is er een Nederlandse videoscheids actief op het WK 2022. Paulus van Boekel is de Nederlandse VAR op het WK in Qatar. Toch zullen we Paul van Boekel niet bij een wedstrijd van Oranje aan het werk zien. Een scheidsrechter van een land mag namelijk niet tijdens een wedstrijd van zijn land van herkomst in actie komen.

    Stand-by AVAR op het WK 2022

    Er is op het WK 2022 nóg een nieuwe scheidsrechter aangesteld: De stand-by AVAR. Deze scheidsrechter zit in een aparte kamer in het stadion. Als de verbinding tussen de VAR en de scheidsrechter wegvalt neemt de stand-by AVAR het over.

    Geschiedenis VAR op het WK

    Op het WK 2018 in Rusland was er voor het eerst een videoscheidsrechter op het WK. De VAR werd op het WK in Rusland geïntroduceerd en is sindsdien niet meer weg te denken uit veel grote competities. Het is de afgelopen jaren een belangrijk onderdeel geworden bij voetbalwedstrijden.

    Feiten over de VAR op het WK.

    • Het aantal strafschoppen ging door de invoering van de VAR (2018 Rusland) van 13 (in 2014) naar 29 strafschoppen op het WK 2018.
    • Naast de VAR is er op het WK 2022 ook een AVAR. Dit is een soort reserve videoscheidsrechter. Deze komt in actie als de verbinding tussen de VAR en de scheidsrechter wegvalt.
    • De VAR werd voor het eerst op het WK gebruikt in 2018 (WK Rusland).
    • Er is één Nederlandse videoscheidsrechter (VAR) op het WK in Qatar: Paulus van Boekel.

    Meest gestelde vragen

    Wat is de VAR?

    De VAR staat voor “Video Assistant Referee” en is een nieuwe, extra scheidsrechter die aan de hand van videobeelden de scheidsrechter helpt bij het maken van de juiste beslissing.

    Wanneer was er voor het eerst een VAR op het WK?

    Op het WK 2018 in Rusland waren er voor het eerst videoscheidsrechters op het WK. Ook op het WK 2022 in Qatar is de VAR aanwezig.

    Waar staat VAR voor?

    VAR staat voor Video Assistant Referee. In het Nederlands betekent dit Assistent Videoscheidsrechter.

    Hoeveel scheidsrechters zijn er op het WK?

    Er zijn in totaal 36 scheidsrechters op het WK. Daarnaast zijn er 69 assistent-scheidsrechters en 24 videoscheidsrechters.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *