Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » One Love Speldje

One Love Speldje

One Love Speldje op het WK 2022 in Qatar. Wat is het One Love Speldje en waarom is er ineens zoveel ophef over het One Love speldje? Nadat we eerst al de discussie hadden over de One Love Aanvoerdersband is het nu de beurt aan het One Love speldje. De Nederlandse delegatie in Qatar kiest er namelijk voor om geen One Love-band te dragen in Qatar. In plaats daarvan kiezen ze voor het One Love speldje. Het WK 2022 in Qatar wordt gehouden van 20 november 2022. De WK finale is op 18 december 2022. Het Nederlands Elftal speelt op 21, 25 en 29 november in Poule A. Bij de laatste wedstrijd in de poule zal de Minister van Sport van Nederland, Conny Helder, met een regenboogspeldje op de tribune zitten.

One Love speld

One Love Speldje

Wat is het One Love Speldje? De One Love regenboog speld maakt deel uit van de One Love Campagne in het voetbal. Deze campagne staat voor verbinding en strijdt tegen alle vormen van discriminatie. De campagne heeft de regenboogvlag als symbool. Het Speldje heeft dus ook de kleuren van de regenboogvlag.

Het Regenboogvlag speldje

Eerder was er op het WK al veel te doen over de regenboogvlag. Dit is tijdens het WK 2022 in Qatar het symbool geworden van alle misstanden in Qatar. Er is natuurlijk veel te doen over de mensenrechten in Qatar, de sterfgevallen onder de arbeidsmigranten maar ook de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap in Qatar zijn onderwerp van gesprek. Vandaar dat ook de regenboog-speld nu veel gedragen wordt door bezoekers van het WK 2022 in Qatar.

One Love Speldje WK 2022

Het One Love speldje staat net als de One Love-band voor verbinding en tegen discriminatie. Het gaat om discriminatie op het gebied van:

 1. Ras
 2. Huidskleur
 3. Seksuele geaardheid
 4. Cultuur
 5. Geloof
 6. Nationaliteit
 7. Gender
 8. Leeftijd
 9. Alle andere vormen van discriminatie

Het speldje is op de borst op te spelden en heeft natuurlijk de kleuren van de regenboogvlag.

Nederlandse minister regenboogspeldje

Ook de Nederlandse Minister van Sport zal bij de WK wedstrijd van Nederland tegen Qatar aanwezig zijn. Ze zal daar (waarschijnlijk) met de Qatarese Emir aanwezig zijn. Daarom kiest ze ervoor om geen regenboog-armband te dragen zoals haar Duitse en Belgische collega’s eerder wel deden. In plaats daarvan kiest ze voor een regenboogspeldje. De Nederlandse Minister van Sport is Conny Helder. Zij zal dus tijdens het WK duel Nederland – Qatar met een One Love regenboog speld op de tribune te zien zijn.

One Love Band WK 2022

Naast de One Love band is er nu dus de One Love speld. We hebben tijdens het WK 2022 al veel meer uitingen van de regenboog kleuren gezien. Zo kwamen we op het WK 2022 in Qatar al meerdere One Love attributen tegen:

 • One Love armband
 • One Love aanvoerders band
 • One Love speld
 • One Love hoed
 • One Love vlag

Hoewel de WK organisatie vooraf heeft gezegd dat ze de regenboogvlaggen zouden accepteren blijkt dat in de praktijk toch iets stroever te verlopen. Dat blijkt ook uit onderstaande tweets:

De KNVB durft dus geen One Love Armband te dragen tijdens het WK 2022 in Qatar. Gelukkig zijn er ook mensen die wél hun mening durven uiten. Zo was er natuurlijk de Duitse minister. Ook was er een Engelse verslaggeefster die naast het veld tijdens het WK verslag de armband droeg.

Video: Regenboog hoed afgepakt WK 2022

Ook was er een rel rondom de fans van Wales op het WK 2022. Bij de ingang naar het stadion zouden van meerdere supporters van Wales de regenboog hoed afgepakt zijn. De video over het afpakken van de One Love hoed (regenbooghoed) van fans tijdens het WK 2022 in Qatar vind je hieronder:

1 reactie op “One Love Speldje”

 1. De One Love band en het speldje bevatten niet alle kleuen van de regenboog. Ook is de volgorde anders. De regenboog bestaat uit de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw en paars. Neemt niet weg dat One Love om een goede zaak gaat, iets waar Qatar en Fifa niet voor willen staan en de zenuwen van krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *