De One Love aanvoerdersband is een speciale armband voor aanvoerders van voetbalelftallen. De band wordt gedragen om verbinding uit te stralen en discriminatie tegen te gaan. In de voetballerij komt nog steeds discriminatie voor. Denk aan oerwoudgeluiden en spreekkoren. De voetbalwereld is hier helemaal klaar mee en daarom is er een One Love Campagne gestart. De One Love armband is een onderdeel van deze campagne. De armband wordt soms ook wel de regenboog aanvoerdersband genoemd.

- One Love Aandvoerdersband KNVB
- Wat is de One Love Aandvoerdersband?
- Wat betekent de One Love Aanvoerdersband?
- Hoe ziet de One Love armband eruit?
- In welke landen is de One Love campagne?
- One Love Campagne
- One Love Aanvoerdersband Kopen
- One Love Campagne Nederland
- OneLove aanvoerdersband in het buitenland
- Wie dragen de One Love Aandvoerdersband?
- Aanvoerdersband op het WK
- Statement OneLove aanvoerdersband
- Football has the power to unite people
- One Love aanvoerdersband op het WK 2022 in Qatar
One Love Aandvoerdersband KNVB
De One Love aanvoerdersband maakt deel uit van de internationale campagne voor verbinding en tegen discrimantie. De campagne is in 2021 in het leven geroepen om discriminatie in het voetbal tegen te gaan. In navolging op Nederland hebben inmiddels veel buitenlandse landen zich ook bij de OneLove Campagne aangesloten.
Wat is de One Love Aandvoerdersband?
De One Love Aanvoerdersband is onderdeel van de OneLove Campagne van de KNVB. De campagne is gestart om voetbal in te zetten als vorm van verbinding. Bij de campagne hoort ook een One Love Aanvoerdersband. Deze wordt onder andere gedragen door alle voetballers in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie.
Wat betekent de One Love Aanvoerdersband?
De One Love Aanvoerdersband staat “voor verbinding en tegen alle vormen van discriminatie” in het voetbal. Of het nou gaat om rassendiscriminatie, discrimantie op basis van geloof of geaardheid. De armband is tegen alle vormen van discriminatie:
- Ras
- Huidskleur
- Seksuele geaardheid
- Cultuur
- Geloof
- Nationaliteit
- Gender
- Leeftijd
- Alle andere vormen van discriminatie
Hoe ziet de One Love armband eruit?
De One Love armband is een regenboogvlag die in de vorm van een hartje op de armband staat. De regenboogvlag is het internationale symbool van gelijkheid. Bovendien staat er in de armband een grote 1. Deze 1 (one) en het hartje (love) vormen samen de naam van de campagne “One Love”. Daarnaast is de tekst “love” op de armband te zien. Daarom wordt de armband ook wel de regenboog armband genoemd.
In welke landen is de One Love campagne?
De One Love Campagne en daarbij de aanvoerdersband wordt gedragen in Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Wales, Zweden en Zwitserland. In totaal zijn er dus al tien landen waar de campagne een succes is.
One Love Campagne
De One Love Campagne is een initiatief van de KNVB die voor verbinding en tegen discriminatie in het voetbal is. De One Love Campagne bestaat onder meer uit:
- De OneLove aanvoerdersband.
- Het OneLove logo op voetbalshirts tijdens o.a. de KNVB Bekerfinale.
- Nieuwsberichten in Kranten
- Verschillende video’s.
One Love Aanvoerdersband Kopen
Wil jij de One Love Aanvoerdersband kopen? Dat kan! Bij de webshop van de KNVB kan je de regenboog aanvoerdersband one love kopen. Daarnaast is het ook mogelijk om via Bol.com een regenboog aanvoerdersband te kopen.

One Love Campagne Nederland
De OneLove Campagne is gestart in Nederland. De One Love armband wordt gedragen door heel veel voetballers in Nederland. Veel aanvoerders van het amateurvoetbal tot aan de Eredivisie dragen de OneLove armband. Daarmee laten ze zien dat ze voor verbinding in het voetbal zijn en tegen alle vormen van discriminatie.
OneLove aanvoerdersband in het buitenland
De aanvoerdersband van de OneLove campagne wordt in het buitenland gepromoot met de tekst: “Football has the power to unite people”. Ook in het buitenland wordt de One Love armband al veel gedragen. Zo wordt de armband gedragen in België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Wales, Zweden en Zwitserland
Wie dragen de One Love Aandvoerdersband?
De speciale OneLove-aanvoerdersband wordt gedragen door aanvoerders van Oranje, alle teams in de Eredivsie en de Keukenkampioendivisie en bij heel veel teams in het amateurvoetbal. Ook bij het Nederlands Elftal wordt de One Love Aanvoerdersband gedragen. Daar draagt de aanvoerder deze speciale band. Naast de mannen van Oranje draagt ook de aanvoerdster van de Oranje Leeuwinnen de aanvoerdersband met het OneLove logo.
Aanvoerdersband op het WK
Ook op het WK 2022 in Qatar zou het Nederlands Elftal de One Love aanvoerdersband dragen. De aanvoerder van het Nederlands Elftal, Virgil van Dijk zou de band ook dragen. Omdat de FIFA dit een politiek statement vindt, werd de band verboden. Eerst werd er gedreigd met boetes, die de KNVB dan gewoon zou betalen. Later werd er ook gedreigd met een gele kaart voor de aanvoerder. Toen is de KNVB overstag gegaan en daardoor draagt de aanvoerder van Oranje de One Love armband nu niet.
Statement OneLove aanvoerdersband
De KNVB heeft bij de lancering van de OneLove campagne een statement afgegeven:
“Wereldwijd staan er wekelijks honderden miljoenen mensen op en langs het veld, vanwege voetbal. Er is geen uithoek in de wereld te bedenken waar men niet een balletje trapt of hooghoudt met elkaar. De passie voor het spel loopt daar alle lagen van de bevolking en groepen met de meest uiteenlopende achtergronden heen. Zo ook in Nederland. Gezamenlijk beleven in Nederland miljoenen mensen het voetbal in stadions, op de velden of in de straten.
Voetbal is hiermee meer dan een sport, het is meer dan een spelletje. Voetbal verbindt mensen met elkaar, ook mensen die elkaar niet kennen, die elkaars taal niet spreken, elkaars cultuur niet kennen. Want in het voetbal spreekt iedereen één en dezelfde taal: de taal van de liefde, de liefde voor de bal en de liefde voor het spelletje. De manier waarop voetbal mensen samenbrengt is ongekend en vind je nergens anders. Voetbal heeft daarmee de kracht om dingen te veranderen die op een andere manier niet lukken.
Nu na lange de competities eindelijk weer zijn begonnen, is er meer dan ooit het besef dat samen voetballen en samen voetbal beleven iets fantastisch is, iets unieks waar je elke dag mee bezig bent, iets wat je mist als het er niet is en waar je samen met anderen laat zien dat het onmogelijke soms kan. Op het veld, langs het veld.
Voetbal is een uitnodiging. Een uitnodiging om het samen te doen en samen te genieten. Ongeacht ras, huidskleur, seksuele geaardheid, cultuur, geloof, nationaliteit, gender en leeftijd. Iedereen is welkom en hoe meer mensen meedoen, hoe meer verschillen we meteen kunnen overbruggen. Want voetbal is van iedereen.
Ons voetbal is van iedereen
#ONELOVE
Voetbal verbindt
Football has the power to unite people
De campagne is in het buitenland bekend onder de slogan “Football has the power to unite people”. Deze slogan is gebaseerd op een bekende uitspraak van Nelson Mandela. Mandela zei ooit: “Sport has the power to change the world. It has the power to inspire. It has the power to unite people in a way that little else does. It speaks to youth in a language they understand”. Dit betekent dat sport de kracht heeft om de wereld te veranderen, te inspireren en om mensen te verbinden. Bovendien spreekt sport de taal van de jeugd.
One Love aanvoerdersband op het WK 2022 in Qatar
Ook op het WK 2022 in Qatar is de One Love band onderwerp van gesprek. Het dragen van de One Love armband is verboden door de FIFA. Eerst werd er gedreigd met boetes. Toen iedereen aangaf die boetes gewoon te betalen nam de FIFA hardere maatregelen. Elke aanvoerder met de speciale aanvoerdersband zou een gele kaart krijgen. Toen zijn de spelers gezwicht. Toch is het daar niet helemaal bij gebleven.
Welke landen doen mee aan de One Love Campagne?
De landen die meedoen aan de One Love Campagne en ook meedoen aan het WK 2022 zijn:
- Nederland
- Duitsland
- België
- Denemarken,
- Frankrijk
- Wales
- Zwitserland
Duitsland One Love Campagne
Duitsland onderzoekt of het stappen kan ondernemen tegen de FIFA. Bovendien maakten de Duitsers een statement voorafgaand aan de wedstrijd tegen Japan. De Duitse internationals hielden hun hand voor hun mond. Op deze manier laten ze zien dat ze door de FIFA “monddood” zijn gemaakt. Daarnaast ging de Duitse minister Nancy Faeser met een One Love armband naast de voorzitter van de FIFA zitten. De Duitse minister maakte daarmee een sterk statement tegen FIFA voorzitter Gianni Infantino.
Engeland One Love Campagne
Ook de spelers van Engeland maakten voorafgaand aan hun eerste WK duel een statement. De Engelsen gingen voor de wedstrijd tegen Iran op één knie zitten. Dit statement is overgewaaid uit de VS waar spelers in onder andere het American Football dit ook al deden.
De One Love Aanvoerdersband maakt onderdeel uit van de One Love Campagne. Aanvoerders dragen de armband vóór verbinding en tegen discriminatie.
Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Noorwegen, Wales, Zweden en Zwitserland doen mee met de One Love Aanvoerdersband.
Nee, de FIFA staat het dragen van de One Love Aanvoerdersband niet toe.
De One Love Aanvoerdersband is onder andere hier te koop. Ook kan je de One Love band bij de KNVB aanvragen.
Ik vind helaas dat dat Quatar zich slecht manifesterteert en samen met Fifa signalen afgeeft van intolerantie en dictatoriaal gedrag. Zoals het feit dat er op het laatst is beslist dat er geen bier gedronken mag worden, de one love band moet af, Te veel. Jammer.