Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » WK Qatar moet het land veel geld opleveren: Economie krijgt boost van 17 miljard

WK Qatar moet het land veel geld opleveren: Economie krijgt boost van 17 miljard

Het WK voetbal moet Qatar veel geld opleveren. De nieuwe schatting is dat het wereldkampioenschap voetbal ongeveer 17 miljard dollar aan de economie van het land zal toevoegen. Dit lijkt veel, maar dit is minder dan de eerder geschatte 20 miljard dollar. Het geld dat Qatar verdient aan het WK komt onder andere van alle bezoekers tijdens het WK. Maar het is niet alleen maar koek en ei tijdens het WK. Eerder was er al kritiek op de mensenrechtensituatie in het land en ook spraken sponsoren zich negatief uit. Tenslotte was er ook al veel kritiek omdat Qatar niet veel met voetbal heeft.

Qatar geld WK voetbal

WK levert Qatar veel geld op

Er wordt dus verwacht dat het toernooi ongeveer 17 miljard dollar aan de Qatarese economie zal toevoegen. Hoewel dit misschien enorm veel lijkt, kan dit getal maar zo eens kloppen. Tijdens het WK voetbal in 2018 in Rusland is achteraf berekend dat er ongeveer 14,5 miljard dollar verdiend werd met het WK. Voetbal is natuurlijk de populairste sport ter wereld. Als je dan het WK voetbal mag organiseren, levert dit je veel geld op. Bovendien krijgt je land ook nog eens enorm veel aandacht tijdens het WK. Een goed moment voor een land dus om zich van zijn beste kant te laten zien. Dat is ook precies wat Qatar wil doen.

Hoe verdient Qatar aan het WK?

Tijdens dit WK voetbal verwacht Qatar ongeveer 1,2 miljoen bezoekers naar het land te trekken. Ze moeten allereerst naar Qatar toekomen. Dit zal in veel gevallen gebeuren met Qatar Airways. Ook omdat Qatar Airways extra vluchten inzet. Daarnaast verblijven al deze bezoekers in hotels in Qatar. Ook daar wordt weer geld aan verdiend. Om verder nog maar niet te spreken over het eten & drinken tijdens het toernooi, eventuele excursies en uitstapjes, huurauto’s, etc. Bovendien is het leven in Qatar nou niet bepaald goedkoop. De verwachting is dan ook dat er veel rijke mensen op het toernooi af zullen komen die met geld gaan smijten.

Kritiek op het WK

Natuurlijk is er ook veel kritiek op de organisatie van het WK voetbal door Qatar. Zelfs bondscoach Louis van Gaal sprak zich er al over uit. Qatar zelf ziet het vooral als een goede manier om aan de wereld te laten zien dat ze in staat zijn zo’n groot evenement te organiseren. Het toernooi wordt echter nu al overschaduwt door veel kritiek. Veel kritiek op de rechten en werkomstandigheden van gastarbeiders in het land.

Qatar te duur tijdens WK

Daarnaast is er nog een punt van kritiek die vaak genoemd was. Zo zou het WK in Qatar te duur zijn voor de “normale” voetbalfans om te bezoeken. Het is voor fans lastig om een (betaalbaar) hotel te vinden. Bovendien zijn alle dure kamers vaak al geboekt door de vele FIFA-functionarissen. Qatar doet er overigens wel veel aan om het probleem van hotelkamers op te lossen. Zo zijn er al cruiseschepen gehuurd, wordt de verhuur van een eigen woning aangemoedigd en zijn er zelfs hotels op het water gebouwd.

Hoeveel verdient Qatar aan het WK 2022?

Qatar verdient dus ongeveer 17 miljard dollar aan het WK voetbal. Dit is iets meer dan 16 miljard euro en bijna 62 miljard Qatarese Rial. Daarnaast verdient ook de FIFA enorm veel aan het WK. Bijvoorbeeld door de verkoop van tv-rechten en licenties. Hier verdient Qatar zelf dus niets aan. Qatar verdient wel indirect aan alle media-aandacht voor het land. Als het land zich goed weet te presenteren kan dit namelijk enorm veel investeerders en toeristen aantrekken. Dan profiteert het land dus ook op de lange termijn aan het WK. Helaas zal de gewone burger het minst overhouden aan het wereldkampioenschap voetbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *