Ga naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Logo WK Qatar 2022

Logo WK Qatar 2022

Logo WK Qatar 2022; Het logo voor het WK voetbal in Qatar in de winter van 2022 is bekendgemaakt. Het logo, of embleem, werd bekendgemaakt tijdens een ceremonie in Qatar op 3 september 2019. Qatar organiseert het wereldkampioenschap voetbal dat op 20 november 2022 van start gaat. Ook het Nederlands Elftal doet mee aan het WK. Naast de mascotte, de officiële song en de wedstrijdbal is ook het officiële WK logo voor Qatar 2022 getoond. Het logo werd gepresenteerd tijdens een officiële ceremonie. Na de bekendmaking van het logo werd het getoond op 24 bezienswaardigheden over de hele wereld.

 • Logo WK Qatar 2022 onthuld op 3 september 2019 om 20:22 uur (lokale tijd).
 • Het Officiële FIFA World Cup Qatar 2022 Embleem      
 • Uniek logo met veel betekenissen.
 • WK Qatar begint op 20 november 2022
 • Het is het eerste WK in het Midden-Oosten en het eerste WK dat in de wintermaanden gehouden wordt.
 • De slogan van het Logo is: “Expect Amazing”.
Logo WK Qatar 2022
Bron: FIFA

Logo WK Qatar 2022

Het logo van het WK 2022 in Qatar is het 22e logo in de geschiedenis van het WK voetbal. In Doha (de hoofdstad van Qatar) werd het logo onthuld. Daar verzamelden duizenden enthousiaste voetbalfans om het WK logo te bekijken. Ook op andere plekken in de wereld keken veel voetbalfanaten naar de onthulling van het WK logo van Qatar 2022. Op 24 bekende plekken over de hele wereld werd het logo namelijk getoond. Het werd getoond op bekende gebouwen of plaatsen zoals Times Square in New York en het Gare du Nord in Parijs.

Het logo, of het embleem van het WK 2022 in Qatar, kan op meerdere manieren geïnterpreteerd worden. Het belangrijkste kenmerk van het logo is de afbeelding in het midden. Hier is goed over nagedacht. Het logo van het WK in Qatar staat namelijk voor meerdere zaken:

 1. Het cijfer acht, verwijzend naar de acht stadions waarin gespeeld gaat worden.
 2. De wereldbeker, de beker die de WK-winnaar mee naar huis neemt.
 3. Sjaals, omdat het WK in Qatar in de winter is, zijn sjaals toepasselijk.
 4. Een oneindige lus, dit verwijst naar verbondenheid van voetbalfans over de hele wereld.

Het is je misschien al opgevallen, het lettertype onder het logo van het WK voetbal in Qatar. Het is een speciaal voor dit WK ontworpen lettertype, het bestond dus nog niet. Het lettertype op het WK logo moet een nieuwe kijk geven op de Arabische schrijfwijze. Het is een nieuw, modern lettertype dat ook gebruikt maakt van de traditionele schrijfwijze. Het is dus een mix van modern en traditioneel.

Op het logo zelf is een voetbal te zien. Dit verwijst natuurlijk naar het WK voetbal. Bovendien kun je onder op de lus/sjaal een motiefje zien. Dit verwijst naar de gedetailleerde borduurwerken die vaak op sjaals worden aangebracht in Qatar.

De tekst onder het logo is FIFA WORLD CUP, Qatar 2022. Tussen de “t” en de “a” is een liggend streepje te zien. Dit is een zogenaamde “Kasheeda”. In de cultuur van Qatar is dit een belangrijk gebruikt teken. Het komt uit de Arabische taal. Het komt ook terug in de uitspraak van het woord Qatar: ka’tar.

De kleur van het logo van Qatar is Dark Scarlet.  De kleurcodes voor het logo zijn:

 • HEX: #56042C
 • RGB: (86, 4, 44)
 • CMYK: 0, 0,953, 0,488, 0,662

De achtergrond van het logo is wit.

VIDEO: Logo WK Qatar 2022

Een video van de presentatie van het officiële WK 2022 Qatar logo.

Video: Logo presentatie WK Qatar 2022

Logo WK Qatar op 24 bezienswaardigheden

Het officiële WK logo werd getoond op 24 bezienswaardigheden over de hele wereld. De meest bekende plekken waar het logo bekend werd gemaakt waren Gare du Nord in Parijs en Times Square in New York. Hier kon je het logo zien:

 • Doha Toren in Qatar (Doha, Qatar).
 • Groot scherm in Moskou aan de New Arbat Evenue (Moskou, Rusland).
 • De muren van de Kasbah van de Udayas (Rabat, Marokko).
 • Liberation Square of Tahir (Bagdad, Irak).
 • Op een groot scherm in Madrid (Madrid, Spanje).
 • Gare du Nord, het station in Parijs (Parijs, Frankrijk).
 • Pigeon’s Rock (Beiroet, Libanon).
 • Op een groot billboard op Times Square (New York, VS).
 • De vredesboog, de Arco della Pace (Milaan, Italië).
 • Op de Koeweit-toren (Koeweit-stad, Koeweit).
 • De Souq Waqif (Doha, Qatar).
 • Katara Cultural Village (Doha, Qatar).

Onthulling WK Logo in Qatar

In het land zelf was het onthullen van het logo voor het wereldkampioenschap voetbal ook een groot evenement. Het logo werd op verschillende bekende gebouwen in Qatar geprojecteerd. Het logo was natuurlijk te zien op het officiële evenement in Doha, maar het was ook te zien op:

 • Burj Doha
 • Katara Cultural Village Amphitheatre
 • Ministerie van Binnenlandse Zaken
 • Souq Waqif
 • Msheireb
 • Al Zubarah Fort (UNESCO Wereld Erfgoed).

Het WK logo heeft golvende, ronde lijnen. Deze vertegenwoordigen de golven van de woestijnduinen. Het lint, of de lus die op het logo te zien is geeft het cijfer 8 weer. Het cijfer acht staat voor de acht verschillende stadions tijdens het WK 2022 in Qatar.. Bovendien staat het lint voor het oneindigheid-symbool. Dit symboliseert de onderlinge verbondenheid rondom het WK voetbal. Ook lijkt het WK Qatar 2022 logo op de wereldbeker. De bekende gouden beker die de WK winnaar mee naar huis mag nemen. Tenslotte is het logo geïnspireerd op een traditioneel wollen sjaal. Deze sjaals worden met name in de Arabische- en Golfregio gedragen in de wintermaanden. Omdat het WK in Qatar in de winter plaatsvindt, past dit perfect bij het WK logo.

Sjaals Qatar

De sjaals die in de wintermaanden in Qatar gedragen worden hebben vaak zeer gedetailleerde prints en details erop staan. Ook dit is terug te zien in het officiële WK logo. Dit is geïnspireerd door de verschillende Aziatische culturen (Qatar is het tweede Aziatische land ooit dat het WK voetbal organiseert). Ook is het een eerbetoon aan de diverse bevolking van Qatar. Daarnaast verwijst de sjaal natuurlijk naar de winter. Het WK in Qatar is namelijk in de winter.

Verbondenheid

Het oneindige lint dat de basis vormt voor het WK logo staat voor de verbondenheid van voetbalfans over de hele wereld. Arm, rijk, jong en oud, iedereen voelt zich tijdens het WK voetbal met elkaar verbonden. Alle voetbalfans zijn gelijk en er is geen onderscheid. Dat is wat dit WK logo uitstraalt.

Modern en gedurfd WK in Qatar

Het WK in Qatar wordt vooral modern en gedurfd. Natuurlijk kennen we de rijke oliestaat als een land waar groot, groter, grootst een nieuwe dimensie krijgt. Dat moet dit WK ook het geval zijn. Met unieke stadion ontwerpen, airco in stadions, nieuwe buitenspeltechnologie en een unieke wedstrijdbal wordt het WK in Qatar een wereldkampioenschap als nooit tevoren.

Bekende spelers

Bij de onthulling van het WK logo waren ook prominente voetballers en bekende namen uit de voetbalwereld aanwezig. Daarnaast hebben veel grote voormalig WK-voetballers het logo gedeeld op hun Social Media kanalen. Daarmee hebben ze het logo laten zien aan hun miljoenen voetbalfans van over de hele wereld.

Logo WK Qatar bid

Het WK bid van Qatar kwam met een ander logo. Dit logo werd gebruikt toen Qatar zich bekendgemaakt had als één van de landen die het WK 2022 wilden organiseren. Dit logo was blauw met geel. In het midden van dat logo was een voetbal te zien. De naam van het logo van het WK in Qatar werd gepresenteerd met de slogan “Expect Amazing”. Het logo werd gebruikt van 2009 t/m 2017.

Logo Qatar 2022 bid
Bron: FIFA

Tijdelijk Logo Qatar

Nadat bekend werd dat Qatar het WK 2022 zou gaan organiseren kwam er een nieuw, tijdelijk logo. Dit logo werd gebruikt van 2019 t/m 2022. Toen het officiële WK logo gepresenteerd kwam dit logo te vervallen. Het tijdelijke logo had al wel de kleuren van het huidige logo. Op het logo stond de tekst Qatar. Onder het logo stond “See you in 2022” of “See you in Qatar”.

Logo WK Qatar 2022 2
Bron: FIFA

Het WK voetbal in Qatar

Het WK voetbal in Qatar begint op zondag 20 november 2022. Dan is de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador. van het WK 2022. De openingswedstrijd begint om 17:00 uur (Nederlandse tijd). De dag erna (op 21 november) begint het toernooi voor Oranje. Dan speelt het Nederlands Elftal de eerste poulewedstrijd tegen Senegal om 17:00 uur (Nederlandse tijd). De finale van het WK 2022 in Qatar is op zondag 18 december 2022. Het toernooi begint met de poulefase. Er zijn 8 poules, poule A t/m H. Oranje zit in poule A tijdens het WK 2022. Alles over het wereldkampioenschap voetbal in Qatar lees je hier.

Veel gestelde vragen

Wat betekent het logo van het WK 2022 in Qatar?

Het logo van het WK in Qatar verwijst onder andere naar het cijfer 8, de golvende duinen, sjaals en een oneindige lus.

Wat is de WK 2022 mascotte?

De officiële WK mascotte is La’eeb.

Waar staat het WK 2022 logo voor?

Het WK 2022 logo staat voor verbinding en de Arabische Cultuur.