Ga naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Mascotte WK Qatar 2022

Mascotte WK Qatar 2022

De mascotte voor het WK 2022 in Qatar is bekend. De organisatie van het WK 2022 in Qatar heeft op vrijdag 1 april de mascotte bekend gemaakt. Op ieder groot toernooi is er een mascotte aanwezig. Deze mascotte is bedoeld als gezicht van het toernooi. Bovendien is de mascotte aanwezig bij alle WK-wedstrijden. De mascotte zal dan het publiek opzwepen. Daarnaast zal de mascotte een grote rol spelen rondom het WK. Het is de bedoeling dat hij “het gezicht van het WK in Qatar” wordt.

Mascotte WK Qatar 2022
Bron: Twitter

Mascotte WK Qatar 2022

Zoals bij ieder groot voetbaltoernooi is er ook in Qatar een mascotte aanwezig. De mascotte van het WK 2022 in Qatar is bekend. De naam van de mascotte is La’eeb. La’eeb staat voor een super talentvolle speler. Hij is er om “iedereen aan te moedigen om in zichzelf te geloven”. De mascotte werd onthuld tijdens de officiële loting van het WK. Omdat het WK 2022 het eerste toernooi in het Midden-Oosten is, is La’eeb ook de eerste mascotte van het Midden-Oosten en de Arabische wereld. WK mascotte La’eeb komt uit de Mascotte-wereld. Daarom is iedereen vrij om te bedenken waar hij vandaan komt, wat hij voorstelt en waar hij op lijkt.

Over de WK 2022 mascotte:

  • Wie: La’eeb
  • Wat: Een Arabisch gewaad
  • Geboorteplaats: Mascotte-wereld
  • Motto: Geloof in jezelf

Video Mascotte WK Qatar 2022

De organisatie van het WK in Qatar heeft een leuk filmpje gemaakt over de WK 2022 Mascotte. Bekijk de video van de WK mascotte:

La’eeb – de officiële WK-mascotte

De Officiële FIFA WK 2022 mascotte is dus La’eeb. La’eeb is een arabisch woord en betekent “uiterst talentvolle speler”. De mascotte lijkt op een Arabisch gewaad en deed ons een beetje denken aan de film Aladdin. De WK-mascotte lijkt op een tot leven gekomen gewaad. De organisatie zei hierover zelf: “je mag zelf bepalen waar je La’eeb op vindt lijken”. Waar vind jij de WK-mascotte La’eeb op lijken? Laat het ons weten in de reacties onderaan!

Waarom een mascotte op het WK?

De WK mascotte is er gekomen vanwege een paar redenen. De mascotte zorgt ervoor dat de naamsbekendheid van het toernooi vergroot wordt. Bovendien geeft de mascotte een gezicht aan het toernooi. Daarnaast is de mascotte vaak in de stadions aanwezig om het publiek op te zwepen. Je zult de mascotte dus regelmatig tijdens het WK op tv voorbij zien komen.

Eisen mascotte WK

Hoewel er geen harde eisen zijn aan de mascotte, zijn er vaak wel een aantal eigenschappen waar de mascotte aan voldoet. Zo zitten er in de mascotte vaak kenmerken van het land dat het toernooi organiseert. Zo lijkt de mascotte van het WK 2022 op een Arabisch gewaad. Dit kan gelinkt worden aan het gastland Qatar. Enkele veel gebruikte kenmerken van mascottes zijn:

  1. Kenmerken van het gastland
  2. Kleding van de mascotte
  3. Keuze voor de soort mascotte (dier/stripfiguur/voorwerp/etc.)
  4. Kleur van de mascotte.

Op elk EK of WK is er een mascotte.

Mascotte Nederland

Ook het Nederlands Elftal heeft een mascotte tijdens het WK-voetbal. De mascotte van het Nederlands Elftal is Dutchy. De mascotte van de Oranje Leeuwinnen is Kicky. Lees alles over de mascotte van het Nederlands Elftal.

Geschiedenis mascotte op het WK

De eerste mascotte was er bij het WK 1966. Het WK 1966 werd in Engeland gehouden. De allereerste WK-mascotte was “Willie”. De volledige naam van de eerste mascotte was “World Cup Willie”. Willie was een leeuw met een shirt waarop de vlag van het Verenigd Koninkrijk stond afgebeeld.

 Pas in 1980 was er ook een mascotte bij het EK aanwezig. De eerste EK mascotte was Pinocchio, op het WK 1980 in Italië. Hij was gebaseerd op het Italiaanse sprookjesfiguur Pinocchio.

Mascotte EK Nederland

Ook op het EK 2000 dat in Nederland en België gehouden werd was er een officiële mascotte. De mascotte van EURO 2020 was Benelucky. Een verwijzing naar de Benelux. Benelucky heeft de manen van de Nederlandse leeuw en de hoorns en staart van een duivel (de Rode Duivels).

Alle EK mascottes

De eerste mascotte bij het Europees Kampioenschap voetbal was in 1980 in Italië. Sindsdien zijn er veel verschillende mascottes geweest.

Alle EK mascottes door de jaren heen:

JaarMascotte(s)Gastland(en)
1980PinocchioItalië
1984PenoFrankrijk
1988BerniWest-Duitsland
1992RabbitZweden
1996GoliathVerenigd Koninkrijk
2000BeneluckyNederland & België
2004KinasPortugal
2008Trix en FlixOostenrijk &  Zwitserland
2012Slavek en SlavkoOekraïne & Polen
2016Super VictorFrankrijk
2020 (EK 2021)SkillzyHeel Europa
Mascottes EK voetbal door de jaren heen.

Alle WK mascottes

Er zijn in de loop der jaren al veel mascottes geweest bij het Wereldkampioenschap voetbal. Het begon in 1966 en sindsdien was er ieder jaar een mascotte. Ook bij het WK 2022 in Qatar is er weer een officiële mascotte.

Alle WK mascottes door de jaren heen:

JaarMascotte(s)Gastland(en)
1966WillieEngeland
1970JuanitoMexico
1974Tip en TapWest-Duitsland
1978GauchitoArgentinië
1982NaranjitoSpanje
1986PiqueMexico
1990CiaoItalië
1994StrikerVerenigde Staten
1998FootixFrankrijk
2002Ato, Kaz en NikZuid-Korea en  Japan
2006Goleo VIDuitsland
2010ZakumiZuid-Afrika
2014FulecoBrazilië
2018ZabivakaRusland
2022La’eebQatar
Mascottes WK Voetbal door de jaren heen

FAQ

Hoe heet de WK mascotte?

De officiële WK mascotte heet La’eeb.

Is er een WK mascotte?

Ja, op ieder WK is er een officiële mascotte.

Heeft het Nederlands Elftal een mascotte?

Ja, de officiële mascotte van het Nederlands Elftal is Dutchy.

Wat is de mascotte van de Oranje Leeuwinnen?

De mascotte van de Oranje Leeuwinnen is Kicky.