Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Wie fluit de Klassieker? Scheidsrechter Ajax-Feyenoord bekend!

Wie fluit de Klassieker? Scheidsrechter Ajax-Feyenoord bekend!

De scheidsrechter voor de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord is bekend. De KNVB heeft bekendgemaakt wie de Klassieker op zondag 24 september 2023 gaat fluiten. De scheidsrechter die de beladen wedstrijd moet gaan leiden is Serdar Gözübüyuk. Het wordt voor Gözübüyuk de derde klassieker die onder zijn leiding staat. De 37e jarige Gözübüyuk zal als scheidsrechter de “mooiste Eredivisie-wedstrijd” fluiten. De wedstrijd wordt gespeeld in de Johan Cruijff ArenA, het stadion van Ajax.

Scheidsrechter klassieker Ajax Feyenoord

Serdar Gözübüyuk scheidsrechter Klassieker

Serdar Gözübüyuk is voor de derde keer de scheidsrechter bij de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. Dat heeft de KNVB laten weten. Afgelopen seizoen had Danny Makkelie de leiding over de Klassieker. Nu is het aan Gözübüyuk om de wedstrijd, die vaak op het scherpst van de snede gespeeld wordt, te leiden. De Klassieker is altijd heel erg beladen. Zowel onder de spelers als de fans lopen de emoties soms hoog op. Davy Klaassen werd vorig jaar in de wedstrijd in de Kuip nog bekogeld vanaf de tribune.

Om ervoor te zorgen dat de klassieker niet uit de hand loopt, wordt Serdar Gözübüyuk bijgestaan door assistent-scheidsrechters. Er is een VAR (videoscheids), twee grensrechters en natuurlijk een 4e official. De scheidsrechters bij de klassieker zijn:

  • Scheidsrechter: Serdar Gözübüyuk.
  • Grensrechters: Erwin Zeinstra en Johan Balder.
  • Videoscheidsrechter (VAR): Pol van Boekel.
  • Assistent VAR: Patrick Inia.
  • Vierde official: Patrick Manschot.

Met zijn zessen moeten zij de klassieker gaan leiden op zondag 24 september 2023. Omdat de belangen groot zijn, zullen veel beslissingen ook door de VAR bekeken worden. Eventuele penalty-momenten, buitenspel-situaties en andere belangrijke beslissingen zullen uitvoerig bekeken worden door de videoscheidsrechter.

Grensrechters klassieker

De grensrechters bij de klassieker zijn  Erwin Zeinstra en Johan Balder. Zij helpen Gözübüyuk bij het nemen van de juiste beslissingen rondom ingooien, buitenspel situaties, overtredingen langs de zijlijn en corners.

VAR (Videoscheidsrechter) klassieker

De videoscheids bij de Klassieker is de ervaren scheidsrechter Pol van Boekel. Ook hij krijgt hulp bij zijn taak. Van Boekel wordt geholpen door assistent-videoscheidsrechter Patrick Inia. Zij zullen vanuit de VAR ruimte in Zeist de wedstrijd nauwlettend in de gaten houden. Daarbij wordt er gekeken naar belangrijke beslissingen, maar ook naar momenten die de scheidsrechter eventueel gemist heeft. De VAR wordt bij de Klassieker geholpen door allerlei technologieën.

Vierde official

Ook is er bij de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord een VAR (videoscheidsrechter) aanwezig. Die geeft bijvoorbeeld aan hoeveel extra tijd erbij komt. Ook regelt hij de wissels. Daarnaast zorgt de vierde official ervoor dat de gemoederen op de reservebank niet te hoog oplopen en dat beide trainers in het trainersvak blijven.

Wie is Serdar Gözübüyuk?

Serdar Gözübüyuk is geboren op 29 oktober 1985 en is nu dus 37 jaar. Hij is al geruime tijd voetbalscheidsrechter. In zijn jeugd heeft hij als keeper bij Olympia Haarlem (toen HFC DCO), gespeeld. Sinds 2006 fluit Gözübüyuk wedstrijden in de beloften Eerste Divisie. Op 10 maart 2008 floot hij zijn eerste wedstrijd in het betaald voetbal.

Gözübüyuk heeft als scheidsrechter heel veel ervaring. Zo floot hij al twee keer de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Ook was hij scheidsrechter bij de KNVB Bekerfinale in 2019. Bovendien floot hij ook al eens wedstrijden in de UEFA Nations League. Bovendien heeft Gözübüyuk al 10 Champions League wedstrijden en 26 Europa League duels. Een imposante lijst dus.

Over de Klassieker

De klassieker tussen Ajax en Feyenoord wordt gespeeld op zondag 24 september 2023. De wedstrijd begint om 14:30 uur. De wedstrijd komt vroeg in het seizoen, al in speelronde zes wordt de klassieker gespeeld. De scheids bij de Klassieker is Serdar Gözübüyuk. Je kunt de Klassieker live op tv kijken. De wedstrijd wordt uitgezonden op ESPN 2. Dit betekent dus helaas wel dat je moet betalen om de Klassieker te kunnen zien. Wij vertellen je hoe je de Klassieker gratis kunt kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *