Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Acht verschillende aanvoerdersbanden WK 2023

Acht verschillende aanvoerdersbanden WK 2023

Tijdens het WK 2023 voor vrouwen komt de FIFA met acht verschillende aanvoerdersbanden. De aanvoersters van ieder land kunnen zelf kiezen welke aanvoerdersband ze om willen doen. In totaal zijn er acht nieuwe aanvoerdersbanden die allemaal een boodschap hebben. Ook kunnen de aanvoersters kiezen voor de “gewone” aanvoerdersband van de FIFA. De One Love regenboog aanvoerdersband is daarentegen niet toegestaan.

Bovendien mogen de speelsters per wedstrijd een andere aanvoerdersband kiezen. Maar welke aanvoerdersbanden zijn er op het WK voor vrouwen? En wat is de boodschap van de verschillende aanvoerdersbanden op het WK 2023? Wij zochten het voor je uit.

Aanvoerdersbanden WK 2023
Bron: Twitter (FIFA)

Aanvoerdersbanden WK 2023

Op het WK 2022 voor mannen was er veel te doen rondom te aanvoerdersbanden. Verschillende landen, waaronder Nederland, wilden namelijk een speciale One Love Aanvoerdersband dragen. Dit werd door de FIFA verboden en er was een hoop commotie over. Om dit op het WK 2023 voor vrouwen te voorkomen heeft de FIFA nu zelf acht aanvoerdersbanden ontworpen die allemaal een boodschap hebben. De aanvoerdersbanden hebben boodschappen uiteenlopend van wereldvrede en inclusiviteit, tot gendergelijkheid. Er is zelfs een aanvoerdersband die heel erg op de regenboog-aanvoerdersband lijkt.

Acht verschillende aanvoerdersbanden WK 2023

Er zijn dus acht nieuwe aanvoerdersbanden op het WK voor vrouwen. Alle deelnemende landen mogen zelf kiezen welke aanvoerdersband ze omdoen. Per wedstrijd mag er ook een verschillende aanvoerdersband gekozen worden. De aanvoersters op het WK voor vrouwen kunnen kiezen uit de volgende aanvoerdersbanden:

 1. Unite for Inclusion (UN Human Rights)
  Unite for unclusion is één van de doelstellingen van de UN Human Rights Watch. Het gaat om inclusiviteit voor iedereen. Je kunt meer lezen over de Unite for Inclusion orangisatie via deze link.
 1. Unite for Indigenous Peoples (UN Human Rights)
  Ook één van de doelen waar de UN Human Rights voor strijd is de ondersteuning van inheemse volkeren.
 2. Unite for Gender Equality (UN Women)
  Voor gendergelijkheid en gelijke rechten voor alle genders. Er is bovendien speciale aandacht voor de uitbuiting van vrouwen en meisjes wereldwijd.
 3. Unite for Peace (UNHCR, the UN Refugee Agency)
  Voor vrede. Het handhaven van internationale vrede en veiligheid,
 4. Unite for Education for All (UNESCO)
  Voor onderwijs voor iedereen. Daarbij wordt er gestreden voor de toegang tot onderwijs voor iedereen. Bovendien moet de kwaliteit van onderwijs in sommige delen van de wereld omhoog.
 5. Unite for Zero Hunger (UN World Food Program)
  Meer dan 720 miljoen mensen wereldwijd lijden honger. Dit aantal is nog steeds stijgende. Om hier aandacht voor te vragen heeft de UN “Unite for Zero Hunger” opgesteld. Het doel is om in 2030 een wereld zonder honger te hebben.
 6. Unite for Ending Violence Against Women (UN Women)
  Dit doel heeft speciale aandacht voor de uitbuiting en mishandeling van vrouwen. Nog steeds worden vrouwen niet overal ter wereld gelijk behandeld als mannen. Deze boodschap vraagt om meer aandacht hiervoor.
 7. Football is Joy, Peace, Love, Hope & Passion (WHO)
  Deze aanvoerdersband heeft een wat meer algemene boodschap. Het gaat om de dromen van veel jonge voetbalsters die door voetbal werkelijkheid kunnen worden. Daarnaast staat plezier voorop en zorgt voetbal voor verbinding.
 8. Football Unites the world (algemene)
  Tenslotte kunnen de aanvoersters op het WK 2023 ook kiezen voor de normale FIFA-aanvoerdersband. Hierop staat de tekst “Football Unites the World”. Dit betekent dat voetbal de wereld verbindt.

Je kunt meer lezen over de verschillende doelen van de UN op hun website.

Hoe zien de FIFA-aanvoerdersbanden eruit?

De aanvoerdersbanden hebben allemaal een hartje erop staan. Daarnaast staat er in het hartje een symbool. Dit symbool staat voor de boodschap die de aanvoerdersband uit wil dragen. Er zijn zeven aanvoerdersbanden die een “Unite for” tekst op de aanvoerdersband hebben staan. Daarnaast is één aanvoerdersband met de tekst “Football is Joy, Peace, Love, Hope & Passion”.  Ook kunnen de WK-aanvoerders kiezen voor de “normale” FIFA-aanvoerdersband. Daarop staat de tekst “Football United the world”.

Bekijk de aanvoerdersbanden voor het WK 2023:

Aanvoerdersbanden WK 2023

Regels aanvoerdersband FIFA WK 2023

Welke aanvoerdersbanden mogen op het WK voor vrouwen van de FIFA? En wat zijn de regels rondom de banden die de aanvoersters mogen dragen op het WK. Er zijn een aantal regels opgesteld door de FIFA:

 • De aanvoersters mogen kiezen uit één van de negen aanvoerdersbanden.
 • Uiteraard mag ieder deelnemend land maar één aanvoerster kiezen die de band draagt.
 • De aanvoersters mogen iedere wedstrijd een andere aanvoerdersband kiezen als ze dat willen.
 • Ze mogen ook altijd dezelfde aanvoerdersband dragen tijdens het WK 2023.
 • De One Love aanvoerdersband is niet toegestaan tijdens het WK 2023. De speelsters mogen alleen uit één van de negen bovenstaande aanvoerdersbanden kiezen.

One Love Band niet toegestaan WK 2023

De One Love Band wordt ook op het WK 2023 niet toegestaan. In plaats daarvan kunnen de deelnemende landen dus kiezen voor een FIFA aanvoerdersband met een boodschap. De One Love regenboog aanvoerdersband zul je dus niet op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland gaan zien. Toch is er wel een groot verschil met het WK in Qatar. Over de One Love band is namelijk vooraf overleg geweest tussen de landen en de FIFA. Bovendien vinden de landen de speciale FIFA aanvoerdersbanden waaruit ze kunnen kiezen een goede oplossing.

Het WK 2023 wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Het toernooi begint met de groepsfase op 20 juli 2023. De Oranje Leeuwinnen doen ook mee aan het WK. Zij zitten in groep E tijdens het WK. In totaal doen er 32 landen mee aan het WK 2023. Het belooft een spannend toernooi te worden met bovendien veel nieuwe dingen op het WK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *