Het WK 2023 voor vrouwen wordt gehouden van 20 juli 2023 t/m 20 augustus 2023. Het is alweer de negende keer dat het WK voor vrouwen gehouden wordt. Het toernooi wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat het WK voor vrouwen in twee verschillende landen gehouden wordt. Ook is het voor het eerst dat er maar liefst 32 landen mee doen aan het WK voor vrouwen. Ook de Oranje Leeuwinnen doen mee aan het WK 2023. Het wereldkampioenschap voor vrouwen is hét internationale voetbaltoernooi voor vrouwen.

WK 2023
Het WK 2023 is de 9e editie van het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. Bovendien is het voor het eerst in de geschiedenis dat het WK voor vrouwen in twee verschillende landen gehouden wordt. Het WK 2023 duurt in totaal 32 dagen. De openingswedstrijd is op 20 juli 2023 en de finale wordt gespeeld op 20 augustus 2023. In totaal worden er 64 wedstrijden gespeeld. De WK-wedstrijden worden gespeeld in 10 stadions verdeeld over 9 verschillende speelsteden.
Over het WK 2023 voor vrouwen | |
---|---|
Organiserende landen | Australië en Nieuw-Zeeland |
Datum | 20 juli t/m 20 augustus 2023 |
Duur WK | 32 dagen |
Aantal Wedstrijden | 64 wedstrijden |
Deelnemers | 32 landen |
Aantal poules | 8 |
Speelsteden | 9 |
Stadions | 10 |
Wanneer is het WK vrouwenvoetbal 2023?
Het WK voor vrouwen in 2023 wordt gehouden van 20 juli 2023 tot en met 20 augustus 2023. Een maand lang kunnen we dus genieten van de beste nationale vrouwenelftallen op het WK. De openingswedstrijd is op 20 juli 2023 en wordt gespeeld in Auckland. De finale van het WK 2023 voor vrouwen is op 20 augustus 2023 en wordt gespeeld in Australië. Daarnaast hebben we wat belangrijke datums voor jou op een rijtje gezet:
- Openingswedstrijd: 20 juli 2023, 09:00 uur (Nederlandse tijd).
- Eerste wedstrijd Oranje Leeuwinnen: 23 juli 2023.
- Datums groepsfase: 20 juli 2023 t/m : 3 augustus 2023.
- Datums knockout-fase: 5 augustus 2023 t/m 20 augustus 2023.
- Finale WK 2023: 20 augustus 2023, 12:00 uur (Nederlandse tijd).
Waar is het WK vrouwenvoetbal 2023?
Het WK 2023 vrouwenvoetbal wordt gehouden in Australië en Nieuw Zeeland. Het is de allereerste keer dat het WK in twee landen tegelijk gehouden wordt. Daarvoor was altijd slechts één land het gastland. Nu is het dus de beurt aan Australië en Nieuw-Zeeland om het WK 2023 voor vrouwen te organiseren.
Welke landen doen er mee aan het WK 2023 vrouwen?
Er doen dit jaar voor het eerst 32 landen mee aan het WK voor vrouwen. Op het vorige WK waren dit er nog 24. De 32 landen die meedoen aan het WK voor vrouwen zijn:
- Australië (Gastland)
- Nieuw-Zeeland (Gastland)
- Japan
- Zuid-Korea
- China
- Filipijnen
- Vietnam
- Zweden
- Spanje
- Frankrijk
- Denemarken
- Verenigde Staten
- Canada
- Costa Rica
- Jamaica
- Zambia
- Marokko
- Nigeria
- Zuid Afrika
- Colombia
- Brazilië
- Argentinië
- Noorwegen
- Duitsland
- Engeland
- Italië
- Nederland
- Zwitserland
- Ierland
- Portugal
- Panama
- Haïti
Groepen WK 2023
Er zijn in totaal acht verschillende groepen op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Groep A t/m Groep H. Iedere groep bestaat uit vier landen. Welk land in welke poule zit is met een loting bepaald. De groepsindeling van het WK voor vrouwen is:
- Groep A: Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Filipijnen en Zwitserland.
- Groep B: Australië, Ierland, Nigeria en Canada.
- Groep C: Spanje, Costa Rica, Zambia en Japan.
- Groep D: Engeland, Haïti, Denemarken en China.
- Groep E: Verenigde Staten, Vietnam, Nederland en Portugal.
- Groep F: Frankrijk, Jamaica, Brazilië en Panama.
- Groep G: Zweden, Zuid-Afrika, Italië en Argentinië.
- Groep H: Duitsland, Marokko, Colombia en Zuid-Korea.
Speelschema WK 2023
Het speelschema voor het WK 2023 is bekend. Ook is dus bekend wanneer de Oranje Leeuwinnen spelen op het wereldkampioenschap. Een overzicht van de feiten rondom het speelschema voor het WK 2023:
- In totaal zijn er 64 wedstrijden tijdens het WK 2023.
- Er zijn 48 groepswedstrijden en 16 knock-out wedstrijden.
- In de knock-out fase van het speelschema wordt één wedstrijd gespeeld om te bepalen wie er doorgaat.
- Naast de WK finale is er ook een troostfinale om de derde en vierde plek te bepalen. De troostfinale wordt de dag voor de WK finale gespeeld. Dat is op 19 augustus 2023.
- Bekijk het volledige speelschema voor het WK voor vrouwen.
Tijdsverschil WK vrouwen
Omdat het WK vrouwenvoetbal aan de andere kant van de wereld wordt gehouden is er natuurlijk sprake van een tijdsverschil. Het tijdsverschil voor het WK 2023 voor vrouwen is een interessant onderwerp. Omdat het WK over een heel groot gebied gehouden wordt, zijn er ook verschillende tijdszones. Dit betekent dat de Oranje Leeuwinnen ook steeds op een ander tijdstip moeten voetballen. Daarom vertellen we je precies hoe het tijdsverschil op het WK met Nederland in elkaar zit. Er is namelijk sprake van verschillende tijdsverschillen.
Doordat het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland gehouden wordt, is er een tijdsverschil met Nederland. Bovendien wordt het WK gespreid gehouden over Australië en Nieuw-Zeeland. Dit is een enorm gebied. Daardoor krijg je tijdens het wereldkampioenschap te maken met verschillende tijdsverschillen met Nederland. Wij hebben voor jou op een rij gezet wat de tijdsverschillen zijn tijdens het toernooi:
Australië is natuurlijk een enorm land en wordt soms zelfs een continent op zich genoemd. Het land is ongeveer 190 keer zo groot als Nederland. Dit betekent dat er ook veel verschillende tijdszones zijn. Daardoor is het tijdsverschil niet in iedere speelstad gelijk. In Nieuw-Zeeland is het tijdsverschil wel gelijk in het hele land. Bij alle wedstrijden in Nieuw-Zeeland is het tijdsverschil tien uur.
- Bij alle wedstrijden in Nieuw-Zeeland is het 10 uur later dan in Nederland.
- Bij de wedstrijden in Australië verschilt het tijdsverschil per steelstad. Het tijdsverschil per speelstad is:
Perth – 6 uur later
Brisbane – 8 uur later
Adelaide – 8,5 uur later
Sydney – 9 uur later
Melbourne – 9 uur later
Newcastle – 9 uur later
Launceston – 9 uur later
Prijzengeld
Bovendien is ook het prijzengeld van het WK voor vrouwen verhoogd. Op het WK 2019 voor vrouwen was het totale prijzengeld ongeveer 30 miljoen euro. De winnaar ging toen met 4 miljoen euro naar huis. Op het WK 2023 is er een totale prijzengeld van 143 miljoen euro. Dit is dus een enorme stijging. Dit geeft bovendien ook maar weer eens aan dat het vrouwenvoetbal steeds meer op gelijke hoogte komt te staan als het mannenvoetbal. Toch is er nog een lange weg te gaan. Het prijzengeld voor de mannen en vrouwen is nog altijd niet gelijk.
Mascotte
De officiële mascotte voor het WK voor vrouwen is Tazuni. Het is een jonge pinguïn. De naam komt van de samentrekking tussen de Tasmanzee en het woord Unity, dat eenheid betekent. De mascotte van het WK vrouwenvoetbal werd op 19 oktober 2022 bekendgemaakt. De mascotte zal bij de WK-wedstrijden aanwezig zijn en zal bovendien vaak in de media komen.
De wereldbeker
De winnaar van het WK krijgt natuurlijk de wereldbeker mee naar huis. De trofee van het WK voor vrouwen is gemaakt van sterling zilver. Daarnaast is de trofee bekleed met 23-karaats geel- en witgoud. De wereldbeker weegt ongeveer 4,8 kg. De wereldbeker is ongeveer 30.000 dollar waard. Opvallend feitje: de wereldbeker voor vrouwen weegt ongeveer de helft van de wereldbeker voor mannen. Bovendien is de wereldbeker voor mannen veel kostbaarder. Deze is ongeveer 150.000 dollar waard. Aan de andere kant: de vrouwen mogen de trofee daadwerkelijk houden. Bij het mannenvoetbal krijgt de WK winnaar een replica mee naar huis. De wereldbeker voor vrouwen is een spiraalvorm die zich bovenaan om een voetbal heen wikkelt. De trofee is ongeveer 47 cm lang.
Logo
Het logo van het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland is zorgvuldig bedacht. Het logo is op 28 oktober 2021 onthuld. Op het logo zie je een voetbal met 32 vlakken eromheen. De vlakken staan natuurlijk voor de 32 deelnemende landen op het WK. Ook staan de vlakken voor het grote oppervlakte van de twee organiserende WK landen. Bovendien zijn er verschillende kleuren gebruikt voor de vlakken. Daarnaast is op het logo AU en NZ te zien. Dit staat natuurlijk voor Australië en Nieuw-Zeeland.
Slogan
De officiële slogan van het WK 2023 is “Beyond Greatness”. Dit betekent in het Nederlands “voorbij grootsheid”. Met de officiële WK slogan wil de FIFA het doel van het WK verder uitlichten. Het doel van het WK is namelijk om de bekendheid van vrouwenvoetbal verder te vergroten.
WK 2023 song
Ieder WK heeft zijn eigen WK-song. Ook het WK voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland heeft een eigen WK-song. Dit WK nummer wordt veel gedraaid rondom evenementen op het WK. Het nummer van het WK 2023 is Unity. De WK song is gemaakt door de Britse DJ Kelly Lee Owens. Hieronder kun je de song luisteren:
Wedstrijdbal
Tijdens het toernooi wordt er gespeeld met een officiële WK 2023 wedstrijdbal. Het is een nieuwe voetbal die speciaal voor het WK door Adidas is ontworpen. De naam van de officiële WK bal is “OCEAUNZ”. Het ontwerp van de bal is geïnspireerd op het landschap van de twee organiserende landen. De afbeeldingen op de wedstrijdbal lijken op de bergen van Aotearoa (Nieuw-Zeeland) en de kustlijn van de Indische Oceaan (Australië). Overigens beschikt de wedstrijdbal op het WK voor vrouwen over dezelfde technologie in de wedstrijdbal die gebruikt werd op het wereldkampioenschap voor mannen 2022 in Qatar.