Ga naar de inhoud
Home » WK 2023 » WK 2023 finale

WK 2023 finale

De finale van het WK 2023 voor vrouwen wordt gespeeld op zondag 20 augustus 2023. De WK 2023 finale begint om 12:00 uur (Nederlandse tijd). De finale wordt gespeeld in het Stadium Australia in Sydney, Australië. De finale is natuurlijk de mooiste wedstrijd van het toernooi. In de finale wordt bepaald welk land er uiteindelijk wereldkampioen gaat worden.

 • Wat: Finale WK 2023.
 • Landen WK finale: Spanje – Engeland.
 • Datum: Zondag 20 augustus 2023.
 • Tijd: 12:00 uur (NL’se tijd).
 • Stadion: Stadium Australia, Sydney.
finale WK 2023 vrouwen

Finale WK vrouwenvoetbal

De twee winnaars van de halve finales nemen het tegen elkaar op in de WK finale. De halve finales worden gespeeld op 15 en 16 augustus 2023. Daarna weten we dus welke landen tegen elkaar gaan spelen in de WK finale op 20 augustus 2023. De verliezers van de twee halve finales spelen overigens in de troostfinale tegen elkaar op 19 augustus 2023 om 10:00 uur.

 • Wat: WK 2023 finale
 • Wanneer: Zondag 20 augustus 2023
 • Tijd: 12:00 uur (Nederlandse tijd).
 • Plaats: Sydney, Australië.
 • Stadion: Stadium Australia.

Finale WK 2023 | Spanje – Engeland

De landen die de finale van het WK 2023 voor vrouwen gaan spelen zijn:

 1. Spanje
 2. Engeland

De finale van het WK 2023 gaat tussen Spanje en Engeland. Zij strijden in de finale tegen elkaar om wereldkampioen vrouwenvoetbal te worden. Zowel Spanje als Engeland werden nooit eerder wereldkampioen. Wel werd Engeland afgelopen jaar voor het eerst Europees Kampioen. Het kan dus een prachtige periode worden voor het Engelse vrouwenelftal.

Engeland bereikte de finale door in de halve finale gastland Australië te verslaan. Spanje was in de andere halve finale net te sterk Zweden. Beide landen spelen nu op zondag 20 augustus 2023 de WK finale. Het belooft een prachtig spektakel te worden. De finale van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen is een evenement dat door miljoenen mensen wereldwijd bekeken wordt.

Sarina Wiegman WK finale 2023

De finale van het WK 2023 voor vrouwen heeft ook een Nederlands tintje. De bondscoach van het Engelse vrouwenelftal is namelijk de Nederlandse Sarina Wiegman. Zij was eerder de bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. In 2017 werd Sarina Wiegman Europees Kampioen met de Oranje Leeuwinnen. Op het WK in 2019 stond Sarina Wiegman met de Oranje Leeuwinnen in de WK finale. Toen verloren de Leeuwinnen van de Verenigde Staten.

Sarina Wiegman staat nu dus voor de tweede keer op rij in de WK finale als bondscoach. Dit doet ze bovendien als bondscoach van twee verschillende landen. Dit is zowel in het mannen- als het vrouwenvoetbal nooit eerder voorgekomen. Een unieke prestatie dus van Sarina Wiegman.

Regels WK 2023 finale

De volgende regels gelden tijdens de WK finale:

 1. De finale wordt gespeeld over één wedstrijd.
 2. Staat het na de reguliere 90 minuten gelijk? Dan volgt er een verlenging.
 3. Eindigt het in de verlenging ook gelijk? Dan volgen strafschoppen.


Stadion finale WK vrouwen

De WK finale wordt gespeeld in het Stadium Australia in Sydney, Australië. Het WK 2023 wordt gespeeld in Australië en Nieuw-Zeeland. De openingswedstrijd van het WK 2023 voor vrouwen was in Nieuw-Zeeland. Daarom wordt de WK-finale gespeeld in Australië. Bovendien is het Stadium Australia het grootste stadion dat gebruikt wordt tijdens het WK 2023.

Het Stadium Australia heet ook wel het Accor Stadium. Omdat er tijdens het WK vrouwenvoetbal geen sponsornamen voor stadions toegestaan zijn, heet het stadion tijdens het WK het Stadium Australia. In het stadion kunnen tijdens de WK finale bijna 70.000 toeschouwers. De WK finale zal naar verwachting helemaal uitverkocht zijn en het zal één groot voetbalfeest zijn.

Scheidsrechter

De scheidsrechter voor de WK finale van 2023 is nog niet bekendgemaakt. Op basis van een aantal factoren wordt de scheidsrechter van de WK finale bepaald:

 1. De scheidsrechter mag niet uit het land komen van de twee finalisten.
 2. Er wordt gekeken naar de prestaties van scheidsrechters op het WK om de scheidsrechter voor de WK finale te bepalen.
 3. Naast de prestaties op het WK wordt er ook gekeken naar andere prestaties van de scheidsrechter om de scheids voor de finale te bepalen.

Prijzengeld winnaar WK 2023

De winnaar van het WK 2023 krijgt een aantal prijzen:

 1. Allereerst natuurlijk de eer van het winnen van een WK voetbal voor vrouwen.
 2. De WK-trofee; de winnaar mag ook de WK trofee in ontvangst nemen.
 3. Prijzengeld; de winnaar gaat bovendien naar huis met een grote som aan prijzengeld.

Maar hoe hoog is het prijzengeld voor de winnaar van de WK finale precies? De winnaar van het WK gaat naar huis met ongeveer 4 miljoen euro aan prijzengeld. Dat is het geld dat het winnende team krijgt. Daarnaast krijgt iedere speelster die de WK finale wint ook nog eens ongeveer 250.000 euro mee naar huis.

Overigens heeft ook de verliezer van de WK finale niets te klagen. Ook zij gaan met een mooi bedrag naar huis. Zij krijgen als team ongeveer 3 miljoen euro. Iedere speelster krijgt daar bovenop bovendien nog eens een bedrag van 190.000 euro. Bekijk het volledige prijzengeld van het WK 2023.

WK finale live kijken

Wil je de WK finale live kijken? De wedstrijd kun je live kijken op NPO 1. Ook kun je de wedstrijd via een livestream kijken. Kijk voor een livestream van de WK finale voor vrouwen hieronder:

Regerend kampioen

De regerend kampioen van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen is de Verenigde Staten. Zij zullen er tijdens het WK 2023 ook alles aan doen om de titel te prolongeren. De VS won het WK bovendien al vier keer.