Ga naar de inhoud
Home » WK 2023 » Speelsteden en stadions WK 2023

Speelsteden en stadions WK 2023

Speelsteden en stadions van het WK 2023 bekijken? De verschillende speelsteden en de voetbalstadions die gebruikt gaan worden tijdens het WK 2023 voor vrouwen zijn bekend. Het WK 2023 begint op donderdag 20 juli 2023 en duurt tot en met zondag 20 augustus 2023. Het toernooi wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. De speelsteden en stadions zijn dus verdeeld over die twee landen. Omdat er dit jaar voor het eerst 32 deelnemende landen zijn op het WK 2023, zijn er ook meer speelsteden en stadions.

Stadions en speelsteden WK 2023

Speelsteden en stadions WK 2023

In dit artikel vertellen we je alles over de speelsteden tijdens het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Ook lees je meer over het stadion van de openingswedstrijd en openingsceremonie. Bovendien vertellen we je alles over de stadions die gebruikt worden. Ook kijken we naar de speelsteden en stadions van de Oranje Leeuwinnen tijdens het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Ten slotte lees je meer over het stadion waar de WK 2023 finale gehouden wordt. Over de stadions en speelsteden in het kort:

 • Er zijn 9 verschillende speelsteden.
 • Er wordt gespeeld in 10 stadions.
 • 5 speelsteden en 6 stadions in Australië
 • 4 speelsteden en 4 stadions in Nieuw-Zeeland
 • De openingswedstijd wordt gespeeld in het Eden Park stadion in Auckland (Nieuw-Zeeland).
 • De WK 2023 finale wordt gespeeld in het Stadium Australia in Sydney (Australië).

De speelsteden en stadions:

StadionStadLandCapaciteit
Stadium AustraliaSydneyAustralië83.500
Sydney Football StadiumSydneyAustralië42.512
Lang ParkBrisbaneAustralië52.263
Melbourne Rectangular StadiumMelbourneAustralië30.052
Perth Rectangular Stadium         PerthAustralië22.225
Hindmarsh StadiumAdelaideAustralië16.500
Eden ParkAucklandNieuw-Zeeland48.276
Wellington Regional StadiumWellingtonNieuw-Zeeland39.000
Forsyth Barr StadiumDunedinNieuw-Zeeland28.744
Waikato StadiumHamiltonNieuw-Zeeland25.111
Stadions en speelsteden WK 2023 (Australië & Nieuw-Zeeland)

Speelsteden WK 2023

In totaal wordt er gevoetbald in negen verschillende steden tijdens het WK 2023. Er zijn vijf verschillende speelsteden in Australië en daarnaast vier speelteden in Nieuw-Zeeland. De speelsteden op het WK 2023 zijn:

Australië:

 1. Sydney (2 stadions)
 2. Brisbane
 3. Melbourne
 4. Perth
 5. Adelaide

Nieuw-Zeeland:

 1. Auckland
 2. Wellington
 3. Dunedin
 4. Hamilton

Stadions WK 2023

In totaal wordt het WK 2023 voor vrouwen gehouden in tien verschillende stadions. Er zijn zes stadions in Australië en daarnaast vier stadions in Nieuw-Zeeland. De stadions op het WK 2023 voor vrouwen zijn:

Australië:

 1. Stadium Australia
 2. Sydney Football Stadium
 3. Lang Park
 4. Melbourne Rectangular Stadium
 5. Perth Rectangular Stadium
 6. Hindmarsh Stadium

Nieuw-Zeeland:

 1. Eden Park
 2. Wellington Regional Stadium
 3. Forsyth Barr Stadium
 4. Waikato Stadium

Stadium Australia (Sydney, Australië)

 • Locatie: Sydney, Australië.
 • Toeschouwers: 69.314 (tijdens het WK).
 • Geopend: 1999.
 • Speciale wedstrijden: Openingswedstrijd Australië en WK finale.

Het Stadium Australia ligt in de grootste stad van Australië, Sydney. Opmerkelijk aan dit stadion is dat het veel verschillende namen heeft. Naast Stadium Australia worden er ook verschillende andere namen gebruikt voor het stadion:

 1. Accor Stadium (Sponsor).
 2. Sydney Olympic Stadium.
 3. Homebush Stadium.
 4. Olympic Stadium.

Het stadion biedt plaats aan 83.500 toeschouwers. Het is daarmee het grootste WK stadion. De eerste wedstrijd van Australië op het WK 2023 wordt in Stadium Australia gespeeld. Ook is het stadion het decor voor de WK finale op 20 augustus 2023. Het stadion wordt naast voetbal ook vaak voor rugbywedstrijden en cricketwedstrijden gebruikt. Daarnaast is er ook een keer een motorrace in het stadion gehouden. Net als zoveel stadions zijn er ook veel concerten in het Australia Stadium geweest. Enkele grote namen hebben er opgetreden zoals de Bee Gees, AC/DC, U2, Bon Jovi, Eminem, Taylor Swift, Adele, Justin Bieber en onlangs trad Harry Styles nog op in het Australia Stadium. Bovendien staat er in 2024 een concert van Pink op het programma in het Australische stadion.

Sydney Football Stadium (Sydney, Australië)

 • Locatie: Sydney, Australië.
 • Toeschouwers: 38.841.
 • Geopend: 1988.
 • Speciale wedstrijden: achtste finales.

Het Sydney Football is naast Stadium Australia het tweede WK-stadion in Sydney tijdens het WK 2023. Het stadion is volledig gerenoveerd voor het WK 2023. Het stadion is geopend in 1988 en is daarna meerdere keren gerenoveerd. Er worden in totaal zes wedstrijden gespeeld in het Sydney Football Stadium.

Lang Park (Brisbane, Australië)

 • Locatie: Brisbane, Australië.
 • Toeschouwers: 56.851
 • Geopend: 1934
 • Speciale wedstrijden: Strijd om de derde plek (troostfinale)

Lang Park in Brisbane wordt ook wel het Brisbane Stadium genoemd. Het stadion stamt al uit 1934 en is daarmee één van de oudste stadions tijdens het WK 2023. Er worden in totaal acht wedstrijden gespeeld in het Brisbane Stadium. Vijf groepswedstrijden, één achtste finale, een kwartfinale en de troostfinale worden allemaal gespeeld in het Lang Park Stadium in Brisbane.  De gesponsorde naam van het stadion is SUNCORP Stadium, maar deze naam mag tijdens het WK niet gebruikt worden. Het stadion wordt normaal voor zowel voetbal als rugby gebruikt.

Buiten het stadion zijn bovendien een aantal bronzen standbeelden te zien. Dit zijn beelden van grote rugbyspelers. Wally Lewis, Darren Lockyer, Mal Meninga, Arthur Beetson, John Eales en Allan Langer zijn te zijn op de bronzen standbeelden. Er zijn bovendien twee grote tv-schermen in het stadion aanwezig. Er is ten slotte een hoop te doen geweest over het gras in het Lang Park Stadium. Laten we hopen dat de kwaliteit van het gras tijdens het WK 2023 wel in orde is.

Melbourne Rectangular Stadium (Melbourne, Australië)

 • Locatie: Melbourne, Australië.
 • Toeschouwers: 28.870.
 • Geopend: 2010
 • Speciale wedstrijden: Achtste finales

In het Melbourne Rectangular Stadium in Melbourne worden tijdens het WK 2023 maar liefst zes wedstrijden gespeeld. Vier groepswedstrijden en twee achtste finales worden in het stadion gespeeld. Het stadion wordt normaal het AAMI Stadium genoemd, naar de sponsor van het stadion. Omdat er in de stad nog geen rechthoekig stadion was, werd het Melbourne Rectangular Stadium gebouwd. Het stadion is dan ook uitermate geschikt voor voetbalwedstrijden. Het wordt dan ook gebruikt door veel voetbalclubs uit Melbourne:

 1. Melbourne City FC
 2. Melbourne Victory FC (mannen + vrouwen)
 3. Western United

 Het stadion heeft een iconische bouw. Daardoor zal het één van de eye-catchers zijn tijdens het WK voor vrouwen. Er zijn ook een aantal grote concerten geweest in het stadion. Onder andere Taylor Swift, Ed Sheeran en Bruce Springsteen traden op in het stadion.

Perth Rectangular Stadium (Perth, Australië)

 • Locatie: Perth, Australië.
 • Toeschouwers: 13.932.
 • Geopend: 1910.
 • Speciale wedstrijden: Groepswedstrijden

Het Perth Rectangular Stadium is één van de kleinere stadions die gebruikt worden tijdens het WK 2023. Er worden dan ook alleen maar groepswedstrijden gespeeld in het stadion. In totaal worden er vijf groepswedstrijden gespeeld in het Perth Rectangular Stadium. Het stadion heet om sponsorredenen normaal het HBF Park, maar die naam mag tijdens het WK niet gebruikt worden. De vorige naam van het stadion was Perth Oval. Het stadion wordt normaal gebruikt door de voetbalclubs Perth SC en Perth Glory FC. Ook speelde het Australische nationale elftal al eens in het stadion. Voor het WK 2023 heeft het stadion een behoorlijke upgrade gekregen. Zo zijn er nieuwe ledlampen gekomen, zijn de spelers en pers faciliteiten vernieuwd, het veld is verbeterd en ook zijn er tijdelijk meer zitplaatsen bijgekomen. Hierdoor is het stadion nu helemaal klaar voor het WK in Australië en Nieuw-Zeeland.

Hindmarsh Stadium (Adelaide, Australië)

 • Locatie: Hindmarsh, Australië
 • Toeschouwers: 13.327.
 • Geopend: 1960.
 • Speciale wedstrijden: Achtste finales.

Het Hindmarsh Stadium is het kleinste stadion tijdens het WK 2023. Vanwege sponsorredenen gaat het stadion nu door het leven als het Coopers Stadium. Het stadion ligt in Hindmarsh. Dat is een kleine voorstad van Adelaide in Australië. Voor de Olympische Spelen van 2000 werd het stadion al volledig gerenoveerd. Toen was het stadion het decor van het mannenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen. Er worden overigens wel vaker ook voetbalwedstrijden in het stadion gehouden. De finale van het Aziatisch Kampioenschap voor vrouwen in 2006 werd ook in het Hindmarsh Stadium gespeeld. Tegenwoordig speelt Adelaide United in het stadion.

Eden Park (Auckland, Nieuw-Zeeland)

 • Locatie: Kingsland, Auckland, Nieuw-Zeeland.
 • Toeschouwers: 40.536.
 • Geopend: 1900.
 • Speciale wedstrijden: Openingswedstrijd en achtste finales.

Dit historische stadion is het oudste stadion dat gebruikt wordt tijdens het WK 2023. Het stadion is bovendien het decor van de openingswedstrijd van het WK 2023 tussen Nieuw-Zeeland en Noorwegen. Het stadion is ook meteen het grootste stadion van Nieuw-Zeeland. Het is daarnaast een stadion met een rijke historie. Er is in het verleden vooral veel rugby en cricket in het stadion gespeeld. Daarnaast speelt het nationale elftal van Nieuw-Zeeland af en toe in het Eden Park Stadion. Heel af en toe worden er ook voetbalwedstrijden tussen clubs in het stadion gespeeld.

Normaal worden er in de winter rugbywedstrijden gehouden in het stadion. In de winter zijn er vervolgens cricketwedstrijden in het stadion. Om beide sporten te kunnen beoefenen in het stadion, kan het veld verplaatst worden. Tijdens het WK 2023 zal bovendien de openingswedstrijd in het stadion gehouden worden. Ook zal er voorafgaand aan de openingswedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Noorwegen een openingsshow te zien zijn.

Wellington Regional Stadium (Wellington, Nieuw-Zeeland)

 • Locatie:  Wellington, Nieuw-Zeeland.
 • Toeschouwers: 31.089.
 • Geopend: 2000.
 • Speciale wedstrijden: Verenigde Staten – Nederland.

Het Wellington Regional Stadion is het decor van een aantal groepswedstrijden. Ook de topwedstrijden tussen de Verenigde Staten en de Oranje Leeuwinnen wordt in dit stadion gespeeld. Het is een herhaling van de afgelopen WK-finale (2019) en daardoor een extra beladen wedstrijd. Het Wellington Regional Stadium wordt normaal gebruikt voor rugby, cricket en voetbal. Het stadion ligt op een prachtige locatie aan zee. Daardoor zul je voorafgaand aan de wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen de Verenigde Staten ongetwijfeld hele mooie beelden op tv voorbij zien komen. Naast de wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen wordt er ook een achtste finale en een kwartfinale in het stadion gespeeld.

Forsyth Barr Stadium (Dunedin, Nieuw-Zeeland)

 • Locatie: Dunedin, Nieuw-Zeeland.
 • Toeschouwers: 24.243.
 • Geopend: 2011.
 • Speciale wedstrijden: Nederland-Portugal en Vietnam-Nederland.

Het Forsyth Barr Stadium wordt ook wel het Dunedin Stadium genoemd. Het wordt voor de Oranje Leeuwinnen een belangrijk stadion omdat er maar liefst twee groepswedstrijden gespeeld worden. Zowel de wedstrijd Nederland-Portugal als Vietnam-Nederland worden gespeeld in het Dunedin Stadium. Normaal wordt het stadion gebruikt als thuisbasis voor de Nieuw-Zeelandse voetbalclub Southern United. Daarnaast wordt het stadion gebruikt voor rugby en cricket. Ook maakt de universiteit van Otago gebruik van het stadion. Zo treden de cheerleaders er vaak op. Ook hebben er verschillende grote artiesten opgetreden in het stadion. Onder andere Robbie Williams, Aerosmith, Elton John en P!nk traden op in het Forsyth Barr Stadium.

Waikato Stadium (Hamilton, Nieuw-Zeeland)

 • Locatie: Hamilton, Nieuw-Zeeland.
 • Toeschouwers: 16.271.
 • Geopend: 2002.
 • Speciale wedstrijden: Groepswedstrijden.

In het Waikato Stadium in Hamilton worden alleen maar groepswedstrijden gespeeld. In totaal worden er vijf groepswedstrijden in het stadion gespeeld. Aanvankelijk werd het stadion geopend onder de naam “Rugby Park”. Het is dan ook geen verbazing dat er veel rugbywedstrijden in het stadion gespeeld worden. In 2002 is het stadion helemaal gerenoveerd. Tegenwoordig spelen er twee rugbyclubs in het stadion: The Chiefs en de Waikato Rugby Union. Het stadion wordt vaak geprezen als één van de beste stadions voor rugby in Nieuw-Zeeland. Tijdens het WK 2023 kan het stadion zich dus bewijzen als voetbalstadion.

Stadion openingswedstrijd WK 2023

De openingswedstrijd van het WK 2023 is in Nieuw-Zeeland. De finale daarentegen vindt plaats in Australië. De openingswedstrijd, als ook de openingsceremonie zijn in het Eden Park Stadium in Kingsland. Het stadion ligt in Kingsland. Dat is een voorstad van Auckland. Het is bovendien het oudste WK stadion tijdens het WK 2023. Het historische stadion werd al in 1900 geopend. De openingswedstrijd gaat tussen Nieuw-Zeeland en Noorwegen. De openingswedstrijd is op 20 juli 2023 en begint om 09:00 uur (Nederlandse tijd).

Stadion finale WK 2023

De finale van het WK 2023 vindt plaats in het Stadium Australia. Net als de eerste wedstrijd van Australië is ook de laatste wedstrijd van het WK in het Stadium Australië. Het stadion ligt in Sydney, de grootste stad van Australië. Het stadium Australia is het grootste stadion op het WK 2023. Het biedt bovendien ruimte aan 69.314 toeschouwers. De finale van het WK 2023 is op 20 augustus 2023 en begint om 12:00 uur (Nederlandse tijd). Laten we hopen dat we Oranje Leeuwinnen dan ook aan het werk zien.

Stadions en speelsteden Oranje Leeuwinnen WK 2023

De Oranje Leeuwinnen spelen op het WK 2023 in ieder geval in twee verschillende stadions en speelsteden. In de groepsfase spelen de Leeuwinnen in het Forsyth Barr Stadium in Dunedin (Nieuw-Zeeland) en ook in het Sky Stadium. In het Forsyth Barr Stadium spelen de Leeuwinnen twee wedstrijden. Daarnaast speelt Nederland één wedstrijd in het Sky Stadium in Wellington (Nieuw-Zeeland). De stadions en speelsteden van de Leeuwinnen zijn:

 • 23 juli 2023 | Nederland-Portugal | Forsyth Barr Stadium, Dunedin, Nieuw-Zeeland.
 • 27 juli 2023 | Verenigde Staten-Nederland | Sky Stadium, Wellington, Nieuw-Zeeland.
 • 1 augustus 2023 | Vietnam-Nederland | Forsyth Barr Stadium, Dunedin, Nieuw-Zeeland.

De Oranje Leeuwinnen spelen vooralsnog dus alleen in Nieuw-Zeeland. Dit kan natuurlijk veranderen als de Leeuwinnen de poulefase overleven. Dan moet het Nederlands Elftal naar Australië reizen om ook daar wedstrijden te gaan spelen.

FAQ

Waar wordt het WK 2023 voor vrouwen gehouden?

Het WK 2023 wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland.

Hoeveel speelsteden en stadions zijn er op het WK 2023?

In totaal zijn er 9 speelsteden en 10 stadions die gebruikt worden tijdens het WK voor vrouwen.

In welke stadions en speelsteden spelen de Oranje Leeuwinnen op het WK?

Het Nederlands Elftal speelt in de groepsfase in Nieuw-Zeeland. Ze spelen dan in het Forsyth Barr Stadium in Dunedin (2x) en in het Sky Stadium in Wellington.