Het WK 2023 voor vrouwen begint deze zomer. Dit betekent natuurlijk dat we allemaal weer voor de tv gaan zitten om de Oranje Leeuwinnen op de voet te volgen. Het WK 2023 is in vele opzichten uniek. Het vrouwenvoetbal zit in de lift en dat betekent dat er dus ook steeds meer veranderingen bij het vrouwenvoetbal zijn. Wij hebben voor jou op een rijtje gezet wat het WK 2023 uniek maakt en welke dingen er nieuw zijn tijdens het WK voor vrouwen.

Vijf unieke en nieuwe dingen op het WK 2023
Ieder WK heeft wel iets unieks of nieuws. Zo was er op het WK 2022 voor mannen voor het eerst airconditioning in de WK stadions. Bij het vrouwenvoetbal was er op het WK 2019 in Frankrijk voor het eerst een VAR aanwezig. Ook op het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland zijn er weer een aantal nieuwe dingen die het WK uniek maken. Wij hebben voor jou de top vijf op een rij gezet.

1. Aantal deelnemers
In 2019 zijn er een aantal veranderingen voorgesteld voor het WK voetbal voor vrouwen. FIFA voorzitter Gianni Infantino kwam in 2019 met het voorstel om het aantal teams uit te breiden van 24 naar 32. Ook moest er meer prijzengeld beschikbaar komen voor het WK voor vrouwen. Het plan is uiteindelijk goedgekeurd en daarom zijn er op het WK 2023 dus 32 deelnemende landen.
2. Twee organiserende landen
Daarnaast is er gekozen voor een WK vrouwenvoetbal dat in twee landen gehouden wordt. Bij het mannenvoetbal is het WK al vaker in twee landen georganiseerd, bij de vrouwen is dit voor het eerst. Het WK wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Bij de mannen werd het WK al gehouden in Japan en Zuid-Korea. Ook in 2026 wordt het WK voor mannen in verschillende landen gehouden (Verenigde Staten, Canada en Mexico).
3. Het is het eerste WK ooit dat door twee verschillende confederaties georganiseerd wordt.
Zowel bij het WK voor mannen als dat voor vrouwen is het nooit eerder voorgekomen dat het WK voetbal door twee verschillende confederaties georganiseerd wordt. Australië en Nieuw-Zeeland vallen namelijk niet onder dezelfde voetbalconfederaties. Australië valt onder de Aziatische voetbalbond (AFC), terwijl Nieuw-Zeeland onder Oceanië (OFC) valt.
4. Prijzengeld WK 2023
Ook het prijzengeld op het WK 2023 voor vrouwen is verhoogd. Nadat het prijzengeld voor vrouwen op het WK ook in 2015 al was verhoogd, is het op het WK 2023 nog verder verhoogd. Toch is het prijzengeld nog verre van gelijk dan het prijzengeld bij het WK voor mannen. Het prijzengeld dat te verdienen valt op het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland is 143 miljoen euro. De winnaar van het WK voor vrouwen gaat naar verwachting met ongeveer 19 miljoen euro naar huis. Toch is dit nog aanzienlijk minder dan de winnaar bij het WK voor mannen. De kampioen van het vorige WK in Qatar, Argentinië, kreeg ongeveer 42 miljoen euro aan prijzengeld.
5. Nieuw VAR systeem
Het is nog niet 100% zeker dat dit doorgaat, maar er is wel volop overgesproken en het systeem is ook uitvoerig getest. Het gaat om een nieuw VAR systeem dat voor het eerst gebruikt gaat worden tijdens het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Bij dit nieuwe systeem voor de VAR (Video Assistent Referee) wordt het overleg tussen de scheidsrechter en de video-scheidsrechter meteen getoond. Dit betekent dat zowel de fans in het stadion als de mensen thuis voor de tv meteen de beslissing van de VAR en scheidsrechter meekrijgen. Hierdoor wordt het voetbal natuurlijk een stuk duidelijker.
Over het WK 2023 voor vrouwen
Het WK 2023 wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Het toernooi begint op 20 juli 2023 en de finale wordt gespeeld op 20 augustus 2023. Vanwege het tijdsverschil met Nederland zullen veel wedstrijden in de ochtend op tv worden uitgezonden.