Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Verschil prijzengeld WK voetbal tussen mannen en vrouwen

Verschil prijzengeld WK voetbal tussen mannen en vrouwen

Het verschil in prijzengeld op het WK voetbal tussen mannen en vrouwen is nog steeds groot. Toch is er in de loop der jaren al een hoop veranderd. De verschillen tussen het mannenvoetbal en het vrouwenvoetbal worden steeds kleiner. Maar wat zijn de verschillen in prijzengeld en wedstrijdpremier tussen mannen en vrouwen. Met het oog op het komende WK 2023 voor vrouwen hebben we voor jou uitgezocht hoe groot de verschillen zijn wat mannen en vrouwen verdienen met voetballen.

Verschil prijzengeld WK mannen en vrouwen

Verschil prijzengeld mannen en vrouwen WK

Het verschil in prijzengeld tussen mannen en vrouwen is in de loop der jaren minder geworden. Het vrouwenvoetbal is natuurlijk jonger dan het mannenvoetbal. Daarnaast spelen er nog een aantal andere zaken mee die er voor zorgen dat het prijzengeld bij het mannen- en vrouwenvoetbal verschillend is. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in inkomsten die de FIFA krijgt tussen mannen- en vrouwenvoetbal. Zo leveren bijvoorbeeld de TV-rechten en de marketing-rechten veel meer op bij het mannenvoetbal.

WK 2022 mannen VS WK 2023 vrouwen

Het verschil in prijzengeld tussen het WK 2022 voor mannen en WK 2023 voor vrouwen is nog steeds heel groot. Het prijzengeld op het WK 2022 voor mannen was ongeveer 440 miljoen euro. Op het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland is het prijzengeld voor de vrouwen ongeveer 143 miljoen euro. Dat is dus bijna 300 miljoen euro minder aan prijzengeld bij het WK voor vrouwen dan bij de mannen.

Prijzengeld WK vrouwen

Het prijzengeld voor de vrouwen op het WK is dus wel bijna met 300 procent gestegen. Toch is dit nog maar een fractie van het bedrag dat er beschikbaar is voor het WK voor mannen.

JaarWinnaarTotaal
20234 miljoen143 miljoen
20194 miljoen30 miljoen
20152 miljoen15 miljoen
Prijzengeld WK vrouwenvoetbal door de jaren heen

Het prijzengeld op het WK voor vrouwen is in de loop der jaren dus flink gestegen. Als je het echter vergelijkt met dat van de mannen, dan is er nog een lange weg te gaan. FIFA voorzitter Gianni Infantino zei hierover echter dat tv-bedrijven meer moeten betalen voor de uitzendrechten van het WK voetbal voor vrouwen. Alleen op die manier kan er meer geld vrijkomen voor het vrouwen-WK.

Prijzengeld WK mannen

Het prijzengeld voor het WK voetbal voor mannen stijgt al jaren explosief. In 1982 ging de winnaar van het WK voetbal voor mannen nog met maar 2.2 miljoen naar huis. Op het WK 2006 in Duitsland was dit al gestegen naar 20 miljoen en op het afgelopen WK 2022 in Qatar kreeg de winnaar zelfs 42 miljoen aan prijzengeld. Ook het prijzengeld voor de WK winnaar bij mannen stijgt dus enorm snel. Het totale prijzengeld op het WK 2018 was 400 miljoen dollar. Op het WK in Qatar was dat 440 miljoen dollar.

Verschil mannen en vrouwen WK

Of de vrouwen de mannen ooit bij gaan halen met het prijzengeld op het WK is nog maar de vraag. Daarvoor moet de sport eerst aan populariteit winnen. Als het WK voor vrouwen over de hele wereld net zo populair wordt als dat van de mannen, komt er automatisch meer prijzengeld beschikbaar. Hoewel het WK voor vrouwen steeds populairder wordt, heeft het nog een lange weg te gaan in vergelijking met de mannen.

Salaris KNVB Oranje Leeuwinnen

De KNVB heeft bepaald dat vanaf 1 juli 2022 de mannen en de vrouwen van het Nederlands Elftal hetzelfde salaris krijgen. Dit betekent dat de basispremies voor zowel het Nederlands mannenelftal als dat van de Oranje Leeuwinnen gelijk zijn. De gesprekken hierover begonnen al in 2017 en uiteindelijk heeft dit er dus toe geleid dat de salarissen gelijk zijn komen te liggen. De KNVB is daar overigens niet uniek in, ook in de Verenigde Staten zijn de premies voor het mannen- en vrouwenelftal gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *