Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Oranje Leeuwinnen evenveel geld als mannen; Speelsters Nederlands Elftal krijgen zelfde beloning

Oranje Leeuwinnen evenveel geld als mannen; Speelsters Nederlands Elftal krijgen zelfde beloning

De Oranje Leeuwinnen krijgen nu evenveel geld als de mannen van het Nederlands Elftal. Dat heeft de KNVB bekend gemaakt. De speelsters van het Nederlands vrouwenelftal krijgen vanaf nu dezelfde beloning al de mannen. Eerder was de vergoeding van de Oranje Leeuwinnen lager dan die van de mannen. Het is een goede stap in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Het vrouwenvoetbal is natuurlijk de laatste jaren steeds populairder geworden. Daarom is het een goede ontwikkeling dat ze van de KNVB nu hetzelfde geld krijgen als de mannen van het Nederlands Elftal. De nieuwe vergoeding voor de Oranje Leeuwinnen gaat op 1 juli 2022 in.

Oranje Leeuwinnen evenveel geld als mannen

Oranje Leeuwinnen evenveel geld als mannen

In 2019 maakte de KNVB al bekend dat ze de speelster van het Nederlands vrouwenelftal hetzelfde wilden gaan belonen als de mannen. Toen werden de vergoedingen van de speelsters ook al verhoogd. Bovendien werd destijds afgesproken dat tussen 2021 en 2023 de premies voor de vrouwen gelijk moeten zijn aan die van de mannen. Vanaf 1 juli 2022 verdienen de Oranje Leeuwinnen net zoveel als de mannen. Dit is gelukkig nog net voor het EK 2022 voor vrouwen in Engeland, dat op woensdag 6 juli 2022 van start gaat.

Hoeveel verdienen de Oranje Leeuwinnen?

Hoeveel verdienen de Oranje Leeuwinnen? De speelsters van het Nederlands Elftal krijgen nu dus dezelfde premies als de mannen. Dit vergoeding voor de Oranje Leeuwinnen omvat onder andere:

  • Wedstrijdpremie
  • Premie per gewonnen wedstrijd
  • Een bonus voor het winnen van een toernooi.

De KNVB doet altijd een beetje geheimzinnig over de premies en salarissen van de Oranje Leeuwinnen. Maar we weten bijvoorbeeld wel wat de mannen kregen tijdens het WK 2014. Toen kregen de mannen 30.000 euro per gewonnen wedstrijd. Als ze de wereldkampioen zouden worden, konden ze maar liefst 270.000 euro per speler verdienen. De Oranje Leeuwinnen krijgen nu dus dezelfde premies.

Landen met dezelfde beloning vrouwenvoetbal als mannenvoetbal

Er zijn al meerdere landen die hetzelfde geld aan de vrouwen als de mannen uitbetalen. De lijst met landen die vrouwen van de nationale ploeg hetzelfde betalen als de mannenploeg wordt bovendien steeds langer. De Oranje Leeuwinnen kunnen nu dus aan dit lijstje worden toegevoegd. De lijst met  landen waarbij vrouwenvoetbal net zoveel verdient als mannenvoetbal:

  • Nederland
  • Verenigde Staten
  • Spanje
  • Noorwegen
  • Engeland
  • Brazilië
  • Ierland

Winstpremie vrouwenvoetbal EK en WK

De winstpremie voor vrouwen op het Europees- of Wereldkampioenschap is daarentegen nog niet gelijk. De UEFA en FIFA hebben de premies voor vrouwen nog niet net zo hoog gemaakt als die van de mannen. Dit heeft er volgens de UEFA en FIFA meet te maken dat de premies vastgesteld worden aan de hand van de tv-gelden en sponsorinkomsten. Deze zijn bij de vrouwen lager dan bij de mannen en daarom zijn de winstpremies voor het EK en WK niet gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *