Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » 25 feiten en weetjes over het WK vrouwenvoetbal

25 feiten en weetjes over het WK vrouwenvoetbal

Feiten WK vrouwenvoetbal; Het WK vrouwenvoetbal wordt dit jaar al voor de negende keer gehouden. Hoogtijd om even te kijken naar wat opmerkelijke feiten en weetjes over het WK voetbal voor vrouwen. Eerder schreven we ook al over 30 feiten over het WK 2023 en feiten en weetjes over vrouwenvoetbal in Nederland. Nu hebben we gekeken naar de opmerkelijkste feiten op het WK voor vrouwen. En we kunnen je alvast verklappen, daar zitten een paar hele interessante en opmerkelijke feiten en weetjes tussen.

Feiten wk vrouwenvoetbal

Feiten en weetjes over het WK voor vrouwen

Het WK voor vrouwen werd pas voor het eerst gehouden in 1991. Toch is er sindsdien een hoop veranderd en zijn er veel ontwikkelingen geweest op het WK voor vrouwen. Daarom hebben we voor jou de 25 meest opmerkelijke feiten en weetjes op een rij gezet. Bekijk de lijst met opmerkelijke, leuke, grappige en interessante feiten over het WK voor vrouwen hieronder.

1. Weinig landen scoren veel goals

Maar liefst 70% van de goals op alle WK’s tot nu toe werden gescoord door slechts vijf verschillende landen. De verschillen in het vrouwenvoetbal zijn groter dan in het mannenvoetbal. Dit is ook terug te zien in dit opmerkelijke feit. Duitsland, de Verenigde Staten, Brazilië, Zweden en Noorwegen zijn verantwoordelijk voor 70% van alle WK goals allertijden.

2. Het eerste WK vrouwenvoetbal was in 1991

Het eerste WK vrouwenvoetbal werd gehouden in 1991 in China. Dit betekent dat het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland het negende WK voor vrouwen wordt.

3. De VS wonnen het eerste WK vrouwenvoetbal

Het WK 1991 werd gewonnen door de Verenigde Staten. Het zou de eerste van vele prijzen voor het vrouwenelftal van de VS worden.

4. Voor het eerste WK voor vrouwen in 1991 werd er eerst een “oefentoernooi” gehouden.

In 1988 was er een officieus WK voor vrouwen. Dit werd georganiseerd om te kijken naar de kwaliteit van het vrouwenvoetbal en het potentieel te bekijken. Ook dit toernooi werd overigens gehouden in China. Het toernooi was een groot succes. Gemiddeld werd iedere wedstrijd bekeken door 20.000 toeschouwers. In de finale won Noorwegen van Zweden.

5. De Verenigde Staten is recordkampioen op het WK voor vrouwen.

De VS wonnen het vaakst het WK vrouwenvoetbal. Van de acht voorgaande WK’s wonnen de Verenigde Staten er maar liefst vier (1991, 1999, 2015 en 2019). Bovendien verloor de VS slechts één keer de finale. Een ander opmerkelijk feit: de Verenigde Staten hebben op iedere WK tot nu toe minstens de halve finales bereikt. Het is dan ook niet voor niets dat de VS als één van de titelkandidaten gelden.

6. Zeven landen hebben tot nu toe aan ieder WK meegedaan.

Ook in 2023 zijn deze landen er weer bij. De landen die aan ieder WK hebben meegedaan zijn de VS, Duitsland, Noorwegen, Brazilië, Zweden, Japan en Nigeria. De Oranje Leeuwinnen deden pas op het WK 2015 voor het eerst mee aan een eindronde van een WK. Sindsdien zijn ze overigens wel op ieder WK aanwezig geweest.

7. De meeste WK goals ooit.

De meeste totale goals op een WK voor vrouwen tot nu toe werden ook gescoord door de Verenigde Staten. Tot nu toe scoorde de VS maar liefst 138 goals in in 50 wedstrijden. Dit betekent dat de VS maar liefst 2,76 goals gemiddeld per wedstrijd maakt op een eindronde van een WK voetbal.

8. Verschillende kampioenen

Hoewel de VS de regerend wereldkampioen is, won Canada de Olympische Spelen in 2020. Het laatste grote toernooi werd dus gewonnen door Canada. Toch presteerde de Canadezen nooit echt goed op een WK. Het beste resultaat was de vierde plek in 2003.

9. Speelsters met meerdere WK trofeeën

Twee speelsters van de Verenigde Staten wonnen maar liefst vier keer het WK vrouwenvoetbal. Zowel Christie Rampone als Kristine Lilly wonnen vier keer het WK voor vrouwen.

10. De jongste speelster ooit

De jongste speelster op een WK voor vrouwen ooit was Ifeanyi Chiejine. Namens Nigeria speelde zij in 1999 al als zestienjarige op een WK. Ze was slechts 16 jaar en en 34 dagen oud.

11. De oudste speelster ooit

De oudste speelster op het WK vrouwenvoetbal is Miraildes Maciel Mota, beter bekend als Formiga. Op het WK 2019 speelde zij op 41-jarige leeftijd haar laatste WK.

12. De best bekeken WK finale

De WK finale in 2015 tussen de VS en Japan was de best bekeken voetbalwedstrijd ooit in de Verenigde Staten. Er keken bijna 23 miljoen mensen naar de finale tussen de Verenigde Staten en Japan op tv.

13. De meeste toeschouwers bij een WK wedstrijd

De best bezochte WK-wedstrijd bij het vrouwenvoetbal is de finale van het WK 1999. Ook hierin speelde wederom de Verenigde Staten. Ze namen het in de finale op tegen China. De wedstrijd werd gespeeld in het Rose Bowl Stadium in Pasadena (Verenigde Staten). Er waren maar liefst 90.185 toeschouwers in het stadion aanwezig. Een toeschouwersrecord op het WK voor vrouwen.

14. De meeste toeschouwers bij een voetbalwedstrijd voor vrouwen

De meeste toeschouwers voor een wedstrijd in het vrouwenvoetbal is overigens nog hoger. Dat staat op 91.553 toeschouwers. Bij een Champions League wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid waren er ruim 91 duizend toeschouwers aanwezig in Camp Nou, het stadion van FC Barcelona.

15. De FIFA-ranking

Net als bij het mannenvoetbal is er ook bij de vrouwen een FIFA-ranking. Dat is de internationale ranglijst. Zoals verwacht voert de Verenigde Staten de FIFA Women’s Ranking aan. Op de laatste plaats staat op dit moment Mauritius.

16. Aantal vrouwelijke voetbalsters wereldwijd

Wereldwijd voetballen er ongeveer 40 miljoen meisjes en vrouwen. Dit is natuurlijk een flink aantal. Toch is dit nog lang niet zoveel als het aantal mannen dat voetbalt. Wereldwijd voetballen er ongeveer 250 miljoen mannen.

17. Het salaris

De Oranje Leeuwinnen krijgen evenveel salaris als de mannen van het Nederlands Elftal. Dit is sinds juli 2022 zo bepaald. Voor die tijd verdienden de mannen van het Nederlands Elftal aanzienlijk meer dan de vrouwen.

18. Nederland won nog nooit een WK

De Oranje Leeuwinnen wonnen net als de mannen nog nooit een WK voetbal. Net zoals het mannenelftal wonnen ook de vrouwen van het Nederlands Elftal nog nooit een WK. Wel werd al een keer de finale bereikt. Dat was op het vorige WK in 2019. In de finale gingen de Leeuwinnen met 2-0 ten onder tegen titelfavoriet de Verenigde Staten.

19. De grootste overwinning op een WK ooit was 13-0

Op het WK 2019 speelde de Verenigde Staten tegen Thailand. De wedstrijd eindigde in maar liefst 13-0 voor de Verenigde Staten. Sterspeelster Alex Morgan scoorde in die wedstrijd maar liefst vijf keer.

20. De VS verloor pas vier wedstrijden op een WK ooit

Een ander opmerkelijk feitje is het aantal overwinningen van de Verenigde Staten op een WK. Het vrouwenelftal van de VS speelde in totaal 50 wedstrijden op een WK eindronde. Daarvan werden er maar liefst 40 gewonnen. Zes keer speelde de Verenigde Staten gelijk en slechts vier wedstrijden op acht verschillende WK’s werden verloren.

21. Nigeria won pas vier WK wedstrijden ooit

Het Nigeriaanse vrouwenelftal was tot nu toe op ieder WK aanwezig. Daardoor heeft Nigeria al 26 WK wedstrijden gespeeld. Toch wist het Nigeriaanse dameselftal pas vier keer te winnen op een eindronde van een WK. Ook werd er maar drie keer gelijkgespeeld. Maar liefst 19 keer verloor het Nigeriaanse vrouwenelftal.

22. Speelster die maar liefst zeven keer op een WK speelde

Miraildes Maciel Mota is een Braziliaanse voetbalster die op maar liefst zeven WK’s en zeven Olympische Spelen speelde. Dit is zowel in het mannenvoetbal als het vrouwenvoetbal nooit eerder voorgekomen. Ze speelde in totaal 233 wedstrijden op de Olympische Spelen en de WK’s en scoorde 37 keer. Haar bijnaam is Formiga, wat mier betekent. Deze kreeg ze vanwege haar enorme werklust.

23. De beste prestatie van de Oranje Leeuwinnen is de tweede plek.

De Oranje Leeuwinnen wonnen nog nooit een WK. Toch waren ze er een keer heel dichtbij. Op het WK 2019 haalden de Leeuwinnen de finale, maar daarin was de VS te sterk. De bloedstollende finale eindigde in een 2-0 overwinning voor de Verenigde Staten.

24. Het WK vrouwenvoetbal is nog nooit in Nederland gehouden.

Nederland organiseerde nog nooit een WK voetbal. Zowel voor het vrouwen- als het mannenvoetbal heeft Nederland nog nooit het WK georganiseerd. Wel organiseerde Nederland het EK 2019 voor vrouwen en het EK 2000 voor mannen (samen met België). Het wordt dus hoogtijd dat Nederland ook eens een WK voetbal gaat organiseren. Het WK 2023 wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland.

25. Het WK 2003 werd van China naar de VS verplaatst.

Het WK van 2003 zou eigenlijk in China worden gehouden. Vanwege de SARS-epidemie die daar destijds heerste werd het toernooi verplaatst naar de Verenigde Staten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *