Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » 30 feiten en weetjes over het WK 2023 voor vrouwen

30 feiten en weetjes over het WK 2023 voor vrouwen

30 feiten en weetjes over het WK 2023 voor vrouwen. Omdat het WK 2023 deze zomer wordt gehouden houden we jou natuurlijk van A tot Z op de hoogte van het WK 2023. Ook volgen we alle ontwikkelingen rondom de Oranje Leeuwinnen op de voet. In dit artikel vind je alles wat je wilt weten rondom het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. Zo ben je in één keer op de hoogte van alle feiten en weetjes over het WK 2023.

Feiten en weetjes WK 2023
Inhoudsopgave

Feiten en weetjes over het WK 2023 voor vrouwen

In dit artikel lees je onder meer over de speeldatums, de speeltijden en de poules van het WK 2023. Daarnaast krijg je van ons interessante achtergrondinformatie over het WK 2023. Sommige feiten wist je misschien al, maar er zullen ook zeker interessante feiten tussen zitten waar je nog nooit van gehoord had. Het is dus zeker even de moeite waard om het artikel rustig door te lezen. Dan ben je in één keer helemaal op de hoogte van het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over het WK 2023 is Australië en Nieuw-Zeeland.

1. De speeldata

Het WK 2023 wordt gehouden van 20 juli 2023 t/m 20 augustus 2023. De openingswedstrijd van het WK voor vrouwen wordt gespeeld op 20 juli 2023. Die wedstrijd gaat tussen Nieuw-Zeeland en Noorwegen. De finale van het WK is op 20 augustus 2023.

2. De openingswedstrijd wordt gespeeld in Nieuw-Zeeland

De eerste wedstrijd van het EK 2023 voor vrouwen wordt gespeeld in het Eden Park stadion in Auckland. Nieuw-Zeeland neemt het in de openingswedstrijd op tegen Noorwegen.

3. De finale van het WK 2023 wordt gespeeld in Australië.

In tegenstelling tot de openingswedstrijd wordt de WK 2023 finale gespeeld in Australië. De winnaars van de twee halve finales nemen het dan op in de WK finale. Deze wordt gespeeld in Sydney in het Stadium Autralia.

4. Het is de negende editie van het WK voor vrouwen

Het is alweer de negende keer dat het WK voor vrouwen gehouden wordt. De eerste keer was in 1991 en werd gehouden in China. Toen was de VS de winnaar.

5. Nieuw record aantal deelnemers

In totaal doen er 32 landen mee aan het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Dit is meer dan op de voorgaande WK’s. In 1991, tijdens het eerste WK voetbal voor vrouwen, deden er slechts 12 landen mee. Op het vorige WK in 2019 was dit aantal al gestegen naar 24. Nu doen er voor het eerst 32 landen mee aan het WK voor vrouwen.

6. Voor het eerst in de geschiedenis is het WK voor vrouwen in twee landen

Het is de allereerste keer dat het WK voor vrouwen in twee verschillende landen gehouden wordt. Daarvoor was altijd één land de organisator van het WK.

7. Er zijn acht groepen van vier landen

Het toernooi begint met de groepsfase. In totaal zijn er acht poules van vier landen. De nummers één en twee uit iedere poule gaan door naar de achtste finales. De acht poules hebben allemaal een letter. Zo zijn de poules onderverdeeld in poule A t/m poule H. Uit iedere poule gaan de nummers 1 en 2 door naar de achtste finales.

8. Na de groepsfase volgt de knock-out fase

Na de poulefase begint de knock-outfase. Deze begint met de achtste finales. De winnaars gaan vervolgens door naar de kwartfinales. Daarna volgen de halve finales om tenslotte bij de WK finale aan te komen.

9. Nooit eerder werden er zoveel wedstrijden gespeeld

In totaal worden er 64 wedstrijden gespeeld op het WK 2023. Door het toegenomen aantal deelnemers zijn er ook meer wedstrijden. Nooit eerder waren er zoveel wedstrijden op een WK voor vrouwen.

10. Het WK duurt in totaal 32 dagen

Het WK in Australië en Nieuw-Zeeland duurt iets meer dan een maand. Het toernooi begint op 20 juli 2023 en de laatste wedstrijd is op 20 augustus 2023.

11. De laatste WK wedstrijd is op zondag 20 augustus 2023

De WK 2023 finale wordt gespeeld op zondag 20 augustus 2023. De finale wordt gespeeld om 12:00 uur (Nederlandse tijd). In de finale nemen de twee winnaars van de halve finales het tegen elkaar op om te bepalen wie er wereldkampioen wordt.

12. Er wordt gespeeld in 10 verschillende stadions tijdens het WK 2023

Tijdens het WK worden de wedstrijden gespeeld in tien verschillende stadions. In totaal zijn er zes stadions in Australië en vier in Nieuw-Zeeland. Het grootste WK stadion is het Stadium Australia. Daar kunnen maar liefst 83.500 toeschouwers in. Dat is dan ook het stadion waar de WK finale gespeeld gaat worden.

13. Er wordt gevoetbald in 9 verschillende speelsteden

Tijdens het WK 2023 wordt er gespeeld in negen verschillende speelsteden. Omdat het toernooi in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gehouden, liggen de speelsteden ver bij elkaar vandaan. Zo is de afstand van Perth (Australië) naar Wellington (Nieuw-Zeeland) maar liefst 5.524 kilometer. Bovendien duurt de vlucht tussen die twee steden maar liefst 10,5 uur. Het is dus een WK met veel grote afstanden.

14. Er zijn verschillende tijdzones tijdens het WK 2023

Door de grote afstanden zijn er ook verschillende tijdzones. Zelfs de speelsteden onderling liggen in verschillende tijdzones. Het tijdsverschil tussen Nederland en Nieuw-Zeeland is maar liefst 10 uur. Ook in Australië zelf zijn er verschillende tijdzones. Het varieert van zes uur tijdsverschil tot negen uur tijdsverschil met Nederland. Bekijk alle tijdsverschillen tijdens het WK 2023.

15. De regerend kampioen is de Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn de regerend wereldkampioen. Het vrouwenelftal van de VS heet ook wel USWNT. Dit staat voor United States Women National Team. Het land is misschien wel het beste land ter wereld bij het vrouwenvoetbal. Van de acht voorgaande WK’s won de Verenigde Staten namelijk maar liefst vier keer de wereldtitel. De VS werden in 2019 wereldkampioen door in de finale te winnen van de Oranje Leeuwinnen. Dat WK werd gehouden in Frankrijk. Helaas voor de Oranje Leeuwinnen was de VS in de finale met 2-0 te sterk. Ook nu treffen beide landen elkaar weer op het WK. De twee finalisten van het vorige WK zitten namelijk bij elkaar in de poule op het WK 2023.

16. De Oranje Leeuwinnen zijn er voor de derde keer bij

Ondanks dat het eerste WK voor vrouwen in 1991 gehouden werd, duurde het even voor de Oranje Leeuwinnen van de partij waren. Pas in 2015 was het Nederlands Vrouwenelftal er voor het eerst bij. Sinds 2015 hebben de Leeuwinnen geen WK meer gemist. In 2015, 2019 en nu in 2023 hebben de Oranje Leeuwinnen zich gekwalificeerd voor het WK.

17. België deed nog nooit mee

Het Belgische vrouwenelftal, oftewel de “Red Flames”, hebben zich nog nooit gekwalificeerd voor een eindronde van een WK. Wel waren de dames van België aanwezig op de afgelopen twee EK’s. Dit betekent dat het vrouwenvoetbal ook in België in de lift zit. Laten we hopen dat we onze zuiderburen binnenkort ook eens op een WK aanwezig zijn.

18. Er zijn acht debutanten op het WK 2023.

Er doen maar liefst acht landen voor het eerst mee aan het WK voor vrouwen. Dit komt natuurlijk ook doordat het aantal deelnemende landen verhoogd is van 24 naar 32. De debuterende landen op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland zijn Vietnam, de Filipijnen, Haïti, Panama, Portugal, Marokko, Zambia en Ierland. Dat is dus goed nieuws voor die landen.

19. Er waren nog meer kapers op de kust om het WK 2023 te organiseren.

Naast Australië en Nieuw-Zeeland wilde ook Colombia het WK voor vrouwen organiseren. Ook Colombia wilde het WK 2023 voor vrouwen graag organiseren. Na stemming wonnen Australië en Nieuw-Zeeland en dus mochten zij het WK organiseren.

20. Nederland zit op het WK 2023 in groep E.

De Oranje Leeuwinnen zijn ingedeeld in groep E. Samen met Portugal, de VS en Vietnam gaan de Oranje Leeuwinnen strijden om een plek in de achtste finales. De nummers één en twee uit iedere poule gaan door en de Oranje Leeuwinnen maken dus een goede kans om door te gaan.

21. ’s Ochtends en ‘s nachts naar het WK kijken

Door het tijdsverschil zullen veel wedstrijden in Nederland ’s ochtends en ’s nachts worden uitgezonden op tv. De eerste wedstrijd per speeldag is om 04:30 uur (Nederlandse tijd). De laatste wedstrijd wordt om 14:00 uur (Nederlandse tijd) gespeeld.

22. Recordaantal doelpunten

Op het vorige WK in 2019 werden er in totaal 142 goals gescoord. De verwachting is dat op het WK 2023 meer goals gescoord gaan worden. Er doen immers meer landen mee en er zijn dus ook meer wedstrijden.

23. Op het vorige WK eindigde een wedstrijd in maar liefst 13-0

De grootste uitslag op het afgelopen WK in 2019 was in een wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Thailand. De VS won met maar liefst 13-0 van Thailand. Dit is ook meteen de grootste uitslag op een WK voor vrouwen ooit. Er doen nu meer landen mee aan het WK. Dit betekent dus ook dat er meer “zwakkere” landen mee doen aan het WK voor vrouwen. Wij sluiten dus niet uit dat er weer een paar grote uitslagen zullen zijn op het WK 2023 voor vrouwen.

24. De WK trofee is anders dan die van de mannen

Het land dat het WK voor vrouwen wint krijgt natuurlijk ook een beker. De beker bij het WK voor vrouwen is anders dan de beker die de mannen krijgen.

25. Het totale prijzengeld op het WK voor vrouwen is hoger dan ooit

Het prijzengeld dat te verdienen is op het WK 2023 is maar liefst 150 miljoen dollar. In 2019 was het totale prijzengeld nog maar 30 miljoen dollar. Toch is dit nog altijd aanzienlijk minder dan het prijzengeld bij de mannen. Op het WK in Qatar was er bij de mannen in totaal 440 miljoen dollar aan prijzengeld.

26. De VS kan geschiedenis gaan schrijven

De Verenigde Staten kunnen op het WK 2023 voor de derde keer op rij wereldkampioen worden. Dit zou natuurlijk een unieke prestatie zijn. Dit is ook bij het mannenvoetbal nooit eerder voorgekomen.

27. Er vallen opvallend veel eigen doelpunten

Op het WK 2019 werden er maar liefst acht eigen goals gescoord. Dit is extreem veel. Of dit record op het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland verbroken gaat worden is natuurlijk nog maar de vraag.

28. De grote favoriet is de VS

Eigenlijk op ieder WK is de VS de grote favoriet. Het is dan ook niet voor niets dat de Verenigde Staten het WK al vier keer gewonnen hebben. Bovendien heeft de VS de afgelopen twee WK’s voor vrouwen ook gewonnen. Toch verloren ze op de Olympische Spelen van 2020 van Canada.

29. Toch zijn er ook andere titelkandidaten

Naast de VS zijn er natuurlijk ook een aantal andere kanshebbers om het WK 2023 voor vrouwen te winnen. Natuurlijk is Canada ook één van de favorieten. Het land won bovendien in 2020 goud op de Olympische Spelen. Daarnaast worden ook Engeland, Spanje, Duitsland en Frankrijk als kanshebbers genoemd op de wereldtitel bij vrouwen.

30. In Nederland wordt het WK 2023 uitgezonden door de NPO.

Je kijkt de wedstrijden van het WK 2023 in Nieuw-Zeeland en Australië op de NPO. De uitzendrechten zijn namelijk in handen van de NOS. Het WK is bovendien gratis te bekijken. Dit betekent dat je de WK wedstrijden live op Nederland 1, Nederland 2 of Nederland 3 kunt kijken. Daarnaast zal er ook rondom de wedstrijden veel aandacht aan het WK voor vrouwen worden besteed.

Feiten en weetjes over het WK 2023

Het WK 2023 wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Het toernooi begint op donderdag 20 juli 2023 en de laatste wedstrijd is op zondag 20 augustus 2023. Ook de Oranje Leeuwinnen doen mee aan het WK 2023 en zitten in Groep E. Het Nederlands Elftal is één van de 32 deelnemende landen op het WK 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *