15 feiten en weetjes over vrouwenvoetbal in Nederland. Dat vrouwenvoetbal steeds populairder wordt is natuurlijk geen verrassing. Steeds meer meisjes gaan voetballen en ook in de media krijgt vrouwenvoetbal steeds meer aandacht. Bovendien zijn er natuurlijk de Oranje Leeuwinnen die het hartstikke goed doen. Hoog tijd dus om een lijst van feiten en weetjes over het vrouwenvoetbal in Nederland op een rijtje te zetten.

- Feiten en weetjes over het vrouwenvoetbal in Nederland
- 1. Steeds meer voetballende vrouwen
- 2. Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder
- 3. Maar het is nog niet de populairste sport onder vrouwen
- 4. Gelijke rechten en inkomsten voor mannen- en vrouwenvoetballers
- 5. Toch is er ook nog ongelijkheid in het voetbal
- 6. Van voetballen worden vrouwen over het algemeen niet rijk
- 7. Sommige vrouwenvoetbalsters worden wel (heel) rijk
- 8. Het begin van het vrouwenvoetbal
- 9. Vrouwenvoetbal werd eerst helemaal niet erkend door de KNVB
- 10. Maar de dames zetten door…
- 11. Officiële status voor het vrouwenvoetbal
- 12. Er zijn ook voetbalverenigingen met alleen maar vrouwen.
- 13. Het aantal speelsters groeit enorm snel
- 14. Er komen steeds meer vrouwenelftallen bij de amateurclubs
- 15. Eerste interland van de Oranje Leeuwinnen
- Feiten vrouwenvoetbal Nederland
Feiten en weetjes over het vrouwenvoetbal in Nederland
We hebben een lijst samengesteld met leuke feiten en interessante weetjes ovet het vrouwenvoetbal in Nederland. Sommige dingen zul je al wel weten, van andere zul je compleet versteld staan. Bovendien geven we je uitleg over de feiten. De lijst van feiten en weetjes:
- Het aantal vrouwelijke voetbalsters in Nederland neemt (snel) toe.
- Ook de populariteit van vrouwenvoetbal stijgt.
- Voetbal is de vierde populairste sport onder vrouwen.
- De Oranje Leeuwinnen verdienen evenveel als de mannen van het Nederlands Elftal.
- Bij de UEFA en de FIFA zijn de wedstrijdpremies en het prijzengeld niet gelijk voor mannen en vrouwen.
- Van voetballen worden vrouwen over het algemeen niet rijk.
- Lieke Martens is de best verdienende Nederlandse voetbalster.
- De eerste voetbalvereniging voor vrouwen was de Oostzaanse Vrouwenvoetbalvereniging.
- Vrouwenvoetbal werd eerst niet erkend door de KNVB.
- In 1955 werd de eerste voetbalbond voor vrouwen opgericht.
- In 1971 werd vrouwenvoetbal erkend door de KNVB.
- Er zijn in Nederland een aantal voetbalclubs met alleen maar vrouwen.
- Het aantal vrouwelijke voetbalsters is van 5.500 in 1971 naar 170.000 gegaan in slechts 50 jaar.
- Meer dan 60% van de amateurclubs in Nederland heeft ook minstens één vrouwenteam.
- De eerste interland van de Oranje Leeuwinnen was in 1973.
1. Steeds meer voetballende vrouwen
In Nederland voetballen er ongeveer 170.000 vrouwen en meisjes. Dit aantal neemt de laatste jaren overigens flink toe. Het succes van de Oranje Leeuwinnen draagt daar uiteraard aan bij. Over de hele wereld zijn er overigens ongeveer 40 miljoen voetbalsters.
2. Vrouwenvoetbal wordt steeds populairder
Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland. Van 2005 t/m 2015 nam het aantal vrouwelijke voetballers in Nederland met 65.000 toe. Tegenwoordig zitten er maar liefst 170.000 meisjes en vrouwen op voetbal.
3. Maar het is nog niet de populairste sport onder vrouwen
Vrouwenvoetbal is de vierde sport qua populariteit onder meisjes en vrouwen. Na tennis, gymnastiek en hockey is voetbal onder meisjes en vrouwen de populairste sport. Daarnaast neemt de populariteit van vrouwenvoetbal nog steeds toe, dus het kan zo maar zijn dat het vrouwenvoetbal ook onder vrouwen de populairste sport wordt.
4. Gelijke rechten en inkomsten voor mannen- en vrouwenvoetballers
De Oranje Leeuwinnen verdienen net zoveel als de mannen van het Nederlands Elftal. Toch is dit niet altijd het geval geweest. Pas sinds juli 2022 krijgen de Oranje Leeuwinnen hetzelfde salaris als de mannen.
5. Toch is er ook nog ongelijkheid in het voetbal
De wedstrijdpremies van de UEFA zijn niet gelijk voor mannen en vrouwen. Hoewel in Nederland de mannen en de vrouwen van het Nederlands Elftal evenveel verdienen, is dit zeker niet overal zo. Zo zijn de wedstrijdpremies van de UEFA tijdens het EK niet gelijk aan de premies bij het mannenvoetbal. Ook het prijzengeld op EK’s en WK’s is niet gelijk.
6. Van voetballen worden vrouwen over het algemeen niet rijk
Bij profclubs in Nederland is het gemiddelde salaris van vrouwen aanzienlijk lager dan dat bij de mannen. Vrouwen bij profclubs in Nederland verdienen gemiddeld ongeveer tussen 700 en 2300 euro per maand. De mannen bij profclubs in Nederland verdienen aanzienlijk meer. Die verdienen gemiddeld zo’n 22.000 euro per maand.
7. Sommige vrouwenvoetbalsters worden wel (heel) rijk
Toch zijn er wel degelijk vrouwen die veel verdienen aan voetbal. Zo verdient Lieke Martens bij PSG ongeveer 500.000 euro per jaar. Dit is overigens nog steeds veel minder dan de 50.000.000 euro per jaar die Kylian Mbappé daar verdient.
8. Het begin van het vrouwenvoetbal
De eerste vrouwenvoetbalvereniging in Nederland was de Oostzaanse Vrouwenvoetbalvereniging. In 1924 begon daar het vrouwenvoetbal in Nederland.
9. Vrouwenvoetbal werd eerst helemaal niet erkend door de KNVB
De Nederlandse Voetbalbond zag in het begin helemaal geen toekomst voor vrouwenvoetbal in Nederland. Gelukkig zijn de tijden veranderd en is vrouwenvoetbal tegenwoordig helemaal “booming”.
10. Maar de dames zetten door…
Op 16 april 1955 werd de Algemene Dames Voetbalbond opgericht. Daarmee begon de eerste onofficiële vrouwenvoetbalcompetitie. De eerste vrouwencompetitie begon met 14 teams. Het vrouwenvoetbal werd toen overigens nog steeds niet erkend door de KNVB.
11. Officiële status voor het vrouwenvoetbal
Pas later, toen vrouwenvoetbal meer clubs, speelsters en wedstrijden kreeg, werd het vrouwenvoetbal door de KNVB erkend in Nederland. Dit was overigens pas in 1971. Het vrouwenvoetbal heeft dus nog niet heel lang de officiële status.
12. Er zijn ook voetbalverenigingen met alleen maar vrouwen.
Er zijn ook voetbalverenigingen in Nederland waar alleen vrouwen voetballen. De meest bekende was KFC ’71, maar deze club bestaat niet meer. Er zijn een aantal clubs over in Nederland waar alleen vrouwen voetballen.
13. Het aantal speelsters groeit enorm snel
In 1971, toen vrouwenvoetbal erkend werd, waren er maar 5.500 speelsters in Nederland. Na de erkenning door de KNVB groeide dit aantal binnen een half jaar al naar 8.000. De vraag naar vrouwenvoetbal was ook toen dus al groot.
14. Er komen steeds meer vrouwenelftallen bij de amateurclubs
In totaal zijn er 2.915 amateurclubs in Nederland. 1.862 van de amateurclubs hebben ook minstens één vrouwenelftal. Dit is ruim 62%. Sinds het ontstaan van het vrouwenvoetbal is dit aantal enorm sterk toegenomen.
15. Eerste interland van de Oranje Leeuwinnen
De Oranje Leeuwinnen speelden voor het eerst een interland in 1973. Dit was tegen Engeland. De wedstrijd werd overigens verloren met 1-0. Pas in 2009 gingen de Oranje Leeuwinnen voor het eerst naar een groot toernooi. Dat was het EK in Finland. Het Nederlands vrouwenelftal haalde toen meteen de halve finale.
Feiten vrouwenvoetbal Nederland
Dat vrouwenvoetbal steeds populairder wordt is dus een feit. Toch heeft het vrouwenvoetbal in Nederland ook nog een lange weg te gaan. Gelukkig is er al wel een behoorlijke inhaalslag gemaakt. De KNVB (voor mannen) werd al in 1889 opgericht. De vrouwen worden pas sinds 1971 erkend door de KNVB. Het vrouwenvoetbal loopt dan ook ruim 80 jaar achter op het mannenvoetbal. In een korte tijd heeft het vrouwenvoetbal daarentegen enorm aan populariteit gewonnen. En vrouwenvoetbal wordt nog steeds populairder. Dat is natuurlijk ook te danken aan de successen van de Oranje Leeuwinnen.