Ga naar de inhoud
Home » WK Qatar 2022 » Speelsteden WK Qatar 2022 

Speelsteden WK Qatar 2022 

Speelsteden WK Qatar 2022; Waar worden de wedstrijden gespeeld tijdens het WK 2022 in Qatar? Om alle WK wedstrijden een podium te geven zijn er 5 speelsteden en 8 stadions. In Doha zijn vier stadions. De rest van de speelsteden tijdens het WK hebben één stadion per speelstad. In onderstaand overzicht lees je alles over de speelsteden van het WK 2022 in Qatar. Bovendien zie je in welke steden Oranje moet spelen. 

Speelsteden WK 2022 Qatar

Speelsteden WK Qatar 2022 

Wat zijn de speelsteden van het WK 2022 in Qatar? In totaal wordt er in vijf verschillende steden gespeeld. In de hoofdstad van Qatar, Doha, zijn de meeste wedstrijden. Dit komt ook doordat zich daar maar liefst vier van de WK stadions bevinden. De vijf speelsteden van het WK 2022 in Qatar zijn: 

 • Doha (vier stadions)
 • Lusail (één stadion) 
 • Al Khor (één stadion) 
 • Al Rayyan (één stadion) 
 • Al Wakrah (één stadion) 

Aantal speelsteden WK 2022 

Er is dit jaar gekozen voor vijf speelsteden. Als we naar het verleden van het WK kijken zijn er maar weinig speelsteden. Het komt niet vaak voor dat er maar vijf speelsteden op het WK zijn. Meestal is het WK verdeeld over meerdere speelsteden. Zo waren er op het WK 2014 in Brazilië twaalf speelsteden en in 2018 in Rusland waren er elf speelsteden. Op het WK 2022 in Qatar zijn er dus slechts vijf speelsteden. 

Speelsteden en stadions WK 2022 Qatar 

In iedere WK speelstad is natuurlijk ook een WK stadion. Daarnaast zijn er verschillende fanzones in de speelsteden. Bovendien zijn er in Doha maar liefst vier verschillende stadions. In de overige steden is één stadion. Er zijn maar liefst zeven stadions nieuwe gebouwd voor het WK 2022. 

Overzicht speelsteden en stadions WK Qatar 2022: 

Plaats Stadion 
Lusail City Lusail Iconic Stadium 
Al Khor City Al Bayt Stadium 
Doha Khalifa International Stadium, Al Thumanastadion, Education City Stadium en Stadium 974. 
Al Rayyan Ahmad Bin Ali Stadium 
Al Wakrah Al Janoub Stadium 
Speelsteden WK 2022 Qatar

Doden bouw Qatar 

Er is een hoop te doen geweest over de bouwwerkzaamheden in de verschillende speelsteden. Er zijn namelijk een hoop arbeiders overleden bij de bouw in Qatar. Hoewel er geen officieel cijfer is over het aantal doden bij de bouw van de stadions, zijn er in ieder geval teveel doden gevallen. Naast de bouw van de stadions zijn er ook bij de bouw in de speelsteden doden gevallen. Denk hierbij aan de infrastructuur, voorzieningen, openbaar vervoer voorzieningen en andere zaken. 

Wat vind je in de speelsteden tijdens het WK 2022? 

Wat is er te doen in de WK speelsteden? In de speelsteden zal bijna alles draaien om het WK 2022. Veel zal in het teken staan van het WK voetbal en dat zal ook te merken zijn in de steden. Zo vind je in de WK speelsteden onder andere: 

 • Fanzones. 
 • Grote schermen om de wedstrijden op te kijken. 
 • Activiteiten en festivals rondom het WK. 

Afstand speelsteden WK 2022 

Omdat Qatar een relatief klein land is, liggen alle speelsteden dicht bij elkaar. Dit is een groot voordeel voor de teams. Ze hoeven dus niet ver te reizen en kunnen gewoon vanaf hun eigen hotel naar het stadion reizen. Alle speelsteden liggen in een straal van 60 km van Doha, de hoofdstad van Qatar. Dit is niet alleen een voordeel voor de teams, maar ook voor de fans die wedstrijden willen bezoeken. Zij kunnen razendsnel van de ene naar de andere stad reizen. 

Overzicht afstand speelsteden WK 2022: 

Speelstad Afstand tot Doha 
Doha 0 km 
Lusail 25 km 
Al Khor 58 km 
Al Rayyan 13 km 
Al Wakrah 21 km 
Afstand Speelsteden WK Qatar 2022

Doha WK 2022 

Doha is de hoofdstad van Qatar en ook meteen de stad met de meeste inwoners in Qatar. Er wonen ongeveer 800.000 mensen in Doha. Tijdens het WK zal er veel WK voetbal in Doha te bewonderen zijn. In de stad wordt namelijk in maar liefst vier verschillende stadions gevoetbald: 

Plaats Stadion Capaciteit 
Doha Khalifa International Stadium 40.000 
Doha Education City Stadium 40.000 
Doha Al Thumama Stadium 40.000 
Doha Stadium 974 40.000 

Naast de stadions vind je in Doha verschillende fanzones. Ook zullen er in Doha tijdens het WK veel evenementen rondom het WK zijn. Tenslotte vind je ook het hotel van het Nederlands Elftal in Doha.

Lusail WK 2022 

Lusail is een verhaal apart. De stad bestond namelijk nog niet toen Qatar het WK 2022 toegewezen kreeg. Het is een compleet nieuw gebouwde stad speciaal voor het WK 2022. In Lusail City vind je het Lusail Iconic Stadium. Dit is het grootste stadion tijdens het WK 2022. Daarom zal de WK 2022 finale ook in Lusail City gespeeld worden.  

Plaats Stadion Capaciteit 
Lusail City Lusail Iconic Stadium 80.000 

Lees alles over de nieuwe WK stad Lusail City.  

Al Khor WK 2022 

Al Khor wordt ook wel Al Kwahr genoemd. De stad ligt aan de noordoost kust van Qatar.  Er wonen iets meer dan 200.000 mensen in Al Khor. Al Khor betekent “de baai” en dit is precies waar de stad ligt, in een baai. In Al Khor vind je het Al Bayt Stadion. Het stadion biedt plaats aan 60.000 toeschouwers. Al Khor is de speelstad waar de openingswedstrijd van het WK 2022 plaatsvindt. Ook de openingsshow van het WK is in het Al Bayt stadion in Al Khor. 

Plaats Stadion Capaciteit 
Al Khor City Al Bayt Stadium 60.000 

Al Rayyan WK 2022 

Al Rayyan (of Ar Rayyan) is de tweede stad van Qatar. In Al Rayyan vind je het Ahmad Bin Ali Stadium. Al Rayyan in grofweg opgedeeld in twee delen: Oud Al-Rayyan en Nieuw Al-Rayyan. In de stad vind je naast het stadion nog een aantal bezienswaardigheden. Zo kun je uren lang shoppen in één van de vele shoppingmalls in Al-Rayyan. De stad ligt op ongeveer 7 km ten noorden van Doha. 

Plaats Stadion Capaciteit 
Al Rayyan Ahmad Bin Ali Stadium 40.000 

Al Wakrah WK 2022 

In Al Wakrah vind je het Al Jaboub Stadion, dat eerder ook het Al Wakrah Stadion genoemd werd. De stad begon als een klein vissersdorp maar is inmiddels uitgegroeid tot een grote stad. Bovendien wordt de stad bijna opgeslokt door Doha, dat maar blijft groeien. Er wonen iets minder dan 100.000 inwoners in Al Wakrah. Tijdens het WK worden er groepswedstrijden uit poule G en D in de stad gespeeld. Ook wordt er een knock-outwedstrijd gespeeld. 

Plaats Stadion Capaciteit 
Al Wakrah Al Janoub Stadium 40.000 

Speelsteden Nederlands Elftal WK 2022 Qatar 

Het Nederlands Elftal speelt in eerste instantie drie groepswedstrijden. Maar in welke speelsteden speelt Oranje? Het Nederlands Elftal slaapt in Doha tijdens het WK in Qatar. De mannen van Louis van Gaal spelen hun wedstrijden vervolgens in: 

 1. Doha (Senegal-Nederland, Al Thumanastadion) 
 2. Doha (Nederland-Ecuador, Khalifa International Stadium) 
 3. Al Khor (Nederland-Qatar, Al Bayt Stadium) 

In de poulefase speelt het Nederlands dus twee groepswedstrijden in Doha en één in Al khor. Dit betekent dat Oranje niet ver hoeft te reizen in de poulefase, een groot voordeel.

Meest gestelde vragen

Hoeveel speelsteden zijn er tijdens het WK 2022 in Qatar?

De WK wedstrijden worden gespeeld in vijf verschillende speelsteden. Er zijn in totaal acht WK-stadions.

Hoeveel stadions zijn er op het WK 2022?

In totaal zijn er acht verschillende stadions in vijf speelsteden.

Wat zijn de speelsteden op het WK 2022 in Qatar?

De speelsteden op het WK 2022 in Qatar zijn Doha, Lusail City, Al Khor, Al Wakrah en Al Rayyan.

In welke stad wordt de WK finale gespeeld?

De WK finale wordt in Lusail City gespeeld in het Lusail Iconic Stadium

In welke steden speelt het Nederlands Elftal op het WK 2022 in Qatar?

Oranje speelt in Doha en Al Khor tijdens het WK in Qatar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *