Ga naar de inhoud
Home » Voetbalstadions

Voetbalstadions

Voetbalstadions zijn er over de hele wereld. Van groot tot klein, van nieuw tot historisch. Meer weten over voetbalstadions in Nederland? Of wil je een stadion in Engeland bezoeken? Bij veel voetbalstadions is het mogelijk om een stadionrondleiding te boeken. Check hiervoor altijd wel even de beschikbaarheid. Een stadion rondleiding staat garant voor een unieke ervaring. Daarnaast kun je natuurlijk een wedstrijdticket kopen.

Voetbalstadions

Voetbalstadions in Nederland

Nederland kent een groot aantal voetbalstadions. Het aantal voetbalstadions in Nederland is 76 (Met een capaciteit van 3000 toeschouwers of meer). Het grootste voetbalstadion in Nederland is de Johan Cruijff ArenA met een capaciteit van 55.600. Op de tweede plaats staat ‘de Kuip’, het stadion van Feyenoord. Het kleinste stadion van een betaald voetbalclub is dat van Telstar, met 3060 plaatsen. Wil je een voetbalstadion in Nederland bezoeken? Veel stadions in Nederland bieden een rondleiding of stadiontour aan. Met zo’n stadiontour krijg je een uniek kijkje achter de schermen bij jouw favoriete voetbalclub. Bovendien biedt het je een unieke mogelijkheid om dicht op het veld te komen.


Voetbalstadions in Engeland

Wat is het grootste voetbalstadion in Engeland? Het grootste voetbalstadion van Engeland is Old Trafford, de thuisbasis van Manchester United. In Old Trafford kunnen maar liefst 76.100 toeschouwers. Daarmee is Old Trafford het grootste Britse voetbalstadion. Een ander iconisch stadion in Engeland is Bramall Lane. Dit is het oudste voetbalstadion ter wereld waar tegenwoordig nog steeds professioneel voetbal gespeeld wordt. Het is tegenwoordig de thuisbasis van Sheffield United. Alle voetbalstadions in Engeland bekijken? Hier is de lijst.

Voetbalstadions in Duitsland

Duitsland kent verschillende moderne voetbalstadions. In Duitsland zijn veel grote voetbalstadions te vinden. Als je kijkt naar de top 35 voetbalstadions in Duitsland, dan heeft zelfs de nummer 35 nog een capaciteit van meer dan 26.000. Daarnaast kent Duitsland veel nieuwe stadions. In de laatste 20 jaar zijn er maar liefst 10 nieuwe voetbalstadions gebouwd. Het grootste stadion van Duitsland is Signal Iduna Park, van Borussia Dortmund. Bij een wedstrijd van Borussia Dortmund kunnen maar liefst 81.350 toeschouwers aanwezig zijn. Bekijk de volledige lijst van Duitse voetbalstadions hier.

Grootste stadion ter wereld

Wat is het grootste stadion ter wereld? Het grootste stadion ter wereld is het 1 mei stadion in Pyongyang, in Noord-Korea. Het stadion ligt op een eilandje in de Taedongrivier. Er kunnen maar liefst 150.000 toeschouwers in het grootste stadion ter wereld. Het stadion wordt gebruikt voor sportevenementen, maar ook worden er grote parades gehouden.

Grootste voetbalstadion ter wereld

Het grootste voetbalstadion ter wereld is vanzelfsprekend ook het 1 mei stadion. Het stadion wordt ook wel het Rungrado-stadion of Rungrado May Day stadion genoemd. Het Noord-Koreaanse voetbalelftal speelt hier haar voetbalwedstrijden. Daarnaast zijn er regelmatig parades en wordt het stadion gebruikt voor militaire doeleinden. Tegenwoordig kunnen er nog 114.000 toeschouwers in het stadion. Het grootste stadion van Europa is Camp Nou (99.354), van Barcelona.

Meeste toeschouwers in een stadion

Het hoogste toeschouwersaantal ooit bij een voetbalwedstrijd was bij de finale van het WK voetbal in 1950. De finale werd gespeeld in het iconische Maracanã stadion in Rio de Janeiro en ging tussen Brazilië en Uruguay. De wedstrijd werd met 1-2 gewonnen door Uruguay. Officieel waren er bij de wedstrijd 199.854 toeschouwers aanwezig, maar er wordt gezegd dat er minsten 10.000 meer fans bij de wedstrijd aanwezig waren. Tegenwoordig kunnen er nog ‘slechts’ 78.838 toeschouwers in het Maracanã stadion.

Top 10 grootste voetbalstadions in de wereld

Groot, groter, grootst, dat is waar het om gaat bij de grootste voetbalstadions ter wereld. De top 10 grootste voetbalstadions ter wereld:

  1. Rungrado May Day Stadium – Noord Korea – 114.00 (Noord-Koreaans Nationaal elftal)
  2. Melbourne Cricket Ground – Australië – 100.024 (Richmond Football Club)
  3. Camp Nou – Spanje – 99.354 (FC Barcelona)
  4. Soccer City (FNB Stadium) – Zuid-Afrika – 94.713 Zuid-Afrika (Kaizer Chiefs)
  5. The Rose Bowl – USA – 93.420 (Wordt af en toe gebruikt voor voetbal)
  6. Wembley – Engeland – 90.000 (Engelse voetbalelftal en bekerfinales)
  7. Aztekenstadion – Mexico – 87.523 (Club América)
  8. Bukit Jalil National Stadium – Maleisië – 87.411 (Nationale elftal van Maleisië)
  9. Borg El Arab Stadium – Egypte – 86.000 (Al-Ittihad Alexandrië en Smouha SC)
  10. Salt Lake Stadion – India – 85.000 (East Bengal en Mohun Bagan)

Voetbalstadion bezoeken?

Wil je graag een voetbalstadion bezoeken? De meeste stadions bieden stadiontours aan. Op deze manier kun jij het stadion van dichtbij bekijken, naast het veld staan en bovendien een kijkje achter de schermen nemen. Ook kun je natuurlijk een ticket voor een wedstrijd kopen om zo het stadion op een andere manier te bekijken. Bij veel stadions is ook een voetbalmuseum gevestigd, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de club.