Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » VIDEO: Supporter met regenboogvlag veld op tijdens WK 2022 in Qatar

VIDEO: Supporter met regenboogvlag veld op tijdens WK 2022 in Qatar

VIDEO: Supporter met regenboogvlag veld op tijdens WK 2022 in Qatar kijken? Tijdens de wedstrijd Portugal – Uruguay op het WK 2022 gebeurde er in de 52e minuut een incident. Er rende een supporter het veld in met een regenboogvlag. Van de FIFA mochten de beelden natuurlijk niet uitgezonden worden, daarom schakelde de camera meteen weg. Het incident werd voor de kijker thuis buiten beeld gehouden. De actievoerder werd door beveiligers/stewards afgevoerd. De fan droeg een shirt met “RESPECT FOR IRANIAN WOMAN” wat respect voor Iraanse vrouwen betekent. Ook had hij een regenboogvlag in zijn hand.

Bron: Twitter

Supporter met regenboogvlag het veld in op het WK 2022 in Qatar

Een actievoerder rende maandag 28 november 2022 het veld in tijdens de WK wedstrijd Portugal-Uruguay op het WK 2022. De supporter hield een regenboogvlag en stak daarmee de goal over. Hij liet de vlag vallen ter hoogte van de scheidsrechter. Ondanks dat de FIFA probeerde om de actie buiten beeld te houden kregen de kijkers thuis toch nog een deel mee. Zo zag je hoe de scheidsrechter duidelijk een regenboogvlag van het veld oppakte.

VIDEO: Supporter met regenboogvlag veld op tijdens WK 2022 in Qatar

Bekijk de beelden van de actievoerder die het veld oprent tijdens de wedstrijd Portugal – Uruguay op het WK 2022 in Qatar. De video vind je hieronder:Í

Supporter met regenboogvlag

De man hield een regenboogvlag vast en wilde daarmee hoogstwaarschijnlijk protesteren tegen de FIFA die de regenboog-aanvoerdersbanden tijdens het WK heeft verboden. Op het WK 2022 in Qatar is een hoop te doen over de mensenrechten in het algemeen. Ook de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap zijn onderwerp van gesprek. Daarnaast was er eerder al de rel over de One Love aanvoerdersbanden die verboden werden door de FIFA. Het is eigenlijk nog een wonder dat de eerste protestactie tijdens het WK 2022 in Qatar zolang op zich heeft laten wachten.

FIFA zendt supporter met regenboogvlag niet uit

Waarom laat de FIFA de supporter met de regenboogvlag niet zien? In de 52e minuut van de wedstrijd Portugal – Uruguay was er de eerste protestactie van het WK. Er is al veel te doen geweest over het WK, maar een echte protestactie was er nog niet. De FIFA wil niet dat andere zaken dan het voetbal aandacht krijgen tijdens de wedstrijd. Bovendien willen ze protesten geen media-aandacht geven. Het gebeurt steeds vaker dat bij voetbalwedstrijden dit soort incidenten niet uitgezonden worden. Dat de camera wegdraaide van de protestactie op het WK is dus niet zo vreemd.

Waarom protest met regenboogvlag?

Waarom kwam er een fan met de regenboogvlag het veld op? Vanaf het moment dat het WK 2022 toegewezen werd aan Qatar is er veel te doen geweest over het WK. Zo werd er gesproken over de arbeidsomstandigheden rond de bouw van de WK stadions. Ook de mensenrechten en met name de homo-rechten en de LHBTIQ+ rechten in Qatar werden bekritiseerd. Omdat de regenboogvlag in Qatar uit den boze is, kwam de fan met een regenboogvlag het veld op. Zelfs onze minister van Sport durfde bijvoorbeeld de regenboog-band niet te dragen. Ook de selectie van Duitsland kwam met een statement.

Protest vrouwenrechten Iran WK 2022

Daarnaast valt er op het shirt van de man te lezen: “Respect for Iranian Women”. Dit betekent in het Nederlands: Respect voor de Iraanse vrouwen. Er is veel te doen om de rechten van vrouwen in Iran. Er zijn veel rellen. Ook de selectie van Iran deed eerder op dit WK een protestactie. De Iraanse voetballers zongen niet mee met het volkslied van Iran. De Iraanse staatszender stopte toen meteen met het uitzenden van de WK-wedstrijd van Iran.

One Love-banden verboden

De aanvoerders van veel Europese landen doen mee aan de One Love actie. Dat is het dragen van een speciale regenboog-aanvoerdersband die staat voor verbinding en tegen discriminatie. Het dragen van deze aanvoerdersband met de regenboogkleuren werd verboden. Ook werden supporters die naar het stadion gingen gevraagd om onder andere hoeden en petten met regenboogkleuren af te doen.

Portugal Uruguay: actievoerder met regenboogvlag

Het incident speelde zich af tijdens de WK wedstrijd Portugal – Uruguay in poule H van het WK 2022 in Qatar. De wedstrijd is één van de mooiste wedstrijden in de poulefase van het WK. Daardoor wordt de wedstrijd door miljoenen mensen over de hele wereld bekeken. De actievoerder had dus een goede wedstrijd uitgekozen voor zijn protestactie. In Nederland werd de wedstrijd uitgezonden op de NPO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *