Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Veiligheidsmaatregelen EK 2024

Veiligheidsmaatregelen EK 2024

  • door

Het EK in Duitsland begint op 14 juni 2024 en helaas kan een groot sportevenement tegenwoordig niet meer georganiseerd worden zonder enorme veiligheidsmaatregelen.

Hooligans, dronken voetbalgans, terreurdreiging en andere zaken zorgen ervoor dat de bewaking tijdens het EK in Duitsland enorm veel geld en mankracht kost.

Hoewel de veiligheidsmaatregelen tegenwoordig al behoorlijk aangescherpt zijn, zullen de veiligheidsmaatregelen tijdens het EK 2024 nóg groter zijn.

Beveiligingsmaatregelen EK 2024

Beveiliging EK 2024, extreme veiligheidsmaatregelen.

Tijdens het EK 2024 worden er bijna 3 miljoen fans in de stadions verwacht. Daar bovenop worden er nog eens 12 miljoen voetbalfans verwacht die het EK in één van de tien Duitse speelsteden willen volgen. Dit kan bij één van de officiële fanzones of in een lokale kroeg.

Om het EK in goede banen te leiden is de organisatie begonnen met een veiligheidsplan op te stellen. De veiligheid van de voetbalfans heeft namelijk topprioriteit, zo liet EK-directeur Philipp Lahm weten.

Daarom zijn er tijdens het EK 2024 extreme veiligheidsmaatregelen ingevoerd die de kans op een aanslag of op rellen zo klein mogelijk moeten maken. In dit artikel gaan we verder in op de veiligheidsmaatregelen tijdens EURO 2024 in Duitsland.

Drie veiligheidszones rondom de EK stadions

Rondom ieder stadion waar EK wedstrijden gespeeld wordt, zijn drie veiligheidszones ingesteld. Bij de eerste controle worden auto’s grondig gecontroleerd. Bij de tweede controle worden alle tassen en koffers doorzocht. De laatste controle is op geldige EK-tickets.

Veiligheid fanzones

Ook de fanzones, die in iedere speelstad aanwezig zijn, worden goed beveiligd tijdens het EK. Bij de grootste Fanzone, in Berlijn, worden iedere dag tienduizenden voetbalfans verwacht.

Ook hier zal op een zichtbare en onzichtbare manier de situatie goed in de gaten worden gehouden. Duitsland zet daarbij ook het leger in die met drones onder andere de fanzones zal bewaken.

Duitse leger tijdens EK 2024

De Duitse politie zal tijdens het EK 2024 geholpen worden door het Duitse leger. Tegenwoordig zijn drones niet meer weg te denken tijdens de beveiliging van grote evenementen en ook tijdens het EK in Duitsland zullen drones ingezet worden om de veiligheid van bezoekers te waarborgen.

Het Duitse leger zal het Duitse luchtruim in de gaten houden en ook met drones boven “mogelijke terroristische doelwitten” surveilleren.

Grenscontroles

Tijdens het EK in Duitsland zijn grenscontroles weer ingevoerd. Wil je naar Duitsland reizen tussen 14 juni en 14 juli, houd dan rekening met een langere wachttijd bij de grens. Bij het EK in 2016 in Frankrijk waren er ook al verscherpte grenscontroles.

Op die manier wil Duitsland natuurlijk de kans op terroristische aanslagen tijdens het EK verkleinen. Daarnaast zal de beveiliging op vliegvelden ook aangescherpt worden.

Nederlandse agenten EK 2024

Er zullen ook Nederlandse agenten worden ingezet tijdens het EK in Duitsland. Hoewel de samenwerking in de grensgebieden tussen Nederlandse en Duitse politie altijd al goed is, zal dit tijdens het EK nog intensiever zijn.

De Nederlandse agenten zullen onder andere ingezet worden bij grenscontroles, maar ook om de Oranjefans tijdens EURO 2024 te begeleiden als het Nederlands Elftal in actie komt.

Extra agenten

Dagelijks zullen er bij het EK 22.000 agenten op de been zijn om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Verdeeld over de tien speelsteden zullen de agenten ingezet worden om de veiligheid in de gaten te houden en eventuele rellen te voorkomen. Bovendien heeft Duitsland alle verloven bij de politie tijdens EURO 2024 ingetrokken.

Enorm veiligheidscentrum

Om de veiligheid van EK bezoekers te kunnen garanderen is er een enorm veiligheidscentrum ingericht in Neuss, in het Westen van Duitsland.

Daar komen 300 veiligheidsexperts van verschillende internationale inlichtingendiensten samen in het veiligheidshoofdkwartier in Duitsland.

Het imposante veiligheidscentrum doet qua professionaliteit een beetje denken aan de “warroom” in het Pentagon. Het is een ruimte van ruim 500 vierkante meter. Daarin zitten 300 van ’s werelds beste veiligheidsexperts achter 129 computers. Er wordt 24 uur per dag gemonitord. Bovendien is er een enorm scherm van 40m2 waarop veel informatie te zien is.

Het centrum dat de veiligheid tijdens EURO 2024 moet waarborgen heet officieel het “IPCC-coördinatiecentrum”. Dit betekent het “International Police Cooperation Center”.

Internationale samenwerking

Het gastland van het EK of een ander groot evenement hoeft tegenwoordig de veiligheid niet meer helemaal alleen te regelen. Hoewel het organiserende land natuurlijk wel de verantwoordelijkheid draagt, wordt er internationaal goed samengewerkt.

Zo zijn er voor het EK 2024 Britse veiligheidsexperts ingevlogen. De grenzen worden in samenwerking met de buurlanden bewaakt en Europol (de Europese politiemacht) ondersteund Duitsland ook tijdens het EK.

Veiligheidsmaatregelen Oekraïne EK 2024

De organisatie van het EK 2024 heeft bovendien aangegeven dat de selectie van Oekraïne tijdens het EK 2024 extra bewaakt zal worden. In verband met de oorlog met Rusland wordt gevreesd voor een aanslag op het Oekraïense elftal tijdens EURO 2024. Rondom het elftal zijn dan ook verscherpte veiligheidsmaatregelen tijdens het EK in Duitsland ingesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *